icon

Rozdielne finančné pomery partnerov

lienka737
6. aug 2015

Pochádzam z výrazne skromnejších pomerov ako môj partner. V súčasnosti pracujem, ale môj príjem je 350 - 400 € mesačne, čo je asi tak 1/4 z jeho príjmu.
On má byt, auto...ja nemám nič. Momentálne chystáme svadbu.
Väčšinu výdavkov platí on, ja sa snažím aspoň občas niečo zaplatiť (nákup, večeru, praktické veci do domácnosti).
Cítim sa kvôli tomu nepríjemne...
Ako sa s týmto vyrovnať, aby som sa necítila ako príživník, čo príde na hotové?

Ďakujem za Vaše názory. 🙂

Strana
z2
147789laska
6. aug 2015

@hanka_april sa negujes mila hanka 🙂 na jednej strane pises ze si 16 rokov stastna a sucasne neprepisala.. preco? ja som vstupom do manzelstva veril ze je to navzdy tak preco nie? ak by som to neurobil sam v sebe by som pripustil ze to moze koncit zle, a kazdy mame nieco zle co urobime aj ja som urobil ale vidim a volim cestu k odpusteniu a hladaniu pokory aby k rozvodu nedoslo a tym k deleniu majetkov a X veciam...

dionyzka
6. aug 2015

@lienka737 chapem ako sa citis a kazdy prispevok tu uz pisany ma kus svojej pravdy. Na jednej strane, byt financny zavisli na polovicke - nic moc. Na druhej strane, ak budes dosahovat vysledky a mat dobre prijmy, rodina je v tahu - lebo niekto sa o nu musi i starat a byt urcitu dobu doma.
Ja by som to riesila tak, ze ak Ti to moznosti dovoluju, mozes zvysit vzdelanie, pouvazovat nad podnikanim, ucit sa jazyky a podobne a zaroven mozes v tomto obdobi byt na materskej a venovat sa detom. Ked budu schopne ist do skolky, skoly uz budes nieco viac vediet a Tvoje moznosti zamestnania budu opat niekde inde.
My sme mali rovnake pomery: on dobry zarobok, auto, byt... ja zarobok omnoho nizsi a bez majetku. Pocas materskej som vystudovala VS, naucila sa slusne dalsi cudzi jazyk, momentalne robim doktorat. Takze i ked sa staram o rodinu, posuvam sa odborne dalej.
No a jeho majetok ziskany pred manzelstvom je davno predany - takze opat otazka zostania na ulici odpada, lebo tie peniaze su pouzite na nakup uz nasho spolocneho majetku. Nikdy to mojmu manzelovi nevadilo. Ja si vazim jeho, ze je zivitelom rodiny, on mna, ze vychovam nase 3 deti. Som presvedcena, ze i keby sa nieco prihodilo nemile, so svojou praxou a vzdelanim a nadobudnutym majetkom na ulici urcite nezostanem.

cecil36
6. aug 2015

@maminuska akoze nic zene nezostane, zostanu jej deti.... 😀 😀 😀

cecil36
6. aug 2015

@lienka737 ak uz teraz s tym mas problem a citis sa neprijemne, tak zo psychologickeho hladiska toto nie je dobra vychodiskova pozicia. Mozes tym casom zacat kompenzovat tento komplex tak, ze budes robit v domacnosti vsetko,aby si si to "odpracovala". A co i len trocha nevyrovanyn chlap to casom moze zacat vyuzivat.

waitinka7
6. aug 2015

Ja som nastastie financne nezavisla, a to naozaj nezarabam vôbec veľa, ale partner ma neživí a už ani neviem, či by som to chcela, mám svoju hrdosť....a keď sa pozriem všade naokolo, spústa žien svojho manžela iba finančne využíva, koľkokrát sa sama už nechce pričiniť o to, aby zarábala možno viac. Ale nechcem paušalizovať, všade je to ináč, píšem, len to, čo vidím momentálne ja. Samozrejme byť v harmonickom vzťahu, kde muž zarába "veľa" a "viac" je každopádne výhodou pre mnohé ženy. Nepáči sa mi ale prístup niektorých žien, ktoré potiahnu aj dve-tri materské za sebou, len aby nemuseli ísť do práce, veď načo, keď mužíček dosť zarobí a oni môžu míňať. Čo sa týka majetkových pomerov ešte pred svadbou, to je tiež na zváženie. Láska časom môže prejsť a potom môžu nastať problémy. Samozrejme, že nikto sa nevydáva / nežení s tým, že sa raz ide rozviesť...ale človek nikdy nevie, keďže už nie je doba rozdávania štátnych bytov ako za socializmu...má pozerať aj na zadné vrátka.

andrejka1974
6. aug 2015

@waitinka7 nie vzdy sa to da, ked mas deti, ktore maju aj nejaky zdravotny problem, vtedy je zena viacej zavisla na manzelovi a preto ja ked nemozem robit cez den, pretoze sa musim starat o deti najmensia je este k tomu autistkaa chodi do skolky len na 3 hodiny, tak sa snazim co to zarobit v noci na brigade , co sa neda kazdu noc , ale 3-4 noci do tyzdna viem zvladnut

waitinka7
6. aug 2015

@andrejka1974 V rodine, kde su choré detičky je to vždy iné...oveľa ťažšie samozrejme a klobúk dole pred každou matkou, ktorá popri takýchto strastiach ešte pracuje a snaží sa na všetky strany.

hanka_april
6. aug 2015

@147789laska
neodporujem si, myslim, ze vztahy a laska nemaju s majetkom nic spolocne.... 😀

saurian
6. aug 2015

@lienka737
proste neries. ak si ta vybral vedomy si tvojich "pomerov" tak to nebolo kvoli peniazom a zrejme mu to ani nevadi a je s tebou s inych dovodov. takze prestan riesit peniaze (samozrejme za predpokladu ze to neriesi on).

mala_hobitka
7. aug 2015

@lienka737 Problem by to bol len keby ti to priatel vycital. Pokial to berie vsetko ako "nase peniazky" tak nemas problem 🙂

bucula
7. aug 2015

No a? Ved po svadbe vsetko budu ,,vase spolocne'' peniaze 🙂 🙂 🙂 . My sme to tiez tak podobne mali a nikdy som sa nad tym nepozastavovala. A ani on nie. A spolu hospodarime a je nam dobre🙂 🙂 🙂 🙂

hrcavdeske
7. aug 2015

@lienka737 no ja mam nieco malo cez 400 ked sme sa zoznamili ( boli este sk koruny ) a tiez to vychadza asi 1/4 z mm prijimu, neriesili sme, nieco som mala nasetrene z brigad, n zas usetrit nevedel, takze vzdy sa zasmial ze ako sme spolu tak sa lepsie hospodari ze ho ukocirujem vo vydavkoch a zda sa mu ze mame omnoho viac penazi 😀 ja som vybavila aby sme dostali najomny mestsky byt , kedze som mala dlhsiu dobu ziadost, kupila som manzelsku postel, jedalensky set + ine " dorbnosti " za moje uspory .. a on ostatne, nikdy som necitila nejaky nepomer, teraz je to tak ze on zaraba stale ako pred 9 rokmi a ja som jeho prijem jemne dohnala ale stale je to as 1/2 z jeho prijimu, no o to viac sa snazim ulahcit mu mnohe veci ohladne fungovania domu, zahrady a podobne,

Strana
z2