Rozvod a manžel chce získať 5 ročnú dcéru do striedavej starostlivosti.
Ahojte dievčatá (príp. páni - hoc žiadneho tu neočakávam 🙂 ),
máme pred rozvodom. Už sa muž rozhodol a ja s nim už nepohnem, takže sa snažím pristupovať k veci pragmaticky a riešiť ako ho vyplatím (myslím, že v tomto jedná celkom fér) a čo bude ďalej.
No a včera povedal, že našu 5 ročnú dcérku chce do striedavej starostlivosti alebo do jeho výhradnej. Ja ju chcem do výhradnej pre seba, na striedavú nemám dobrý názor. Bojím sa však, že súd dá striedavú. Budeme v jednom meste, školu máme vybratú, krúžky čiastočne zabehnuté. Mne preto príde zbytočná striedavá a lepšia osobná moja a jemu dať voľný styk s rešpektovaním školských a voľnočasových aktivít dieťaťa.
Aké máte so striedavou starostlivosťou skúsenosti?
ja by som nesuhlasila dieta v takom veku potrebuje stabilitu a nie kocovanie aj ked viem ze voci otcovi to nie je vzdy fer ale uz som sa nacitala tolko pribehov ako to detom 'uskodilo; na psychike ze nesuhlasim
Ak si clovek zhrnie tieto diskusie. Vacsina deti z rozvedenych rodin povie, ze im otec chybal (ak bol normalny, na nich nekaslal) a ze byvat tam aj tam, ak mali moznost, nebol problem. Staci, aby dospeli uzavreli, co bolo a posunuli sa dalej.
Ti co povedia, ze striedava je blbost, vacsinou nikdy nezazili na vlastnej kozi, co je to vyrastat bez jedneho rodica. Proste to odmietnu ad hoc s odovodnenim … no preto lebo …
@majkeel
Nuz, beznou praxou bolo dat deti matkam a otcom naparit slusne vyzivne. Matky voci otcom uplatnovali politiku "pay to play". Takychto vysad sa tazko zbavuje, ja to chapem...
Som rad ze uz davno neplati, ze deti patria matke, viem to potvrdit aj z vlastnej nedavnej skusenosti na sude...
Moj muz sa s exkou dohodol ma stredavej takym stylom ze mame maleho pondelok piatok sobota a nedelu doobeda...jeho exka ako matka roka je rada ze sa ho zbavi....rada nam ho prihodi aj dni navyse (ona ma pocit ze je dobra mama) dostava pd mpjho muza mesacne 300e za tych par dni co je s malym + ine financne benefity (500e v cistom za najomne z bytu ltory kupili z 90% jeho rodicia). Striedacka funguje super maly je radsej u nas matka ho ma na pol a 800 v citom do vrecka no komu je lepsie 😀 maly si zvykol vobec nema chaos zo striedavky. Takze to je druha stranka veci...nie vzdy je striedavka zla hlavne ked matke je to u prdele 😀 to urcite ale nie je vas pripad ...
@laila22 ja píšem o právach rodičov a ze dieťa nepatrí iba matka alebo viac matke ako otcovi.
Povinnosti majú obaja ale to už je na dohode oboch že.
Ak sú kúsok inteligentní dokážu sa dohodnúť komunikovať spolupracovať tak tie povinnosti si krásne Podelia len maminka väčšinou ostáva hrdá a nemá potrebu osloviť ex kt zase nemá dôvod nepomoct alebo sa zapojiť.
Všetko je o komunikácii na úrovni no žiaľ kým po rozvode dvojica na to príde ubehne pár mesiacov rokov..
Striedavka NIE. Kamaratka nesuhlasila, otec chcel, sudkyna mu dala za pravdu a teraz co sa deje s detmi... 😢
@tynda realita... Kamoška učí na ĽŠU a ma kopec deti v striedavej starostlivosti hlavne na 1 stupni ZŠ. Podľa nej je to riadny nezmysel právnický. Nik to nezvláda, ani rodičia a deti. Je to vidieť na ich správani, žiadna autorita ťažka kontrola a samé výhovorky zo všetkých strán... Držím palce, mám za to ze by to malo ostať tak ako to bolo doteraz. Ak bola s vami prevažne malo by to tak ostat
@mk22 ideálny svet.... Žiaľ nefunguje iba ojedinele....
@katulienka81 je mi to jasne, ideálne by bolo keby sa rodiča nerozvadzali že.
V konečnom dosl si to odnášajú deti.. Trpia deti..
mne ta striedava starostlivosť v tomto pripade nepride ako zly napad... dieťa si užije tak maminu ako aj otca... ked byvate tak blizko...aj ked to vyzivne nebude asi take ake by si chcela...
@mk22 zväčša to tak nefunguje.. Otec ma pravo stretávať sa každý dryhy víkend. Povinnosťou matky je starať sa 24/7,rozvazat na krúžky, vymeskavat z prace koli chorobám.. Zabezpečovať stravu, variť, prať, doháňať s deťmi domáce úlohy, poprípade zabezpecit doucovanie, rozvazat pi kamarátkach, chodiť na výlety. A keď dieťa odmietne ísť k otcovi, ešte je povinnosťou matky pripraviť na návštevu otca. Nikoho nezaujíma, prečo tam dieťa nechce ísť, lebo veď otec ma pravo!!!!
@laila22 prosím ta akože normálny otec ma problém rozvszat na krúžky? Ma auto ved v dnešnej dobe každý muž sadnem podelím si dní kedy ty kedy ja.
S chorobou sa tiež dá dohodnúť raz matka raz otec.. Doučovanie?? Mam kolegu kt doručuje veľmi rad aj svoju aj tri jej kamarátky.. Toto všetko je o dohode aj to matka nestíha ma si otvoriť ústa a zapojiť aj otca.
Nie každý otec po rozvode je blb.
Aj samotné výlety akože otec sa po rozvode len tak vzdá spoločnych chvíľ s deťmi.
Ja mam v práci otca kt povlscil syna po celom svete lebo maminka nemá chuť čas.
To co si vypísala funguje kde hrdá mamca radšej lieta ako pes aby si mala povinnosti rozdeliť a bscim sa o normálnom otcovi kt ma záujem.
@tynda niektori muzi to robia z trucu..moja znama po tazkom dohadovani sa s muzom nakoniec suhlasila aby si ju muz zobral a on po 3 mesiacoch daval navrh na sud ze nic nestiha a nezvlada to..chcel striedavu..vela chlapov nevie do coho ide,predstavuju si to jednoducho a robia len zle svojim polovickam..Samozrejme pokial sa nejedna o vysloveneho tyrana a psychopata,nie je od veci skusit aj takuto moznost..Ona uz ma uplny pokoj teraz..🙂
Problem vela zien je nasledovny.
- Vsetky vedia, ze chcu mat deti, ale ochota pracovat a odlozit si na ten cas je miziva. Vacsina spolieha na mytickeho bohateho princa na bielom koni. Preto normalni priemerni mladi chlapi su opluvani (no cash) a o 10 rokov by si za tym istym uz zlamali nohy. Pri rozhodnuti slobodnej bezdetnej kupim si stvrty kabat, pojdem na 3tiu dovolenku, wellness vikend, nepracovani, alebo odlozim, aby mojmu buducemu dietatu nic nechybalo, vyhrava prva moznost. Co tu fyzicky nie je, to tu proste nie je. Dvesto eur v 30tke na ucte pri pozitivnom tehotenskom teste nie je dostatocna rezerva na dieta/deti -> 3 roky rodicovske minimum, dalsich 17 rokov vychova.
- Potom sa vybera bud uplne rozumovo - nech ma vela prachov a je povahou hocijaky, alebo pudovo - pije, chlasce,... nevadi, je cavo a ja ho "urcite" zmenim. (Svata prostoto ...)
- Potom rozchod a bud je ten mnou vybrany chlap naozaj debil, ma v trube deti, nic mu nemozem, alebo je normalny, ale ja sa mu "pomstim" za svoj "pokazeny" zivot a nedam mu "svoje" deti. Chlap moze byt trochu nemozny, nepostara sa na 100%, ale stale snaha aspon na 70% sa postarat a robit rodica sa ceni.
- Potom si naivne mysli, ze muzi maju este zaujem o starsiu pani s x detmi s holym zadkom, (ale o to vyrecnejsou pusou) a ju dalej sponzorovat. Staci sa spytat tych starsich, aky je to omyl. Muzi po nicom viac "netuzia" ako si odriekat, cakat na starsie zeny s financnymi problemami a po 20rocnom financovani nasledkov cudzieho zleho rozhodnutia a cudzieho uzivania si, ked kopec sa nevie postarat ani len o vlastne deti (... "ha.zli"). Muz chce v zivote aspon trocha peknu babu, ktora ho podpori v zivote, spolocne si odlozia na horsie casy, sex a vlastne deti a riesit co najmenej problemov a chce ju stretnut najneskor do 30-35. Starsia zena s minimom pracovnych navykov, cudzimi detmi, financnymi problemami, co pride na "hotove", do toho moc nespada ... S dobrou povahou splna 1 zo styroch kriterii, so zlou ziadne.
- Potom je ustvana pracou, vychovou single, vydavkami a pride sa stazovat, aky ma tazky zivot. Pritom seriou zlych rozhodnuti pos.ala zivot nielen sebe, ale aj detom, expartnerovi, este musia pomaly zaskakovat stari rodicia a zachranovat ju ... A zase za to moze nejaky "ha.zel". Lebo lahsie sa hovori debil druhemu ako sebe.
Pritom staci od zaciatku trocha rozmyslat … ;)
PS: Osobne som skor za dohodu 60% zena, 40% muz - dieta potrebuje predsa len viac matku (muz je lepsi v zarabani, zena vo vychove) a casom si povie dieta samo, aky pomer mu vyhovuje.
Som z rozvedenej rodiny, nasi sa rozviedli ked som bola mala. Bola som zverena do starostlivosti matky, u otca som bola iba kazdy druhy vikend. Aj ked som mala s mamou vzdy dobry vztah, otec mi velmi chybal, bola som casto smutna z toho ze ho vidim tak malo...Otec (ak je to dobry otec, ktory ma dieta rad a stara sa o neho) je rovnako dolezity ako mama, a nazory ze dieta patri matke su uplne padnute na hlavu, sorry.
@tynda Nepozname tvojho muza, nevieme aky je...ale ak je tvoj muz dobry otec, urcite so striedavou starostlivostou suhlas, bude to pre dieta lepsie. Ver mi.
@tynda
Ja mám syna v striedavej starostlivosti, zajtra to bude už rok co takto fungujeme.
Syn má 4r, s ex bývame od seba 20km. Dediny mimo mesta. Skolka je v strede (v meste). Za synom chodím do MS keď niečo treba, v týždeň keď je u otca, napr oblečenie keď si nezoberie teple a náhle sa zmení počasie.. Alebo keď mi chyba tak tam idem za ním kým si ho otec nevyzdvihne. K ex za ním nechodím nakoľko sme sa nerozvádzali v najlepšom. Chcel striedavku, súd mu to odklepol tak ju má.. osobne som s tým stále neni stotožnena.. čo sa týka chorob, väčšinou je to tak že uňho maly cez víkend ochorie lebo s ním chodi kadetade po výletoch a od pondelka (môj tyzden) som s ním ocr ja a ex uteká do prace.
@patimirqa777 môžem sa opýtať ako. To vníma synček predsa. 4r je maličký.. Neplače nepýta sa ze prečo je raz tam raz tam..
Takto sa opýtam: A prečo by ju nemohol mať aj on? A ty už nemáš právo na svoj život? Ty sa budeš teraz už len starať o dieťa? Najbližších 15 rokov si ty všetko odskáčeš a on si bude spokojne žiť svoj život a dieťa bude mať vtedy, keď sa to jemu bude hodiť, zatiaľ čo ty budeš bývať OČR, budeš kmitať ako surikata, aby si stíhala školu, prácu, krúžky, domácnosť...? A ešte sa s ním budeš naťahovať o čas strávený s dcérkou a kupovanie jej vecí... Aj on je jej rodič, tak nech sa o ňu tiež stará. Kľudne by som šla do striedavej starostlivosti. Budete bývať 10 minút od seba. Ste rozumní a dospelí, viete komunikovať... A nechala by som trochu slobody aj dieťaťu. Ľúbi vás oboch, tak prečo by mala v láske rozlišovať, komu ju bude kedy dávať? (Príklad: Keď má dieťa zrovna niečo rozrobené u otca a chce tam ostať spať, má sa preto matka hodiť o zem lebo "on ju už mal dlho!!!"? Ste od seba 10 minút... Aj to dieťa je človek a má právo uspokojovať svoje túžby. Ona nie je víkendová smena v práci, ktorú si treba spravodlivo striedať ako žeravý zemiak.) Prečo si všetci predstavujú striedavú starostlivosť ako striktné dva týždne ja a tak isto aj ty a ani o hodinu viac? Čo nevieme spolu komunikovať? Treba brať ohľad na to dieťa. Ale treba brať ohľad aj na seba...

@nini1010 to kde si vyčítala?? Ze ma väčšie prava🤓