Sestra navrhuje, aby jej syn u mňa býval. Som sebecká?
Dobrý deň.
Bývam sama v rodičovskom dome, miesta je tu dosť. Sestra sa ma teraz spýtala, či by u mňa nemohol na pár mesiacov zostať jej 26-ročný syn, kým si nájde niečo nové. Zdvihli mu nájom a momentálne sa mu nič rozumné nedarí nájsť.
Lenže ja som už roky zvyknutá bývať sama a úprimne sa mi do toho veľmi nechce. Najviac sa bojím toho, že z pár mesiacov bude nakoniec pol roka alebo rok a potom už bude blbé povedať, že stačilo.
Som sebecká, keď ho k sebe nechcem, hoci mám v dome voľnú izbu?
@anonym_autor si sebecká, máš miesto a nepomôžeš....aj ty môžeš raz potrebovať pomoc a nepomôže nik 🖐️
@anonym_autor Kľudne bývaj sama.Ked odmietnes budeš sa chvíľu cítiť zle,ale potom príde pokoj.Ked ho prijmeš budeš za dobrú, ale ty budeš mať guľu na nohe. Ty NIE SI POVINNÁ, robiť' "teta hotel ".
Ja by som ho zobrala iba na presne dohodnuty cas a za presne dohodnutych podmienok. To, ze by prispieval na chod "domacnosti" beriem ako samozrejmost.
Aby sa nestalo presne to, ze ho z domu uz viac nedostanes. Ze sa tam zabyva a ostane Ti tam na krku roky. A budes pocuvat, ze si sama, ze tam mas dost miesta, on je mlady a pod., nema kam ist.
Ja som tiež za dobré vzťahy v rodine, ale tu je tak očividne, čo vyspekulovali. V ich hlavách krúži myšlienka, načo ti je taký veľký dom, možno ťa aj za starú považujú, deti vlastné asi nemáš, tak ťa treba oblbnut a bývanie synovca je vyriešené. Nerob to. Môže ísť na pár mesiacov k mamičke alebo zdieľaný podnájom, robiť do zahraničia, je mladý, on to vydrží. Prečo by si sa vzdavala svojho súkromia, stretávať ho v kúpeľni, kuchyni, kamarátov si dotrepe alebo priateľku a ty tam budeš za starú nepríjemnú sliepku. Už ho vidím, ako upratuje spoločné priestory a iste to chcú zadarmo, ak zoberieš čo len sto eur, budeš rovnako za zlú, ako keď ho tam vôbec neubytujes. A ak sa nebude chcieť odsťahovať, rodinné vzťahy to aj tak pochova.
Ja by som tiež neubytovala u seba na mesiace niekoho u koho si nie som istá, či to nebude na dlhodobo. A to mam tiez priestoru habadej, ale aj z rodiny viem ze niektori ludia aj ked ich mam rada tak u mna na dlhodobejsie byvanie nemaju šancu, by som s nimi nevydrzala. A v prvom rade prečo ho neubytuju rodicia? Aj keby mali menej priestoru ak bývajú v byte/dome kde ich syn vyrastal tak snáď majú pre neho nejake miesto nie?
@anonym_autor keby ja bývam sama v našom rodinnom dome a sestra sa má spýtal, či môže jej syn prísť ku mne bývať na krátku dobu, veľmi by som sa potešila, máme krásne vzťahy od malička, som ich krstná mama a vždy sa radi stretávame. Bolo by mi úplne jedno, či tu bude mesiac, tri či pol roka.
No podľa toho aký je...pokiaľ je to flakac ,tak by som nechcela,ale pokiaľ je to slušný, pracovitý chlapec,tak určite áno
@anonym_23c9d1 nemáte. to by si nepovedala synovcovi nech ide k mame…
@biba_18 aha, takze vlastne ty si jedna z tychc ktora si vymysla pribehy. Napriklad tu s urcitostou tvrdis, ze mame zle rodinne vztahy. Dokaz? Fakty? Ziadne. Cisty vyplod tvojej fantazie. Rovnako ako aj to, ze synovec ma surodenca- nikde to nebolo uvedene a ty si si to vymyslela. Prestan. Je to trapne
Ak nie je problémový a rozumieme si, tak by som mu s radosťou na nejaký čas pomohla, no stanovila by som konkrétnu dobu, napríklad 3 mesiace. A samozrejme by platil aspoň na energie, aby si tu zodpovednosť aj uvedomoval
Neviem či by som súhlasila. Mal by napr. oddelenú kúpeľňu? Mne by sa ako povedzme žene medzi 40-50 rokov nechcelo zrážať v kúpeľni so synovcom. Čo varenie? Pranie? Vyznáva nočný život? Prichádza domov pripitý nad ránom? Uprace si po sebe? Bude ako nájomník používať svoju izbu? Alebo sa bude tárať a rozťahovať po celom dome?
@biba_18 aha, takze vlastne ty si jedna z tychc ktora si vymysla pribehy. Napriklad tu s urcitostou tvrdis, ze mame zle rodinne vztahy. Dokaz? Fakty? Ziadne. Cisty vyplod tvojej fantazie. Rovnako ako aj to, ze synovec ma surodenca- nikde to nebolo uvedene a ty si si to vymyslela. Prestan. Je to trapne
@anonym_23c9d1 ja takým hovorím bájkar/bájkarka 😀
Mozno raz budes potrebovat pomoc od synovca a ten ti pomoze tak, ako ty jemu teraz. Dom by mal byt vacsi ako byt, tak tam nebudete ako v 2+kk. Ci? A nakoniec s nim moze byt este sranda. Zblizite sa ...
Nemusíš im pomôcť, dom je tvoj. Len či bude mať tebe kto pomôcť, keď to budeš potrebovať? Predpokladám, že si sama. Tohto by som sa obávala na tvojom mieste.
Všetky, ktoré ju strasite tým, že je sama a raz bude potrebovať pomoc: v iných debatách obhajujete myšlienku "ja som si deti nerobila, aby sa o mňa na staré kolená starali" Tak už len synovec sa postará o nejakú starú tetusku🙄 aj s jeho budúcou partnerkou🙄 zabudnite
Autorka, nie si sebecka, je to rovnako nehorázna požiadavka ako žiadosť o pôžičku v rodine.
Aj my sme v mladosti ťažko ziskali bývanie, no ani ma nenapadlo poobzerať sa v rodine, kto má akože príliš veľa miesta.
@anonym_23c9d1 chceš mi povedať že ak by ťa sestra s ktorou máš dobré vzťahy poprosila aby jej dieťa z nejakého dôvodu bývalo u teba tak by si napriek dobrým vzťahom povedala nie? ja si dobré vzťahy predstavujem inak…
takže toľko k príbehom…
Ja vám neviem, ale v prvom rade by som mu navrhla, aby prišiel domov na pár mesiacov, nie k tete, aj keď má veľký dom.
Neviem si prestavit nepomoct synovcovi. Pokial pracuje,je to slusny clovek,preco by som mu nemala pomoct s byvanim? Ale to som ja. Evidentne vy nemate dobre vztahy,ked ti to robi problem. Ak aj odmietnes,je to tvoja volba a mas na to pravo,povedat nie a necitit sa za to vinna.
@doux tomu sa povie že aj rozmýšľa predtým než niečo trepne…
nik ma nepresvedčí o tom, že keď niekto niekomu nepomôže keď to potrebuje, že majú dobrý vzťah..
@biba_18 no len sme sa tu nedozvedeli, preco by mal mlady muz ist byvat k tete a dalsie “drobnosti”. Lebo kludne aj ta druha sestra moze byt vychcana a nechce sa jej zivit a zakopavat doma o hnileho syna, nedajboze mu prispievat na najom, tak jej napadlo upratat ho k sestre, ktora si sama zije v dome a najlepsie zadarmo. Ale automaticky zla je podla teba ta, ktora “nechce pomoct”, pricom sa len mozno nechce nechat vyuzivat.
Tych scenarov sa da vymysliet vela, takze kym autorka nenapise ako sa veci maju, tak je zbytocne o tom diskutovat.
@biba_18 no len sme sa tu nedozvedeli, preco by mal mlady muz ist byvat k tete a dalsie “drobnosti”. Lebo kludne aj ta druha sestra moze byt vychcana a nechce sa jej zivit a zakopavat doma o hnileho syna, nedajboze mu prispievat na najom, tak jej napadlo upratat ho k sestre, ktora si sama zije v dome a najlepsie zadarmo. Ale automaticky zla je podla teba ta, ktora “nechce pomoct”, pricom sa len mozno nechce nechat vyuzivat.
Tych scenarov sa da vymysliet vela, takze kym autorka nenapise ako sa veci maju, tak je zbytocne o tom diskutovat.
@sissy27 mohla. ja osobne ak by som mala vychcanú sestru, tak sa nepýtam na mk čo mám robiť bez toho aby som to nespomenula…
ale ja sa už nedivím ničomu…
možno má autorka vychcanú sestru ale pre rozhodovanie to nie je pre ňu dôležité a možno má dobré vzťahy ako tu tie 2 z debaty čo ma označujú za bájkarku, len sa to proste prejavuje pri iných situáciách ako táto, všetko je možné… 🤷♀️
Malo informacii. Aký je synovec? povaľač? Chodí z jednej práce či len brigády do druhej? Alebo má slušnú stabilnú prácu? Je to v pohode mladý muž alebo má rád žúrky, alkohol? Asi od týchto veci by som sa odrazila v rozhodovaní. prípadne si to nejak zmluvne ošetri.
@anonym_23c9d1 chceš mi povedať že ak by ťa sestra s ktorou máš dobré vzťahy poprosila aby jej dieťa z nejakého dôvodu bývalo u teba tak by si napriek dobrým vzťahom povedala nie? ja si dobré vzťahy predstavujem inak…
takže toľko k príbehom…
@biba_18 ty hlavne len fabulujes. Vymyslas si, vobec nevies, ake maju ony vztahy , preco synovec nejde k svojej mame. Len si domyslas a vymyslas rovnako, ako u mna. To hovori za vsetko
@biba_18 ty hlavne len fabulujes. Vymyslas si, vobec nevies, ake maju ony vztahy , preco synovec nejde k svojej mame. Len si domyslas a vymyslas rovnako, ako u mna. To hovori za vsetko
@anonym_23c9d1 presvedčila si ma. máš dobré vzťahy, aj keď sestre a synovcovi by si nepomohla.
@anonym_23c9d1 presvedčila si ma. máš dobré vzťahy, aj keď sestre a synovcovi by si nepomohla.
@biba_18 ja nepotrebujem presviedcat bajkarku. Ty si zi vo svojom vymyslenom pribehu aj nadalej 🤣🤣🤣🤣
Môj manžel niekedy ešte počas prvých začiatkoch v práci býval u svojej tety. Mala voľnú izbu v byte dohodli sa, že jej bude dávať nejakú čiastku za najom a stanovili si pravidlá. Bolo to v pohode, určite tam nechcel ostať navždy, ale ako "dočasne" riešenie mu to veľmi pomohlo
@anonym_autor zdvihli mu nájom a preto nemá kde bývať? To co za blbosť? On si myslí že inde bude mať lacnejší nájom? Asi ťažko. Neber si ho tam, podľa mňa je špekulant.
U nás býval synovec niekoľko mesiacov v obývačke. My sme vtedy mali jedno malé dieťa. Bol to super čas. Každé ráno sme si uvarili kakao a dali k nemu horalku. 🙂
Dodnes máme veľmi dobrý vzťah a jeho syn je ako moje vnúča. Ja s takýmito vecami problém nemám.
@anonym_autor nepomozes vlastnemu synovcovi? Ved sa onho nemusis starat, on bude mat 1 izbu a obcas sa objavi v kuchyni.
Nastav jasne pravidla a neviem, preco by to neslo. Nech prispieva na inkaso atd.

@anonym_196051 mám za to že nie sme retardované - a nechceme aby naše deti išli bývať k sestrám ak by mohli ísť bývať k nám, že…
@biba_18 Tak potom nech autorka odpíše, prečo jej synovec NEMÔŽE ísť späť k svojim rodičom 🙂