icon

Rozrobený dom, 3 deti a musím sa vrátiť do práce

7. okt 2021

Baby,nastala u nas blba situacia.Mame rozrobeny dom,deti.Najmladsia ma 8mes,prve dve su moje.Vsetko bolo o.k,uzivala som si deti,bol to moj taky splneny sen,lebo v prvom vztahu bez penazi s looserom som deti odlozila rodicom a makala.Toto tretie som si chcela vychutnat.Vcera mi muz hovori,ze podnikanie krachuje a musim sa vratit do prace.Horsie je,ze nie je uz kam dat deti.Nechcem aby pracujuca svokra strazila aj moje prve.Moja pracovna doba je na zmeny,v infekcnom

vondolina
7. okt 2021

no ono jedna vec je, čo sa tu budeme my dotazovať a iná realita, nakoniec všetko môže úplne inak vypáliť, skúste si vy doma sadnúť, nejako to skúsiť a keď to nepôjde tak potom to budete riešiť, ono treba skúsiť 🙂

autor
7. okt 2021

No nic baby, dakujem za nazory. Budem to musiet zvladnut a deti tiez. Ale bojim sa ako to bude prebiehat.

jaskolka
7. okt 2021

Ok.Mas ísť do práce. Si pravdepodobne zdravotnícka, podľa toho, čo píšeš, teda zmenova práca. Mužovi krachuje biznis, potrebuje robiť od vidím do nevidím. Staviate dom.Z biedy vás má vytrhnúť to, že pôjdeš do prace. A teraz reálne. Dve deti (neviem, aký vek, ale asi pubertaci to ešte nebudú, že sú samostatné úplne) a 8 mesacne dojča dáš kam? Píšeš, že rodina už veľmi pomôcť nemôže.A aj keby, 8 mesacne dojča dat na krk babke, to sa dá raz za týždeň, ale aby, denne ho strážila?
Muž si uvedomil, že aj keby pôjdeš robiť, potrebujete v tom prípade jasle? Alebo opatrovateľku? Teda príjem pôjde aj na tieto účely, keď prestaneš kojiť, aj na Um pôjdu výdavky. Nehovoriac že jasle nezozeniete z dňa na deň.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
boredka
7. okt 2021

Neviem ci to tu niekto pisal ale ak sa vratis do prace tak rodicak ti bude chodit do 3 rokov dietata, to by nestacilo na jasle? Popripade ine moznosti ako opatrovatelka? A muzovi krachuje praca a aj tak robi cely den od rana do vecera a nemate peniazky? nechapem tak nech to zabali a zamestna sa inde....

bubuzu
7. okt 2021

Ahoj,ak ti to tu ešte nikto nepísal,tak mám pocit,že sa zas rozbehli tie covid pomoci pre živnostníkov,ktorí majú problémy.Sos dotácie sa to volá,tuším.Pozisťuju si to. Každý mesiac treba poslať výkaz,podľa ktorého úp vyhodnotí sumu,ktorú vám vyplatí. Je to presne pre zsčo, ktorí kvôli covidu majú nižšie tržby, čiže váš prípad. Nehanbila by som sa o to požiadať. Vie to byť pár stoviek.

elizabet173
7. okt 2021

nečítala som diskusiu, ale nešla by som ešte do práce. Ak biznis krachuje, nech manžel hľadá inú prácu a pár mesiacov sa uskromníte. Aký zmysel má to, že robí od rána do večera a nedokáže uživiť rodinu? Aspoň pol roka by som sa to snažila natiahnuť.

lilinka88
7. okt 2021

Ohľadne tej materskej - vôbec za posledné dva roky neplatil odvody?
Ak ste rozhodnutí ísť smerom,že ideš ty do práce, skôr by som si skúsila nájsť brigádu - Lidl, Kaufland, na polovičný úväzok alebo skrátený na 6 hodín. Nevyjde ti to každý deň a zarobiť sa dá celkom pekne. Pokiaľ si na materskej/rodičaku, nemusíš ukončiť PP v pôvodnej práci a môžeš mať či už nový PP alebo dohodu aj kdekoľvek inde. Tie 4 hodiny by to nejakú dobu aj babka lepšie zvládla s dieťaťom a možno aj to kojenie by si nemusela tak razom ukončiť.
Alebo druhá varianta, manžel nech na zimu pozastaví živnosť,aby nemusel platiť ani zdravotku a musí si nájsť inú prácu. Poprípade ako bolo vyššie spomenuté, zavolať na úrad práce a popýtať sa na možnosti dotácie pre SZČO

autor
Autor odpoveď zmazal
samkolea
7. okt 2021

Ja som maleho dala k opatrovatelke, aj kvoli castych chorobam. Z rodicaku mi to vyslo- nieco malo som doplatila ale mala som istotu, ze moze kedykolvek ku nej ist a ma sa tam dobre. Co som zarobila bolo navrch a plus 🙂.

majuska161
7. okt 2021

A nedali by sa vám nejako dočasne zmenšiť výdavky, napr. ak máte úver požiadať o odloženie splatok,alebo ubrať niekde inde... Kým maličké trošku podrastie a potom by si šla do práce... Alebo požičať od rodiny na dokončenie domu nech nemusíte ťahať aj dom aj súčasné byvanie...

nafka0483
7. okt 2021

Cize muz vymyslel riesenie, ktore sa ho nijak nedotkne - on na svojej praci nic nezmeni, on na svojom podieli na domacach pracach (ak nejake ma, ked pises ze z prace ide robit na dom a pride neskoro) tiez nic nezmeni. Akurat najmladsie dieta bude vozit k tvojej mame.

Tebe okrem celej domacnosti a starostlivosti o deti pribudne full time praca. Deti usia zrazu "dospiet" - najmensie odstavit od dojcenia, najstarsie prebrat zodpovednosz za to stredne, vodit do skolky, zo skolky. A muz si mysli, ze vsetko bude doma super alebo este lepsie ako doteraz. Zujimave :(

A ja viem, ze toto sa uz zmenit neda, ale muz kym sa mu darilo nikdy nemyslel na zadne vratka? ze si neplati vobec socialku, ze v pripade, ze bude mat uraz tak nedostane nic? ze v pripade choroby nedostane nic? Ze v pripade krachu podnikania nebude mat podporu? Ze nebude moct ist s dietatom na OCRku, na matersku? Ze nebude mat dochodok?
Akoze vobec nic, zodpovednost za rodinu 0 bodov?
A ked uz teda neplati do SP, lebo neda statu alebo podobne vyhovorky, tak preco potom nesporil niekde mimo, nejaky ucet v banke - na horsie casy, keby sa nearilo, keby prisla choroba, keby sa nieco stalo... na dochodok...?

Co je toto za pristup? ked podnikanie kracuje, nech hlada inu pracu, kde bude mat vacsiu istotu prijmu a samozrejme odvody. Ale toto je dost sebecky pristup, ze on si ostane robit v krachujucom biznise a ostane vo svojom "pohodli" a zvysku rodiny sa svet obrati o 180 stupnov.

lilinka88
7. okt 2021

Tak po prvé mu to treba takto povedať a treba s tým oboznámiť aj rodičov, keďže podľa jeho predstavy sa ich to týka a nech mu aj oni povedia svoj názor. Čo ak oni povedia,že deti strážiť nebudú, nie je to ich povinnosť. Alebo ak budú chorí? Aj tak musíte mať záložný plán, zabezpečiť buď súkromné jasle alebo opatrovateľku na pár hodín denne.
Po ďalšie, že si nevieš predstaviť robiť nič iné, no bohužiaľ,ak ste v situácii,že musíš, tak asi veľmi na výber nemáš. A dokladat tovar alebo robiť na pokladni určite dokážeš, idú sviatky,všade sa budú brať posily na brigády. A toto môže využiť aj manžel. Nemôže čakať od všetkých,že budete prikladať ruku k dielu a on nič.
Ale píšeš,že by si upratovala. Môžeš začať tam. Manžel bude v robote cez deň, ty popoludní (väčšinou sa chodí upratovať po 14tej), takže by ste sa prestriedali. Alebo by na 2-3 hodinky postrážili rodičia, prípadne zaplatiť opatrovateľku. Riešenia sa vždy dajú nast, akurát ty tu všetko negujes. Prepac,ale pripadate mi obaja ako deti. Máte problémy,ale v podstate nič nechcete meniť a najlepšie,aby to rodičia za vás vyriešili. Lenže tak to nejde. Tu musí ísť vaša hrdosť a ego bokom a ak ste na Tom až tak zle, musíte sklopiť uši a obaja zobrať roboty, ktoré vám možno nevyhovujú,ale zabezpečia pravidelný a stabilný príjem a dokážete sa pri deťoch prestriedal,aby ste najmenej zaťažili rodičov.
Možnosti ti tu bolo poskytnutých niekoľko

autor
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
7. okt 2021

Autorka, bohuzial ako som pisala, tu je problemom manzel. Nie tak uplne vasa financna situacia, ale jeho postoj :(
On chce toto, on chcel tamto. Ale on sa neprisposobi v nicom. Ako pises on by si lahko nasiel inu pracu aj manualnu, aj na tyzdnovky ak treba. V ramci toho dovetvia co robi sa nevie normalne zamestnanat na zmluvu? Ze by ostal v odbore, ved ked skusenosti a prax ma, tak proste nebude sam sebe panom ale bude zamestnanec.

Ale ked on nepristupi na ziadnu inu alternativu, len ti oznami ze chod do prace a to do podovnej z tvojej brigady 200-300 eur nestaci, tak to je teda taky pristup, ze radsej nekomentujem :(

katulienkax
7. okt 2021

Akože tvoji rodičia robia a majú strážiť? To sa ako da

benit
7. okt 2021

Po roku podnikania odvody uz platit musi. Ked 15 rokov podnikal to bol celych 14 rokov v strate? Ze nic neplatil? Divne, ved pises, ze sa mu darilo. Ked teraz krachuje, to chce stale chodit do prace ktora je v minuse? Cele je to nejake divne, aspon pre mna.

elizabet173
7. okt 2021

prepáč, ale robiť prácu, ktorá človeka napĺňa napriek tomu, že tam málo zarobí si môže dovoliť slobodný, bezdetný človek, ktorému v prípade potreby rodičia vypomôžu nejakou stovkou, nie otec rodiny, ktorý má tri deti, najmenšie osemmesačné, ženu na MD a rozostavaný dom!

mariejenka
7. okt 2021

Autorka, píšeš ze pracuješ na infekčnom odd, praca psych a fyziky náročná, si teda zdravotnik?? Akoze nemusíš konkretizovať.
Ja som fyzio v súkromnom zariadení, a ked mal starší syn rok a pol,ma požiadala majiteľka o skorší nástup, prebrali sme to doma, babky sa sľúbili pomôcť, a ja to z odstupom casu ľutujem presne ako ty. Teraz je tá istá situácia, druhý syn ma rok, a ja uz nejdem robiť. Plus corona všadeprítomná (berte z rezervou) ale je to 100 percent sanca ze donesies niečo domov,a takto .. no nechem byť predposrata,a viem ze pracuje takto veľa ľudí...ale naozaj,ja by som neodisla za týchto okolností do maleho baba.
Môj názor.

katulienkax
7. okt 2021

Ved to pracuje na infekcnom donesie koronu domov nakazi svojich rodicov cez dieta a bude rada ak preziju a so strazenim sa bude moct rozlucit naveky.

simca06022011
7. okt 2021

No ja osobne by som drahemu povedala, ze on moze chciet aby som isla do prace, ale ja chcem aby zacal pracovat a zarabat. Moze si najst inu pracu, na co pracuje od rana do vecera ked to nevynasa (ano podnikanie ma take obdobia, ale to clovek vidi, ci to pojde/nepojde, je to len docasne... urcite ak nezaraba, nema preco byt od rana do vecera v praci). NEsla by som do prace na 12h od maleho dietata a to pisem ako niekto, kto celu MD a RD pracoval, vacsinou z domu, na fulltime. NEsla by som. Ak nevychadza, vedel to vopred, nepovedal? nuz nech to teraz riesi. Prerabky odlozit kolko sa da, netreba hned vsetko urobit (ano aj to ide, tiez prerabame uz dlhsie, proste ked sa znizil prijem, tak sa to zastavilo.. jest mame co, spat mame kde.. neriesim).
Postav sa k tomu tak ako on, teba naplna teraz byt s dietatom, asi poslednym uz doma na MD, mas to kvoli nemu menit, ked on nechce zmenit pracu?

autor
Autor odpoveď zmazal
kinderzwillinge
7. okt 2021

perfektne to zhrnula @nafka0483, nesla by som do prace od tak maleho dietatka ☹

1andrea111
7. okt 2021

Píšeš že v prvom vzťahu bez peňazí si deti dala rodičom a makala. Neopakuje sa Ti náhodou situácia? Nevyberas v niečom podobných mužov.

autor
7. okt 2021

@1andrea111 vtedy som bola slobodna mama. Toto by som neporovnavala s alkoholikom,nevernikom,narcisom spred rokov. Situacia je ina

lilinka88
7. okt 2021

Ja ťa z ničoho neobvinujem ani nijak nesúdim. Ale na jednej strane píšeš,že peniaze potrebujete,no na druhej tu negujes každú jednu možnosť, čiže mi to príde,že chcete vyriešiť problém,no zároveň nič nemeniť. A tak to proste nejde. Ja chápem tvoju dilemu, a vidím aj to,že problém je hlavne muž a jeho zidealizovana predstava, ale taký prístup,že rodičia sa postarajú, ty choď makať,ale iba do pôvodnej roboty,ty tiež robotu ako napr predavačka odmietas a tvrdíš,že si nevieš iné predstaviť, potom zas nemáš problém aj na týždňovky, no neviem, prídete mi obaja zmätení. Chce to sadnúť, prerátat, normálne sa porozprávať a zvážiť možnosti ako dospelí ľudia. A za ďalšie,ako aj vyššie píše @benit, keď podniká roky a bol úspešný,to mu ozaj vôbec nevznikla povinnosť platiť odvody? Ani minimálne? Lebo na materskú sa prihliada za posledné dva roky. To,že neplatí teraz sa dá ľahko vyriešiť, dôležité je,aby mal za posledné dva roky platené aspoň tých 270 dní. A ak by bol on na materskej,ako SZČO by si mohol aj popri Tom čosi privyrobiť a zároveň sa starať o deti,kým by si ty bola v robote.

zabka1124
7. okt 2021

Ahoj. A keby si sa v práci dohodla len na nočných: štvrtok-nedela(4nocne za týždeň).Ráno by si deti dala do škôlky/školy a s najmenším by si si pospala,keby aj on na obed spalA cez víkend by sa tvoj muž staral o deti od rána a ty by si si aspoň do 12:00pospala,navaril by,zabavil deti...

sasanka605
7. okt 2021

Mne sa tiez zda vacsi problem postoj tvojho chlapa ako to ze sa vratis do prace. Dohodli ste sa nejako ked sa male narodilo? Ze zostanes doma do jeho 3 rokov? Odvody si platit mohol a vysla by aj materska, to je tiez dnesny problem v tejto pandemii, kopa ludi neplatila odvody. Pojdes do prace, prezijete, nebude to tvoje vysnivane ale udrzite si standard.

ysseba
7. okt 2021

Aj ja súhlasím s @nafka0483 . On to chce takto a takto to bude, nekukne ani doprava, ani doľava. Fajn, že má biznis 15 rokov, ale teraz je situácia taká, že mu to nejde, tak by sa mal novej situácií prispôsobiť. Nie, že teba naženie od bábätka do roboty, odoprie mu kojenie a on si bude naďalej fungovať v práci kde nezarobí obrazne povedané ani na slanú vodu... Najprv by sa mal skúsiť prispôsobiť on. Keby mal nejaký zdravotný problém - tak to je jasné, to by bola iná situácia, ale nie že silou mocou sa bude držať biznisu, ktorý práve nejde a ty sa máš postarať...

katkazuz
7. okt 2021

@zabka1124
Nie je to zlý nápad, ja som pol roka tiež robila len nočné 3x do týždňa, ale poviem ti, bolo to nesmierne náročné, ráno fungovať s dieťaťom a čakať na obed, kedy som si aj ja mohla pospať. Nikdy viac, hlavne, ak si na oddelení, kde naozaj nemáš šancu aspoň na polhodinu sa prestriedat a vyložiť si nohy.