Rozčarovanie z nezáujmu svokrovcov o vnučku
Ahojte, viem, ze takychto tem tu je neurekom, ale velmi by ma zaujimal vas nazor na nasu situaciu.
Svokrovci od nas byvaju par minut, no napriek tomu su so svojou prvorodenou vnuckou minimalne. Necakam od nich, ze s nou budu kazdy den, ale som prekvapena, ako malo o nu javia zaujem.
Nemaju este ani 60 a stale pracuju (podnikaju, sefuju svojim firmam). Casto od nich s muzom pocuvame, ako nevladzu a su unaveni a nestihaju - pritom do prace chodia pred obedom a vracaju sa okolo 17:00. Faktom je, ze nepracuju tazko fyzicky, sedia za pc, telefonuju a riesia e-maily ci pracovne kavy.
Mrzi ma, ked pocujem, ze napr. svokra si bezne spravi volno, aby mohla ist na 4 dni na chatu oslavit kamaratkine narodeniny. Potom pride z chaty a ked jej muz zavola, ze su s malou na ihrisku, ci na chvilku nepride, ze pokecaju, odmietne ho s tym, ze je strasne unavena, lebo kazdu noc zurovali a je nevyspata.
Pritom stale vyplakava, ako je s vnuckou malo, ze by ju velmi chcela vidiet, no realne s nou je 1x (vynimocne 2x) do tyzdna, max hodinu, hodinu a pol. Podotykam, ze byvame vedla seba.
Svokor zas ma po praci svoj projekt - stavia si chatku, takze on malu niekedy nevidi aj mesiac, lebo sa domov vracia, ked uz ona spi. Ale on je celkovo taky chladnejsi typ, takze to az tak neriesim.
Mrzi ma ale, ze najma svokra sa vsade vychvaluje vnuckinymi fotkami, rozposiela ich kamoskam a vypisuje, co vsetko uz mala vie... Naposledy ked boli u nas na navsteve moji rodicia (byvaju 300 km daleko), sa zacala predvadzat, ako mi pomaha s malou, behala hore-dole a vypytovala sa, s cim ma este pomoct. Nerozumela som tomu divadlu.
Dalsim problemom je, ze ak ich aj obcas poziadame o pomoc s malou, odmietnu, lebo vraj sme to mali povedat skor, ze oni uz maju plany... Tak sme s tym uz aj prestali a riesime si vsetko len my dvaja. Velmi mi je luto aj to, ze ked muz parkrat poziadal svojho otca o pomoc s niecim, odmietol, ze sa mu nechcelo alebo mal dohodnute pivo... Pritom oni muzovi volaju pravidelne, co potrebuju opravit/vybavit. A on to spravi.
Je mi smutno z toho, ze s muzom na seba nemame vobec cas, ze chvilku oddychu mame len ked ideme k mojim rodicom, ktori nam s malou neskutocne pomahaju - ale maju svoj vek a nechcem ich tolko zatazovat...
Neviem ci to vnimam spravne, ale naozaj mam pocit, ze tito stari rodicis su "panicka s pankom", ktori vidia najprv seba, svoj zivot a na vnuca si spomenu, ked je diar prazdny. To, ze my s muzom by sme si chceli aspon raz za cas vydychnut, im asi nenapadlo. Zato radi spominaju, ako im ich rodicia pomahali s malymi detmi...
Som divna, ak som z takehoto pristupu rozcarovana?
Takto....ja mám 46,mám 10 ročného syna a 20mesacnu vnučku, úprimne ti napíšem,že reálne ich milujem všetkých. ALE, mám rada už svoj kľud pri relatívne veľkom dieťati. Som s malou tak raz za dva týždne,niekedy menej,strážila som raz. Moju dcéru ani nenapadne byť smutnou,sama vidí pri svojej,videla pri bratoci,že to proste je náročné mať dieťa. Ja mám v podstate od 20stale na krku dieťa🤣. Mám dokopy tri. Ja sa teším,že malý vyrastie a áno,potom to začne. Úprimne sa na to teším. A moje dospelé dcéry to vedia. Nie sú smutné,nič. Voláme spolu pár x za deň,videohovory,proste,je to ich život,dospelý. Keď by sa niečo vážne dialo,alebo má potrebujú,vedia,ze som tu pre nich. Ale teda,ty mas1-2x do týždňa svokru a vnucatom a ešte máš pocit,že je málo? To proste nevyhovies,iné tu nadávajú,že sa im svokra tlačí k dieťaťu. Takže ten správny pomer asi nebude. Aj ja s a všade chválim fotkami malej,teším sa z každého pokroku ,ale proste som babka,nie mama. Nevidím dôvod,keď majú svoj program,sa trepať na ihrisko. Lebo čo? Lebo bývajú vedľa? Máš pocit,že ten kto nepracuje manuálne,nemá právo byť unavený? To nemyslíš vážne.....alebo,že je niečo divne keď 50.tnicka ide s kamarátkami na chatu a neuprednostni stráženie vnúčatá,lebo vy chcete vypnúť? Prosím ťa.... Trochu sa zamysli. Ja som vďačná,že moja dcéra má dosť empatie a rozumu a vie,že oni sú rodičia. Opakujem,kebyže má požiada včas(vidíš to včas...lebo áno,mám svoj život,mám naňho právo),že chcú ísť niekam,chcú vypnúť atď,som tu pre nich. Ak by prišlo k neočakávanej situácii,tiež som tu. Ale telefonát z ihriska,príď,lebo ...akože ok,mám čas,náladu,prídem,ale zduvat sa,že neprídem,to je také infantilne.
U nás sú svokrovci čerstvo na dôchodku a chytili druhý dych - od začiatku roka sú už na tretej dovolenke, riešia samé wellness pobyty, turistiku s kamarátmi atd. O našu dcéru nemajú veľmi záujem, vrchol záujmu je že pýtajú poslať fotky. Záujem ale nemali ani o iné vnúčatá, nie len o tu našu a podla muzovych slov sa nevenovali ani vlastným deťom. Nie je každý je očividne rodičovský typ. Ja to už neriešim, my si zavoláme opatrovateľku keď si chceme oddýchnuť alebo byť s mužom spolu. Na starých rodičov sa nespoliehame.
Nečítala som všetky komentáre, ale ja ta na jednej strane chápem. My to máme podobne. Svokrovci sa veľmi tešili na malého, keď som oznámila, že som tehotná tak plakali ako sa tešia. Sú to mladí ľudia, 50tnici.. Už boli plány ako budú malého brat na výlety, k sebe domov, kocikovat... Realita je taká, že svokor videl malého 1x v živote keď mal par dni, od vtedy nie a ani len nezavolal a malý ma zachviľu rok a pol, a svokra nemôžem povedať ze by sa nezaujímala, vola, píšeme si, vidíme sa raz do týždňa ale aj to keď my ideme k nej.. Ale boli časy, keby sme mi neprišli, ona nepríde. Nevidela niekedy malého aj dva mesiace.. A tiež sme od seba par minút. Ja som rezignovala, keď ho chcú vidieť nech prídu. Ja niesom povinná robiť vzťahy môjho dieťaťa s rodinou. To, že im to nevadí je ich vec.
Si divná. Pri jednom dieťati na seba nemáte čas? Zjavne si to neviete zorganizovať a ste neschopní.
A teraz poprosím ten druhý príbeh. Starostlivosť zo strany tvojich rodičov.
Ano, si divná. Je to vaše dieťa, či svokrovcov? Oni nie sú povinní to dieťa strážiť aby ste si vy mohli oddychnut. Tak si najmite opatrovatelku, keď ste takí unaveni.
A ake mas predstavy, ze co maju robit?
@reanda skor to myslela tak, ze ini ludia popri domacnosti stihnu aj pracovat. A ze ona je doma a nema cas na vnucku. Prioritou je vyblyskana domacnost. Tiez toto mame v rodine, tak chapem :D. Ono doma je vzdy co robit ale na vztahy tiez treba cas. A snad su dolezitejsie ako ciste okna..
Bola by som tiez sklamana ale zariadila by som sa podla seba a netrapila sa tym. Prijmi to ako fakt. Oni pridu o specialny vztah s vnuckou. Vy s muzoom si to casom zariadite tak, ze toho casu bude kopec, pri jednom dietati sa o par rokov aj nudit zacnete :D. Prijmi to, netrap sa tym. Nezmenis to. To oni su ti, co o vela prichadzaju. Na druhu stranu, ak casom prejavia zaujem, potes sa. Ber zivot taky, aky je a nezufaj si, ake by to bolo keby a neporovnavaj. Mate to takto a ak vas nic ine vazne netrapi, tak bud stastna.
tvoji svokrovci sú určite celí bez seba od radosti, že im syn doviedol do rodiny ženskú, čo im chce organizovať život. Dúfam, že môj syn mi takéto niečo neurobí
@lusyc?
Ja nerozumiem tomu, odkial ludia nabrali, ze stari rodicia sa maju z vnucat s prepacenim posrat a robit vsetko preto, aby s nimi mohli travit cas. Treba si uvedomit, ze mnohi ludia sa k detom dopracovali ani nevedia ako, boli vsak zodpovedni, vychovali ich a teraz su celi stastni, ze ich vypravili do sveta a maju svaty pokoj a cas pre seba.
Ak sa stari rodicia o dieta zaujimaju, treba to brat ako bonus, necakat to ako automaticku vec.
@danica2711 ja uz teraz lutujem tvoju buducu nevestu.. mas absolutny problem citat s porozumenim, fabulujes a sialene prekrucas to, co som napisala. Ty skor cakaj, ze nevesta tu zalozi skupinu, aku ma hroznu svokru 😀 a ja jej teda budem verit.
@1ryba citanie s porozumenim nebude tvoja silna stranka. Nema zmysel s tebou diskutovat, ale ok, dakujem za prispevok.
Keby Ti tam sedela každý druhý deň tak by to vadilo.Ved možno vstáva o 9 poprace, uvarí obed a idú do práce.Tu sa idú vypichovat veci, že bola na chate a je unavená a čo?veď jej neplačú doma malé deti.Kazdy deň tu je príspevok majte popri deťoch aj svoje hobby, cvičenie, čítanie knižiek, kamarátky, aby ste potom neviseli na deťoch a nestrpcoali im život a nevyvolavali aké ste opustené.Mas to dobre 2x do týždňa je akurát.ty si nájdi svoje kamarátky si na RD a plánuj svoj voľný čas.Evidentne nechcú chodiť s vami na výlety a ihriská tak ich nevolajte.A možno jej ty nesedis, možno sú fakt unavení...mne sa páči, že od svokra to neočakávas, ale od svokry áno.ten môže mať svoju stavbu chaty od ženy sa stále niečo očakáva.
@maciatkolulu tak napriklad my take nemame, ze ak by sa mieco surne stalo, pomozu.. to uz su take detaily, ktore som nerozpisovala. A prosim ta, netvrdim, ze svokra ma uprednostnit vnuca pree chatou, to je len tvoj konstrukt. Bol to priklad toho, ze cas by aj mali, ale venuju ho castejsie inym veciam nez malej. Kedze stale vyplakava, ako su s nou malo.
@luccija svokra nam stale opakuje alo by chcela byt s malou a ze je z toho smutna. Viac uz k tomu nemam co dodat.
Ty pises o mojich rodicoch 🤣 copy/paste to iste... citala som to muzovi, tak sa len rehotal. My mame 3 deti
@autor ja si myslim, ze svokra proste takou starou mamou, ako si mnohi predstavuju podla Babicky (milovat vnuca, travit s nim kazdu volnu chvilu...) proste byt nechce, no jej mozno malomestiacke zmyslanie jej hovori, ze by to tak byt malo, aby bola v ociach okolia za chrumkavu. Preto je pre nu akymsi vnutornym ospravedlnenim a aj ospravedlnenim pred vami, ze to hadze na to, ze aj by chcela, no fakt nema cas. Nic s tym nespravis, lasku si nevyhrozis ani nevyprosis. Plus tvoje predstavy o starorodicovstve narazili na tie jej, tak si sklamana.
@1ryba povedal kto? Ty, co ma ani nepoznas a precitala si si cast zloziteho pribehu, vies urobit takyto zaver? Vau! Ja z tvojich prispevkov citim aroganciu a zlobu, takze tvoj nazor pre nema hodnotu.
No precitala som si aj zvysok diskusie, moc pochopenia si tu teda nenasla (cest vynimkam), zial tieto diskusie su casto festivalom egocentrizmu... ale pozri, ja ta viem pochopit, lebo mame to velmi velmi podobne. My sme si s kamoskou povedali, ze dnesni stari rodicia su ini ako kedysi, maju ovela viac moznosti, cestuju, do dochodku idu o 10 rokov neskor... takze uzivaju si, kym este mozu a vladzu. Mozno aj my budeme take... je tazke nastavit stretavanie s vnucatami tak, aby boli obe strany spokojne. Ak chcete ist s muzom.niekam, zakomponujte do toho aj dieta. Nic ine vam nezostava. A potom sem tam niekto place, preco mame atomarne rodiny
Z môjho pohľadu je to zmýšľanie divné.Áno,vyskytnú sa situácie,kedy pomoc mojej mamy/svokra využijem...ale nemám im za zlé,že nám k nám nechodia ako na klavír, ani im nevyčítame,či ich nenápadne,že popri troch deťoch chceme aj čas pre seba....takto, sú ochotní ale odtiaľ potiaľ...aj keby nechceli prísť,nemala by som im to za zlé,nie je to ich povinnosť a majú svoj život rovnako ako aj my...
Ste zdraví s mužom? Tak makajte a nečakajte pomoc od starnúcich svokrovcov. Oni svoje deti už vychovali.
@basska_b dakujem za tvoju reakciu, som stastna za vsetky baby, ktore pochopili ako to bolo myslene ☺️ a my sme si to s muzom uz aj tak zariadili a vieme fungovat samostatne. Len aj jeho mrzi, ze vlastni rodicia su taki chladnejsi.

Fuha, v ich veku chcem davno a este dlho pred a po ,valat sunky tiez s kamoskami na chate mimo prace a zit si dovesela. 1-2x do tyzdna je aj na mna dost, vsak oni si svoje dieta uz vychovali