icon

Rok po pôžičke nedorazila ani euro

michaltat
20. apr 2025

Cez tetu som sa dozvedela,že otec požičal vnucke 30000€na byt .Boli to jeho celoživotné úspory.Uz prešiel rok ani €mu nevrátila.Otec nemá žiadne peniaze

bielasovicka
20. apr 2025

Pána beka 🤦🏼‍♀️, to sa ta vnučka vôbec nehanbí, co je to za človeka? A co jej rodičia, nič, ja muzikant....

hellwant
20. apr 2025

@minenkaa aha cize ked si poziciam z banky, po 3 rokoch nemusim splacat? Nie je premlcacia doba cas, ktory ubehne od podpisu po napr. zacatie nejakeho oficialneho konania na vymahanie? Teraz kukam, zalezi od zakonnika, toto plati pri obcianskom zakonniku, cize tam bol problem.

gab1sol
20. apr 2025

@michaltat otec vnučke peniaze požičal, alebo poslal na účet, teda dal? A otec ich od vnučky nepýta? Rieši to nejako? Či to riešiš len ty?

gab1sol
20. apr 2025

@hellwant veruže aj pri bankách existuje premlčacia doba… Akurát to nie je tak, že stačí 3 roky hrať mŕtveho chrobáka a je to premlčané… Preto banky posielajú v prípade nesplácania upomienky, výzvy, kontaktujú klienta.

hellwant
20. apr 2025

@minenkaa no, premlcacia doba 3 roky je ( ako citam)po datume splatnosti aky bol nastaveny v zmluve, nie od podpisu, cize, ak by sa po datume splatnosti zacali sudne domahat, nepomohlo by to- tym, ze to riesia a je podana staznost? Nevies, ci to zacali riesit az po premlcani , ci skôr? Len pre osobnu informovanost do buducnosti, aby som vedel.

hellwant
20. apr 2025

@gab1sol cize tym, ze to riesis a mas to podlozene sa ta doba premlcania nerata, ci predlzuje do pravneho vysporiadania? To by znamenalo, ze minenkiny pribuzní to zacali riesit az po premlcani a to bola chyba?

michaltat
autor
20. apr 2025

@gab1sol pýta samozrejme.Povie,že nemá

1andrea111
20. apr 2025

@michaltat poradiť sa s právnikom. Ak ich poslal na účet, má dôkaz a cez súd vymáhať späť

minenkaa
20. apr 2025

@hellwant ja netuším ako to bolo a akú mali zmluvu ,ale áno asi to začali riesit oficiálne neskoro ,viem,že sa snažili dobrým slovom dostať k tým peniazom a boli vysmiaty a preto som aj napisala,že si treba dať na to pozor.Zmluva potom vlastne nič neznamena

gab1sol
20. apr 2025

@hellwant nie som právnik, ale mali sme prípady - akonáhle klient uznal dlh, tak sa premlčacia doba predĺžila/posunula. Mali sme však aj prípad, kedy sa však neriešil úverový prípad (úver poskytnutý Dexiou, vymáhaný Primabankou). Klient to vyhral - dôvod premlčané - z nejakého dôvodu sa to začalo vymáhať až po viac ako 3 rokoch, dovtedy to banka neriešila…

hellwant
20. apr 2025

@minenkaa dik za info. Ja som pozical v rodine, ale poctivo vratene nacas- islo len o to, ze predat mensiu nehnutelnost mohli az po kupe novej väcsej ( aby mali kde byvat a neriesili najom) a potrebovali mat obnos na hypo. Tak aby som vedel do buducna ak sa nieco inde vyskytne.

gab1sol
20. apr 2025

@michaltat a teda, otec jej poslal peniaze, nemá zmluvu, ona odmieta vrátiť a tým to končí… Či otec ako postupuje? Na základe čoho žiada vrátiť/splatiť peniaze? Bol pri tom nejaký svedok, keď sa dohodli, že ide o pôžičku? Lebo asi ak ona nemá, nepošle, tak neviem, či sú tam páky. Povie, že jej ich dal bezodplatne.

draik
20. apr 2025

Nech spíšu uznanie dlhu, čo dôvodu aj výšky, aj s uvedením splátkového kalendára pod hrozbou straty výhody splátok pre prípad neplatenia.

vanilkovazmrzka
20. apr 2025

A co my s tym teraz?

gab1sol
20. apr 2025

@draik ale to je v prípade, že dlh uzná vnučka. A tá podľa všetkého dlh nechce splatiť. Či sa mýlim?

michaltat
autor
20. apr 2025

@gab1sol Chcem len vedieť čo robiť.Otec je bez peňazí no doklad má

bielasovicka
20. apr 2025

@michaltat no to je drzosť teda, aj sa mi to zle číta. Ze takýto ľudia sú, teraz hraje mŕtveho chrobáka ze nemá tak nemôže vrátiť. A ako sa dohodli s otcom, nebola dohoda ze kedy mu ich ma vrátiť?

bielasovicka
20. apr 2025

@michaltat lebo 30000 neni málo.

miadi
20. apr 2025

Vnucka nech pekne ide s dedkom kupit lieky a nech nehovori ze nema moze vracat v mensich davkach. . Popripade jej rodic moze byt vydedeny ked ich to nezaujima splacat . Otec moze pohrozit ze prepise majetok na teba ked mu tie $ nevratia. Ale to by musel on chciet riesit takto ty to zanho nevyriesis.

prasiatko30
20. apr 2025

@michaltat a nech ziada o vratenie pisomne hoci aj whatsapp

draik
20. apr 2025

@gab1sol
Nie som veštica Teodora 🙂

karolinakr
20. apr 2025

@michaltat pozri - to su vyhovorky, že nema. alebo si môže požičat v banke, alebo môže ist na brigadu, alebo splacat po stovke, alebo zaplatit na 3 razy, alebo niečo predať, alebo neist na dovolenku alebo na niečom ušetrit, keby aj mesačne splacala..je xy možností, alebo prenajat izbu niekomu a ma to splatene za pol roka..musela by mat dobrú vôlu a hlavne hanbu v sebe..pripadne urobit o 50eur menši nakup alebo paušal zmenšit alebo operatora vymenit - tu 50ku naškrabe; i keby nechcela každy mesiac

gab1sol
20. apr 2025

@draik ja len, že uznanie dlhu je jednostranný úkon zo strany dlžníka. A autorka píše, že vnučka (dlžník) nechce/nemá ako vrátiť peniaze. Teda otcovi to asi nepomôže.

gab1sol
20. apr 2025

@karolinakr 30000e za pol roka prenájmom jednej izby?

hellwant
20. apr 2025

@miadi no s tym vydedenim, to je zaujimave v tejto situacii, vypocul by som si odbornika, lebo- nechce vratit vnucka, nie jeho dieta( rodic vnucky). Ak zije, ten je dedic, nie vnucka. Cize vnucka asi ma 18, cize za jej rozhodnutia nezodpoveda rodic, ak neporusil rodic ziaden z bodov, kedy sa vydedit da,pravne asi vnuckinho rodica( svoje dieta) nemôze vydedit. To skôr za zivota darovat inym potomkom. Fakt zamotane. 🤔

karolinakr
20. apr 2025

@gab1sol to je fuk, dala som priklad, nech si to rozrata, jak chce za kolko a na ako dlho

draik
20. apr 2025

@gab1sol
To, že nemá ako vrátiť, ešte neznamená, že nemôže uznať dlh.

gab1sol
20. apr 2025

@draik autorka napísala “vnučka nechce vrátiť peniaze zmluva nie je”,

ada12345
20. apr 2025

Doklad o prevode penazi - vypis uctu staci. Otazne je co je napisane pri tom prevode v poznamke. Otec moze dat na sud navrh na vydanie platobneho rozkazu a domahat sa svojich penazi sudnou cestou.

30majka71
20. apr 2025

@michaltat otec ešte niečo vlastní? Ak áno, nech prepíše len na zvyšné deti a jedno vynechá, možno sa začnú obracať, keď ich to nezaujíma