Rozviesť sa, či vydržať v manželstve?
Ahojte mamičky aj nemamičky. Potrebovala by som strašne moc poradiť. S manželom sa poznáme už 8 rokov, z toho 4 sme manželia a máme 1,5 ročného synčeka. Stojím pred závažným rozhodnutím - rozviesť sa či vydržať v manželstve? Prežili sme spolu veľa krásnych chvíľ a máme nádherného syna. Manžel mi,ale stále viac a viac nadáva - vulgárne a to dokonca aj pred synčekom. Nemá zábrany pred ničím a nikým. Minule mi aj v obchode vynadal a zvyšoval na mňa hlas až sa ľudia otáčali a to len kvôli tomu, že som položila vetrovku, ktorú sme kupovali na pokladničný pás. Ja ho v kútiku duše stále ľúbim,ale nechcem aby náš synček vyrastal v takom prostredí. Manžela dokáže vytočiť každá maličkosť. A bola som už všetko. Som trošku pri tele a nadáva mi aj do megier a oveľa oveľa vulgárnejšie, a on pritom tiež nie je žiadny športovec. Ale jemu všetko ale uplne všetko čo nie je podľa jeho predstáv vadí. Dokonca aj to ako umývačka umyla riad, za to môžem ja. Keď som s malým vonku a je tam "náhodou" aj on s nami, synček nemôže pomali nič do ruky chytiť, nemôže sa zvaliť na zem, podľa mm ho ja nechám váľať a čo som to za mater keď sa o syna neviem postarať a pritom som s ním dennodenno skor sama, lebo manžel aj keď pracuje tak, že denná nočná a dva dni voľnu tak ho skor nevidíme. Vstáva ráno okolo deviatej pol desiatej, no občas skôr a to ho už čakajú raňajky, káva - ide si zapáliť, potom je cca 1 až 2 hodiny na wc, a potom si sadne k telke - pozera nejaky serial čo už x - krat videl, a keď sa synček zobudi z doobedneho spanku tak mm si spomenie, že má vonku - bývame v domčeku, nejakú prácu a celý deň je preč, malému príde dať pusu na dobrú noc a zasa je vonku a keď príde, naje sa keď mu to strčím pod noc a lahne si pred telku a väčšinou zaspí, keď mu poviem nech ide do postele,ešte sa na mňa osopí, že sa mám starať do seba. A ešte k tomu jedlu, on nezje všetko, on nemá rád brokolicu, on nemá rád karfiol, on nemá rád cibuľu, nemá rád hríby, nemá rád prívarky, nemá rád prekladané zemiaky, nemá rád granadír, nemá rád hrachovú polievku, skoro všetky polievky nemá rád ... Neviem čo mám robiť. Vydržať to kvôli synčekovi či? Myslíte, že sa zmení?prepáčte ak niečo nedáva zmysel,ale písala som to tak ako ma to napadlo.
Ahojte. Tak sa hlasim, ze nastal v mojom pripade pokrok. Mozno nie az taky radikalny ako ste niektore ocakavali,ale pre mna to je pokrok. Zaciatkom februara som navstivila psychologicku. Skoro dve hodiny sme sa rozpravali a pomohla mi vela veci pochopit. Osobnost cloveka sa nikdy neda zmenit, je len na nom ako dokaze svoje spravanie a emocie ovladat. Povedala mi, ze konecne rozhodnutie je na mne, co dobre viem, ale ze si mam dat na misky vah vsetky pre a proti. Manzel mi hovoril, ze som sa velmi zmenila,ale nevedel povedat v com som sa zmenila. Pani psychologicka mi to dokazala vysvetlit a pochopila som, ze v jeho ociach som sa zmenila v tom, ze uz si nedam od neho vsetko lubit. Ze uz mu viem aj odporovat a neposluchat na slovko a to sa mu nepaci. Povedala, ze uz vo mne po tak strasne dlhom case co sa trapim nastal v mojom vnutri radikalny zlom a uz nemyslim viac srdieckom,ale viac myslim rozumom a nepriamo povedala, ze to uz nikdy nebude take ako by som chcela. Mame mat este stretnutie v polovici marca a ze by bolo dobre keby tam prisiel aj moj este stale muz,ale on to odmieta. Na jeho osobnost povedala, ze je nezrely, nikdy nedospel a nikdy ani nedospie. Ze proste je detinsky a svojim spravanim si chce nieco dokazat. Som rada, ze som tu psychologicku navstivila. Pomohla mi fakt vela pochopit. Uz to len nejako dobojovat do uspesneho konca. Krasny dnik vam vsetkym prajem.
@hladampomoc Držím palce.
žiješ s despotom,ktorý si ťa nevaži
@hladampomoc okamžite by som podala žiadosť o rozvod! toto nie je chlap ale lenivý idiot a určite nie je ani dobrým príkladom pre syna. Jemu vôbec neprospieva, že žije v takomto prostredí, takže ak chcete niečo pre svoje dieťa urobiť určite sa rozveďte a samozrejme aj kvôli sebe. Žiadna žena si nezaslúži aby sa k nej chlap správal ako k handre. A nezmení sa nikdy to nemusíte ani trošičku dúfať.... držím palce 😉
Ahojte. Tak sa ozivam po dlhšej dobe. Ešte v novembri som podala žiadosť o rozvod a 26.1. sme mali prvé pojednávanie a bolo to dost emotívne. Sudkyňa sa pýtala či trvám na písomne podanom návrhu a ja som trvala, potom sa pýtala muža či súhlasí s návrhom a on súhlasil len v tom momente sa rozplakal a ja tiež, tak sudkyňa usúdila, že máme ísť do poradne a stým už muž súhlasil zrazu.
Tak sme boli teda v poradni 18.2. a strávili sme tam skoro dve hodiny,ale bolo to také zvláštne. Muž na všetko odpovedal, že on nevie. Pýtala sa ho pani, že či ku mne ešte niečo cíti a on odpovedal, že asi áno ale že on nevie. A že prečo so mnou odmieta už vyše 1,5 roka spávať? Tak, že on nevie.
Baby poviem vám, že ako snaží sa synovi venovať viac ako doteraz,ale o mňa nemá vôbec záujem.
Teraz neviem čo spraviť. Máme druhé sedenie teraz v piatok 18.3. a druhé pojednávanie vytýčené na 24.3.,ale ja neviem či si dať ešte pár sedení a naťahovať to hlavne kôli synčekovi lebo tatka má strašne rád a neviem ako mu vysvetlím, že tatinko s nami už nebýva alebo to ukončiť?
Prosím neodsudzujte ma lebo je strašne ťažké spraviť takého životné rozhodnutie a ešte k tomu keď tu je dieťa. Nebude mi to raz vyčítať, že som ho pripravila o rodinu?
@hladampomoc Podla mna Ti syn raz bude dakovat, ked bude starsi, ak to dotiahnes do uspesneho konca. Drzim Ti palce
@hladampomoc musela som si prečítať tvoj prvý príspevok a pár strán aby som vedela o čom to bolo...
No mala by si ísť na to sedenie, ale úprimne ja som za trvanie na rozvode. Vy dvaja spolu už máte spoločné len dieťa. A o to rozvodom nepríde, len bude mať stanovené, kedy s ním bude tráviť čas.
Ja si osobne myslím, že ak ustúpiš, bude zase taký istý, ak nie horší... 😖
@hladampomoc citam len tvojposledny prispevok a pridavam sa ,ten moj tiez nevie. Ci ma este dokaze lubit,ci xce so mnou byt,Este sme sa k rozvodu nedostali ani zdaleka ale nevidim to ruzovo, lebo ku mne sa sprakva ako k spolubyvajucej uz strasne dlho, nespi somnou asi pol roka.otazka je,ci cakat ako to dopadne najma kvoli dcerke,alebo to prekonat lebo zas nie je lespie si najst ineho partnera a mat sancu byt stastna?a to sme nemali ani ziadne extra problemy akurat som mu vycitala ze sa nam nevenuje ze je furt v robote a aj ked je doma riadi sa len podla toho co on xce a naplanuje si. Krbyze nexcem druhe dieta mozno sa ani nedozviem ze tie hadky bral tak ze mam pocit ze teraz cokolvek poviem je zle.idem do poradne zajtra, sama lebo on odmieta tak dufam ze mi pani daco poradi.na jednej strane je to neuveritelna predstava ze s ani nien2 rocnym dietatom sa mame po 14 rokoch rozist,na druhej,dieta sa uci a berie svet podla rodicov.a co moja dcera vidi ze tatino sa k mame ani nepriblizi a cely fyzicky kontakt je pusa ked ide do roboty rano?nemyslim ze jen dobre aby to brala ako normalne.ani to kolko sa ja narevem
@llnnaa123 hm ten tvoj ti da aspon pusu rano ked odchadza do prace, tej moj ani to a nespali sme spolu do septembra 2014 ☹
@llnnaa123 a drzim palceky nech vam ta poradna, resp. aspon tebe pomoze. Ja ked som bola prvykrat sama v poradni dost mi to pomohlo a videla som problem v inom svetle.
Daj potom vediet ako si dopadla,ale zas ak nemate ine problemy a manzel si ta vazi tak to este nie je stratene.
A komunikujete spolu? lebo u nas prestalo aj to a to je najhorsie
@hladampomoc ale hej, ale ja si nemyslim ze to na manzelstvo staci.mne rozhodne nie.nic take strasne som mu neurobila aby sa ku mne choval ako k cudzej.a ked vidim ako sa vie bezprostredne a milo chovat k dcerke kolkokrat mi slzy vyhrknu ze ku mne sa nevie. A potom jento len dokola,mne hocikedy pride luto ked aj len vidim stastnu rodinu. A problem pre mna je aj to ze si zrazu zmyslel ze nexce druhe dieta. A on je cele dni v robote,potom unaveny,za cely den minkolkokrat nepovie viac ako par viet. Neviem co odo mna ocakava,zvykol si ze vsetko zariadim sama aj bez neho,vybavim a nevazi si to. A je pre mna tazke sa chovat prirodzene a milo ked viem ze ma nexce. Som na materskej druhy rok a tolko som sa nenaplakala za cely zivot. A pritom by stacilo aby sa trocha snazil a stastne manzelstvo.
@llnnaa123 Ved práve, ja som sa tiež už neskutočne naplakala a už ani nevládzem plakať. Ja som v živote chcela len krásnu milujúcu rodinku nič viac by mi ku šťastiu nechýbalo.
@hladampomoc Coze? ja nechcem verit vlastnym ociam? ty si este stale v tomto "manzelstve"??? 🙄 🙄 🙄 🙄
Uz mi pripadas ako ten pokus s pomaly uvarenou zabou... z horucej vody vyskocila hned, ale pri pomalom vareni ostavala. Ty si tiez taka zaba, pomaly varena, uspata v sladkobolnom nicnerobeni, stracas sama seba..
Uz si stratila lasku manzela, jeho uctu, a pomaly nebadane stratis aj syna. On vyrastie a opusti tu prazdnu slabu zenu, v otcovi najde tu "silu" ze je otec sprosty, arogantny, vulgarny? to nic, i tak ineho otca, iny vzor nepozna a vzdy to bude lepsie ako bezfarebna, nekonajuca, depresivna matka.
Mozno ta rania moje slova, ale najviac sa zranujes i tak sama, ze ostavas co i len den pri muzovi, ktory ti nedava lasku a uctu. Ano on velmi dobre vie ako na teba za tie roky, presne vie kedy sa rozplakat /na sude/, kedy ti hodit ako psovi kost tu spravnu citovopodmazanu SMS ku, hocico. co ta opat dostane do stavu slabosti a neschopnosti konat.
Places za stastnou rodinou, bla bla... a ako ju chces mat s tymto clovekom? Ze rozvodom zoberies otcovi syna? klasicka vyhovorka, ty mu neberies otca, otca moze mat po vasom rozchode tak casto ako sa bude dat ...prave naopak, ty mu beries matku, matku silnu, usmievavu, stastnu, len taka prinasa dietatu bezpecie a pokoj.
@hladampomoc
som rada, že som si toto prečítala, lebo keď si predstavím, že som sa včera hnusne osopila na svojho muža len preto lebo mal na jednu vec iný názor, povedala som mu, že asi neviem byť s niekým, kto má taký divný názor, proste som mala zlú náladu....
a ráno som mu povedala, že kašlem na neho len preto lebo som sa ponáhľala do práce, on má voľno a vymýšľal, že by chcel vodu s citrónom... vodu som mu síce spravila, ale rozčulovala som sa, či si nevie sám vytlačiť citrón do vody..... a to on rád aj navarí....
prepáčte, viem, že je to mimo témy, ale teraz ma to trápi a potrebovala som to niekde napísať....
neviem prečo sa niekedy voči nemu správam tak bezcitne...
Ale asi ti je jasné, že so svojou povahou by som to čo si zažívala ty V ZIVOTE NETOLEROVALA, takého kreténa... prepáč za tvrdé slová, tebe želám len to najlepšie a hentomu debilovi tvojmu "manželovi" aby zažil to, ako sa správa sám na svojej koži.
a do žiadnej trápnej poradne by som v živote nešla, nechápem ako vôbec mohli vymyslieť také zariadenia... všetci sa podla akejsi tupej americkej módy len trepú k psychológom a do poradní, akoby nevedeli o svojom živote rozhodovať sami...
ešte tak psychiatrov uznávam, to sú doktori, ale psychológia je obyčajná paveda.
@jolinka Ďakujem za tvoje slová. Toto som teraz potrebovala počuť. Naozaj ďakujem zo srdiečka.
@hladampomoc v prvom rade by si mala odpustit sebe... ano sebe, svoju slabost, svoju nerozhodnost, svoje chyby.... Pochop konecne ze clovek ma pravo, ano pravo aj robit v zivote hovadiny, niekedy je lepsie urobit hovadinu ako nerobit nic.
Pretoze ziadne nase rozhodnutie nemusi byt dokonale a najlepsie, od toho sa oslobod, ...tak dlho premyslas, ze ci to ci ono /rozvod, rozchod/ bude dobre, ci ti to nebude vycitat syn, rodina, ci si to nebudes vycitat sama, ze si rozbila rodinu, vzala svojmu synovi otca...ze nakoniec robis to najhorsie co sa da , a to je ze nerobis NIC 😝 😝 😝
Dobre stane sa ze clovek spravi rozhodnutie ktore sa casom ukaze ako nespravne ... Ide na nespravnu skolu, zamestna sa v blbej firme, vezme si nespravneho cloveka, urobi chyby vo vychove, zadlzi sa, kupi vec co nepotrebuje, NO A? NO A? ... a nic. Ide sa dalej, veci sa bud daju napravit alebo sa daju akceptovat a zmierit sa s tym.
tym tocenim dookola, bahnenim sa v nespokojnosti a v nerozhodnosti len nicis seba samu a celu svoju rodinu, dokonca svojim sposobom aj muza, on uz mohol byt niekde davno stastny s inou zenou, ktora by mu vedela dat hranice a ty s inxm muzom ktory by ocenil tvoje kvality, alebo by ste boli spokojni sami bez partnerov...to je jedno.
takto len predlzujes trapenie, zivot nezivot, manzelstvo nemanzelstvo, ...Detom bezi detstvo a roky rychlejsie ako dospelym, za par rokov pominie detstvo tvojmu synovi.... a stravi ho v tej omacke co ste mu uvarili 😖 😖 😖 Nejde tak ani o vycitky, co ti bude syn vycitat ci nevycitat... ide o tu citovu prazdnotu ktoru citi medzi vami a prenesie to dalej do dalsich generacii smutnych zien a deti...
@hladampomoc a este co som si vsimla pritomne v tvojich skoro 3 rocnych prispevkoch... 😔 😔 😔
hlboku nevieru a neistotu v samu seba. Vecne sa pytas??? robim dobre? co mam robit? myslite ze mam urobit to a to? co ak to bude horsie? co ak mi budu vycitat? co ak si budem vycitat sama? co ak natrafim na zleho psychologa, sudcu? Co ak pridam trapenie svojej rodine?
Zijes /v mylnom/ presvedceni, ze ta krajna najsamlepsia vec na svete, pre cloveka, a hlavne teda pre zenu 😝 ...je uplne potlacenie seba samej, uplne sebaobetovanie, myslenie na druhych pri kazdom pocine, ...a ze zrejme nakoniec po vsetkom tom utrpeni, a sebaobetovani ti Boh ci kto zavesi na krk veeelku medailu 😉 😕 Viem ze si veriaca, tak vies ze prikazanie znie, Miluj blizneho ako SEBA sameho, a nie ze Miluj blizneho a na seba sa vyser 😀 😀 Ako chces milovat druhych, ked nemilujes seba? Ak nemilujes seba...zradzas obe casti prikazania.
Uvidis, ak zacnes budovat svoje stastie, svoju spokojnost /ozaj svoju ...nie ze s podmienkami, ako to vezmu druhi, co ti kto bude vycitat, koho zatazis/ ...prinesies tak spokojnost aj druhym.
Ja som mala taku matku ako ty...nespokojnu, uknucanu, tiez ostavajucu s otcom alkoholikom "kvoli detom" ...myslis ze sme my jej deti boli z jej "obety" stastni? 🤐 Nie neboli...ono ta horkost rodica sa raz obrati na deti, utrapeni rodic zacne podvedome neznasat deti, zato ze kvoli nim sa obetoval, nemal radost zo zivota. Ver, ziadne dieta nechce niest take bremeno "obety" matky...
@jolinka ďakujem. Krásne napísané, toto som potrebovala počuť.
Krásne píšeš a verím, že raz budem sama sebou a šťastná.
@hladampomoc ak odhliadneme pripady vaznych dusevnych poruch a chorob... tak tu schopnost byt stastny spokojny, byt samym sebou a pritom aj naviazat hodnotne vztahy s druhymi ludmi...ma kazdy clovek, naozaj kazdy.
K tomu staci malickost... hadaj co? nie extra dusevnu silu, nie asertivitu, nie sebeckost, nie obetavost... ale, tadááá... Rozhodnutie. jednoduche ze? a preto to moze urobit kazdy, nic, len sa rozhodnut. Netreba sa lamat , menit svoju povahu ci zalozenie, z holubicky vlka nespravis, ak si bola mierna a pomahajuca, empaticky zalozena...neurobis zo seba tvrdu mrchu 😉 😉 🙂 🙂 Tak to je.
ale sama sebe mozes dat hodnotu a uctu s akoukolvek povahou. Presne teraz, hned. Nie o tyzden, nie pondelok, nie po dalsej esmeske od muza. Nie po dalsom vylete ci sledovani ako sa venuje synovi. Ich vztah je ich vztah, ty mas budovat svoje nitky svoje vztahy.
Rozhodnutie ti da do ruky moznosti a sposoby, ktore budu v sulade s tebou, nie babka v rukach druhych... "urob to a to" Urob co ty chces.
@hladampomoc Mám pocit ako keby si si nebola istá každým svojím krokom a Bojíš sa. Ale čoho? Robíš síce malé krôčky dopredu, ale posúvaš sa doslova ako slimák a ešte sem tam so zastávkami a uisťovaním sa či idem dobre po ceste ktorú som si zvolila. To že ste mali tak rýchlo pojednávanie to ti gratulujem, ja som na svoj rozvod čakala trištvrte roka! Možno aj preto ste mali emotívnejšie pojednávanie, lebo ste v hlavách nemali usitené čo obaja chcete. Ak chodíte do poradne a vidíš ako tvoj manžel reaguje na otázky "ja neviem" tak to je odpoved, ktorá hovorí za všetko. Chceš nadalej žiť v manžestve "JA NEVIEM" aj nadalej? Ostávať s niekým, s kým si nerozumiem a nespávam sním vyše 1,5 roka (preboha!!!) len kvôli dieťaťu je blbosť! vieš ako ten váš vzťah bude na dieťa vplývať? Ty zatrpknutá a utrápoenaá a ten tvoj "ja neviem" nebude vedieť ani dašie desaťročie ako sa má k milovanej žene správať. Dieťa to vycíti. Lepšie je žiť v harmonii, spokojná, vyrovnaná, usmiata sama s dieťaťom. či nie? a neboj navždy predsa nebudeš sama, časom príde niekto kto ťa bude milovať 🙂 🙂
@hladampomoc ahoj, napodobne. Poradna mi pomohla nastartovat k comu som sa odhodlavala uz dlhsie a nad cim som rozmyslala to jest kaslat na manzela a na to co nemam, teda milujuceho a pozorneho partnera a tesit sa z toho co mam,krasnu zdravu sikovnu dcerku a ze som s nou na materskej. Zacat zit zase svoj zivot lebo tym ze som sa stala mamou som sa plne venovala dcere,domacnosti,rodine len nie sebe. Ono sa to stane lahko ked xces pre dieta len to naj,a nie som jedina co nemoze ist na pivo s kamosmi lebo musi dat spat dieta napr. Podla mna je normalne ze sa prisposobis novej situacii,len u nas sa asi prisposobil len 1.Vidim ze ti tu teda"nalozili" ale ak spravne chapem v tvojom pripade je fakt nezmysel sa umarat dalej. Mas pravo rovnako ako vsetci byt stastna. Kasli na neh. Ale vidim na sebe ako lahko clovek spadne do kolotoca vycitiek a trapenia a ublizovania,a to ani nie som typ co si necha po hlave skakat len tak hocikym. Miesto vycitiek mam vraj skusit rylovat,he, aby som vybila zlost.
@hladampomoc paneboze, to ako keby som čítala o svojom manželstve, presne všetko sedí, až na to, že ja som stihla 2 detičky. A vieš čo, tiež som sa nastala a napísala som v PC žiadosť o rozvod. Akonáhle to manžel videl a začal čítať, spýtal sa ma, či to myslím vážne. Smrteľne povedala som mu. Že buď pôjde za psychológom alebo sa s ním rozvediem. Už bol na dvoch sedeniach a poviem ti, zaberá to. Chlapec sa snaží, nie je to ešte úplne ideálne, ale omnoho lepšie.
@hladampomoc Ja som si teraz prečítala všetky tvoje príspevky v tejto diskusii. Myslím si celá táto diskusia je uplne zbytočná. Ty sa aj tak nerozvedieš, miestami svojho manžela aj obhajuješ ako sa chce napraviť, bojíš sa že ostaneš sama a očividne máš veľmi nízke sebavedomie, ked lipneš na takom zlom človeku ako je on. Ty musíš vedieť akého hada si na hrudi chováš. Dúfam, že sa raz ty a tvoj syn z toho nezbláznite.
Pekný deň želám 😉
Trosku mi dojde, ze si je tebou isty, viem, sme teraz na nich zavisle, ale naozaj by sa takto nemal spravat a naozaj je dobre, ze to vidis aj ty. Nemal by ta brat ako samozrejmost, zrejme je zo seba frustrovany a vylieva si to na tebe,ved uz len tie cinnosti co robi resp nerobi ho zenu do depresie. Treba aby mal naplnene realizacne potrebne, sportoval ci co, to kam chodi, vies kam chodi? Rozpravali ste sa spolu o tom, o pocitoch a tak. Ma vam kto postrazit dieta, aby ste isli len vy dvaja spolu von? Alebo sa pekne nahod, uprav a spravte si vecer doma. Bud inteligentna a sebavedoma, deti beru priklad z rodicov. Casto su chlapi ako deti, urazlive a potrebuju stale pozornost a aj sem tam polutovat. Drzim ti palce
Prepac, teraz citam, ze si to pisala davno.. Drzim ti palce

@timea7 timea, veľmi z tebou súhlasím, je to nezodpovedné sa takto stavať k sebe aj k svojim deťom!
ale budiž - niektoré ženy asi chcú byť trpiteľky do konca svojho života 🙂
chlapi za to nestoja, aby sme sa stali ich otrokyňami. Nech si chlapec navarí, operie, ožehlí sám a deckám utiera zadky on 🙂
poznám jedno nešťastné manželstvo - skončilo to tak, že trpiteľka dostala silnú rakovinu ☹