icon

Sestra nezvláda prácu a domácnosť. Ako jej pomôcť?

15. feb 2025

Je u mňa na návšteve sestra s deťmi, včera do noci sme sa rozprávali a napíšem v skratke o čo sa jedná...
Sestra má 30 rokov, dvoch chlapcov majú 4 a 6 rokov. Bývajú na východe kúpili si 3 izbový byt. Po RD sa zamestnala lenže nemá šťastie na prácu. Robila predavačku v Lidl na skrátený úväzok nestíhala to tempo. Potom robila v škôlke na kuchyni tam bol zlý kolektív a ľudia ju vyštvali. Potom sa zamestnala v škole na kuchyni tam tiež zlý kolektív zákerné ženy dali jej všetko vyžrať, rozkazovali jej dali jej robiť podradné práce. Je z toho nešťastná. Behom roka už vymenila 3 práce. Teraz je na úrade práce dala výpoveď lebo je vyčerpaná psychicky. Na celú domácnosť je sama, muž jej doma ani prstom nepohne. Jedine deťom sa venuje hrá sa s nimi stará sa o nich.
Často sa hádajú doma muž jej vynada že je neschopna že nič nevie. Ona je z toho v koncoch. Nevie čo má robiť kde sa zamestnať. Čo by ste jej poradili ak ste boli v podobnej situácii?

Strana
z5
marca12
15. feb 2025

Poradila by som jej zapracovat na svojej povahe. V kazdej robote je nejaka osoba,kvoli ktorej sa nam nechce ist do prace. Ale treba sa vediet odosobnit.

pribinak
15. feb 2025

Ľudia ju vyštvali, zlý kolektív, nezvládala, tempo, dali jej vyžrať neciem čo, podradné prace …..3 prace a 3x vserko len zle ….nic v zlom, ale tvoja sestra bude asi tiež komplikovana

Asi by sa mala zamyslieť prečo to 3x dopadlo takto, prečo sa to deje a možno di priznať že aj ona má kus viny na tých nezhodách s ľudmi

A čo poradila? No nič, len hľadať ďalej

colsami
15. feb 2025

Tak tri roboty a za rok a vsade bolo nieco "tak zle, ze ju vystvali", to moze byt len 1 strana mince.

To, ze si vybrala chlapa, ktory doma nic nepomoze, je zas jej volba, s tym jej asi tazko pomozes.

Je mi jej luto, asi momentalne je unavena a nie je stastna, ale len ona musi chciet podniknut urcite kroky, aby lepsie fungovala ona ako jednotlivec a aj oni ako rodina.

gribka1
15. feb 2025

Robiť niečo so sebou, dovzdelať sa, ľudia sú všade nejaký.

diewcatqoo
15. feb 2025

Obavam sa, ze ak vsade bol zly kolektiv a vystvali ju, tak bude chyba najpravdepodobnejsie v nej. Takymto smerom ste nerozmyslali?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
la_dolce_vita
15. feb 2025

Vsade je zly kolektiv? To sa mi nechce verit.. Tiez chvilu trvalo, kym ma v mojej praci prijali do kolektivu a zistili, ze som uplne v pohode, som tam uz 15 rokov. Zaciatky su niekedy tazke, ale netreba sa hned vzdavat, najma ak pracu potrebujem.

petronelag
15. feb 2025

V žiadnej práci to nebude iba všetko dobré, vždy sa nájdu aj horšie veci a treba to vydržať.A akú má školu?

autor
15. feb 2025

Má hotelovú školu robila ako čašníčka no odkedy má deti tak hľadá len prácu na jednu zmenu. No ona je v pohode je skromná taká dobrá duša že by neublížila nikomu, vie sa prispôsobiť a len tak ju barsco nerozhodi. Chodila domov s plačom že jej robia zle v práci a už to nedávala. Skúsim jej poradiť ten kurz cez úrad práce čo jedna z vás písala neviem aké sú možnosti.

liusa82
15. feb 2025

robiť sama na seba bez kolektívu..čo sa tu dá iné poradiť.Ale ak nebude taký typ tak darmo.Ja som podobná.Nemám rada kolektív ja som taká sama pre seba.Ešte tak jednu,dve kolegyne by som zniesla ale inak nie.Mňa to obmedzuje prispôsobovať sa väčšine a dohadovať sa stále s niekým toto nie

oblecenie99
15. feb 2025

A robiť niekde čašníčku doobeda? Kde sú obedové menu a tak?

really8
15. feb 2025

Vsetci su zli len ona je lietadlo. Asi sa vsade chova rovnako priserne. Nepouci sa a stale sa jej to do zivota vracia.

sasa1310
15. feb 2025

a v čom jej ma doma muž pomáhať? Veď deti sú v škôlke, doobeda je sama doma. Však musí mať vylískaný celý byt a tip top navarené, keď je nezamestnaná. Deti a muž už prídu len na hotové.

marca12
15. feb 2025

@sasa1310 Byva tam aj muz,tak by bolo fajn,keby sa podielal na domacnosti.

sasa1310
15. feb 2025

@marca12 sa podieľa. Chodí do práce a o deti sa stará a venuje sa im. Či čo má ešte upratovať, keď príde z práce a ona je doma?

oriesocek
15. feb 2025

Tak ale zase verím tomu, že mohli byt na ňu kolegyne aj zle… keď príde nová do zamestnania, oni sú tam 15-20 rokov, tak si z nej chceli urobiť poskoka…deje sa to všade, nezvratne sa, že nie. Kamoska nastúpila do kuchyne pred dvomi týždňami a síce na kolektív sa nesťažuje, ale práca je veľmi ťažká a ak k tomu sestra mala aj neempatický kolegyne, tak ju to zomlelo.. deti, domácnosť, manžel nepohne prstom….

oriesocek
15. feb 2025

@sasa1310 ona to myslela, že nepomáha ani keď robila… a to je potom blbe, ak jeden ťahá domácnosť, deti, práca… a druhý iba práca a ešte sa necháva odskakovať…

sasa1310
15. feb 2025

@oriesocek ja som to pochopila teraz ako je doma. A deti neťahá len ona. Ale naozaj, čo jej má pomáhať, keď sú deti preč do tej 15tej. Môj muž máva takto voľno (robí na zmeny) a keď sme všetci preč, ja prídem z roboty a mám navarené, upratané, nakúpené. Vždy mi povie, no čo mám robiť, keď som sám

aandrea9
15. feb 2025

Poradiť neviem. Všade žijú ľudia a v žiadnej práci to myslím nie je ideálne co sa medziľudských vzťahov týka.

lenkakravcova
15. feb 2025

A jej muž čo na to? Musí pracovať? Majú málo peňazí?
Záleží mu na jej psychickom zdraví?
Ako to ona zvláda, keď nechodí do práce? Vtedy je pokojnejšia alebo naopak?

autor
15. feb 2025

Muž jej nepomáha doma vôbec nič bolo to myslené keď chodila do práce. Ona po práci utekala pre deti doma ďalšia šichta domácnosť deti, starší je prvák tak učiť sa s ním. Muž chodí domov o 18tej. Sestra bola unavená vynervovana z roboty z detí a bola psychicky vyčerpaná. Na úrade práce je teraz od februára.

lenkakravcova
15. feb 2025

A prečo teda neostane doma?
Nech si dá neplatene predĺženie do 6r na UPSVar alebo sa chodí mesačne hlásiť ako nezamestnaná a vybavené.

autor
15. feb 2025

@lenkakravcova Jej muž to nejak nerieši občas jej vyčíta vykrici že sedí doma na zadku bez peňazí. Koľko majú peňazí neviem vlastne ani sestra nevie koľko jej muž zarába majú každý svoj účet. Áno teraz je kľudnejsia keď je sama doma v kľude si porobi uprace navarí.

janickacrazy
15. feb 2025

No to sú také práce, kde väčšinou nebýva extra dobrý kolektív, myslím tú kuchyňu. Tiež som tak robila brigádu počas RD a staré tety nám mladým dali tu najhoršiu robotu vždy a ešte nás buzerovali a žalovali šéfovi ako malé deti. Fakt trapas. Ja som to brala s rezervou, lebo som vedela, že som len na pár mesiacov a hocikedy môžem odísť. Ale verím, že citlivejšia povaha by bola možno na prášky. Nech si oddýchne a hľadá novú prácu, ideálne na skrátený úväzok.

autor
15. feb 2025

@lenkakravcova Predĺžené RD pokiaľ dobre viem dávajú zo zdravotných dôvodov a jej deti nemajú zdravotný problém. Ona chce pracovať a zarábať peniaze len nevie kde kam má ísť.

zmrzlinka2021
15. feb 2025

Úprimne?

Manželstvo a deti s tým chlapom bola zlá voľba. On čaká že ona bude chodiť do práce ale domácnosť má robiť aj za neho, čiže za dve osoby. Žena má pri mužovi kvitnúť, nie upadat

marca12
15. feb 2025

@sasa1310 Doma je len teraz,tak som to pochopila. Ale ak ma muza,ktoreho nezaujima,co sa doma deje,nezaujima sa o svoju zenu,tak to je tazke na psychiku a este k tomu praca,kde nie je spokojna. Keby mala dobreho,chapajuceho muza mozno by aj tu pracu lepsie znasala. Ja to mam naopak teraz sa nam pokazil v praci kolektiv a keby som nemala laskaveho,chapajuceho muza,tak by ma asi svihlo zo vsetkeho. Aspon doma je pohoda a mam to vyvazene.

lenkakravcova
15. feb 2025

Predĺžený neplatený RD je možný aj keď dieťa nemá zdravotný problém, napr keď dieťa nevezmú do škôlky, alebo proste s ním chce byť matka doma do predkolskej dochádzky.

Predĺžený platený RD je zo zdravotného hľadiska dieťaťa. To je niečo iné.

Nech si urobí cez UPSVar nejaký kurz keď tak.

sasa1310
15. feb 2025

@marca12 vieš čo, poznám toľko neschopných žien že občas žasnem a koľkokrát si poviem, že byť ten ich chlap, tak ma drbne. Sorry za výraz, ale naozaj. Problém je vo všetkých prácach, problém doma, čo mnohé ženy dávajú ľavou zadnou, keď im chlapi pracujú aj mimo Slovenska a sú samé na deti celé týždne. Ja si myslím, že prvotná chyba bude žiaľ v nej

Strana
z5