Rozdielny prístup matky vo výchove dcérky
Pekný večer prajem,
možno sem napíšem netradične ako chlap / otec a teda neviem, či to patrí zrovna do tohto fóra...
Ide o to, že mám 4 ročnú dcérku už rok v striedavke - v apríli bude mať 5 rokov.
Od malička bola zvyknutá na cmúľanie palca pri zaspávaní. Myslím, že bude väčšina z vás súhlasiť, že je najvyšší čas, aby sa to odnaučila.
Takže po preskúmaní nejakých "overených" riešení na nete som sa k tomu odhodlal.
Dcérke som to všetko pekne povysvetľoval, prečo nieje dobré si cmúľať palec, že z toho môžu byť krivé zúbky a iné problémy... Ukázal som jej aj pár fotiek na nete, či by sa jej páčilo mať v ústach niečo také.
Samozrejme sa jej to nepáčilo, poplakala si, no nechcel som povoliť keď som sa už na to dal. Takže pred spaním sme si umyli zuby a palec som jej olepil leukoplastom.
Na moje počudovanie to zvládla výborne, držala sa a zaspala aj bez cmúľania palca. Ráno som ju za to pochválil a ďalší večer sme to zopakovali s rovnakým výsledkom.
Keď som ju odovzdával jej mame, povedal som jej, aby v tom pokračovala, že to ide v pohode.
Dnes, keď som si ju vyzdvihol v škôlke, dcérka sa mi hned pochválila, že mama jej na palec nič nedávala a že jej dovolila kľudne pri zaspávaní cmúľať palec naďalej. Dokonca pridala ešte bonus, že mama jej dáva pred spaním mlieko z "fľaše s cumlom!"
Skoro ma porazilo. Pritom u mňa si to mlieko ani nepýta a keď tak, tak ho pije z hrnčeka sama...
Keď som toto povedal ex a spýtal sa jej, že či sa jej zdá vhodné takto pestovať zlé návyky u vlastnej dcéry, nedostal som žiadnu odpoveď, len ignorantské ticho.
Problém s komunikáciou bol u ex vždy.
Robí to podľa vás naschvál? Ako by ste sa zachovali vy? Vďaka za odpovede.
@tehotna40 vďaka za názor, ale ak by som jej to povedal tvrdšie a chlapsky, tak len by som podporil tu jej ignoranciu. Na to už ju poznám. A niesom typ, ktorý by riešil konflikty pred deťmi, zo zásady.
No a k tomu palcu, dnešná noc bola v pohode - čiže ak by bola u mňa nepretržite malá aspoň 2-3 týždne, tak je to vybavené.
Ex má bohužiaľ zabehnutý určitý stereotyp, moja snaha bola, aby sme nejako vedeli skĺbiť určité veci vo výchove. A priori odmieta všetko, takže s tým asi nič nespravím a zariadim sa podľa seba.
@tehotna40 v ponímaní ex "hlavne nech je pokoj" by znamenalo to, aby bola malá zverená do jej výchovy a ja nech len posielam výživné.
Keďže svoje nedosiahla, tak aspoň občas robí natruc. Dokonca som si všimol obdobie, keď bola kľudná - to mala nejakého priateľa asi. A keď sa s ním rozišla, tak začala byť konfliktná ... asi záleží na tom, či je práve vo vzťahu, alebo single.
Občas mi malá povie, kde boli niekde s nejakým ujom - povie aj meno, potom 2-3 mesiace klud a potom je na scéne zas nové meno, no ... čo dodať 😅
@3tato och tak to je ťažká situácia, keby som slobodná, určite neberiem dieťa na rande s kade kým, musela by som toho muža veľmi dobre poznať aby som ho predstavila deťom. Sme všelijaký. Každopádne posuvaj aspoň ty malu dopredu, aj co sa tých zlozvykov týka. Prajem veľa zdravia a trpezlivosti.
@sidicek to je dost nepríjemné, práve preto sa snažím podobných komplikácií vyvarovať. Našťastie včerajší večer a noc bola ok, aj predým - dnes to už neolepíme a uvidíme. Dokonca cez deň sa malá došla pochváliť, že bola v detskej a že dala si palec do pusy, ale že si ho rýchlo vytiahla.🙂
Tak som ju pochválil a snáď to bude na dobrej ceste 🙏
@3tato ked si u teba pytala leukoplast sama od seba tak jej pribal nejaky aj keď pojde k ex a povedz jej nech si ho prelepi sama, ked mama nechce, lebo podla toho co tu píšeš tak mala ma viac rozumu ako tvoja ex
Ja myslim, ze si inteligentny chlap a tvoja ex je ignorant hlavne preto, lebo ti tak robi na truc. Toto robia ludia, co si ako deti nespravne presli obdobim vzdoru. Hneva sa na teba, ze ju poucujes. Myslim si, ze s tym nespravis nic. Rob podla tvojho najlepsieho vedomia a svedomia - u teba nech platia tvoje pravidla - taketo male deti sa prisposobia. A ked bude dcerka velka, uz sa bude aj sama rozhodovat. U matky sa tiez odhodla necmulat si palcek.
Inak vdaka za tip s tym leukoplastom tiez mam doma 2rocnu s tymto zlozvykom. Do 3 rokov to necham tak, lebo momentalne s tym neviem robit nic 😄 ma to spojene s tym, ze ma pritom drzi za rameno. Ak by uspaval niekto iny a ked bude riadne fyzicky unavena a nebude spat uz cez den, mozno to ani neurobi.
@3tato
@ja123456789 Minulú noc sme to dali aj bez prelepenia a bez plaču tak hádam sa nezvlčí zase, kým bude u mamy. Zajtra je pondelok, poobede ju veziem k ex a v stredu poobede idem pre ňu do školky - tak večer uvidíme...
@basska_b S tým leukoplastom, som sa nechal inšpirovat nejakou babou, čo tu písala, že synovi omotala palec obväzom - náplasť je praktickejšia - u nás pôsobí skôr ako psychologický efekt, než ako reálna bariéra. A ešte som malej povedal, že keď si to bude cmúľat aj cez leukoplast, že jej natrem prst horčicou - tá jej nechutí 😅
Tvoja má 2 roky, tak to má ešte nárok, s tým naozaj nespravíš nič, deti sa ukľudnujú jak im je najlepšie.
Mladší syn kedysi zaspával pri mne tak, že mi šúchal môj necht na palci na ruke. Ruka vytocena 15-20 min v neprirodzenej polohe, ale teraz to už je len pekná spomienka spred 12 rokov.

Keď si ex robi svoje ty pokračuj v tom co robíš pre dcéru dobre. Možno by to chcelo jej to povedať trochu tvrdšie chlapsky, samozrejme nie za prítomnosti dcéry. Mam 5r syna, ktorý si vie sám spraviť raňajky, vie čítať, počítať. Akože chápem, ze každé dieťa je iné ale toto je podľa mňa extrém aby si 5r dieťa cmulalo palec, ved to ako keby mala cumel, a pit mlieko z fľaše z dudlom ani nekomentujem. Nech si ex rozmysli co robi zo svojej dcéry a ako sa k tomu postaví keď bude mať kvôli tomu neskôr problémy.