Rozdiely v rodinách
Casto rozmyslam nad tym preco sa robia v rodinach rozdiely medzi surodencami. Pocuvam to aj od inych ludi aj u nas z otcovej a najma maminej strany to bolo tiez tak. Cely zivot sa to s nami tahalo. A poviem vam ked od detstva to uz vnimate dost to ovplyvni vas zivot az do dospelosti. Nerozumiem tomu preco stale sa pytam. Nic zle sme nikomu vedome neurobili ba naopak vzdy ked to bolo mozne sme pomahali ako to slo. Napr mami rodicia ti boli tak nauceni ona na robotu a jej ml brat na uzivanie si ten nemusel nic robit. Jej este casto za robotu vynadali alebo proste hladali nieco do coho rypnut. Ona pomoc neziadala od nich nikdy co sa opacne neda povedat. Mala toho dost popri detoch a gazdovstve a este ju aj oni vyuzivali. Ked sme chodili k starym rodicom jej brat s rodinou boli vzdy uprednostnovani a davali nam to pocitit, Im nemohol nikto nic povedat. Mama ta ked si dovolila otvorit usta hned bola hadka a ako si to dovolila a jej brata pocuvali na slovo. Nakoniec na to aj vzdy doplatili lebo mamin brat sa k nim aj so zenou az tak pekne nespraval. My ako deti sme u nich museli robit vsetko a bratova dcera ta nepohla nikdy prstom. Uz ako deti sme to dost vnimali ale boli sme tak nauceni vychovani ze proste rodicom a starym rodicom treba pomahat. Ja viem uz to nezmenim bolo toho velmi vela v com nam ukrivdili a potom sa este cudovali ked sme tam chodili len sporadicky. Ja len proste nerozumiem takymto rodinnym zalezitostiam preco to ti rodicia vlastne robia? Mna to poznacilo na cely zivot. Mamu tiez lebo druhym pomahala a na seba nebrala ohlad co sa odzrkadlilo inde. Sama teraz povie aka bola hlupa ze si to nechala. No nechapem to. Zazili ste aj vy nieco podobne?
@anja27 Mam podobny pripad v rodine. Sesterka a bratranec.
Mladsi syn neskutocne uprednostnovany, financne do dnes tvrdo podporovany, platene studia v zahranici aj napriek tomu nedokoncene skoly. Platene rodicmi exoticke dovolenky aj s jeho frajerkami (za kazdym ho nejaka aj tak nechala, asi kvoli povahe). No des.Aj napriek tomu je na rodicov arogantny, sebecky, povysenecky.
Starsia dcera samostatna, odstahovana do ineho mesta (za robotou hned po skonceni vysky), financne super zabezpena. Samostatne vybudovana kariera. S manzelom si dali do kopy peknu rodinku. Chodi rodicom pomahat na dom, navarit, pridu vzdy s nakupom...mila, ziadna trapna arogancia...rodicia ju maju za handru, vsetko na nej kritizuju, ignoruju cely jej dosiahnuty uspech, nikdy sa nebavia o jej kariere (ani o jej muzovej), dovolenkach, detoch v ramci rodiny len aby mladsi synacik nemal z toho chudak nejake komplexy...lebo on samostatne v zivote 0 bodov!
No, v tej rodine sa uspech neodpusta...
Rodicia tazko zatazeny na syna. Raz som sa na svadbe spytala strynej, ze preco tak tazko protezuju syna, ved je totalne neschopny. A ona, ze prave preto. Ze dcera je silna a schopna ta sa o seba postara, ale syn je slabsej natury, toho musia chranit a podporovat.
Do dnes som nepochopila podporu nechopneho jedinca na ukor schopneho dietata.
Sesterka je velmi inteligentna je si vedoma tejto situacie a nici ju to, ale nedokaze sa odstrihnut, chce sa stale zapacit, citovo si ich ziskat a je citovo na rodicov silne naviazana...aj napriek tomu, ze uz ma vlastne deti...je mi jej velmi luto...
Ona nie je velmi splachovacia, je to velmi intelignetna citliva zena, takze rady ako tu odzneli odstrihni sa, ignoruj nie na kazdeho jedinca platia...
Ludia si taketo veci nesu cely zivot.
Mam vela pripadov aj z okolia znamych a je to neuveritelne ako neferovi vedia rodicia byt.
@0kristina0 len je to smutne lebo si ani neuvedomuju ako to moze zastiahnut zivot toho dietata
@number19 presne ako pises lahko sa radi ale tazsie sa to vyuziva v praxi nie je to take lahke aj ked je to velmi potrebne a je to fakt smutne ze toto robia. dobre este by sa dalo prezriet ze syna podporuju financne atd ale to ze dceru zhadzuju to uz nie. lebo jej psychika aj ked sa mozno nezda je tym poznacena viem o com pisem takze taki rodicia aj ked je to krute by podla mna viac deti ako to jedno nemali mat vobec bohuzial
@number19 inak u nas je to tiez ze mama je v podstate samostatna od 18 ako odisla od rodicov sa starala sama o seba aj s otcom to od nich furt niekto nieco chcel aj nas viedla k samostatnosti. vedela vsetko okolo domacnosti domu atd varenie piekla krasne torty cely zivot sa obracala a este vsetko bolo zle co robila aj ako nas vychovala a mamin brat ten je taky divny akoze porobit vie ale asi sa mu nechce no aspon do roboty chodi a tak ale ta jeho zena ta je lava na vsetko ta vie najlepsie koketovat s chlapmi a pretrcat sa to jej vzdy slo a tiez mama bola dokopy nic a tato jeho zena tu vzdy lutovali ake je to chuda no ja som vzdy mala dost ze preco to tak bolo ze uplne opacne. cudne
@anja27 Je to velmi tazka situacia. Ten bratranec je velmi sikovny v manipulacii. Hlavne na rodicov, takze aj pod jeho vplyvom sa vztah sesterky s rodicmy cim dalej zhorsuje.
Keby aspon mala respekt za to co v zivote sama dosiahla a synka si naucili trosicku vdaky a hlavne pokory...ale nie, syncek najmudrejsi a rodicia tlieskaju ...kolko krat sa stalo, ze syncek este aj sestru zhadzoval a rodicia pritakavali (najlepsie bolo ked na jednej oslave zahriakol sesterku ohladom istej temy z jej prace v ktorej je profik-on len z novin, tak tam mnou uplne heklo, ze aky nekriticky, narcisticky idiot to je)...
Ako hovoris, keby len financna podpora, no tak dobre, ale taketo nemoralne chore spravanie je uz trochu vela.
A nedakoze sa odstrihnut...stale skusa...stale chce...a stale je nestastna...
@anja27 Ale ty s tým nič neurobíš. Najlepšie je zariadiť sa podľa svojho a nechať ich tak. Jedine mamu trošku odtrhnúť od nich. Inak oni neprecitnú, neotvoríš im oči, nezmenia svoj prístup a ani zmýšľanie. Pripraviť mamu na postupné odpútavanie sa, pretože ich opatera skončí u nej.
@pribinak len pozor, ked je niekto takto vychovavany, zije v tom od utleho detstva, ma to hlboko vstepene, povazuje to snad za normalne a ak aj nie, tazko sa to meni. Oni si to aj uvedomuju, ale asi nevedia ako s tym bojovat. Je to potom.dlha cesta a dotycny musi "dorast". Neviem, ci som sa vyjadrila presne, ale tak nejako to chapem.
@number19 tak je to naozaj tazke su to rodicia neda sa to zo dna na den. a je dost velka pravdepodobnost ze tam ide taktiez aj o majetok rodicovsky plus syn neunesie ze jeho sestra je sikovnejsia ved to by jeho ego zlomilo. a ten majetok tiez hra rolu myslim si su take povahy chamtive ze vsetko len mne napr u nas sa to prejavovalo aj tak ze z oslavy kolace a jedlo chceli vsetko len brat so zenou a dcerou proste videli sme ako ich sralo ked sme tam prisli raz za dlhu dobu a niecim nas pohostili a oni chodili kazdy vikend na obed a taketo. mama ked si vzala svoje veci ztade aj to im vadilo to je podla mna daka choroba uz lebo to neni normalne. no drzim aj tej babe prsty aby nedopadla ako moja mamina nakoniec
@alfonzia10 ja chápem keď je to dieťa alebo mladučký človek, ale ak sa bavíme o dospelej zene, ktorá nie je schopná chrániť ani vlastne deti, tak potom žiaľ trvám na svojim, že keď to dovolí, tak jej treba
@number19 Toto je velmi toxicky vzťah -dcera rodičia, ona aj ked je šikovna, tak sa necha dobrovolne rodičmi davať dole, lebo tuži po ich uznaní a láske a sama sebe škodi, plus krivdy znášať vo vzťahu s bratom. Tadeto cesta nevedie, nech sa modli aby sa jej oči otvorili - rodičia jej kludne možu zavidieť, preto ju davaju dole, maju komplexy zas od svojich rodičov a to čo dostali v detsve odovzdavaju dalej, veria, že su jediní spravodlivi a Pan Boh ich velmi odmeni, ale to su bludy, v ktorych žiju a pre duševne dobro tvojej sesternice mala by pocit potvrdenia, užitočnosti a lasky hladat inde.. knih na tuto temu milion
@karolinakr Presne suhlasim a toto jej tiez radim. Mali sme tisicky debat o jej situacii.
Lenze ona to nema lahke, tam je cela rodina max komplikovana. Jej rodicia nie su blbi a vedia velmi dobre ako na nu. A vlastne rodicia ju podporuju v tom, aby sa vzdy vratila, zucastnovala sa rodinnych oslav, navstevovali sa.
A spolutvorila tu ich kompletnu rodinku, ale ta ich kompletna rodinka je taka ako som opisala a viac menej na jej ukor...a budovanim este nafuknutejsieho ega jej braceka.
@number19 Toto poznám aj z našej vzdialenejšej rodiny, ale tam to dopadlo tak, že bratranec skončil vo väzení, až vtedy sa rodičom oči otvorili. Otec ho úplne odstrihol a matka ho dalej podporuje, ale už nie tak slepo ako predtým.
@karolinakr vies mi poradit nejaku dobru knihu ohladom tohto? Mozno aj mne by to viac pomohlo pochopit urcite veci a skor by som sa aj cez to preniesla
@anja27 ok pohladam, napíšem
@pribinak neviem, psycholog by nam tieto vzorce asi lepsie vysvetlil. Len to moze byt ako s bitymi zenami...otec bil mamu, terorizoval rodinu, dievca ine nepozna, berie to ako standard a najde si rovnakeho tyrana. Ono asi zalezi aj od povahy ako dany clovek tieto vnemy a spravanie okolia spracuje. Vies jeden sa pri rovnakej situacii zruti, dalsi hysterci, iny sa bije. Samozrejme, ze sa autorkina mama mala davno vzopriet a zastat sa aspon deti, len asi nevedela ako. Ak bol aj manzel taky isty, nepostuchol ju pohnut sa... Tazko sa to chape cloveku, co take nezazil. Ja by som sa snazila nemysliet na to, nevrtat sa v tom, dat si pozor, aby som tieto vzorce spravania neprenasala dalej (aj nevedome).
@anja27
@number19 baby, ale toto je toxicky vztah rodic-dieta a tam su len dve moznosti riesenia odstrihnut sa uplne alebo to trpiet a trapit sa. A rozhodnut sa pre prvu moznost nie je lahke, casto treba vyhladat odbornika a pracovat na tom. Ide o dlho zauzivane vzorce spravania, v ktorych dieta zije odmalicka. S pomocou to vsak ide. Su to deti (aj ked uz dospeli), ktorym chyba rodicovska laska (teraz hovorim o pocit dietata, nie o tom ci jej dostavalo vela, malo alebo vobec). Dietatu chybala laska, brat ju dostaval, tak, ako by to chcela aj dcera. Mozno raz ci dva zafungovalo, ze nieco spravila a dostala pochvalu, ocenenie, pohladenie. Dieta si zapisalo vzorec "ked sa budem snazit takto, dostanem nieco co chcem alebo co sa tomu aspon trocha priblizuje". A tak sa snazilo stale viac a viac, dokazovalo svoje schopnosti, za ktore by ho mohli mat radi stale viac. Ale laska je bezpodmienecna. Bud vas niekto rad ma alebo nie. Nik vas nebude mat rad viac ako brata preto, lebo ste vykydali vlecku hnoja. Lenze to dieta v zacarovanom kruhu uz zabudlo (ani nevedelo), ze si vytvorilo vzorec spravania, ktorym ublizuje sam sebe.
Ešte dodam, ze to uzko suvisi so vztahovou väzbou.
@makova333 Totalne s tebou suhlasim. Ja som sa o tom s nou bavila nekonecne vela krat. Aj jej muz sa ju snazi nasmerovat, ale on sa radsej chce drzat pomimo, nechce velmi intervenovat. Je s jej rodicmi skratka opatrny.
Ja tu nehovorim o jednoduchych ludoch, ale vzdelanych s doktoratmi. To clovek fakt tazko chape ak bud nezazije, alebo ako ja, nie je aktivnym svedkom, kedy sme so sesterkou na telefone aj hodinu po jej navstevach u rodicov. Kedy ona bud odchadza totalne vynervacena, alebo vyplakana.
Vzdy sa zaprisaha ze tam uz nejde minimalne 1 mesiac,a potom ju hlavne matka zacne telefonicky niekolko krat denne citovo vydierat a o 2 tyzden tam zase nabehne este k tomu aj s vycitkami, ved sme rodina a mame som vysvetlila, tak snad pochopia...a je to zase o tom istom...brasulko sa hra na seficka, sesterka beha okolo domu (napr. umyva okna), vyvara pre celu rodinu obedy (ved aj jej muz a deti musia jest) tak to je minimalne pre 8 ludi (s bratom a rodicmi)...a sesterka vypluta v nedelu domov...a hlavne psychicky na dne...vysata...
Je to zacarovany kruh, neuveritelne...ja sama nechapem ako to mohlo dojst do takeho stadia.
Tym chcem povedat, ze autorku a jej mamku chapem, lebo mam taky pripad v bezprostrednej blizkosti...a nepomozes...
@anja27 ty budes asi strasne spravodliva, lebo ja tiez vela krat nedokazem pochopit, preco niekotri ludia robia niektore veci, ked mna by to ani nenapadlo. Neda sa ocakavat, ze ked ty mas svoje hranice a chapes, ze nieco je zle, ze ostatni to vnimaju rovnako, bohuzial.
Poznam o com pises, zo strany rodicov mojho otca sme boli vzdy na druhej kolaji, myslim ze to bolo tym, ze oni nemali velmi v laske moju mamu a ked nas este pokrstili po nej ako evanjelikov tak sme u babky s dedkom skoncili, hoci vzdy bolo citit, ze este mojho brata beru ale mna nie.
U mojich rodicov tiez viem, ze maju radsej brata, do istej miery je to sposobene mojou povahou, som introvert a velmi nedavam najavo moje city, na druhej starne je otazka, ci to podvemome nebolo nejako vyvolane. Od malicka mam pocit, ze brata pokladali za sikovnejsieho, mna mama nikdy nepochvalila za to co som navarila/napiekla, ked som upratala tak to bolo vzdy, ze a tuto si vytrela?, na toto si zabudla. Viem dva cudzie jazyky plynule, ale brat je aj tak sikovnejsi, lebo je dobry v technickych veciach a vela dalsich veci. Rada by som povedala, ze ma to nijako neovplyvnilo, no zacinam si uvedomovat, ze velmi casto tuzim, po tom aby ma niekto pochvalil a preto sa snazim vzdy vsetkym pomoct, nikdy nepoviem nie a aj tak vzdy ostanem na vsetko sama, povacsine.
Ostava mi len dufat, ze ja taka nebudem ako rodic a hadam budem schopna vidiet, kde robim chybu.
@makova333 ano, presne takto to chapem aj ja.
@number19 presne tak. Toto vobec nie je o vzdelani. Sama som VS vzdelana (psych.) a dlho mi trvalo, kym som dokazala isteho clena rodiny odstrihnut. A hlavne nemat z toho vycitky, byt s tym rozhodnutim stotoznena. Nie je to lahke. Ak to sesterku tak trapi (co urcite trapi) minimalne by mala vyhladat odbornika, ktory ju bude vediet naucit rozne techniky, ktore v konecnom dosledku budu viest k vyrieseniu jej problemu.
@number19 neodstrihne sa kym sa sama sonsebou nevysporiada s tym ze laska je bezpodmienecna a nie za zasluhy
s tym ze rodicia ju mali milovat a bezpodmienecne eda ale neurobili to
a ona musi im odpustit a nastavit si hranice su na to terapie aj krestanske alebo aj odborne a kym si tym neprejde sa neodstrihne aj keby prerusila kontakt
neprestane to boliet ale clovek ie je uz zavisly na omrvinke od rodica netuzi po oceneni od neho lebo vie ze jeho hodnota na tom nestoji
@loginexistuje veru tak, to odstrihnutie (ak sa tak rozhodne) musi prist az po tom vysporiadani, spracovani vztahu s rodicmi. Ak sa odstrihne a budu ju trapit vycitky, toto nie je cesta.
@makova333 tak mam co to zazite pisem z vlastnych skusenosti aj ked by som radsej take nemala ale co nas nezabije to nas posilni
@number19 ono ten clovek stale caka ze sa to zlepsi najblizsie alebo si uvedomia...presne zacarovany kruh. ked sa ti to deje mozno ti to nepride az take hrozne a potom spatne si rozoberies vsetko co robili tak aj ja sama sebe hovorim niekedy ze clovek bol fakt sprosty ze to toleroval

@anja27 ja ti uplne rozumiem a presne viem o com hovoris, aj v mojej a v muzovej rodine sa robili rozdiely. Poviem ti k tomu len tolko, ze dany clovek co tie rozdiely robi si to ani neuvedomuje, on to tak jednoducho nevidi ako my alebo len proste si to nechce pripustit