icon

Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?

24. nov 2023

Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.

kvetinka_andrejka
26. nov 2023

Myslím to tak že (v tejto téme)správaš sa presne ako obeť manipulátora alebo psychopata. Radšej sa vzdať či súhlasiť s jeho verziou len aby si mala od neho pokoj. Úplne to rozumiem tiež som si tým prešla. Ale nevzdávaj sa prosím na úkor pokoja stoj si za svojim. Vyber to najlepšie pre teba a deti a stoj si za tým bez kriku hystérie či iného proste povedz čo chceš a že to nezmenis.

autor
26. nov 2023

@kvetinka_andrejka akosi všetkým unikla informácia, že som ja navrhla to, nech byt je na nás oboch, potom pôjde na dcéru. Ja som sa rozhodla podľa môjho svedomia. V prípade že by s tým nesúhlasil, musím ísť cez súd. Ale dúfam, že nebude treba

mariska1989
26. nov 2023

Mu navrhni že mu predaš svoj podiel a to čo ti je dlžný za hnuteľný majetok nech si dá na hypotéku a nech si doplatí zo svojho zvyšok hypotéky . Akože tiež nechápem prečo ty nemáš mať z toho nič
. Alebo nech byt prepíše na dcéru a potom ty budeš trvať na jeho predaji

vikiki29
26. nov 2023

To že si navrhla aby sa byt napísal na vás oboch, to je ako by si sa ošklbala sama. Neboj, na to on určite pristúpi, bol by hlúpy keď by nepristúpil. Bude si pekne bývať v byte zadarmo, zatiaľ čo ty budeš do dôchodku splácať hypo. Rob ako chceš, veľa štastia…

autor
26. nov 2023

@mariska1989
@vikiki29 už som sa rozhodla.

vikiki29
26. nov 2023

A ešte kde máš istotu, že keď bude budúci byt na vás oboch, že on svoj podiel prepíše hneď na dcéru? Čo keď si medzitým niekoho nájde, čo keď sa mu narodí ďalšie dieťa, čo potom? Čo ak sa zľakne, že keď bude dcera plnoletá bude chcieť byt predať a on nebude mať kde bývať? Či budeš zas iba dúfať, že dodrží slovo tak ako doteraz keď ti nezaplatil ani peniaze z vysporiadania?

autor
26. nov 2023

@vikiki29 ak byt neprepise na dcéru (teda svoju polku), môžem dať cez súd návrh o vysporiadanie toho bytu. A už nebudem musieť platiť tak vysoký poplatok súdu, ako by som musela pri dome.

jennifer007
27. nov 2023

Chces ešte zvyšný zivot trpieť, ale sa zmier a uzavri to..... Zbav sa pokým nebudes mat problémy este väčšie...... Ešte mozes zobrať vsetko z domu co sa len dá....

lily8
27. nov 2023

@autor urcite by som sa poradila s pravnikom

veronicka88
27. nov 2023

Nedala by som sa!za všetky rpemarnene roky...zdvihni hlavu a hľadaj spôsob,nie dôvod. Držím ti silno palce!aj keby mala časť ísť súdu stále máš nejaký cash v rukách,pre seba,pre dieťa.

damira90
27. nov 2023

Hlavne YY JEMU DIKTUJ.... podmienky. Máš dieťa a budeš hi mat na krku. Viac . Ako on. A on si bude lazo plazo .. tak to nie. Ty si urob postoj a ani za ..... neustup.

dooscoby
27. nov 2023

@tairyx ano vyplatenie je mozne. Ja som toto riesila s babkynim podielom. Dvaja bratia spolocny pozemok s tym, ze jeden zomrel skor a podiel presiel na syna, druhy podiel na bratovu manzelku moju babku. Najprv mal moj dedo 3/4 a mamin bratranec 1/4. Pred smrtou mu dedo cast predal a podiel sa otocil, ale na katastri sa to neosetrilo ☹ Moja babka mu to chcela darovat pre pokoj v rodine co som si dupla, ze nikomu nebudem darovat 540m2 stavebneho pozemku v zastavanej cadti obce 20km od BA. Cize tu cast prepisala darovacou zmluvou na mna a poplatky, sud som platila ja. Sice to trvalo 3 az 4 roky, lenze on tam byval, mal dom, predat to nechcel, rozdelit tiez nie tak nakoniec mu sud nariadil vyplatenie podla znaleckeho posudku plus dalsich 3 ci 4 tisic navyse za sudne trovy cize nakoniec prerobil. Zadavatelkyn muz nech si zoberie uver na vyplatenie z domu a potom nech si s domom robi co chce. A este jeden obrovsky pozemok spolocny maju a chcela by som to riesit lebo on uz ma cez 60 a keby to preslo na jeho zenu, deti to bude sto krat horsie lebo oni su na majetky, hasterive lenze babka nechce tak vyckavam lebo bolo by to dobre upratat.

autor
27. nov 2023

Už som rozhodnutá, riešim to aj s realitackou. Ďakujem všetkým za rady, názory.
S návrhom, že byt pôjde na poly, potom na dcéru, som súhlasila, nakoľko som to navrhla ja. A stojím si za tým. Pre mňa je to jediná možnosť (okrem predaja), ako sa hlavne v prvom rade zbaviť spoločnej hypotéky a niečo z toho budem mať (teda dcéra). Ako ťahať sa po súdoch. Keby to nešlo inak, na ten súd by to ísť muselo. Len musím aj reálne na to pozerať, keď už hneď na začiatok mám problém, že nemám na vysoký poplatok súdu (kvôli dvom hypotékami by mi ani nepozicali).
A ak to bude všetko "úspešne", budem riešiť tiez jeho nevyplateny dlh voči mne.

autor
27. nov 2023

@dooscoby už som tu písala, že on ma nemal z čoho vyplatiť, keďže má na papieri minimálku. Riešili sme to už na súde v rámci BSM. A ďalšia vec, ani by to nespravil. A nijak by som ho nedonutila.

veronikastrickova
27. nov 2023

Sud, urcite by som nesuhlasila, samozrejme ze tam kuju pykle. Vravim to ako exmanzelka, ktora prisla o takmer vsetko a aj za mojho muza ktory tiez prisiel o takmer vsetko. Ostali nam obom po byvalych vztahoch, nejake osobne veci a to je tak vsetko.

vinkel
27. nov 2023

Viem že je to ina oblasť majetku. Len z praxe Súrodenci sa nevedeli dohodnut ohľadom zdedeného majetku. A súd rovno nariadil že Vás podiel odkúpia zvyšný dediči a vyplatia Vám takú a takú sumu. Súd nezaujímalo čo vlastne ja chcem zo svojim podielom na majetku robiť. Rovno ako keby ma “ vydedil” sud a nepátral sa stym.

autor
27. nov 2023

@veronikastrickova ja už som sa rozhodla. Upokojil ma fakt, že všetky zmluvy a podklady bude riešiť realitacka. Čiže vybabrať čo sa týka zmlúv by nemal.

chillibubble
27. nov 2023

viem ze uz to mate "vyriesene", ale k otazke z prispevku. nepristupila by som na jeho navrh. aj keby ja nemam nic, nemal by nic ani on. nie ze ja nebudem mat skrz poplatky aj tak nic a on bude mat byt.
k tej vasej dohode. a co sa stane ak on svoju polku bytu prepije, zadlzi sa, bude mat na krku exekutorov?
ja ak by som sa s nim mala natahovat, tak raz a do finalneho ukoncenia. nie cely zivot. budete spolu riesit veci ohladne bytu-prerabky, osbd, neplatenie atd. ja uz by som s takym clovekom nechcela mat nic spolocne a nech si zije svoj zivot bezomna.

autor
27. nov 2023

@chillibubble po prevode bytu na nás by šiel celý byt na dcéru, aspoň ja mám taký zámer. Čiže by sa tomu malo dať predísť. A tiež tomu, aby ten byt získal niekto iný.

nika_17
27. nov 2023

Prepac,ale myslim,ze si spravila velku chybu.Nemam z tohto celeho dobry pocit

autor
27. nov 2023

@nika_17 prečo si to myslíš?

katkami123
27. nov 2023

Prvú vec, ktorú by som urobila, ze ho dám exekútorovi za hnuteľné veci, ktoré ti do teraz nevyplatil. Neviem koľko to je, ale aj keby ste naskrabali 500-1000€, už máš na právnika a právnu pomoc. Druhu vec, riešim dom. Určite vydrž, nič mu nedávaj.
Ešte je možnosť mu tam nasťahovať do do u nejakych potmavších ako podnajomnikov, ze im dáš symbolicky podnajom, ak ho vyštvú.

autor
27. nov 2023

@katkami123 písala som, že som sa rozhodla. Mne nestačia peniaze na právnika, ale minimálne 3000 potrebujem ako poplatok na návrh, ktorý teda nemám z čoho zaplatiť. Pre mňa je toto lepšia alternatíva, keď už

chillibubble
27. nov 2023

a kto bude platit vodu, elektrinu, plyn, osbd poplatky ako opravy, zateplenia, vymeny vo vchode atd.?

autor
27. nov 2023

@chillibubble samozrejme že ex. A ak by robil "problémy", tak to vždy môžem riešiť žiadnim "nájomného" za využívanie bytu.
Okrem toho, on potrebuje niekde bývať, ak by náhodou neplatil, vždy sa to dá nejak riešiť.

katkami123
27. nov 2023

Nepáči sa mi, že do toho konfliktu ťaháš ešte aj dcéru. Čo čakáš, keď sa byt prepíše na dcéru? Len vtedy ti začne peklo. Zrazu bude starostlivý, bude chciet vídať dcéru a zaujimat sa o ňu, bude chciet upraviť styk, bude ti dcéru manipulovať, plakať pred ňou ako chceš z neho urobiť bezdomovca… do teraz si z neho ty na prášky, ak sa stane dcera majiteľkou, budete z neho na prášky aj ty, aj dcera. Nevieš ako rozmýšľa manipulátor?

chillibubble
27. nov 2023

a ked nebude platit ani to ziadane najomne? budes mat paky na jeho vystahovanie ako spoluvlastnika?

autor
27. nov 2023

@chillibubble samozrejme že sa dá aj v Tom prípade žiadat o vysporiadanie podielového vlastníctva cez súd, poplatok podstatne nižší.

joannita
27. nov 2023

@simca06022011 ved ale 90% slovenskych firiem funguje tak, ze minimalka ide na pasku a zvysok na ruku. To na ruku samozrejme bez vykazovania a neoficialne.

chillibubble
27. nov 2023

no ked ti to stoji za tie nervy na najblizsie roky...