icon

Rozviesť sa, či vydržať v manželstve?

hladampomoc
9. dec 2012

Ahojte mamičky aj nemamičky. Potrebovala by som strašne moc poradiť. S manželom sa poznáme už 8 rokov, z toho 4 sme manželia a máme 1,5 ročného synčeka. Stojím pred závažným rozhodnutím - rozviesť sa či vydržať v manželstve? Prežili sme spolu veľa krásnych chvíľ a máme nádherného syna. Manžel mi,ale stále viac a viac nadáva - vulgárne a to dokonca aj pred synčekom. Nemá zábrany pred ničím a nikým. Minule mi aj v obchode vynadal a zvyšoval na mňa hlas až sa ľudia otáčali a to len kvôli tomu, že som položila vetrovku, ktorú sme kupovali na pokladničný pás. Ja ho v kútiku duše stále ľúbim,ale nechcem aby náš synček vyrastal v takom prostredí. Manžela dokáže vytočiť každá maličkosť. A bola som už všetko. Som trošku pri tele a nadáva mi aj do megier a oveľa oveľa vulgárnejšie, a on pritom tiež nie je žiadny športovec. Ale jemu všetko ale uplne všetko čo nie je podľa jeho predstáv vadí. Dokonca aj to ako umývačka umyla riad, za to môžem ja. Keď som s malým vonku a je tam "náhodou" aj on s nami, synček nemôže pomali nič do ruky chytiť, nemôže sa zvaliť na zem, podľa mm ho ja nechám váľať a čo som to za mater keď sa o syna neviem postarať a pritom som s ním dennodenno skor sama, lebo manžel aj keď pracuje tak, že denná nočná a dva dni voľnu tak ho skor nevidíme. Vstáva ráno okolo deviatej pol desiatej, no občas skôr a to ho už čakajú raňajky, káva - ide si zapáliť, potom je cca 1 až 2 hodiny na wc, a potom si sadne k telke - pozera nejaky serial čo už x - krat videl, a keď sa synček zobudi z doobedneho spanku tak mm si spomenie, že má vonku - bývame v domčeku, nejakú prácu a celý deň je preč, malému príde dať pusu na dobrú noc a zasa je vonku a keď príde, naje sa keď mu to strčím pod noc a lahne si pred telku a väčšinou zaspí, keď mu poviem nech ide do postele,ešte sa na mňa osopí, že sa mám starať do seba. A ešte k tomu jedlu, on nezje všetko, on nemá rád brokolicu, on nemá rád karfiol, on nemá rád cibuľu, nemá rád hríby, nemá rád prívarky, nemá rád prekladané zemiaky, nemá rád granadír, nemá rád hrachovú polievku, skoro všetky polievky nemá rád ... Neviem čo mám robiť. Vydržať to kvôli synčekovi či? Myslíte, že sa zmení?prepáčte ak niečo nedáva zmysel,ale písala som to tak ako ma to napadlo.

mariuska1503
7. feb 2014

@hladampomoc od nás ju budeš mať a budeš naša hrdinka 🙂 neboj tým podaním sa môže stať aj to, že sa on uvedomí. Možno nie hneď ale možno časom áno. Ja som sa so svojím mužom ťahala po súdoch 4 roky, ale to bolo pred a po narodení malého. Lebo počas tehu nás opustil. Ale keď mal drobec 4 roky tak si jeho otec uvedomil, že robil kraviny, a že rodina je pre neho najdôležitejšia. Ja som mu dala príležitosť na nápravu a on ju využil. Po dvoch rokoch sme sa zobrali a dnes sme manželia 5 rokov. Takže, nič nie je ešte stratené.

koralovka
7. feb 2014

@hladampomoc Ako ti to dopadlo?

koralovka
7. feb 2014

@zena_1 jA SOM SA ROZHODLA PRAVE KVOLI DETOM, a teraz ked vidí, že neustúpim teprv sa ukazuje aký je sviniar, vydiera ma, a to je len skuska spravnosti pre mna, že ho treba vykopnúť zo života lebo horšie byť nemôže to mi ver

koralovka
7. feb 2014

@klincek Je to tak

koralovka
7. feb 2014

@sibare Ano este to može použiť proti nej

koralovka
7. feb 2014

@hladampomoc Zila som v tomto desať rokov, bola som ako psík, ktorého bili a najskor sa bránil, potom utekal a ked ho dovliekli spať už sa len krčil v kute a nech ho teda tlčú...a potom ,,páneček" odišiel na rok do zahraničia a psík videl, že je iný svet, začal pobiehať a znova sa tešiť z motýľov a podal žiadosť o rozvod..a neľutujem jediné čo ľutujem sú tie roky a že som mala odísť hned ako začal, ako zablikalo prvé kontrolné svetielko Potom si ale poviem, že by som nebola taká aká som, keby nebolo jeho Ja som vybrúsená ako diamant z kameňa, viem, čo chcem a aký môže byť život pekný,viem pomáhať iným, ked sa oslobodíš, aj detom dáš zo seba vtedy oveľa viac Potrebuju ta kompletnú a silnú, nie zdrvenú a slabú. Ked za mnou syn prišiel s tým , že za tatkom este raz prileziem pýtať korunu pochopila som, ktorá bije, a že toto svojmu synovi neurobím. Odišla som k rodičom a viac sa neohliadala. Samozrejme skúšal kadečo, manipulátorské techniky hodné majstra, nátlak a vydieranie peniazmi, detmi, autom, strachom..netreba to počúvať lebo oni sa boja o seba, o svoju prdel, treba ho nechať aby dostal lekcie čo má

hladampomoc
autor
8. feb 2014

baby moje co robit? dnes mi od muza prisla sms: "Pisem ti preto lebo nepovedal by som ti to tak ako to napisem. Trapi ma, ze mas dnes 30 rokov a netesime sa a zazivame toto. ani v zlom sne by som to tak nechcel. chcem len aby si vedela ze ta stale lubim, ale tvoje rozhodnutie respektujem. Trapi ma, ze som ti rano dal ten papier (rano mi blahozelal k narodkam a dal mi tu ziadost o rozvod co som napisala, lebo si ju uz cital) a to ako sa obchadzame ako cudzi ludia. este raz vsetko najlepsie.

majka99999
8. feb 2014

@hladampomoc netesila by si sa, ani keby ti nedal ten papier, precitaj si svoj uvodny prispevok. 😒

lucia20
8. feb 2014

@hladampomoc vacsinou to tu tak verejne nepisem, ale toto mi neda nepovedat. ja som mala velmi podobneho muza. ja som bola psychicky na dnes az jedneho dna v roku 2009 odisiel. nastali tri nadherne mesiace s mojimi dievcatami. uplne som ozila, dala sa dokopy, nasla robotu, dokoncila skolu. uplne som sa odbremenila. potom sa vratil. sluboval, tvaril sa ako sa zmenil.... trvalo to pol roka presne, kym ma nenahovoril na tretiu dceru. vzdy som po nej tuzila a tymto si ma krasne uviazal k sebe. potom to boli uz len vyhrazky ako ked od neho odidem, vezme mi deti, vyrazi ma z mojho domu, ktory som blba napisala aj na neho.... .a podobne. ziadost o rozvod napisana v supliku. nenasla som nikdy odvahu ju podat. aj ked zacal pit, na deti totalne kaslal,. nemala som odvahu. 30.11.2012 som sa dala dokopy s jednym uzasnym chlapom. po 17tich dnoch, co sme boli spolu som podala navrh na rozvod. vedela som, ze ak ma v tej chvili premoze strach, strach z buducnosti, strach z toho co bude, nikdy uz nepride prilezitost podat to. odvtedy preslo uz vyse roka.... ja som rozvedena, byvaly robi zle ako moze, lebo stale som pre neho len spina, podradna rasa a zla matka. moje deti trpia tym, ze musia zit so mnou... to su vsetko jeho slova. ucim sa den co den sa pred nimi obrnit a hlavne sa prestat ho bat. a vies co? 17.12.2012 som stala v podatelni sudu, bala som sa, chvela som sa ako osyka....odvtedy uz ubehlo dost mesiacov a ja som ANI RAZ NEOLUTOVALA. Aj keby sucasny partner odisiel z mojho zivota.... nebudem lutovat to, ze som sa rozhodla a vyuzila moznost odist. neskutocny balvan zo mna spadol, ako keby som sa dostala z vazenia. Nebol najhorsi ani zly, mohlo to byt horsie, ale poviem ti.... teraz mam muza, ktory ma jeduje a hneva, ale pocit bezpecia, istoty a lasky co pri nom mam je neskutocny. konecne sa vo svojom dome citim DOMA. a to len vdaka tomu, ze som sa rozviedla a vdaka novemu partnerovi. takze nech to bude akokolvek tazke, nech sa budes akokolvek bat.... stoji to za to. nikto si nezasluzi byt castovany nadavkami, ponizovany a citit sa nedoceneny. pri podani rozvodu moj ex manzel prosil, sluboval, plakal.... o mesiac bol uz s inou. nelutujem, ze som neuverila. vtedy ked predomnou klacal a plakal, islo mi srdce roztrhat, ale vedela som, ze su to len a len sluby. a cas to potvrdil. keby si videla ako sa sprava teraz ku mne.... neverim, ze ma vobec niekedy miloval.

hladampomoc
autor
10. feb 2014

@lucia20 ach, ked som si to precitala tak ako keby si o mojom muzovi pisala. Tento vikend sluboval, prosil, vyznaval mi lasku, ako sa on napravi,ako sa on bude snazit, ako nas on strasne lubi, ako si on nevie zivot bez nas predstavit. Ale! Musim sa nad sebou podla neho zamysliet aj ja a aj ja sa musim snazit o tom udrzat manzelstvo.
On si uznal, ze niekedy to prehnal. Bol tri dni sam so synom - lebo je syncek chori a ja som nemohla ostat doma a muz uznal, ze neni sanca nieco porobit ked je maly hore a ked cez obed spi tak bol rad, ze si na chvilu sadol. Ospravedlnoval sa, ze to velakrat prehnal ako sa spraval, ze uznava, ze som mala toho vela.
Ale nie je to uz neskoro?
Plakal, klacal predomnou, prosil, mne islo srdce roztrhnut,ale ja ho uz nelubim.
Bolo mi to strasne luto, lebo ho poznam aj ako citliveho cloveka,ale dokedy bude dobry, dokedy mu to odhodlanie vydrzi?

deprimovana
10. feb 2014

@hladampomoc poznám to. takáto ľútosť je len chvíľková a z mojej skúsenosti aj falošná. aj pri mne nariekal, prosil, kupoval darčeky a popri tom mal zadné dvierka. len na chvíľku som s ním komunikovala po dobrom, lebo som sa chcela rozviesť normálne a už vtedy skúšal na mňa ťahy starého typu, čiže výsmechu a on spokojný, ako vraj spolu super vychádzame, čo ja som z toho mala úplne iný pocit. opäť obrovský výkričník a celé dni som mala stiahnutý žaludok a preto som pochopila, že nekominikovanie je najlepšia vec, ktorú by si mala spraviť, lebo čím dlhšie s ním budeš komunikovať, tým dlhšie sa budeš od neho odpútavať. aj keď ho neľúbiš, nie je ti ľahostajný, lebo inak by to s tebou nič nerobila, že pred tebou kľačal. cítim z tvojich slov, že ešte ho máš rada. preto sa od neho postupne odpútavať, najlepšie byť s ním v minimálnom kontakte kvôli synovi a to je všetko. myslím na teba 🙂

deprimovana
10. feb 2014

@hladampomoc teraz som si prečítala tu sms. len jedno ti napíšem "ako keby ju písal môj ex, papierovo ešte manžel". veľká podobnosť. tyrani sú podobní a nezmenia sa. nedaj sa obmäkčiť!!!život máš len jeden!!!

hladampomoc
autor
10. feb 2014

@deprimovana mam strasny zmatok z toho vsetkeho. Je mi ho aj luto, predsa len je otec nasho dietata a nie vzdy s nim bolo len zle,ale na druhej strane v kutiku duse viem, ze sa nikdy nezmeni. Ved aj po rozvode ide zivot dalej, a keby to myslel vazne tak sa to da aj potom este urovnat a napravit, ked bude vola z jeho strany.

lucia20
10. feb 2014

@hladampomoc myslim ze si si odpovedala v tom prispevku sama..... ja ho uz nelubim.....

deprimovana
10. feb 2014

@hladampomoc na jednej strane ťa chápem a na druhej nie. ešte stále ho ospravedlňuješ, čo znamená, že vlastne s rozchodom ešte nie si na 100 percentne stotožnená. no musíš sa ty rozhodnúť, hlavne za synčeka, keď už nechceš myslieť na seba. on takýto príklad ako si opisovala v uvodnom príspevku naozaj nepotrebuje. čítaj si založenie témy dookola, pokým nebudeš presvedčená, že naozaj s týmto človekom už nechceš mať nič, naozaj nič spoločné. až tvoje city k nemu tak otupia, že ani nepochopíš ako ja, čo si na ňom vlastne videla. alebo si nájdi okolo nejaké bútľavé vrby, ktoré ti otvoria oči, lebo je potrebný aj osobný kontakt a počuť na vlastné uši, že takto sa chlap, ktorému záleží na manželke a na svojej rodine ani zďaleka nemá správať. ja som si našla veľa bútľavých vrb a každý jeden názor ma niekam posunul a pomohol. niekomu stačí jeden človek, ktorý vypočuje, pomôže, usmerní a niekto ich potrebuje viac. je to individuálne. ale hlavne nebuď so svojim zmätkom sama!!!!

hladampomoc
autor
10. feb 2014

@deprimovana dakujem za tvoje slova a asi mas pravdu. Je vo mne strasny zmatok, ktory si musim raz a navzdy vyriesit. A mam okolo seba ludi, ktori mi pomahaju. Je to moja mamina, sestra (ale to mi je zas luto, ze ich zatazujem svojimi problemami a potom su smutne a trapia sa este aj oni) a tiez kamaratka a kolegyna. Ja som najradsej ked sa mam komu vyrozpravat, neviem to dusit proste v sebe.

bdalibor
13. feb 2014

@hladampomoc , a ty si ho ešte nezabila ? On ešte žije ?

ckatka
13. feb 2014

@hladampomoc na jednej strane chapem vsetky tie, co ti radia okamzity rozvod. Zit s tyranom (akymkolvek fyzickym/psychickym) je na nervy a nie je to dobre pre teba ani pre dieta. Na druhej strane treba sa zamysliet ci mas kam ist, co robit, ako zit, bez neho.

Niektori ludia potrebuju otvorit oci (napr navrhom na rozvod) - aby pochopili ze ich spravanie nie je s kostolnym poriadkom. Pretoze - povedzme si uprimne - ak sa zena zo zaciatku neohradi voci muzovmu zlemu spravaniu, on mozno ani nezbada ze to prehnal (muzi su slepi a hluchi k neverbalnym prejavom a dvojzmyslom a narazkam. Ked mu nieco nepovies narovinu, to ako keby si nepovedala).

Ja od zaciatku chodenia nerespektujem akekolvek "silne slova", nadavky alebo vulgarizmy - ku mne sa muz musi spravat nezne a jemne, netolerujem ziadne "udery" po zadku, neprijemne steklenie - az pichanie do rebier ako som u niektorych videla, hryzance alebo veci ktore akymkolvek sposobom bolia alebo ublizuju. - inak ma proste smolu. Vo vztahu si myslim ze ma byt urcita davka respektu a ucty....hranice musia byt nastavene od zaciatku. Potom je neskoro plakat. Ked ti prvykrat povie ze si "blba" alebo ze si "krava", je len maly krocik od toho, aby si ochvilku bola "ku***" a o dalsiu chvilku "pi** co si zasluzi facku. Takze moj nazor asi takyto. Pokial vas muz/priatel/frajer....nema k vam takuto uctu ... poslite ho do kelu. Taky si vas nezasluzi.

hladampomoc
autor
24. mar 2014

@deprimovana Ahoj. Ako si na tom? uz mas po rozvode?

deprimovana
24. mar 2014

@hladampomoc o necelý mesiac mám rozvod 🙂

majka99999
24. mar 2014

@hladampomoc a ty si na tom ako?

sunshineka
24. mar 2014

@hladampomoc citis k nemu len lutost a ta je v kazdom vztahu.kazdy vztah,ktory ukncis aj z vlastnej iniciativy,pride lutost a vidis zrazu len vsetky pekne veci.on teraz slubuje,lebo mu chyba sluzka,ktora by mu navarila,upratala,na kom by si vyburil svoju zlost.ja by som nepolavila a nevratila sa.vsetko su to len sluby.mam kamosku,ktora uz x krat muzovi odpustila.cely zivot jej hnusne nadava,nema silu od neho odist,stala sa od neho zavisla.ja len dufam,ze raz najde tu silu v sebe a odide od neho.deti maju dospele,tak nechapem,co ju drzi pri takom grobianovi.u mna je dieta najdolezitejsie a aby vyrastalo pri nervakovi a ostal mi nakoniec aj s dietata nervak,tak to by som nedopustila

janka2921
25. mar 2014

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie dotazníka, ak ste rozvedená/ý....budem Vám veľmi vďačná za vyplnenie

https://docs.google.com/forms/d/1-yioDyfKbLLIT2...

hladampomoc
autor
10. apr 2014

joj zienky moje. informacia o sucasnom stave. este stale vydata, este stale navrh na rozvod nepodany. som slaboch a bojim sa.
ale strasne tuzim po laske, porozumeni, ucte, dovere, prechadzkach, neznych dotykoch, dlhych rozhovoroch.
som ja normalna?

alex464
10. apr 2014

@hladampomoc si. a urob to čím skôr. nečítal som všetko, ale z vlastnej skúsenosti ti píšem, aby si si život zmenila k lepšiemu, kým sa dá a kým si mladá.

adri266
11. apr 2014

@hladampomoc viem si predstavit, ako sa citis. Mas strach z toho noveho, co pride. Mas strach, ci to nebude este horsie, ci to zvladnes. Ale ZVLADNES to, uvidis. Nie si sama, ktoru to postihlo. A aj zeny, ktore nikdy ani nezavolali instalatera, zrazu byvaju same a dokazu to. Aj Ty to dokazes 🙂
Bola si v manzelskej poradni? Zajdi tam. Skus sa o tom porozpravat so psychologom. Mozno Ta to nakopne.
Bojis sa podat navrh Ty? Tak urob tak, aby to spravil on.
povedz o tom svojej kamoske, sestre, rodine...ked to uz bude niekto blizky vediet, moze Ti s tym pomoct a Ty budes mat pocit, ze nemozes cuvnut.
Z toho, co pises, vidno, ze nemas lahky zivot. Co ma mrzi ☹ Nezaluzis si viac? Nezasluzi si vase dieta pokojneho rodica, laskaveho, milujuceho?

hladampomoc
autor
11. apr 2014

@adri266 ďakjuem. U psychologa som už bola,ale mm tam odmieta ist bohužial, tvrdí, že on to nepotrebuje.

pepa08
11. apr 2014

@hladampomoc ahoj .. viem ze je to tazke ale z vlastnej skusenosti ti poviem , ze teraz mi je lepsie . velmi som sa bala prve mesiace co som nevedela co od neho cakat a zrazu som prisla nato, ze to vsetko ma len posuva dopredu a som na seba pysna. ani nevies co vsetko ludia dokazu ked musia a ja sa o tom presviedcam kazdy den ...zatial ma este ani raz neprepadla otazka ci som spravila dobre .. som kludnejsia, spokojnejsia , vyrovnana a cuduj sa svete aj sebavedomie ide pomalicky hore a nie je tym ze by som si niekoho nasla .. momentalne si uzivam to ze som sama a ako sa hovori ucim sa zit sama so sebou a ked to bude v pohode pride aj niekto novy do nasho zivota .. neber to ako chvalenie ja len ze aby si vedela ze rozvod nie je len koniec ale je to v podstate aj zaciatok ..
u teba mam pocit ze este neprisla ta posledna kvapka ako sa hovori .. hlavne sa drz a hlavu hore

rebeka7501
11. apr 2014

@hladampomoc nie, nie si normálna. si zúfalá. Ja sa ti divím, minimálne 2 roky trpíš (podľa začiatku tejto témy), a dokedy chceš trpieť ? Chceš aby sa to odrazilo na tvojom alebo synovom zdraví ? Chceš aby sa tvoj syn správal rovnako keď bude dospelý ?
Nepochopím takéto ženy. Prepáč.
A od koho čakáš lásku, porozumenie, nežné dotyky a pohladenia ? Od toho idiota za ktorého si vydatá. ?Postav si teda čakáreň a čakaj.
Ale to je každého rozhodnutie

konecnefree
11. apr 2014

Mila mamicka, manzelka. To co si tu pisala sa nezlepsi nikdy. Tvoj manzel len tlmil svoju poruchu. Teraz sa uz citi usadeny moze naplno prejavit svoje osobnostne crty. Ak mozes utekaj co najskor od neho. Chlapcek je este maly nebude sa ho to tak dotykat ako by sa ho dotykalo keby ta bil pred nim. Toto slovne napadanie sa zmeni na fyzicke a potom uz budes tak psychicky na dne ze nebudes vladat nieco s tym robit. V prvom rade sa odstahuj. Ak mas rodinu snaz sa aby boli vsetci na tvojej strane. Nehanbi sa za to ze mas muza tyrana. Ty za to nemozes, kazdemu povedz co robi ako sa sprava. Len odbornik vie odhalit poruchy spravania aj ked ich niekto zakryva. Budes potrebovat pomoc okolia, kamaratok , rodicov. Uz teraz ti mozem garantovat ze s tak malym dietatom si sama neporadis. Musi tu niekto pomahat sa z toho dostat. Potrebujes chodit po uradoch, sudoch atd. Este jednu skusku mozes urobit a to povedat mu aby zasiel k psychologovi alebo psychiatrovi a pracoval na sebe. Ak bude suhlasit tak mu na tebe a synovi zalezi, ak nie nemas o com rozmyslat. Je to sebec a bude vzdy presadzovat seba a svoje zaujmy bez ohladu na to kto mu bude stat v ceste. Viem o com hovoris, sama som to prezila a v podstate stale prezivam, cakaju ma este sudy ... Je to dlha cesta sa oslobodit ale da sa to a je to nevyhnutne pre teba a dieta. Drzim palce !