icon

Sekíruje manžel deti?

14. sep 2022

Dlhodobo sa mi javi, ze manzel sekiruje deti, bojuje s nimi o kazdu hlupost. Hlavne u starsej uz pubertacky to vyvolava silny vzdor. Potom su konflikty. Tych situacii je vela a su rozne, ja uvediem take, co mi z poslednych dni utkveli: dcera sedi v obyvacke v kresle. Pride manzel a vravi: pust ma, to je moje kreslo (nie je). Dcera nechape a potom sa hadaju. Alebo ideme v aute. Manzel si zvykne na jedno miesto odkladat tasku. To miesto je ale neumyslene obsadene batohom dcery. On trva, ze si ma batoh dat inde, on tam musi mat tasku. Ja vstupim, vezmem muzovu tasku, ze ja ti ju podrzim. Ina situacia v aute, ideme dedinou, 30-kou, teplo, dceru boli hlava, ze tati prosim ta odblokuj mi okna, potrebujem cerstvy vzduch. On: Nie. Dcera: Prosim. Muz: odblokuje. Dcera si spusti okno a za 3 sekundy muz povie: VIes co? A nIe. A zaviera a blokuje okno. Ine situacie. Dcera: Tati pomojkas ma? A tuli sa k nemu. Ano, ale az ked....... a vzdy da nejaku podmienku: ked si zabalis tasku, ked sa naucis, ked vynesies smeti, ked vylozis umyvacku, ked ked ked. Zaroven vstava a odchadza, alebo odstrkuje dceru. Nie je to o tom, ze dcera predtym neuposluchla nejaky povel.
Problem je v tom, ze dcera zacina mat vlastny rozum a vidi co sa deje a nepaci sa jej to. Takze prestava manzela v mnohych veciach respektovat, odvrkava mu (co moze suvisiet s pubertou) a do toho moj mazel pride za mnou ze: my dvaja, ako rodicia musime ist k vychovnemu poradcovi, ze takto to uz dalej nejde, ze deti su drze, ze neposluchaju a pod.
Ak som niekde v tychto situaciach urobila chybu, povedzte mi, baby. Inak moja otazka znie, je toto normalne? Zda sa mi to, alebo chce manzel manipulovat? Vela krat mi totiz vytkne, ze neohriaknem deti, ze sa nepostavim na jeho stranu. Ja ale radsej mlcim, nebudem sa podielat na tychto jeho sekiraciach, nech si to vyriesi sam. Preto sa domnievam, ze mu ide iba o to, ze veri, ze nejaky vychovny poradca sa postavi na jeho stranu a pekne mi to vysvetli ( a muz mu to urcite poda vo svojom skreslenom podani). Suhlasili by ste s poradcom? Ja som sprvu nesuhlasila, no teraz sa zacinam pohravat s myslienkou, ze mozno naopak, ze verim, ze by mu konecne aj niekto nestranny povedal, ze to co robi, nie je vobec ok.

cobhan
16. sep 2022

@anjelicek26 tiež ma napadol autizmus, keďže to máme doma. Rutina, opakované správanie, dodržiavanie pravidiel, ktoré má človek v hlave a nie sú známe ostatným členom domácnosti. Veľakrát v podstate neviditeľné, kým sa do toho nezamieša stres a všetko je zrazu obrovský problém, lebo jeho Safe space je narušený

anjelicek26
16. sep 2022

@cobhan veru presne toto. podla mna ked sa na tom da pracovat u deti, da sa aj u dospeleho, ked on chce. Oni si totiz racionalne tie svoje chyby a vady uvedomuju, ked sa v rodine aj "vysvetlia", moze to fungovat. Ved drviva vacsina autistov ma tiez funkcne rodiny. Nie je to tam vzdy jednoduche, ale ked chcu obe strany, ide to...

ella_smella
16. sep 2022

Jj, nechcem prilievat olej do ohna, ale tiez mame doma Aspergerku a badam veeeela podobnosti v spravani s manzelom (doma mojim a zaroven ked pozeram, tak aj tvojim)..... On si to neprizna, ale situacie, co popisujes, su ako nahravane u nas doma.. do toho moja nespokojnosť a ide to dolu vodou... Citala som super knihu: "Omluvy, ktere zařves, se nepocitaji" a bolo to jasne.. Dala som muzovi knihu na stol, aby si ju precital, ale odmieta.. Odmieta si priznat problem.. Vsetci sme proti nemu, za vsetkym hladam diagnozu...
A deti rastu a vidia to a robia si svoj nazor...

kaktusik007
16. sep 2022

ja mam deti so psychopatom... laicky povedane, odborne je to psychiatricka diagnoza porucha osobnosti - hranicny typ. Bol diagnostikovany daleko predtym ako sme sa vzali a ja som ho poznala akurat vo faze, kedy bol OK - jeho osobnost sa meni v takych 7 rocnych cykloch.... Jeho diagnoza mi bola zatajena, prisla som na nu nahodou asi pol roka po svadbe.... a styri dni po tom, ako mi psychiatricka tuto diagnozu vysvetlila, som zistila ze som tehotna.

Anulaciu manzelstva pre zatajeny zdravotny stav som neriesila, kvoli detom a majetku mi bolo pravnikom doporucene ze rozvod bude pravne jednoduchsi.

Manipulacia bola bezna, clovek ked v tom zije si to zial vobec neuvedomuje... Ten vztah je OK dovtedy, kym ty robis to co chce on - pretoze pre neho su jeho potreby dolezite, ale na potreby inych z vysoka kasle. Cize kym ty si bola ticho / snazila si sa aby dobre bolo, nejak ste to platali. Teraz Ti vlastne dcera otvorila oci - a zistujes ze uuups, jeho chovanie je problem. Ale ten problem s jeho chovanim bol uz skor, len si to nevidela / nechcela vidiet.

Psychopat sa nezmeni, a ospravedlnovat niekoho ze tak sa sprava lebo diagnoza ---- akoze pardon, ak mam take dieta - som povinna sa on starat, ale u dospeleho cloveka naozaj taketo spravanie nie si povinna akceptovat.
Moj ex si po x rokoch co sme uz boli od seba nasiel terapeuta, uznal ze robil chyby a ma maslo na hlave... A velmi sa nahneval, ze som ho odmietla zobrat naspat. Akoze pardon, naozaj nie som povinna znasat psychiatricke diagnozy ostatnych - aj ked je to otec mojich deti. A to odporucam aj Tebe - ten vztah je dlhodobo neudrzatelny, pripravuj sa na jeho koniec. Nie si povinna znasat taketo spravanie. Ale na druhej strane ano, zasluzi si moznost na sebe pracovat a ano - ak bude pravidelne chodit psychoterapeutovi - tie zmeny v chovani tam budu a ano, mal by dostat sancu. Ale dlhsie ako rok necakaj - ak do roka zmena nebude, nebude to mat vyznam

silviaeli
16. sep 2022

Kde si urobila chybu???..tam, že si si vzala za muža bezcitného sebca!!🤷🏻‍♀️
Píšeš, že nie preto, že neposlúchal nejaký POVEL 😔 vy si cvičíte doma psíka, alebo vychovavate deti??🤦🏻‍♀️
A pokial ty mas na všetko iný nazor ako tvoj muž, tak mu to povedz..že aj ty si si to vsimla ako sa sprava k dcére a je to veľmi úbohé od neho..ja by som sa nezdrzala, ja by som mu povedala, že je ako male dieta moje kreslo, moje miesto na tašku 🤦🏻‍♀️A ak by povedal dcére..Ok pod objimem ta, ale potom pôjdeš vyniesť smetie..atd…mal by sa vcítiť do pocitov svojej dcéry a prejaviť jej aj tu lásku a oporu!!
Snáď to aspoň vynahradis dcére ty a v týchto situáciách stojíš pri nej❣️

1gabriela13
Autor odpoveď zmazal
1gabriela13
16. sep 2022

Áno súhlasila nech mu aj odborník povie že je chorý na hlavu.

oneinamillion
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
16. sep 2022

@oneinamillion tak je to informacia od psychologicky kde syn chodil, teraz uz len obcas chodi. Pracuje nielen s detmi, ale aj dospelymi. Statistiku som nikdy neriesila, este je to daleko, kym syn prijde do takeho veku...

oneinamillion
16. sep 2022

@ella_smella och, ako ti rozumiem..

oneinamillion
16. sep 2022

@anjelicek26 vnímala by som to ako nejakú formu povzbudenia od psychologičky.. nič viac.

anjelicek26
16. sep 2022

@oneinamillion tak asi dobre, ze syn je uz pol roka zasnubeny a buduca manzelka ho pozna od 3 rokov a vie do coho ide 😂 Snad im to vydrzi 😂

efka77
16. sep 2022

Je mi velmi luto co sa u vas deje. Ako prve by som sa sustredila na to aby deti citili lasku a respekt aspon od teba. Spravodlivy ale laskavy pristup je neskutocne dolezity pre dusu dietata. Manzelovi by som dohovorila a dala mu sancu na zmenu. Aj ked to nahravanie a provokovanie deti svedci o velkom probleme. Pokial k zmene nedojde nedovolila by som mu nicit zdravy psychicky vyvin svojich deti. Urcite citis co sa ma stat ak sa nezmeni. Nesies zodpovednost za svoje deti.
A prosim mamicky aby skusili davat rozumne navrhy bez agresivnych vylevov. Ak mate doma dokonaleho manzela,budte radi. Ak chcete niekomu dobre poradit da sa to aj kludnou formou.

elizita
16. sep 2022

Mňa najviac dojalo že začínajúca pubertiacka sa chce pomojkat s otcom 🥰 to je tak krásne a otec si to neváži

oneinamillion
16. sep 2022

@anjelicek26 😀znie to nádejne. Celkovo si myslím, že muž AS ma väčšiu pravdepodobnosť funkčného vzťahu s neautistkou ako v opačnom garde. Vyžaduje to totiž tony empatie, pochopenia, trpezlivosti.. a vsetko toto vnímam ako skôr ženské vlastnosti, než mužské. Ale možno som len deformovaná svojou skúsenosťou😏
Proste, myslím, že žena “pre dobro rodiny” je ochotná obetovať daleko viac, ako muž.
A takisto považujem ten praktický management rodiny s malými detmi pre autistu za o omnoho náročnejší ako sedenie v kancli za počítačom. I.e., je ľahšie byt autistom programátorom ako autistickou mamou na MD.
Ospravedlňujem sa autorke za off-topic..

dianasp
16. sep 2022

No buď je sociopat alebo autista. Malo informácií na to aby som to rozluskla. V každom prípade potrebuje diagnostiku, spoznať sám seba a na základe toho sa dá nájsť zlata stredná cesta. Mame v rodine obe dg a dá sa to. Ak by odmietol diagnostiku, tak minimálne by sa mohol zúčastniť školenia vztahovej výchovy, ak je autista, tak naucene pravidla bude dodržiavať. Mám poradenstvo pre ľudí na autistickom spektre a sama mám aspergerov syndróm, takze ma pokojne môžete kontaktovať ;)

vanilka83
16. sep 2022

@anjelicek26 nemusí to byť hneď autisticky problém ale jednoducho OCP ...obsedantno kompulzivna porucha,mala som to,na šťastie už je to pod kontrolou...bola som ako on...všetko muselo mat presne svoje vlastne miesto a všetko muselo byt podla mňa...ide proste v nejakých kolajach...a keď mu ich niekto vykolaji je z toho nervózny,ja byt autorkou jednoducho by som mu nastavila zrkadlo chce to poriadnu debatu a nie tu na koňovi ,ale medzi nimi dvoma,len tam je riziko ak má muž už svoje roky,nikdy to neriešil,lebo však jemu to prúde úplne normálne, lebo tak žije celý život a nikto mu nikdy nič na to nepovedal,že sa jej vysmeje,nemusí byť hneď muž zlý človek,len vravím nemá rád keď ho niekto vykolaji z jeho zabehnutých koľají, rutiny...ale isto by som mu hodila do tašky článok o OCP nech si o sebe trochu prečíta a zisti,ze toto nie je normálne, bohužiaľ len pre neho. A dcére by som vysvetlila v klude že jej tatino nie je zlý ,len je Monk ☺️

anega79
16. sep 2022

Pripomina mi to mojho otca, nikto si nemohol sadnut na jeho stolicku, isiel so mnou lekarovi jediny krat, utiekol mi, ja som za nim utekala. Mama mi kupila hracku, nasrany odisiel, ze mi nemala nic kupovat. a pod... Taky isty vztah ma aj k mojim detom

efka77
16. sep 2022

@anega79 och to sa zle aj cita. Ja si myslim len z toho laickeho pohladu ze bud mal aj on malo lasky v detstve alebo nie je stotozneny s rodinou. Podvedome mu vadi ze ma deti.....
Moj muz mi napr. Niekedy "vycita" ze sa mojkam a vela rozmaznavam syna - ale to som ho hned zrusila ze ci on nema rad ked ho objimem.A to je dospely. Tak bol hned ticho.....
Ja stale podvedome citim ze ak nieco v detstve nedostanes, nevies to posunut dalej

ouwecka
16. sep 2022

Muz robi zle veci1. Vytvara konflitky2. Podmienuje lasku v podstate blokuje dcere jej naklonnost a ona sa coskoro uzavrie pred nim a nebude cesty spat..nebude.. je to jeho chyba a ano chodte,vychovny sa neprikloni na jeho stranu

oneinamillion
16. sep 2022

@efka77 Presne! toto. Týmto veľmi trpí môj muž😑 Aj ja som podľa muža rozmaznana, aj deti rozmaznávam🤷‍♀️

autor
16. sep 2022

@kaktusik007 Deti k tvojmu ex chodia? Lebo ak sa spolu stretavaju , taketo spravanie, ktore moj muz robi, bude este castejsie a tam uz nebudem moct zasiahnut vobec. Pochybujem, ze by pri rozvode zamietli jeho styk s detmi. Oni ho budu chciet stretavat, aj ked si vlastne neuvedomuju co im sposobuje. A urcite na sude sa bude vymenuvat mnozstvo inych a realnych pozitivnych faktorov resp. prinosov zo styku s nim, ktore maju akoze vyvazit tieto negativne.
Tuto odpoved smerujem aj dalsim maminam ktore sa zapojili do diskusie, ze sice sa nepekne sprava a ze to treba zatrhnut, co ale ked sa nepodari, je postupne smer rozvod, co znamena, ze par dni v tyzdni, ak nie aj 50% na striedavej bude mat deti pod kontrolou uplne on.

autor
16. sep 2022

Sam na terapiu nepojde, dovod? Neviem. Nechce tomu celit, mozno sa boji, ze by mu to nehralo do kariet v buducnosti, ze by uz bol onalepkovany.

kristina_1
16. sep 2022

A aky je na teba?

autor
16. sep 2022

@oneinamillion Tiez som podozrievala muza ze ziarli na deti, spociatku na to nebol dovod, teraz uz samozrejme ma, lebo moj vztah k nemu je zablokovany.

sidicek
16. sep 2022

@letfenixa no bohužiaľ ja jedného narcisa, co zmanipuloval aj odborníka poznám. Preto treba vybrať takého, čo sa na to špecializuje

autor
16. sep 2022

@sidicek Presne, ja ked vidim jeho sebavedomie. Skor by som cakala scenar, ze ja poviem ze ideme k odbornikovi a on sa z toho dotentuje, nie naopak.
Este jedna pikoska, vcera som mu povedala, ze sa mi nepaci ako jedna s detmi, ako ich provokuje a on na to, ze co viem preto spravit, aby mi to prestalo vadit (akoze nie on, ale ja). Neviem, kde tuto hlasku pocul ale pre mna je presne toto prekrucanie nejakych vyrokov, ktore kdesi pocul alebo cital? Samozrejme ked som mu povedala, ze jeho otazka je absurdna, tak sme si asi 3x pinpongovali ci je alebo nie je absurdna, az kym sa ja zmlkla. Ono to vazne nema vyznam, ja potrebujem odbornika, s ktorym sa mozem stretnut vopred vysvetlit mu situaciu, a bude stat rozumne a nie do oci bijuco za mnou, nech on vytahuje hocijake z kontextu vytrhnute nahravky. A aj tak si myslim, ze keby to prebehne takto, tak to muz nakoniec neakceptuje a zmetie zo stola. Takto on vidi svet, a nie je schopny ho vidiet nijako inak.

natalka13
16. sep 2022

@dominikamacakova to akoze dcera v tom aute mala najskor zarecitovat basnicku teda nieco urobit aby jej ocko laskavo otvoril okno alebo zastavil auto?

beata_ra
16. sep 2022

Asi by som ho poslala kade lahsie alebo by som na par dni odsila. Vies je sekirovanie a potom takeho deptanie. To ako co si mysli, ako takto tie deti vychova. Absolutneho v dospelosti nebudu mat rady

natalka13
16. sep 2022

Urcite musis situaciu riesit, niekolko kociek ti tu pisalo, evidentne odbornicky pracuju s podobnymi pripadmi, obrat sa na ne sukromne.
Drzim palce🍀