icon

Rozvádzam sa. Čo robiť?

zuzanka410
13. sep 2015

Ahoj žienky prosím o rady a pomoc. Manžel podal žiadosť o rozvod a chce deti k sebe. Vlastne jeho matka a on mi chcú zobrať deti. Vyhodili má z bytu lebo vedia ze to im hraje na súde na ich prospech a vedia ze som bez peňazí. Prácu som si už našla takže si hľadám aj byt. Ide o to ci môžem teraz od neho žiadať výživné na naše dve malé deti aj keď nie sme ešte rozvedený. Na koho sa mám obrátiť?

natalym
20. sep 2015

@libka1 Už je 10 rokov od rozvodu, ale s tou prácou má stále problém. Keby sa jej toto vyriešilo, tak jej to prajem a držím palce. Preto si vždy my ženy musíme držať svoju nejakú nezávislosť, čo sa týka vzdelania, práce kvôli sebe a nie je v tom žiadna vypočítavosť. Aj si musíme držať okruh svojich priateľov. Koľké z nás po vydaji, prestanú existovať kamarátky, kamaráti, priatelia? Lebo je tu rodina, malé deti a pod. Ale muž si udrží tie svoje kontakty aj počas. Musí nastať aj v tomto istá rovnoprávnosť.

mircalla
20. sep 2015

@natalym tiez zena by sa mala snazit nebyt 100% financne zavisla na chlapovi....tj x rokov doma, mat potom problem sa zamestnat a ked nahodou pride k rozvodu tak ma velky problem. pisem teraz vseobecne

libka1
20. sep 2015

@natalym len tie zeny si to vyberaju same ze sa vsetkeho vzdaju zial. A potom im ostanu oci pre plac a vsetci muzi su svine. Svoj podiel viny vacsinou nevidia.

jani_uk
20. sep 2015

@libka1 Ano, a na MK napisu len to co im hra do kariet, ale su tam urcite aj veci kde by sa dalo povedat, no pockaj, tak ten chlap predsa bol gavalier. Vies, ja si tiez platim svoju veceru, teda, vzdy aj ked sme neboli zobrati aj teraz s muzom, platime tak ze bud on alebo ja, alebo spolu, a je to viac menej vzdy vyvazene. Ale nejake veci, na priklad, auto, dom, dovolenka, tam sa ukaze chalan trosku viac. A ked sa neukaze, tak by s takym vyslovene negalantnym 10, 15, 20 rokov a az po potom mu to vycitat na MK kedon odo mna odide je absurdne.

mima4
20. sep 2015

@libka1 zeny tym ze sa vzdaju vsetkeho si myslia, ze si ziskaju lasku a pozornost muza, spolocnosti, okolia... Zeny v tom hladaju svoju hodnotu a pretekaju sa v tom, ktora ma mastnejsie vlasy, je zanedbanejsia, v zivote nevidela fitko, kozmetiku... a pravdaze si nedovoli ist s kamoskou bez dietata na kavu, aby vsetci videli, aka je "obetava" a seba ma na poslednom mieste. Za toto ocakava "ocenenie" manzela, spolocnosti,.... Hlada v tom uznanie, tuzbu po pochvale...

mircalla
20. sep 2015

@jani_uk suhlas. inak si neviem pedstavit situaciu, ze 5-10 rokov nemam okrem rodicaku ziadny prijem a kazdu vec mi musi financovat partner...uz len ten pocit

libka1
20. sep 2015

@mima4 podla mna to suvisi prave s tym ze v inych oblastiach (praca, konicky, atd.) sa nerealizuju a potom zacnu lipnut aspon na tej domacnosti aby si dokazali ze su potrebne. Toto ale malo muzov oceni. Kazdy chlap je iny, ale moj je velmi rad ze ked on napr. menil pracu, nemusel sa hned vrhnut do prveho zamestnania, lebo vedel ze kludne potiahnem nejaku dobu ja a on si moze vybrat co najlepsie. On zas potiahne viac dajme tomu pocas materskejt

ella555
20. sep 2015

@mircalla A co si na tom nevies predstavit a preco zly pocit. Toto zas ja nechapem. Tak sme rodina mame spolu deti a tie maju urcite poziadavky, naroky, treba pokryt choroby, prazdniny, rozvoz na kruzky , k lekarom, samozrejme domacnost a niekde si to delia manzelia, podielaju sa spolocne. Pripadne pomaha rodina, ci opatrovatelka, zeny na upratovanie atd. Alebo jeden obetuje karieru a pokryje tieto potreby domacnosti a deti a druhy ma lepsiu pracu a finance zas pokryje potreby domacnosti, nevidim dovod aby tu jeden mal lepsi, alebo horsi pocit. Kazdy sposob zivota a rodinneho modelu ma svoje vyhody aj svoje uskalia. S cim suhlasim, ze zena nema byt otrokom domacnosti, ak aj je v domacnosti a je to ako jej praca ma niekedy vypadnut a mat svoje konicky, ci sa niekde aj inde realizovat.

jani_uk
20. sep 2015

@ella555 Nechapem preco si musis obetovat pracu a to na niekolko rokov? Ved nechodis s detmi aj do skolskej lavice, ci?

mima4
20. sep 2015

@libka1 podla mna chlap skor oceni, ked ho pri prichode z prace zena objijme a povie mu, ze ho lubi, a on z nej citi lasku, prijatie, nehu... rad si ju vodi vsada tade, lebo je takou jeho perlou 🙂

jani_uk
20. sep 2015

@ella555 Prepac, ale 5-10 roko sediet doma na riti lebo mozno dieta bude treba zaviest k doktorovi je podla mna len vyhovorka aby som nerobila. Moja mama isla do roboty po roku aj ked sa sestra narodila, aj ked som sa ja narodila, a nechybalo nam vobec nic, a s mamou mame blizsi vztah ako niektore kamosky co ich mamy sedeli doma. Ano, mne by to bolo neprijemne, a dokonca aj nezodpovedne voci mne a voci mojim detom, lebo jedneho dna, ked nebodaj zostanem bez muza (rtozvodom, smrtou), tak nebudem vediet kde je sever nie to este sa postarat o seba a o deti.

mircalla
20. sep 2015

@ella555 nuz ja si myslim, ze sa toto co si napisala sa da pokryt aj ked zena pracuje - lekar, kruzky, prazdniny, domacnost. nie som zastanca vecnych rodicovskych ale ani druheho extremu po par mesiacoch do prace. ono vacsinou zeny s karierou a slusnym prijmom sa do tej prace v urcitom case vratia, zeny, co nikdy ziadnu karieru nemali a maju problem zamestnanat za slusnu mzdu, tak velmi motivovane ist do prace nie su a ostavaju preto doma, pokial to manzelov prijem vsetko pokryje

oprav ma, ak sa mylim, ale vo vacsine pripadov to funguje presne takto

mima4
20. sep 2015

@jani_uk ja si nemyslim, ze zena sedi doma na riti, hlavne ak ma viacej deti. Doobeda porobi veci v domacnosti, navari, a poobede sa venuje detom, uci sa s nimi... ma ovela kludnejsi ten zivot, nikam sa nenahana, nestresuje, venuje sa tomu, co ju bavi ako pecenie, zavaranie, sitie veci do domacnosti,... vytvara teplo domova...pravdaze hovorim o situacii, ze ma normalneho manzela, ktory si ju vazi a ju samu tento zivot naplna. Volakedy bezne zeny boli iba v domacnosti, dnes 90 % zenam ostalo to co bolo volakedy plus chodia do prace ako muzi. Podla mna nech sa kazda rozhodne ako jej to vyhovuje, ale tvrdit, ze zena ktora sa stara o rodinu doma sedi na zadku je tvrde...pretoze nehovorim o shopingovych pipkach, ale o zenach, ktore tvoria hodnoty doma.

mircalla
20. sep 2015

@jani_uk uplne suhlasim

mircalla
20. sep 2015

@mima4 poznam kopec zien doma - jedno dieta v skolke, druhe v skole...pre mna ziadny realny dovod byt doma ak mam starsie deti. rozumiem, ano, vytvara teplo domova atd....ale nerealizuje sa a nezaraba....cim dlhsie je doma, tym mam mensiu sancu sa niekedy zamestnat....potom nastane nebodaj rozvod pripadne manzel strati pracu a su bez prijmu......ono treba trochu mysliet aj na zadne vratka

libka1
20. sep 2015

@mima4 neboj, aj nehy mame dost. Sme spolu stale a vychutnavame si to. 😉 Tym ze robime z domu mozeme byt doobedia spolu aj bez deti, co je pre nas vzacne. Poobede uz decka urobia z domacnosti kolotoc 😀

libka1
20. sep 2015

@mima4 inac prave tie typy co tvoria teplo domova zvyknu dopadnut najhorsie. Obetuju sa a ked muzovi prepne miesto vdaky ich caka tvrdy pad.. ☹

mima4
20. sep 2015

@mircalla nie kazda zena sa chce profesne realizovat. Pre nu je mozno realizacia, ze si pozavara, upecie kolacik, vymysli super recept, usije suknicku dcerke do skoly a taktiez v case, ked deti su mimo, aj sa venuje veciam ako dobrej knihe, odpocinku atd..

neda sa vzdy mysliet na zadne dvierka...a hlavne, treba robit to, v com clovek vidi zmysel, co ho bavi a kde sa vidi

ella555
20. sep 2015

@jani_uk No ono zalezi od vela okolnosti. Sposobe zivota rodiny, ci ziju v meste, ci na dedine v dome. Ci sa dochadza, ci je vsetko v okoli bydliska atd. Urcite je rozdiel byvat v meste v panelaku, skolu, skolku aj vsetko ostatne 100m od domu alebo na dedina s velkou zahradou, kt. mimochodom tiez vyzaduje vela starostlivost a treba vsade dochadzat, ci na kruzky, ci do skol. Pausalizovat sa neda.

mima4
20. sep 2015

@libka1 ale prave to je ten problem "obetuju sa"..ja som hovorila o zenach, ktore sa neobetovavaju, ale su stastne a taky zivot ich naplna....

mircalla
20. sep 2015

@mima4 ano, ale potom nehovorme o vzdani sa kariery - nehovorim, ze si to napisala ty - lebo tam sa ani neni coho vzdavat.....ja pod vzdanim sa kariery mam na mysli pracu, ktora, zenu bavi, naplna a ma za nu slusny prijem.....nie chodenie do prace, ktore ma nebavi a dostavanie nie zrovna vysokej mzdy..

libka1
20. sep 2015

@mima4 to ano. Ale bude ich to naplnat aj ked manzel odide a pridu o istoty. Inac je dobre ked clovek robi to co ho bavi a ma dobry pocit z toho.

mima4
20. sep 2015

@libka1 istotu nemas v nicom ludskom 😉

ella555
20. sep 2015

@mircalla Samozrejme, ze sa da vsetko stihnut, ja netvrdim, ze sa neda to vsetko stihnut, ale vzdy nieco trpi. Niekdy pridas, inde uberes. A ide aj o kvalitu zivota v rodine. A tak isto netvrdim, ze nie su aj ine modely, kt. mozu vyhovovat inym. Poznam rodiny, kde sa velmi karierne realizovali obaja rodicia a funkciu rodicov plnili stari rodicia.

jani_uk
20. sep 2015

@mima4 Kolegova zena ma 4 deti (medzi 2mes a 6 rokov), tak to je, na priklad ina vec. Ale dve deti doma, to nie je az tak strasne. OK, mozno niektora chce doma "vytvarat teplo domova", vysivat, strikovat, varit, ked je muz tak spokojny, super. Taka zena, ako uz bolo povedane, nema asi nejaku karieru a prijem ktory by ju motivoval ist aj do roboty. A nejde tu len o prijem, ale aj o sebarealizacii, byt trosku medzi ludmi, pracovat aj na sebe atd. Pre mna je ovela zaujimavejsie ist do roboty, budovat si aj karieru ako doma vysivat. Rada aj peciem, ale nepotrebujem piect kolace kazdy den. Potom s muzom mozeme mat lahodnejsi zivot, dom, hypo, vylet, dovolenka, lyzovacka, kurz jazyka, fitko, konicky... obaja sme aktivni, tak to nam tak vyhovuje, a viem, ze moj muz je na mna hrdy, a tiez by sa o mna postaral kedykolvek by bolo treba.

mima4
20. sep 2015

@jani_uk ale to je v pohode ze tebe to tak vyhovuje, pre mna samu je lepsie sa realizovat v praci ako vysivat, ci hackovat...dokonca nikdy som asi neupiekla ani kolac... 😀 ale proste sme rozne a snazim sa chapat aj tu druhu stranu, ktora sa "v domacnosti" realne realizuje a naplna ju to. Pre niekohho je sebarealizacia kariera, pre ineho starosltivost o domacnost, deti... sme rozne 😉

jani_uk
20. sep 2015

@mima4 To mi nehovor, ze istota aj tak neexistuje. Je ine ked sa moja kolegyna rozvedie, a ma 15-20 rocnu karieru auditorky, a nepotrebuje s muzom ani riesit vyzivne (plati jej 50e na 15rocneho syna!), a uz ako rozvedena si moze dovolit aj zoparrocneho bavoraka, lebo ma ozaj dobru robotu, a je ine ked sa rozvedie zena ktora 20 rokov doma piekla a vysivala a vytvarala teplo. Ved to je aj logicke.

mircalla
20. sep 2015

@ella555 isteze ze vzdy nieco trpi - clovek je dost vycerpany pri takomto zivote
Ale takisto nieco trpi, ak ked je zena len doma....a moze sa jej to skaredo vypomstit, lebo ani ten najidealnejsi vztah nemusi byt vecny a su ine veci, ktore moze sposobit, ze rodina ostane bez prijmu....rozvodovost je vysoka a ked muzovi prepne a rozhodne sa platit co najmensie vyzivne, tak to aj dosiahne
@jani_uk opat suhlas

mima4
20. sep 2015

@jani_uk len ked tu auditorku postihne choroba, pre ktoru nebude moct uz tuto pracu vykonavat..zrazu sa jej zosype cely svet.. nebodaj staroslitovst o syna...

ella555
20. sep 2015

@mircalla Bez prijmu moze ostat zena aj ked pracuje, aj jej sa moze stat, ze bude zrazu odkazana na druhych. Tu uz si myslim, ze je to o schopnostiach cloveka si vediet poradit a vyrovnat sa so sitaciami, kt. zivot prinasa. Nie o tom, ci momentalne niekto pracuje alebo nie. Ale preto si myslim, ze aj ked je zena doma ma si zachovavat rozhladenost, mat konicky a zaujmy.