icon

Rozhodnutie - rodina či práca

21. sep 2022

V skratke opíšem. Vek 33, 1 dieťa 4 r. Dokončujem si rozširujúce štúdium, vďaka ktorému budem mať možnosť získať prácu snov, chýba mi ešte rok. Po 10 rokoch práce na zastupovanie PN, MD, RD, každý rok-dva som chodila z miesta na miesto, stále nový kolektív... Teraz by to mohla byť práca na trvalo, v krásnom prostredí, blízko domu, ktorá by ma napĺňala, ťahá ma tam ❤️.
Ide o to, že by sme chceli súrodenca pre nášho jedináčika. Lenže, je to ešte rok kým doštudujem, ďalší rok kým sa zabehnem v práci a kým mi dajú zmluvu na neurčito a potom neviem, či a kedy sa zadarí... Som mesiac po potrate (4-5tt). Už sa to stalo 3x. Neviem, či sa mám snažiť otehotnieť alebo sa venovať štúdiu a príprave na vysnívanú prácu. Potom zas mi utečú roky, dieťa potrebuje súrodenca, potom veľký vekový rozdiel, neviem, čo potom?
Ako by ste sa rozhodli vy?

panelacikova
22. sep 2022

@lulupulu tak ja sa pridám. mňa neudivuje to, že máš cca 22 rokov a tretie dieťa na ceste, to je tvoja vec, samozrejme. mňa udivuje, že máš strednú školu s maturitou, prakticky podľa všetkého si bola tehotná už na škole alebo len tesne po jej ukončení, potom hneď ďalšie dieťa.... máš malé dve deti a máš prácu, ktorú miluješ a robíš ju z domu. pri všetkej úcte, živí vás manžel? teba a deti? lebo nepoznám SŠ s maturitou, po ukončení ktorej sa žena stane matkou a to za krátky čas dvojnásobnou, popri tom pracuje z domu, prácu miluje..... to je čo za zázračná práca? 🙂 akože fakt ma to zaujíma, lebo si to v dnešných podmienkach neviem vôbec predstaviť, ako je toto možné. mladučká v podstate kariérne neskúsená mamička 2 maličkých detí (3.na ceste) a že akože.....? 🙂

lulupulu
22. sep 2022

@panelacikova vidíš, si ďalšia ktorá mi neverí. Ale fotky môjho účtu ti tu posielať nebudem. Mimochodom áno syn sa mi narodil počas školy. Taktiež mám 1 spolužiačku ktorá porodila mesiac po skončení školy a ďalšie 3 ktoré porodili do roka od školy. Co je na tom divne pre 19 ročne??? Ci teraz je zákon ze sa rodí len 30+? Vyrábam výrobky pre bábätka, hand made. Čiže denne mam cca 50€ CK sú myslím ze je MEGA slušne na to ze mam ešte rodičak. A manžel tiež zarába. 🙂 co ešte ta zaujíma kľudne napíš, aj foto maturitného listu potrebuješ?

lulupulu
22. sep 2022

@panelacikova taktiež keď píšem že pracujem z domu a ty napíšeš ze živí vás manžel? Tak hádam sme manželia a zivime sa navzájom alebo ako to nazvať. Peniaze mame spoločne.

panelacikova
22. sep 2022

@lulupulu takto. si hrozne nezrelá. človek ti položí normálnu otázku a ty sa začneš oháňať tým, že či zákon na rodenie platí od 30+. ak si prečítaš celý môj príspevok ešte raz a s porozumením (lebo zjavne si tú SŠ len preletela), tak možno pochopíš, že som písala, že sa nečudujem a je to tvoja vec, kedy si rodila prvé a druhé dieťa a koľko ich máš 🙂 no a teda zarobiť z hand made 50 € za deň.... to je naozaj terno. a čo vyrábaš vlastne? veď sa pochváľ, možno sa nám zapáči a budeme chcieť aj my 🙂

lulupulu
22. sep 2022

@panelacikova ved som to napísala kľudne sa pozri na môj bazár a uvidís 🙂 ty si písala ze to je až neskutočne aby to takto mohlo fungovať a teba tu udivuje. Mňa to teda vôbec neudivuje, pretože ak žena chce tak si vie zarobiť z domu všelijak. Milión ich tu plače na MK ze nevedia vyžiť z rodičaku ale nerobia nič preto aby sa pohli ďalej. Ja tiež len reagujem na to co mi píšeš ty, možno je autorka v 33 tiež nezrelá keď si nevie vybrať medzi prácou a rodinou, tak ako si ma nazvala ty 🙂

jana_eyre_2
22. sep 2022

Ja len tak skromne.. nemaj dieťa kvôli staršiemu dieťaťu, maj dieťa len vtedy ak po ňom sama túžiš..

mimi3008
22. sep 2022

@zmrzlinka2021 nie je, ale je to pre dieta velmi dobre a prospesne. Vidim to v mnohych pripadoch, aj na svojocj detoch, naopak, ja surodenca nemam a chyba mi to velmi

gab1sol
22. sep 2022

Neriešila by som to, zobrala by som to, čo mi život prinesie. Momentálne ti ponúka robotu, tak sa venuj tej. Ak otehotnieš a budeš mať dieťa, tak bude súrodenec. Nestresovala by som sa tým. Všetko ide tak, ako má byť.

matkahelka
22. sep 2022

moja babka vravievala "povedz Bohu svoje plany, nech sa Boh zasmeje." Ono to tak v zivote chodi bez ohladu na to, ci si veriaca ci ateista. Ja som tiez planovala 6 rocny rozdiel medzi detmi, so mladsim na materskej, starsia bude prvacka. A hold, trvalo nam uzasnych 6 rokov pocat druhe, tiez mam za sebou potraty, MA, mimomaternicove. Takze neplanuj, ber s pokorou co ti zivot prinesie.

matkahelka
22. sep 2022

a na margo tych deti, je rozdiel chodit do skolky na par hodin, pozerat sa na cudzie babatka a mat VLASTNEHO surodenca NONSTOP. takze syna a jeho tuzby ber s velkou rezervou. plus ak ma teraz 4 a kym ty otehotnies a porodis, bude skolak, takze ziadne velke hratky medzi sebou deti mat nebudu. pretoze 6 rocny ti babatko ani nepostrazi, ani si s nim nebude skladat lego. a kym mladsie dieta na lego dozrie, starsi uz bude mat spoluziakov a partiu vonku.

rubia10
22. sep 2022

Uz si to napisala, ze ta tam taha srdce. Tak jednoznacne je ist a byt tam, kam nas srdce taha.
Dieta nepotrebuje nevyhnutne surodenca. Napriklad u nas prislo druhe babo po 7 rokoch. Skor sa nezadarilo. A je to tak dobre, ako to je. Mozno sa zabhnes v praci a o par rokov to zas pride, a v spravny cas. A mozno nepride a bude tak, ako ma byt. Lebo vzdy je vsetko tak, ako ma byt. Drzim palce.

zuzanockamt
22. sep 2022

@lulupulu Nepísala som to vôbec v negatívnom duchu, že ma to udivuje. A áno, udivuje, ale len preto, že ja sama som mala v 20-ke iné ambície. Keby som otehotnela v takom veku, tak sa mi zrúti svet. A podobne to mali aj dievčatá okolo mňa, nikto po rodine vtedy netúžil. Študovali sme, zabávali sa, neskôr cestovali, zase sa vzdelávali atď. Maturovať s bruchom bolo pre mňa nepredstaviteľné. Ale zase ak niekto chce mladosť tráviť s deťmi,tak nech sa páči. Len teda ja som vyrastala v prostredí, kde prvoradé bolo vzdelanie, práca, zázemie a až potom rodenie.

giannkak
22. sep 2022

Ja by som to neriešila vobec co sa má stať tak sa stane. V 32 som mala dcerku v 35 som si nasla robotu čo som chcela a v 38 som otehotnela druhý krát, všetko prislo bez toho aby som planovala a stresovala sa, v tom spravnom case.

lulupulu
22. sep 2022

@zuzanockamt ja žijem už v dome so svojou milujúcu rodinou, mala som takýto sen asi od 15tich. Pravdepodobne je to tým ze som bola aj v kolektíve ako som už písala vyššie ze viacere spolužiačky to tiež takto plánovali. A aj to tiež takto majú. Moji rodičia tiež moje deti milujú. A vedeli ze ja som takto rozhodnutá už dávno 🙂

luciaaaaa
22. sep 2022

Dobre som sa zasmiala na tom, ze syn chce surodenca, lebo je rad v skolke a obzera babatka. 4rocne dieta si zrejme neuvedomuje, ze ak mu aj teraz hned zabezpecite surodenca, tak to nebude jeho skolkarsky rovesnik, s ktorym sa bude hrat s autickami a na ihrisku. 4rocny totiz nedokaze vyhodnotit, ze ten surodenec mu bude najprv vsetko oblizovat, hryzt, rozhadzovat a kym sa dostane do stadia spolocnej hry, tvoj syn uz bude mat ine zaujmy. Moja dcera tiez zboznovala skolku a vsetky deti a tiez kazde babatko chcela kocikovat a mojkat. a teraz, ked ma sestru sa 2x do tyzdna zo srandy opyta, ci sa sestra neda vratit naspat do nemocnice.
V ostatnom suhlasim s babami, neplanuj, lebo preplanujes. Obzvlast, ak uz mas za sebou nejake potraty. Ak velmi chcete druhe (vy! Nie vas syn), tak sa nechrante a uvidite, co zivot prinesie.

pstrap
22. sep 2022

@osky Presne, poznám jedinačikov, čo sa pýtajú svojich rodičov, prečo oni nemajú brata či sestru. Súrodenec, ktorý neexistuje, chýba.

zazkaa
22. sep 2022

@pstrap existuje to aj opačne ... poznám deti, ktoré súrodencov majú a tie sa pýtajú, prečo práve oni musia mať brata alebo sestru

gabika1620
22. sep 2022

Ja by som sa este asi zamyslela aj nad tym ci ta vysnena praca bude naozaj taka skvela. Myslim tym na to,ze niekedy su veci take skvele len v nasich predstavach..a potom ju zacneme robit a realne je to potom uplne ine.. ked si ju uz skusala a naozaj vies ze po tom snivas tak radsej chod do toho.. ak by si mala dieta s tym vedomim ze kvoli nemu tu vysnenu pracu nerobis tak to by dobro vasmu vztahu asi nerobilo 🙂 ja osobne som zvolila rodinu..tiez som sa chcela dalej vzdelavat, teraz ma dcera dva roky a momentalne som usudila ze na to nie je vhodny cas a chceli by sme trosku neskor aj surodenca. Milujem svoje povolanie, ale svoju rodinu este viac. Kazdopadne sme kazda ina tak je vhodne pocuvat svoje srdce a intuiciu..

zmrzlinka2021
22. sep 2022

@mimi3008 To netvrdim, ze to moze byt prospesne, aj ked je dost surodeneckych vztahov, kde si proste surodenci nesadli, nerozumeju si a nechcu spolu travit cas. A hlavne, je pekne, ked dieta chce, ale o druhe dieta sa musi postarat rodic, nie jeho surodenec, a preto by rodic mal zvazit, ako na tom je a ci on sam chce vobec druhe dieta.

zmrzlinka2021
22. sep 2022

@lulupulu Ja ta zas obdivujem a fakt ti to prajem. Mas milujuceho manzela, mate spolocne byvanie (dufam, ze aj ty si vlastnickou) a proste tovje poslanie je byt maminkou a si spokojna. Je uplne OK, ze to takto si citila a citis.

zibi
22. sep 2022

Napis mi sukromnu spravu,riesila som nieco podobne ..

sisaka
22. sep 2022

@osky moje deti majú medzi sebou 10 ročný rozdiel a nejak si dobre sadli a fakt od mala sú partaci. Dcéra ma 24, syn 14 a oni sa normálne cez týždeň stretávajú, syn k nej chodi na prespávačky, idu spolu do fitness 😂. Ja mám rozdiel rok a pól medzi mnou a bratom, od mala sme sa bili, rozdielne povahy, nikdy sme si nesadli. Dodnes mame vlažné vzťahy a žijeme na opačných koncoch sveta. Takže podľa
Mna je to skôr o kompatibilite ako vekovom rozdiele.

autor
22. sep 2022

@zmrzlinka2021 ja to tiež obdivujem. Veď my v 40tke budeme mať starosti s deťmi a ona bude mať kľud, bude môcť dovolenkovať, venovať sa čomu len chce, lebo už budú deti veľké 😊
@lulupulu

rivini
22. sep 2022

Nemusis predsa rozhodnut aktualne nic…studij, pracuj, uzivaj si zivot a ak do toho pride dieta, zariadis sa podla toho..ak sa nepodari dieta, budes mat pracu snov. Nechapem celkom tu dilemu…hlavne ak ani nie je iste, ci to s tym dietatom vyjde

autor
22. sep 2022

Ďakujem za názory. Už sa necítim tak sebecky, že chcem uprednostniť prácu pred rodinou, ale predsa, stále neviem, či sa rozhodnem správne. Ale pravdou je, že tak veľmi ako som chcela to 1.dieta, tú túžbu a snahu teraz, momentálne sa na to ešte necítim...

lulupulu
22. sep 2022

@zmrzlinka2021 ďakujem, takto krásne mi to ešte nikdy nikto nepovedal. Každý má len nechápe a krúti nado mnou hlavou. Taktiež @autorka tebe prajem aby si sa rozhodla tak ako to cítiš ty a nie ostatní. Keďže každý si je strojcom svojho šťastia 🥰 nech sa vám obom v živote darí 😇

ouwecka
22. sep 2022

Za mna rodina

igiana
22. sep 2022

Ja by som ti odporucala brat aspon 3 mesiace femibion 1, je v nom kyselina listova vo forme metafolinu, ktory priamo telo vyuzije. Niekedy krvne mutacie brania vstrebavaniu kys.listovej a to moze viest k opakovanemu potracaniu (vlastna skusenost). Zvykne sa pichat aj fraxiparine 0,3 cele tehotenstvo. Dat si vysetrit aj funkciu stitnej zlazy a krv na hematologii. Po tejto “liecbe” sa pokusit o babatko. Ak aj napriek tomu potratis opäť, treba patrat po inej pricine. Popri liecbe a naslednom snazeni mozes dokoncit skolu.

linki90
22. sep 2022

za mňa dieťa ,súrodenec určite sa malý poteší,a predsa treba brať aj do úvahy tvoj vek ,nevieš či otehotnieš hneď a lepšie sa pokúšať teraz ako pozdejšie po 35 tke je to už horšie nemusí ale môže .Ak ste finančne na tom dobre tak chod do toho ,práca počká 🙂 nech to dopadne tak ako si praješ ❤️

maximko25
22. sep 2022

Zobrala pracu, je to tvoj sen a dries pren♥️ukludnila si hlavu, psychiku a potom to babenko pride same...bola som v tvojej situacii a viem ze dnes by som sa rozhodla inak (keby sa mozem vratit, pockala by som s babenkom sj napriek tomu ze by som za nich doma dychala);)