icon

Rozrobený dom, 3 deti a musím sa vrátiť do práce

7. okt 2021

Baby,nastala u nas blba situacia.Mame rozrobeny dom,deti.Najmladsia ma 8mes,prve dve su moje.Vsetko bolo o.k,uzivala som si deti,bol to moj taky splneny sen,lebo v prvom vztahu bez penazi s looserom som deti odlozila rodicom a makala.Toto tretie som si chcela vychutnat.Vcera mi muz hovori,ze podnikanie krachuje a musim sa vratit do prace.Horsie je,ze nie je uz kam dat deti.Nechcem aby pracujuca svokra strazila aj moje prve.Moja pracovna doba je na zmeny,v infekcnom

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
h2
7. okt 2021

@evamarek77 Toto je fakt odpoveď storočia! Jasné, práce na homeoffice, kde aj dobre zarobíš, aj sa popri práci dokážeš plnohodnotne starať o malé dieťa a domácnosť, asi rastú na stromoch, stačí si len vybrať!

xckaret
7. okt 2021

Ja so od svojho dietata musela odist, ked malo 2 mesiace....pomahala mi rodina a prezili sme.
.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
martinuska
7. okt 2021

Co bude manzel robit, ak uz nebude podnikat? Ma ine zamestnanie este? A ty sa nemusis vratit do tej istej prace. Normalne si v povodnom zamestnani na rodicovskej a najdes si nieco ine, prijatelnejsie pre teba, pre vas. A dom by som nechala zatial tak, pripadne dala ho do stavu aby bol bezpecny pre byvanie.

verizienka
7. okt 2021

Treba si s mužom normálne sadnúť a porozprávať sa. Veľmi lahko si to asi predstavuje. Dom by som pri dnešných cenách materiáloch teraz určite neriesila. Tam tiež ušetríte trocha. Kto sa bude starať o deti keď ty budes do večera v práci a on tiež? Rozmýšľal vôbec nad takými praktickými vecami pred tým ako ti to navrhol? Zavesiť 8 mesačne dieťa starému rodičovi na hlavu je tiež cez čiaru.

h2
7. okt 2021

@evamarek77 Inšpirovala by si ma, keby si mi napísala, kde takú prácu zoženiem. Tiež by som rada bola doma a mala kopu voľného času. Dieťa mám už veľké, tak by som sa popri tej super práci mohla venovať niečomu inému.
Ja som bola na homeoffice len krátko, keď bol lock down. Syn mal vtedy dištančné vyučovanie. Vstávala som o piatej, aby som stihla ráno čo najviac urobiť. Potom vstávanie, raňajky, pripájanie na online vyučovanie, hurá, môžem zase pracovať, mamí, nejde mi to! Mamí... (už ani neviem, čo všetko). Potom rýchlo obed, potom domáce úlohy, medzitým zase chvíľu pracovať, lebo všetci telefonujú a mailujú, termíny nepustia. No a do večera za počítačom, dobiehať zameškané. Ďakujem krásne, veľmi rada som sa vrátila do práce.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
krisbar
7. okt 2021

Pises, ze chces poradit, ale na kazdy navrh davas proti argument ako sa veci nedaju. Takze to uzavriem takto...pekne si sa vyrozpravala, popisala si nam svoj problem, ale ako si to poriesite je na vas. Zjavne podla tvojich komentarov tu radu nenajdes.

h2
7. okt 2021

@evamarek77 Samozrejme, že nie. Práve preto sa čudujem, že to autorke radíš. Myslela som si, že to Ty si to nezažila a že teda asi nevieš, že to nie je možné.

1katus1
7. okt 2021

Manžel môže ísť na materskú pokiaľ dcéra nedovesi 3 roky. Takže by sa mu rátala materská z príjmu ktorý mal. Bežne to tak robia rodičia že v 2,5 roku ide otec na materskú a mama do práce. Pre muža to vychádza cca 6 mesiacov. Informuj sa na sociálke
A koľko rokov majú staršie deti ?

autor
7. okt 2021

@1katus1 on je szco.Materska mu nevyjde

1katus1
7. okt 2021

A ako si on predstavu starostlivosť o deti ?

jaroe
7. okt 2021

@1katus1 ale veď píše, že by mu meterske nevyšlo....

mabenn
7. okt 2021

Nieco mi hovori ze sa ti opakuje historia...

autor
7. okt 2021

@krisbar na každý navrh davam odpoved,1. materska mu nevyjde 2.jasle su momentálne plne 3.stari rodicia majú narok na starobu. Za tym si stojim. Preto som asi tu a rozmyslam ako to riesili zeny v podobnej situácii. Neurazam sa ani do nikoho nerypem. Iba som v situacii, kedy chcem co najlepsiu moznost

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
martinajurkechova
7. okt 2021

@evamarek77 tak žiaľ toto je realita slovenských živnostníkov. Poznám a som šťastná, že môj to nechal tak.

mirkaz156
7. okt 2021

Tak nech ide manžel na materskú. Alebo si nájdi prácu tak aby ste sa striedali. Veď nemusíš vo svojej práci dávať výpoveď ale môžeš ísť niekde brigádne aspoň na pár hodín. Vykladať do obchodu, upratovať, predávať čokoľvek čo nájdeš v okolí. Každé euro padne vhod.
A veľa párov funguje tak, že sa striedajú. Aj my sa doma striedame. Manžel robí ráno ja robím večer on má plný úväzok ja polovičný a dieťa má 15m. Skúste sa o tom s niekým poradiť a porozmýšľať aké máte reálne možnosti.
Možno to nebude úplne podľa predstáv ale veď to nie je navždy 🤷

autor
7. okt 2021

@1katus1 on ma navrh,ze najmenšiu zavezie rano k mojej mame a pojde do prace.Druhu dceru odvedie syn do skolky aj zo skolky po ceste zo školy,najmenšiu vyzdvihne okolo piatej muz.Dvakrat do mesiaca by isla k svokre.Nocne by bol doma so vsetkymi detmi.

h2
7. okt 2021

@evamarek77 Tak keď máš také bohaté skúsenosti s homeofficeom, dokážeš si predstaviť popri tom starať sa o 8 a viac mesačné dieťa? Ono bude časom aj staršie, začne chodiť, bude menej spať, bude vyžadovať pozornosť, hranie, prechádzky vonku, ihrisko... Ja si neviem predstaviť plnohodnotne pracovať 8 hodín denne a popri tom sa starať o malé dieťa.

mirkaz156
7. okt 2021

A v čom je problém? Pokiaľ neskúsite také neviete

tinka_1807
7. okt 2021

Nuž ako prvé by ste si mali naozaj s manželom sadnúť, narovinu povedať koľko kde dlhujete, koľko je príjem, koľko potrebujete na vyžitie a proste celé to prepočítať a úprimne sa porozprávať o možných možnostiach a opäť prepočítať. Áno, manžel nedostane materskú, ale dostane aspoň rodičovský príspevok a prídavky na deti. K tomu tvoj plat a ty si môžeš uplatniť daňový bonus na každé dieťa, čo je cca 50€mesacne (na každé dieťa). Napíšte si všetky výdavky - hypo, účty, náklady na potraviny,... A skús porozmýšľať, ako tie náklady znizit. Napríklad náklady na telefón a internet - skúsiť vyjednať lepšie paušály, prípadne prejsť na kredit a čo najviac sa kontaktovať iba cez net (wifi). Ak máte hypo na dom popremýšľať a zistiť, či by nebolo možné refinancovať. Muž ak je šikovný možno popri deťoch doma vedel tiež zarobiť nejakych 200€ mesačne na fuskach.
Proste doslova sadnúť za stôl, obaja a porozprávať sa, napísať si príjmy/výdavky a skúšať hľadať možnosti ako mať čo najviac príjmov a čo najmenej výdavkov.
Držím palce 🙂

autor
7. okt 2021

@mirkaz156 na matersku nema narok.Ako riesite strazenie?My mame viac deti,tak aj starsi by pomohol,ale bojim sa nanho spolahnut.Hlavne takto zo dna na den ho hodit do vody.Mala by som ist robit o 2 tyzdne,dovtedy deti naucit byt cely den bezo mna a zastavit kojenie.

mirkaz156
7. okt 2021

Tak, že sa striedame. On si našiel prácu na rannú zmenu tak aby bol o tretej väčšinou doma ( jasné že má niekedy aj nadčasy keď nie som v práci a teraz prerábame takže chodí prerábať byt) ja chodievam do práce väčšinou od 16:00 do polnoci. Manžel bol chvíľu aj na materskej on uspáva každý večer. Časom sme si našli systém ako fungujeme. Vidíme sa niekedy menej niekedy viac. ALE dieťa je stále doma s rodičmi žiadne jasle žiadne že strčím niekam decko a idem do práce. Toto sme si sadli a vyjasnili pravidlá. Manžel zvláda doma všetko na 100% operie navarí postará sa o dieťa - čokoľvek čo ja z nejakých dôvodov nestihnem vie dokončiť. U nás je stráženie nereálne moja mama pracuje a jeho otec už nie je schopný sa starať...

autor
Autor odpoveď zmazal
tatisna
7. okt 2021

Rodičovský príspevok je do 3 rokov veku,nemôže ísť muž? Predpokladám že normálne odvádzal odvody takže bude mať 370 EUR + prídavky na 2 deti 50,to už je slušný príjem. A Ty do práce...

autor
Autor odpoveď zmazal
tatisna
7. okt 2021

Ináč s tým kojenie je to náročné,ale ja som moju staršiu ku koncu už kojila tak že len ráno keď vstala a večer na zaspatie. Mala som aj koronu takže aspoň mala protilátky. Pár mesiacov sme takto fungovali a potom sa sama odstavila. Ale mlieko sa mi robilo ešte asi trištvrte roka.Obcas som odstrieľala a potom sa to už samo strácalo. Ale keď som stihla prsník,išlo mlieko.