icon

Sebecká matka

lesankavh
11. sep 2022

Ahojte chcela by som sa poradiť ohľadom mojej mamy,kedže má takáto situácia začína hnevať .
Ide o to,že mi veľmi dáva najavo ako je na tom finančne lepšie ako ja s mojou rodinou .Napríklad :skoro každý deň mi volá čo si nové kúpila (posteľ,sedačku )dnes mi volala že si bola kúpiť novú skriňu.
Na tom nie je nič zle,nech si kupuje čo chce,lenže ona občas hodí poznámku “každý si je strojcom svojho štastia”
Viem,že myslí nás .
Sme normálna 4- členná rodina ,bývame v dome ktorý rekonštuujeme ,máme auto,veľkú záhradu svoje ovocie zeleninu .
Minule prišla k nám,išla som jej otvoriť dvere na terase a ona “otvor už tú buďu”
Rozpráva,že ona by tak nemohla žiť ako my ,len mne to povie pred mužom si nedovolí .
Keď mi telefonuje tak sa chváli koľko má peňazí ,že mi toľko určite nemáme…
Strašne mi vyciciava energiu .
Najradšej by som s ňou netelefonovala ,ale nechcem kaziť vzťahy v rodine,môj otec je fajn.
Keď má prísť k nám na návštevu,už deň vopred má chytá nervozita s nej.Je to zlý človek,konšpirátor,egoista 😢neviem ako už mám na ňu reagovať .😞

kamatopo
13. sep 2022

Ja by som bola protivna a odpovedala na hej poznámku ,,že aj ty dráha mamička si nemala v mojom veku všetko,my to ešte dobehneme a možno aj predbehneme pokiaľ budem mať toľko čo ty😉,,. Poniektoré ženy v druhých vidia len konkurenciu. A keď ju už nikto nechce vo svojom okolí tak ubližuje tebe ,lebo si je vedomá že ty od nej tak ľahko neodídes. Je to smutné že to robí vlastná mama čo by ti mala dať aj posledné

cacianka
13. sep 2022

A to čím machruje ? Veď ona si na tie haraburdy ani sama nezarobia , machruje za otcove peniaze. Je to síce v BSM, ale aj tak.
A ak by moja mama zrátala a tomto dehonestovala mňa, môjho muža aj deti, tak by mala veľmi veľa hubovej polievky rôzneho druhu - sarkazmus, irónia, ale aj natvrdo premenovanie veci. začala by nevhodné reči, zavolám muža pod mama nám tu reční a aj teba okydava, tak poďme riešiť. Máme by som pristrihla a veeeelmi obmedzila kontakty, otca sa dá zavolať na mobil a pokecať, pozvať či stretnúť sa iba s ním. Ale aj on má maslo na hlave keď nevie stopnúť a umravnit ženu s ktorou žije a ktorá mu míňa peniaze.

dajna8
13. sep 2022

No ako ja by som jej to tiež len tak nedarovala a by sa čudovala a možno by bola prekvapená, že to neostalo len tak bez povšimnutia. Proste nesmieš sa nechať dať a ak s niečím takým nabudúce príde, treba jej oponovať, isto ani jej život nie je taký bezchybný, aký prezentuje

miriam11
13. sep 2022

@lesankavh sebecka nie, ale primitívna a hlúpa. Prepáč. Ona je chorá, tak by som sa k nej správala. Jedným uchom dnu a druhým von.

mamkalentedkova
13. sep 2022

No ,matka,nematka..ja by som jej ten telefón dvíhať prestala ...raz za čas by som zavolala ja ,ako sa má ..vo chvíli keď zas začne s chvalenkarstvom.a blbuninnarazkami sa slušne rozlúčim,poviem.ze mám niečo na práci a možno to pochopí aj sama ...

tiika
Autor odpoveď zmazal
iva812
Autor odpoveď zmazal
sidicek
13. sep 2022

@tiika ako sorry, keď už tu ideš dávať rady, aspoň si precitaj minimálne odpovede autorky. Táto "mamička" ju od mala nazýva pi.. ou, kur.. ou, vykrikuje, ze sa nemala narodiť a ty sa jej opýtaš ci ju má rada? To je snáď výsmech, ci?

0silvia0
13. sep 2022

@tiika ja mam na teba otazku, uz si sa s toxickym clovekom stretla, zila, komunikovala?
Ak nie, ver, ze vypocutie toxickeho cloveka nestaci k jeho zmene a sebauvedomeniu. Toxicki ludia, alebo ludia s psychoporuchami si svoje krivdicky pestuju dlhe desatrocia, maju nekriticky pohlad na seba. Oni zo svojej toxicity ziju, nevidia sa realne, nemaju dostatocnu emocnu hlbku aby si nieco uvedomili. Citovo plochy clovek nevnima veci ako zdravy clovek, cize si nema co uvedomit. Lebo zije v tom, ze kona spravne a je o tom presvedceny. Tu pomoze len odstrihnutie sa od takeho cloveka. Po odstrihnuti sa moze zamyslat, preco sa od neho vsetci odstrihli. Lenze on to vyhodnoti tak, ze vsetci su zli a on ten dokonaly co chce kazdemu dobre.

katkami123
13. sep 2022

@tiika
Stále sa ti snažím vysvetlit jednu vec, ktorú odmietaš pochopiť - JEJ MATKA SA NECHCE ZMENIŤ. Pri terapeutickom rozhovore ako to nazyvaš, musí chciet hlavne dotyčná osoba. A napíšem to tu opäť. JEJ TERAPIA JE DEPTAT DCÉRU. Máš skúsenosť s takouto povahou ako je jej matka? Veľmi o tom pochybujem. Tu nejde o to ako žije, keby sa mala lepšie zas dcera, tak by zas bola pre to zlá a zas tam by si našla dôvod na buzeraciu. Máš veľmi naivne predstavy ak si myslíš, ze rozhovor od kohokoľvek z časti zmení takúto povahu, pokým sa ona sama nechce zmeniť. Veľmi naivné. Človeka s poruchou narcistickeho spektra poriadne ku psychologovi ani nedostaneš, načítaj si trochu o tom. Niektoré choroby je v tomto prípade tažké preskúmať, lebo odmietajú liečbu a spoluprácu, realne sa lieci u psychológa tak 1-2% tychto porúch u psychológa oproti iným diagnózam.

katkine_terapie
13. sep 2022

@tiika ja som nikde nepostrehla, ze matka chce vyhladat psychiatra/psychologa/psychoterapeuta, tak debata ako by matke mohol takyto rozhovor pomoct je bezpredmetna. Na to, aby clovek chcek cokolvek vo svojom zivote zmenit, musi chciet najskor on sam. Ako terapeut suhlasim so
@0silvia0 a @katkami123. Pravdepodobne, nemas skusenosti (bud rada, to su casto velke zivotne traumy) s toxickymi (nech uz ide o poruchy alebo zosilnene crty) ludmi, oni totiz funguju uplne inak ako bezni ludia.

katkine_terapie
13. sep 2022

@evica17 zistis to podla toho, ze sa pri tom cloveku necítiš dobre, ze ti psychicky ublizuje, manipuluje ta, zhadzuje ta, klame, oodvadza, zastraduje... atd. Mas pri nom pocity strachu a/alebo viny. V podstate nie je dolezite ci a aku psychicku poruchu ma ten clovek (tak ci tak to na 100% vie potvrdit iba psychiatet) lebo ty ju zmenit nevies. Vies iba zaunat k danemu cloveku nejake stanovisko, ktore bude pre teba najprijatelnejsie.

tiika
13. sep 2022

V diskusiách na MK je asi 80% rád typu uteč, ingnoruj, nevšímaj si, rozíď sa, rozveď sa, nikdy sa nezmení, prip. útoč, vynadaj mu, vyhoď ho, pošli ho niekam… Myslím si, že život nie je čiernobiely, že existuje voľba. Medzi buď si budeš nešťastná alebo vzťah ukončiš sú aj iné možnosti (skúsit na sebe popracovať týmto spôsobom, komunikovať takýmto štýlom, jasnejšie vyjadriť potreby, nájsť spoločnú dohodu, pozrieť sa na to z tohto uhla pohľadu..) Koľko takýchto rad tu však človek vo všeobecnosti dostane?
Samozrejme, že i ignorovať, nestretávať sa, odísť sú niekedy najlepšie riešenia.
Okrem toho, že som radila minimalizovať kontakt, napísala som aj o hĺbkovom rozhovor. Nevidím na tom nič zle. Možno sa v jej matke niečo pohne, nieco si uvedomí, nemusí sa chcieť zmeniť, ale výsledkom môže byt aspoň nejaká mala zmena (a možno i nie a čo na tom, kto to vie dopredu). Ten, kto chce pochopi. Autorka si i tak sama vyberie, co urobí.

tiika
13. sep 2022

@katkine_terapie písala som o takom type rozhovoru (vid predchádzajúce príspevky), a ze nečakám, ze ona k psychologovi pôjde ani, ze sa bude chcieť zmeniť
niekto napísal (možno ty), že psychológ kvôli jej typu osobnosti jej nepomôže, napísala som iba, že psychológovia riešia aj takéto prípady, čo je pravda

katkine_terapie
13. sep 2022

@tiika ach jaj...

katkami123
13. sep 2022

@tiika
Autorka mala s matkou hĺbkový rozhovor ak si nepostrehla a mala už neraz. Myslíš, ze si objavila Ameriku? A nikto z nás tu s tými dotyčným hĺbkový rozhovor nemal? A nemal ich X-krát? Lenže títo ľudia sa chovajú tak isto ako aj ty. Aj 10 ľudí sa pred nich môže postaviť a hovoriť im do duše, ako my 3 tu tebe, aj tak si pôjdeš stále to iste dokola. Ako mozes radiť, keď očividne vôbec nemáš skúsenosť s takymi povahami? Píšu ti tu ľudia, ktorí si s nimi prežili XY rokov, ty nemáš o tom ani šajnu a aj tak si ideš svoje a všetko vieš najlepšie. Ja viem, ze tebe to nemá význam tu písať, lebo to ide všetko mimo teba. Ale pre autorku - čím väčší hĺbkový rozhovor, tým viac ti len matka vždy naublizovala, že? Takze určite uťať vzťahy a určite sa neriaď @tiika ona nemá realne skúsenosti a nevie o čom hovorí.

tiika
13. sep 2022

@katkami123 asi sa nechápeme 😀🤔 nemyslela som vôbec, aby jej matke niekto niečo hovoril do duše, radil, hustil do nej, snažil sa ju zmeniť… radšej to nechajme

katkami123
13. sep 2022

@tiika
🤦🏻‍♀️ 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Už sa tiež pridám k odpovedi @katkine_terapie ach jaáááj

0silvia0
13. sep 2022

@tiika predstav si pred sebou cloveka s vyoperovanou empatiou, vyoperovanou sudnostou, vyoperovanymi citmi a vyoperovanou slusnostou. A teraz nech sa paci pod sa s nim pekne porozpravat aby s nim pohlo svedomie.... no neporozpravas sa, lebo sa mentalne nenapojite🤷‍♀️

zuzitko74
13. sep 2022

@tiika V istom zmysle ti rozumiem, lebo tiež som istému človeku v mojom živote dávala stále novú a novú šancu, snažila som sa chápať jeho traumy a potreby, ale bola to totálna jednosmerná charita, dávanie do deravého vreca a, samozrejme, bola to ,,moja vina" že to vrece bolo prázdne. Nič nebolo dosť dobré, môj názor nebol dôležitý, emócie neprijaté a neprijateľné. Všetko, čo som povedala bolo použité proti mne. V takomto prípade je ďalšia šanca len ďalšou guľkou do zbrane, ktorá ťa chce zabiť.

katkami123
13. sep 2022

@tiika
Kde som spomínala to tvoje “ aby jej matke niekto niečo hovoril do duše, radil, hustil do nej, snažil sa ju zmeniť…“ to si si zas len ty vo svojej hlave vyvodila. Už sa krutiš, nechceš priznat, ze sa mýliš a radíš hlúposť. Je s tebou nesmierne tazka komunikácia a cela tato strana je tu už viac o tebe ako o autorke. Ty sama nemáš ani najmenší záujem prijať co ti tu XY ľudí píše, vysvetľuje, vždy na to radšej napíšeš už iba akúkoľvek hlúposť. Ako si napísala mne. Keby si reálnu skúsenosť s takým človekom mala, vieš, ze pri komunikácii s ním ani nie je možné - radiť, hustit a snažiť sa zmeniť. To dokáže robiť iba on druhým.

lesankavh
autor
13. sep 2022

@0silvia0 presne tak! ona je dokonalá,my všetci okolo sme nič,nedajbože máme iný názor ako ona už je zle

lesankavh
autor
13. sep 2022

@katkami123 ňu nikto nezmení ona je taká a vôbec nevníma ,že robí niečo zlé,že sa správa zle a neviem či by psychológ niečo zmenil

lesankavh
autor
13. sep 2022

@katkine_terapie áno manipuluje ma,ponižuje 😌
Mne stačí ako mi zavolá raz denne,ale po tomto telefonáte mám veľmi zlý pocit,môžem povedať ,že až úzkosť .
Ak ma prísť k nám na návštevu tak už deň vopred mám bolesti brucha ,lebo viem že bude hľadať len to zle (ako tak môžme žiť?ona by takú obývačku nemohla mať ako my,s takým chlapom ako môj muž by nemohla žiť atd.)

lesankavh
autor
13. sep 2022

@tiika rozhovor už bol,iniciovala som ho ja .Prestala som jej dvíhať telefón po asi týždni som dvihla a všetko jej povedala.
Ako má mrzí náš vzťah,jej chovanie,jej ponižovanie .
Nepochopila nič vôbec nič naopak stále mala nejaké reči ,že to nie je pravda a preháňam.
Ona to nevidí,nechápe .

lesankavh
autor
13. sep 2022

Ako som už písala ak vyššie,ona je aj konšpirátorka ,verí článkom na fb a potom mi vyvoláva.Minule mo volala,že sa nemám zľaknúť ,ale o 2 dni nastane súdny deň.
Prídu jaštery a budú zabíjať ľudí,ale ak som dobrá ja aj moje deti tak sa nám nič nestane.
Mám sa len zavrieť v dome a všetko prečkať.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️No ja neviem či jej už aj nezašibáva,mužovi to už ani nehovorím ten by ju hneď poslal do pi..

cacianka
13. sep 2022

@lesankavh jašteri 🥴 to už je fakt diagnóza, porozprávajte sa s otcom, treba riešiť so psychiatrom

katkami123
14. sep 2022

@lesankavh
Bohužiaľ, títo ľudia majú tendenciu pri terapiach, ak na ne vôbec pristanú ponižovať ešte aj toho psychológa 😀

katkami123
14. sep 2022

Len to začni pekne všetko hovoriť aj mužovi…čím viac ľudí, tým lepšie, robíš chybu, ze si to všetko nechavas pre seba.