Rozdelenie prác v dome
Ahojte, 2 roky bývame v dome.
Počas toho sa ešte dokončovali práce a muž teda robil to...
Teraz je už kľud no chcem sa s Vamj poradiť.
Dnu:
Varim-ja, malý syn pomáha, čiže robota navyše 😉
Periem, skladam,zehlim-ja
Vysávam-ja, muž raz za mesiac max!
Umieram prach ja
Myčka-ja, muž raz za týždeň max
Vymena posteľnej bielizne, umývanie okien, podlah -ja
Zváranie,lekvare -ja
Von:
Kosenie-manžel, ja max 1.krat, plocha 9 arov
Zahrada-ja polievanie 50/50
Kurenie-dosypanie paliet a čistenie pece - manzel
Nakupy-spolu, tam nie je problém raz ja raz on
Je to podľa vás ôk?
Ide o vnútro, zdá sa mi ze robím všetko ja, berieme mi to veľa času, čo by ste mi navrhli?
neriešila by som, či je to dosť fifty-fifty, nikdy to nebude úplne presne na polovicu a nestojí to za to naťahovať sa. Skôr dohodnúť si a vyhradiť si čas na vlastný oddych, aj ked to znie ako útopia, ale nie človek vystresovaný a stojí to za to, má viac energie, také že pol den za týžden a hodinu denne/každý druhý deň si potrebujete naozaj vydýchnuť (ísť si večer zabehať, prejsť sa, časopis, dať si vaňu, čokoľvek či doma či von)
a čas venovaný prataniu si skrátiť a uľahčiť pomôckami a naplánovaním (toto a dosť - lebo to by sa dalo donekonečna): *robotický vysávač s mopom (ak na zemi ostane jedna omrvinka, nič sa nestane, verte mi), *práčka so sušičkou, *kvalitné handričky (netreba drhnúť šmuhy), *na kúpeknu čistiace peny (opláchnuť navhlčiť vodou a nastriekať penu, nechať pôsobiť, spláchnuť a je to), na žehlenie a skladanie si vyhradiť raz za týždeň, na väčšie pratanie raz za mesiac/dlhšiu dobu (okná netreba každý mesiac, fakt), práčku pustiť a zatiaľ ísť nakúpiť (ste v dome, susedov nevytopíte aj keby), Zase keby ste mali iba vy pravidelne kosiť a kúriť a nosiť ťažké veci, no tak to by bolo zléé.
My tiež dva roky bývame vo svojom dome.Vnutri robím všetko ja sama.Nemam umývačku riadu ani robotický vysávač.Vonku kosim dvor a ulicu tak raz mesačne a záhrada je moja.Manzel robí okolo domu chlapské práce,ešte prerabame stále sa niečo nájde.Nakupy riešim sama,ja viem čo kúpiť v akcií čo je overené a nie zbytočnosti navyše.Zatial mi to takto vyhovuje.Aspon mi nezavadza manžel v kuchyni 🙂keď niečo varím alebo upratujem
U nas muz zvacsa vari lebo ho to bavi, ja skor pecem sladke😅 upratuje v 90% on.. teda vysavac povysava sam a on umyje zem v dome. Celkovo robi ovela viac nez ja, ci ma za to odsudite ci nie.. zlenivela som pri nom straaasne, rozmaznal ma😊 tak ci tak som vdacna ze mam takeho chlapa, co vsetko kludne porobi a stara sa ukazkovo aj o deti❤️❤️❤️ A pracuje z domu uz dlhe roky..
ja robim vsetko a nepozastavujem sa nad tym
Presne, ako u nás nikdy nebude robiť ženskú prácu zvykne si na to, že všetko porobíš ty. Povie mi to je ženská práca mňa to nebaví!!! Mňa tiež, ale niekto to urobiť musí.
My to máme podelené 50/50, určite občas urobí jeden viac druhý menej, rešpektujeme, že je niekedy jeden z nás viac unavený. Ale je naším spoločným cieľom splniť povinnosti čo najskôr, aby sme sa mohli venovať rodine, ísť na výlet, atď. A pridávam sa, vyhodila by som zbytočné aktivity ako zaváranie, lekváre (teda aspoň podľa mňa zbytočné), žehlenie (žehlíme max. košele). Na umývanie okien si kľudne niekoho zavolajte, u nás v meste to moc nestojí. Kúpiť robotický vysávač, to je najlepšia vec pod slnkom. Využívam aj na umytie podlahy, ručne doumývam len kuchyňu a kúpeľňu a to väčšinou ja, lebo to robím precíznejšie 😀 muž zatiaľ napr. vyčistí sprchový kút. A umývačku nakladať/vykladať vždy obaja! A naučiť to aj deti. Dojem jedlo, strčím do umývačky. Až je plná, zapnem. Dokončí, hneď vyložiť, nech sa nekopia riady v kuchyni. Toto ho treba naučiť.
Prezliekanie postelí robíme tiež spolu, každý svoju časť, resp. si pomôžeme - ide to rýchlejšie.
O auto sa stara kto? Tankovanie, umyvanie, upratanie, cistenie?
Ked sa nieco pokazi, opravuje to, plati to a riesi to kto?
Ked sa maluje, ma to vrezii cele kto?
Navrhujem, sadnut s manzelom, povedat mu, ze by si potrebovala odlahcit, lebo by si rada venovala cas inym veciam a nech si vyberie, co by este zvladol a nevadilo by mu to. Ale treba ratat s tym, ze je to muz a nebude to chciet robit. Potom by som jednoducho znizila pocet pracok, vysavania, varenia za tyzden, ak by som potrebovala cas na nieco ine.
Nie je ani tak dolezite, ako to realne robite ako to, ci reagujete obaja na potreby domacnosti, ci si obaja uvedomujete, co treba robit..domace prace skratka su, ako aj povinnosti okolo deti a tiez vedenie domacnosti po ekonomickej stranke..da sa vykomunikovat komu co vyhovuje..ale podstatne je, ze keby ho poziadas o cokolvek z " tvojich prac" ze to zvladne bez problemov..ak ano, tak to mate super..u nas sa podielame obaja..nemame to presne vydelene..skor tak prirodzene..ja lepsie varim, tak varim ja, kto ma cas a chut, ten povysava, da vyprat, vyvesia..zehlim iba ja, lebo to mu nejde..prace okolo domu on a ja fyzicky menej narocne..deti obaja..ale zase podla toho, kto ma ako cas..nemal by byt nikto nuteny..je to samozrejme sa podielat na chode domacnosti..
Ahojte, ja mám pocit, že tiež všetko robím ja, môj manžel leží na gauči a číta knihu, keď ju dočíta ( tak 2-3 knihy za týždeň dá isto) zapne TV, a ja iba behám okolo neho a som ako otrok...ale keď je doma, lebo robí na služby 12 hod...tak sám od seba povysáva, alebo ako tak poupratuje, lebo keď už nevie chodiť pomedzi bordel tak si ho aj všimne😅ale samozrejme ja som si povedal, že keď je doma, ja neumývam riad, však aspoň niečo nech robí, a máme aj umývačku...deti tiež musia pomáhať, aj keď sa im nechce a to ich máme 3 ks, takže aj teraz cez prázdniny každý deň vysávať...alebo pretriedi odpad, pokosí trávu, ktorú už nekosil dva mesiace, lebo vyschla, záhradu polieva on, ja len moje kvety alebo keď nie je doma tak syn 14r. Ale niekedy ho ani nehne a keď prídem z práce a vidím ho na lavičke s knihou a všade okolo neporiadok ide ma poraziť, ale hovorí, že ja to už preháňam, čo si o sebe nemyslím, ja len neviem nič nerobiť. Ale napr. zavárame spolu lečo, očistí mi zemiaky alebo zeleninu, keď varím, a to niekedy varím každý deň, keď sme všetci doma...
No stým sa treba zmieriť, lebo žena má vždy viac práce v domácnosti, tak by to aj malo byť, a muž zarábať a živiť rodinu, hoci pomáhať musí😉
A teda ešte dodám, že chlapi častokrát nevedia ČO treba urobiť. Preto máme na chladničke na každý deň také kartičky a postupne si odškrtávame. Napr. utorok u nás patrí kúpelni a wc a sú tam povinnosti ako: vymeniť uteráky za čisté, vyčistiť wc, zotrieť prach v kúpelni, vyleštiť zrkadlo, vyčistiť sprchový kút, vyčistiť umývadlo, vyleštiť batérie, vyniesť kôš z wc a kúpelne, zotrieť podlahu v kúpelni + upratať suché prádlo zo sušiaka (lebo perieme v pondelok), pustiť robotický vysávač, poliať bylinky. A muž vidí, že upratujem, pustí sa do toho tiež - proste si vyberie nejaké pokyny a tie plní 🙂 Ako vravím, je spoločným cieľom to mať čo najskôr hotové a dvom to ide rýchlejšie.
U nás aj vonku aj vnútri robím ja, aj nákupy, aj všetko okolo dietata😃 muž by jej nevedel obliect ani tričko😃 aj dovolenku nájdem ja on len zaplati😃 každý to ma v domácnosti ako mu to vyhovuje, ako si zvykne..ja napr viem koho som si brala, uz ho nezmením..maká 14hod v robote, doma chce mať pokoj. Ja som s tým už ôk
Áno presne tak ako píšete, muž sám od seba nevie čo má robiť, treba ho usmerniť a potom to už ide😍
kedže bývame v byte, vonkajšie práce odpadajú ( max. niekedy babke pomôcť či u mojich rodičov s drevom- ale to má ako zážitkový výlet, lebo sa môže hrať s traktorom 🙂 ) ... ale ja varím a dávam prať. partner upratuje- také to zbežne a zvešia prádlo. vysáva robotický vysávač, umýva riady myčka ( vykladajú deti). a áno, 2x do mesiaca príde pani Mária a uprace
Úplne si pamätám z detstva, ako ma tato vytáčal tým, keď mu mama povedala nech ide poliať kvety, že "to je ženská práca". Alebo nech naloží umývačku, jeho argument "tri baby doma a ja budem nakladať umývačku?". Celý život sa kvôli tomu hádali, kvôli tomuto jeho prístupu, ktorý si doniesol z domu. A ešte jeho argument, že keď sa pokazí žiarovka, tiež ju mama nepôjde vymienať. No ako často sa kazí žiarovka a ako často sa nakladá umývačka 😅😅
Stále ma tým tato vytáča keď niečo také povie, ale už mu aj my so sestrou pekne vynadáme 😀 len jeho rodina mu vtĺka do hlavy, že má pravdu 😀
no a presne toto aj môj muž, že to je ženská práca a to mužská, len u nás on nič skoro, teda a ja všetko....aj žiarovku, lebo môj ani to nevie....
Ja to mám takto -
Muž - pracuje
- kosi
- strihá stromy
- stara sa o autá
- vo voľnom čase sa venuje deťom
- občas niečo uprace ale málokedy lebo zväčša pracuje
- údržba veci ktoré nedokážem opraviť ja (napr. Výmena syfonu v kuchyni)
Ja :
Robím všetko ostatné, od varenia, cez upratovanie, mycku, maľovanie stien, výmeny silikónu vo vani, po veci spojené s deťmi (škôlka, škola, krúžky, lekár, voľný čas prázdniny/choroba)
Samozrejme občas sa stane výnimočná situácia keď muž urobí niečo čo robievam ja..
ALE ☝️ ja zatiaľ nepracujem, hoci sa to snažím zmeniť.. dlho som bola doma práve preto aby sa muž mohol venovať svojej kariére.. keď budem pracovať, predpokladám že veci budú fungovať trocha inak a dohodneme sa na tom..
Moj muz mi vo vnutri nepomaha s nicim. Nevysava, neutiere prach, neperie, neumyva podlahu, kupelnu ani wc, nestara sa ci netreba vymenit postelne pradlo... Pracu ma na 4 hodiny denne, takze unaveny nie je. Jedine s cim mi pomoze je, ze ide s malym von a raz tyzdenne ideme na velky nakup autom, lebo ja nemam vodicak.
mne sa to zda ok.popri tom este chodi do prace predpokladam.kebyze nemate dvor tak by to bolo takto zle,ale kedze sa stara o dvor....co ja viem..synovi sa venuje?okupe ho?utrie zadok?asi je uz takto nauceny-zabehnuty....k tomu sa ti casom prida praca a ucenie so synom,vtedy si treba dohodnut nove pravidla
My to máme podelené. Stará sa o pranie (komplet od prania po skladanie), umýva kúpeľňu wc, utiera prach. Ja varím, výsavám, umývam podlahy. Dcera (13) raz denne naloží a vyloží umyvacku, vari 1-2 x do týždňa.
Smeti, nákupy, psovy žrať, kúrenie v zime ako kto ma čas.
Velke práce - na záhrade, v dome, ukladanie dreva všetci spoločne.
Kosievam väčšinou ja, ale my máme malú časť trávnika a taky ten dedinský štýl s pupavou a datelinou co netreba moc kosiť, druha polka záhrady je lúka, to sa kosi 1-2 x rocne.
Zeleninovy záhon mame len malý jeden, o ten sa starám iba ja, okrasné záhony tak isto. Taka bola dohoda, je to môj výmysel, zvyšok rodiny to nebaví najradšej by tam mali travu
Ok je to co vyhovuje vám obom.. ak to nie je ok tak není to o tom co by sme navrhli ty ale co chceš ty 🙂.. my si s mužom robotu nedelíme, chceme si pomôcť a nie sa dohadovať kto bude co robiť
U nas - celková starostlivosť o domácnosť (vsetko vnutri v dome - upratovanie, varenie, zavaranie, pranie atd), nákupy = JA
Starostlivosť okolo domu = môj Muž
Ma dve práce, stále niečo stavia, prestavuje, zvara, nezastaví sa od rana do vecera. O záhradu sa starám ja, ked treba muz poleje. Mame 4 papagaje a 2 psov, tiež sa staráme spolu, s drevom pomôžem ukladať, ale on s tým má roboty napilit, nastiepat. Co viem, pomôžem mu. Kosi iba on (2200m2) . Mame 6rocneho syna, ktorý pomáha (motka sa okolo nas) 🙂 ustelie nam posteľ, urobí mi kavu, sem tam urobi veceru, keď je vecer skôr vnutri.
Ja som maximálne spokojná, takto to mame nastavene a takto to vyhovuje NAM. V dome byvame osmy rok, my sme vseobecne obaja taki, ze neobsedime. Je chlap, robi mužskú robotu a ja zasa tu ženskú. Mne by vadilo, keby sa mi motá v kuchyni alebo ide niečo upratovat. Za druhé, nemá na to čas, ma toho dosť, nezastaví sa.
Ale veľké ALE, každému vyhovuje iný systém, každý človek je iný. Takže to co vyhovuje nám, nemusí vyhovovať iným.
Zabudla som dodať, že chodím do práce, na ranné, teraz cez leto mam dovolenku. Plus mame sliepky. Atď atď, je toho vela, co by som este dopísala, skrátka sa v podstate nezastavime od rana do vecera obaja, stále je čo robiť, ale ako som pisala vyssie, nam to vyhovuje.
Navrhla by som konstruktivny rozhovor. U nas to mame tak, ze dokoncujeme dom. Moj manzel tam robi a aj vsetko okolo toho vybavuje. Ja sa staram o domacnost. Prislo by mi az trapne, aby som mu dala zmyvat podlahu napr. Casto vsak vari, ale to aj preto, ze ho to bavi. Teraz mame doma novorodenca, no popri MD aj pracujem. V noci vstavam ja lebo chcem, aby sa on vyspal a mohol fungovat v praci aj mimo nej. Robime obaja z domu, cize kedykolvek sa o malu cez den stara, ak ja mam toho vela v praci a nestiham. Ale aj ked zvladam sama, je aktivny a starostlivost o malu si vyslovene uziva. Takze tak nejako to mame podelene my. 🤗
@sono2 no ale presne tak to aj chlapi vidia. Moj je zas taky, ze ked mu poviem, tak spravi. Ale presne asi ako zoro 😀 na polovicu. Poprosim ho umyt kupelnu, tak bud je umyta len podlaha, alebo ak zazracne aj vana a umyvadlo, tak zas baterie a zrkadlo nie.. A vzdy zakazdym vysvetlovat co presne treba a preco to treba sa mi nechce 🙄 Roboticky vysavac nezajde do kutov a malych skar, kde sa zdrzuje prach. Nepovysava pavuciny na stenach. Neutrie prach zo skriniek.. Okna… On karcherom skla a ja mozem doumyvat ramy, ze? On kupelnu a ja este baterie, zrkadlo a sifony? Ved to kontrolovanie ako to chlap spravil je pre mna psychicky horsie ako ked si to spravim sama 😂

Môj nerobí nič, nauceny z domu, ak poviem spraví, ale nebaví má stále hovoriť. Automaticky neurobí nič. Ale vie auto spraviť, garáž je miesto najkrajšie na svete a aj všetku prácu vonku. Domáce práce však ani tuk. Že zaváranie 🤣🤣 mám pocit že si mysli , že sa to tam zjaví samé . 😂