icon

Sestra sa bojí, že jej porodím na svadbe

25. jún 2022

Ahojte baby.
Neviem úplne čo tu od toho očakávam a bude to dlhšie, ale asi sa potrebujem trochu vysťažovať lebo rodine sa nemôžem a možno mi aj poradíte.
Som vydatá a čakáme vytúžené bábo a mám mladšiu sestru. V nedeľu sme boli na obede u mojich rodičov a sestra sa bude o 2 týždne vydávať, je celkom nervózna a začína jej to prerastať cez hlavu a vybuchuje lebo chce mať všetko dokonalé, to je k situácii.
Po obede som umývala riady v kuchyni, manžel s ocinom išli do záhrady pozerať novú kosačku a mamina sedela s kávou v altánku a sestra zostala sedieť v kuchyni a videla som na nej, že mi chce niečo povedať.
Nakoniec z nej vyšlo že ona sa strašne bojí, že jej porodím na svadbe. Ono ja mám totiž termín v piatok pred svadbou tak jej hovorím, že proste môžem porodiť kľudne aj dnes, málokedy sa to podarí presne na termín a my sme si to nevypočítali naschvál aby som jej rodila na svadbe ale proste stalo sa že to takto vychádza a v takto vysokom tt jej nemôžem nič zaručiť.
Ako poviem rovno, že sa ma to dotklo lenže ona nepochopila a ešte pokračovala, že aj keby nie, tak sa ma všetci budú len vypytovať a brucho mi chytať a keby áno, tak rodičia jej odídu zo svadby so mnou do nemocky a vlastne si ani nezatancujem ani nevypijem ani družičkovské šaty nebudem mať ako ostatné, lebo by som v nich vyzerala ako vandel a že ona si to tak nepredstavovala.
Proste naštvala ma aj hormóny spravili svoje a už som sa neovládla a vynadala som jej, že sa celý svet netočí len okolo jej svadby a dieťa sa nebude pýtať na svet podľa jej harmonogramu a že je rozmaznaný fracek. Ona sa rozplakala a vykričala mi že nemám na tú svadbu ani chodiť a bude to pre všetkých lepšie a ruší mi pozvanie.
Ja som nahnevaná odišla domov (čo som asi nemala robiť ale tak nerozmýšľala som, lebo mi prišlo že žiarli a nemá rada naše bábo a ozvali sa medvedie pudy a prášila som domov).
Povedala som to doma manželovi a že on na tú svadbu pôjde lebo jemu pozvanie nezrušila a že predsa by asi bolo lepšie aby som zostala doma a mala pekne tašku do pôrodnice nachystanú ako sa natriasať na svadbe.
Volala mi aj mama ktorej sestra všetko vyslepičila a že vraj mám chápať že je v predsvadobnom strese a ona to tak nemyslela a nemám byť na ňu taká prísna lebo ona sa len bojí že jej pokazím jej veľký deň a že možno budem mať už aj po pôrode a budem v nemocke alebo oddychovať doma a nemám to dopredu ani riešiť a urážať sa.
Ako ja neviem čo mám teraz robiť, lebo som vlastne ja vyšla z toho ako tá zlá a nechápavá sestra (inak sestra nekomunikuje, neopsravedlnila sa a stojí si za tým čo povedala) a všetci to berú že len mnou mlátia hormóny a že je normálne povedať tehotnej žene, že pôrodom pokazí niekomu svadbu.
Ja teda neviem kedy porodím (bodaj by som vedela) ale ak to do svadby nebude, tak ja neviem či tam teda mám ísť alebo nie keď mi zrušila pozvanie, lebo zase pred ostatnou rodinou ktorá o konflikte nevie budem za debila čo sestre neprišiel na svadbu.

lulupulu
26. jún 2022

Jednoducho povedz rodičom ze ak to bude počas svadby nech prídu na ďalší deň, pre pána no tak akože len decko zo mňa vyjde a už ma dakto čaká na chodbe lebo neviem co... Tvoj muž aj sestra by si zaslúžili preplesk aby sa spamätali

modrykonik1237
26. jún 2022

Nechápem reakciu tvojej sestry. Je to od nej sebecké. Jej výhrady voči tebe a tvojmu stavu nie sú namieste! Moju sestru by som na svadbe túžila mať trebárs aj na vozíčku. Podľa mňa má voči tebe viac výhrad ktoré ti nepovie. Akosi mi je smutne z tvojho prispevku a z reakcie tvojej sestry a manžela. Prajem ti bezproblémový pôrod a zdravie tebe i dieťatku!

melonik7
26. jún 2022

Sestra sa boji, ze pozornost, ktoru chce mat iba pre seba, sa obrati na teba a tvoj pripadny porod. Nevyzreta...
Mala si dat iny termin svadby, ked ma s tym taky problem..
Nesla by som, necitila by som sa uz ok na tej svadbe, a muz by bol so mnou doma

sashabb
26. jún 2022

Žiadny problém by nebol, ak by si nemala rozmaznanú a sebeckú sestru. Vie, že si tehotná, termín si vie vypočítať a aj tak si naplánuje na daný dátum svadbu. To prečo? Mne to príde ako schválnosť, zrejme na teba žiarli a nechcela od začiatku aby si bola na jej svadbe. Inak si to vysvetliť neviem, keďže dátum svadby mohla zvoliť kľudne iný.

nevenka
26. jún 2022

Ja mam z toho dojem, co pisala autorka, ze ked sa planovala svadba, tak sestra uz vedela, ze je tehotna a kedy ma termin. Ale ona si dupla, ze just vtedy chce svadbu - za mna, ona toto planovala, ze tam tu sestru z nejakeho vaznejsieho, dlhodobeho problemu s nou, nechce mat. Netusime, preco, ale ona neziarli len na to, ze caka teraz dieta, ale uz dlhodobo daco je. Alebo mozno sa im nedari dieta s buducim manzelom alebo potratila alebo....milion dalsich veci.
To, ze vykazala deti zo svadby je dalsi des, ktory nepochopim. My sme boli na viacerych svadbach s malymi detmi a boli uzasne, tancovali so starkymi, vydrzali do 21, neskor aj do 22,23, ked boli starsi, uzili si to a dcerka niesla jednej neveste zavoj a druhej zase prstene. Vsetkym sa to pacilo. A na poslednej, ti nasi starsi uz boli z tych starsich deti, ale nasli si tam kamosov, hrali sa spolu, bolo treba len obcas dozriet. A ziadne dieta nepokazilo svadbu.

nevenka
26. jún 2022

@sashabb pred chvilkou som pisala to iste...

zdenkastanka
26. jún 2022

Inak aky ste mali vztah ako sestry v detstve, v puberte atd... mam pocit ze ziarli lebo si bola vo vsetko prva?svadba, tehotna.. alebo nechodila si predtym s niekym, koho chcela ona?lebo toto akoby sa netykalo len svadby...

mariejenka
26. jún 2022

@zdenkastanka ako prvá som sa opýtala autorky,ze aký majú vzťah, neodpovedala. Uz len to ze aj nevesta aj mama nechali ju,vysoko tehotnú umyvat riady, či uz rucne ci len nakladat do mycky, oki urobiť to musí ked je doma sama, ale na návšteve a ked su tam iné zeny...

sara07
26. jún 2022

@jaskolka ty riešiš že čo ak ale pritom tam v príspevku máš xy že to tak nebude
nikto ani ty ani ja ani oni nevedie čo bude ako bude či bude atd .. takže zbytočne ti odpovedat
ako ked nastalo tam to halo kompromis by bol obrad, odobierka možno prvy tanec a domov , kompromis pre obe ale to by museli inak fungovat, a mať iné vztahy , to že to tam dlhšie vrelo je jasné, rupli obe
chyba je hlavne u nich v komunikácii oboch . rodičia detto ,ignoracia čo si dospelé dieta želá

sara07
26. jún 2022

@mareka49 normálne poprosíš že len dospeláci
on nejde momentálne len o to že su malé nudia sa atd .. alebo proste niektoré vyžaduju nostop pozornost atd ...
ale aj o to že deti máš + napr naša rodina keby sa robila svadba +35 deti a to zase väčšia sála, viac prachov, porcie,pitie nie každé dieta je malé puberták ti zje za 3 a ono sa ti to nabalí , detto u nás väčšiu sálu na obrad kde sa platí za tých 20 min 150€ a nazbiera sa ti to , je to o tom či tam budeš mat tie deti a ked tak potom nikto alebo v tomto prípade

mikadooo
26. jún 2022

Nešla by som. Veď mi zrušila pozvánku, tak hádam nebudem nepozvaná chodiť... Plus k tomuto: "lebo zase pred ostatnou rodinou ktorá o konflikte nevie budem za debila čo sestre neprišiel na svadbu.". Každému, kto by sa pýtal, prečo som neprišla na svadbu, by som povedala prečo - sestra mi zrušila pozvanie, lebo by som jej mohla porodiť na svadbe a tým pokaziť svadbu. A manžela tiež inštruovať podobne - každý kto sa ho opýta, prečo si neprišla, nech mu povie, lebo nevesta sa bála, že začneš rodiť a pokazíš jej svadbu. Bodka.

dominyca9
26. jún 2022

Autorka, neviem, či si to prečítaš, ale len toľko - fandím ti! 🙂 Tehotenstvo nie je choroba a ak sa cítiš dobre, prečo by si nemohla ísť na svadbu/výlet/oslavu... hoci aj v deň termínu (preventívne by som nič nerušila). Ja som mala počas prvého tehotenstva naplánované nejaké veci ešte pár dní pred termínom - nestihla som, zrušili sa/presunuli a vybavená vec. Pri druhom som prenášala a tiež pohoda, deň pred pôrodom sme mali celá rodinka mini výlet. :D

Postoju tvojej sestry (aj maminy a muža) nerozumiem, ešte som sa s niečím takým nestretla.🤷 Sesternica mala (po)svadobnú párty dva mesiace pred mojím termínom a skôr sa bála, že sa na to nebudeme cítiť a neprídem (povedala mi to ona). Nuž, prišla som a zabavili sme sa takmer do rána. Bonusom bolo, že okrem mojich mali odvoz aj bratia, keďže som bola ideálny šofér. 😄 O rok sa žení brat a s mamou občas srandujú, že by som mohla byť znova tehotná. 😀

Netuším, ako by som sa v tvojej situácii zachovala. Ty najlepšie vieš, ako to sestra myslela. Ak smrteľne vážne, rešpektovala by som jej rozhodnutie a na svadbu nešla, hoci si myslím, že v konečnom dôsledku bude toto rozhodnutie mrzieť aj ju. Keby začneš rodiť a dáš vedieť aspoň rodičom, bolo by predsa úplne jedno, či si doma alebo na oslave - myšlienky najbližších budú aj tak nejaký čas tvoje. Možno sme v našej rodine divní, ale u nás by sa všetci tešili, keby takéto dve veľké udalosti vyjdú v jeden deň. Podľa mňa by bolo milé, keby rodina mohla "zapiť" nového člena a osláviť svadbu v jeden deň,. Urobilo by to zo svadby ešte výnimočnejšiu udalosť.

V každom prípade ti držím palce. Budeš to mať ťažké najmä emocionálne. Pred pôrodom je žena klbko nervov a po ňom zas nekontrolovateľne úradujú hormóny (ja som plakala ako trafená za všetko - napr. keď muž vzal staršiu dcéru von, aby som si oddýchla, no mne bolo ľúto, že nemôžem ísť s nimi).

jaskolka
26. jún 2022

@sara07 co kde nebude? Vôbec netuším, o čom píšeš. Celý príspevok je o tom, že sestra je v sialenom strese, lebo co ak autorka porodí.(akože kde? Uprostred saly?)
Uksz mi jedno vetu, kde ona sa chce povysavat nad nevestu a brat jej "slávu
A prosím ta, aký kompromis by si robila akože ty? Nešla by si na svadbu, len preto,"že čo ak? "
Ty nerozumies, že sestra ju preventívne chce úplne odstrániť z celej svadby, lebo čo ak začne rodiť už v kostole? Alebo pri odobierke?
Veď hádam rodička je ta, ktorá je schopná v deň svadby posúdiť, ako sa bude cítiť... A nie aby za ňu rozhodovala jedna rozmaznaná princezná...

jaskolka
26. jún 2022

@sara07 čize mali uzavrieť "kompromis" že pôjde len na obrad.
Po obrade sa cíti úplne v pohode, nič sa nedeje, chcela by ísť aj do sály, ale hups, nesmie... Lebo dohoda znela, že kompromisne pôjde iba na obrad, potom zbali saky - páky a pôjde trčať domov kým všetci budú tancovať, a jesť a zabávať sa v sále..
Toto je kompromis? Mne by puklo srdce, keby moja sestra sedí doma, lebo ja som si to sebecky vyžadovala
Veď zdravý rozum hovorí, že normálne v ten deň posúdim svoj stav, bud poviem sestre vieš, radšej nejdem, lebo je mi divne. Alebo pôjdem, lebo sa cítim ok.
Toto by si vážne ty žiadala ako kompromis od blízkeho človeka? Len preto, aby náhodou ti "nevzala 5 minút slávy?" (a ako by ich vzala, keby aj hneď odišla rodiť zo svadby, to stále netuším)

anavixy
26. jún 2022

Ja som mimochodom deň pred termínom šla na zrúcaninu hradu Hrušov, nie je to veľký výšľap, ale ja, čo dychčím aj na druhé poschodie… porodila som 5 dní na to, aj to s vyvolávačkou/sekciou 😄 fakt nechápem tú sestru, to čo je za trubku? 🙄🙄 predpokladám, že keď sa jej tam niekto ožerie a pobije, ako sa zvykne stávať na sk svadbách, to jej vadiť nebude 🤨

sara07
26. jún 2022

@jaskolka no dobre ako by si to ty riešila , ignoraciou želania nevesty
ak má obavy a hysteričí čo myslíš ,s hysterkou sa normálne rozpravat nedá ani jej to vysvetlit , hodíš jej max kompromis nič viac
no schválne ako by si toto vyriešila ked dlhodoby konflikt, trenie je nahromadene no hod riešenie aba OBE strany dostali čo chcu
ty to ako nesud ako by si sa ty zachovala ale ako by si riešila ich dve ,

sara07
26. jún 2022

@jaskolka ty ako vole ak vieš termín rodenia tak ok , ja som to nikdy nevedela , proste z ničoho nič sa šlo rodit

cervenaruza123
26. jún 2022

Smutne je ako sa dnes beru svadby... Ma to byt nejaka vystavna udalost, aby boli dobre fotky, na svadbach sa zakazuje ucast deti, aby nieco nepokazili, prikazuju a zakazuju sa styly siat, saty a podobne somarinky... Namiesto oslavy s rodinou sa to meni na cirkus.
Autorka by chcela oslavit svadbu so sestrou, byt pri nej v ten den. Ale ta sa boji, ze jej to pokazi svadbu, lebo sa niekto pozrie dlhsie aj na nu a nielen na nevestu. Smutne no. U nas v rodine bola svadba, kde sla moja mamka uz po termine. Sesternica sa vydavala, cely cas dufala, ze mamka pride, zdoraznovala jej, aby prisla a nevahala, ze zatancuje a mozno sa jej aspon spusti porod. Sesternica dufala, ze mamka zacne rodit, aby mali nezabudnuteony zazitok na svadbe, ze termin jej svadby si kazdy zapamata podla terminu narodenia dietata. Nepodarilo sa, ale bolo to mile. Ja som bola pozvana na svadbu kratko po porode. Nezrusili nam pozvanie, kedze sme mali mat so sebou male ukricane dieta. Kamoska sa potesila, povedala, ze urcite nech vezmem aj rodicov, aby babatko chvilu postrazili a aj my sme si svadbu uzili a ze mojich rodicov bude brat normalne ako hosti. Potesila sa, ake to bude krasne, ked tam bude male babatko, na svadbe, kde zacina ich spolocny zivot, kedy tiez dufaju, ze budu mat male deti. Aka by to bola krasna symbolika. Nakoniec sa svadba kvoli korone nekonala, ale ide o princip. Nehovoriac o nevestach, ktore na vlastnej svadbe dovolia chlapom, aby tam poziadali o ruku svoje frajerky. Co do velkej miery zatieni nevestu v tej chvili.
Skoda, ze dnes zacinaju prevazovat svadby v style "idem na vystavu vyzdobu a krasnych siat" ako obyvajna oslava s rodinou.

jaskolka
26. jún 2022

@sara07 ty stále o čom akoze hovorís?Kde ja píšem, že presne poznám termín pôrodu? 🙈🙈
Veď aj keby bol deň termínu, tak porodiť nemusí. A práve preto je úplná blbosť chcieť od nej vopred "kompromis" že nech ide len tam a tam, a už vôbec nie, aby pre istotu sedela doma.
Veď celý článok je o tom, že autorka netuší, kedy porodí. Možno už rodí dnes, možno zajtra, možno to príde deň pred svadbou, možno v deň svadby a možno o týždeň po svadbe.
A práve preto je somarina, aby za ňu rozhodovala jej sestra, lebo ako ona môže vedieť, kedy sestra začne rodiť? Veď to nevie ani autorka, ale hádam jedine ona to bude vedieť posúdiť. Tak načo ju vopred nutit k niečomu, čo absolútne byť nemusí?Načo ma vopred sa zakopat doma, len "pre istotu"?
A presne ako píšeš, môže kľudne sedieť v sále a "z ničoho nič" sa ide rodiť. No a? Vstane a idú s mužom preč. Stále sa pýtam.. Ako to vezme sestre "jej slávu"?

jaskolka
26. jún 2022

@sara07 a ako by, som to vyriešila? No ja som typ, že také kraviny ani neriešim, lebo jednak v mojom okolí sa taka strelená sestra chvalabohu nenachádza a potom rovno takému človeku poviem nech si svoje výstrelky strčí za klobúk.
Ale rovno by som jej povedala, že buď ma tam chce, ako sestru a blízku osobu, a nebude ma tlačiť do toho a toho a toho, (navyše úplne bez logiky) alebo tam nejdem vôbec a nech sa hanbí ako pes, keď sa niekto spýta, kde má sestru.

gerimka
26. jún 2022

Tvoja sestra žiarli, nechce aby si vynikla na svadbe...co zjavne budeš, keďže budeš cca. vtom termine rodiť. Porozprávajte sa s ňou a povedzte jej, že ju chápete, že chce aby bola vlastne jej svadba, ale, že by si bola rada, keby si išla na svadbu aspoň ako sa budeš cítiť, že si jej sestra. Ty budeš máš čisté svedomie a poviem ti dieťatko si vyberie, že či pôjdeš na svadbu, alebo nie. Necháte to na dieťatko.😉
Podobné som to mala aj ja, môj brat so svagrinkou si vybrali termín po mojom termine prvorodeneho chlapca, keď mal prvé narodeniny, tiez mojho otca. Ja som sa to dozvedela, tak sim sa spriecila, ale však som si povedala, že to zvrtneme jeden víkend všetko. Moja svagrinka sa so mnou pohadala, doslova sa sama nahnevala s princípu, že na svadbe sa nič nebude riešiť, že ani v piatok pred svadbou... Takže upne chápem.
Manžel by ta mal ísť podporiť, čiže by ta mal sprevádzať, aspoň keď odídeš domov, až potom by sa mal ísť baviť. A ty mať nachystané niekoho aspoň na tel., však rodiť ajtak nebudeš s rodičmi.

jankalukasova
26. jún 2022

@gerimka asi som to nepochopila ale Ty si chcela oslavovať narodeniny svojho syna na svadbe švagrinej? Alebo si chcela aby presunuli termín? Či ako si to myslela?
Úprimne poviem, že na svadbe sme mali cez 80 ľudí a teda si neviem predstaviť, že by som sa takto každému prispôsobovali. 🙈
Napr. môj švagor sa mal ženiť presne v čase, keď som mala termín tretieho pôrodu ale ani vo sne by mi nenapadlo, že preto majú presúvať svadbu. Vyriešila to ale korona. My sme s manželom mali svadbu a deň predtým mal narodeniny druhý švagor. No tak proste mal, oslávili sa nasledujúci weekend. Pred svadbou sotva, resp kľudne ale proste bez nás, bez šance v piatok pred svadbou. Nemal s tým najmenší problém.
Presun termínu by som zvažovala v prípade, že niekto z blízkej rodiny by bol odcestovaný a mal by to už naplánované a vyplatené, bol by chorí, mal by plánovanú operáciu. Ale naozaj len v prípade blízkej rodiny. Rodičia, súrodenci, starí rodičia...
Nedávno mala najmladšia rok. No časť rodiny proste mala inú oslavu, tak prišli v inom termíne. 🤷

missdiva
26. jún 2022

@sashabb sestra vobec nemusela vediet, ze otehotnie.
Mam v okoli teraz dve svadby a obaja stanovili termin cca rok a pol predom. Nie kvoli korone ale aby vsetko stihli nachystat a hlavne preto, ze tie lepsie miesta, kameramani atd su vybookovani

zdenkastanka
26. jún 2022

No inak manzel je tiez charakter .. ze bez teba na svadbu.neexist.... ty ostanes doma a co este?nemas to odsoferovat do porodnice sama keby cosi?🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️tlieskam mu... on ma s tebou drzat pohotovosť a nie ist bez teba na svadbu .
A vobec, mali ste tam ist obaja s tym ze keby cosi citis ze zacina, odisla by si s mizom.naco by mali ist rodicia? Oni nech ostanu...

sonicka96
26. jún 2022

@zdenkastanka on tam ide na svadbu aby vysvetlil že prečo tam není aj s manželkou a jasné že keď to na autorku príde tak s ňou bude hneď letieť... Keď chcete písať komentár,tak si skôr prečítajte čo tu je napísané,autorka to nie jeden krát vysvetlila...

kamatopo
26. jún 2022

A ona kedy dala dátum svadby??? Prv ako si ty otehotnela? Či uz vedela tvoj termín??? A neboj nie si jediná čo má zrušenú pozvánku na svadbu😂aj nám svagrik ( mužov brat) zrušil pozvánku. A dá sa s tým žiť.

kamatopo
26. jún 2022

A ešte k tomu manželovi. Môj by nešiel bezo mna a už vôbec nie preto aby niečo vysvetľoval. Nech si to vysvetľuje sestra keď sa budú na teba pýtať. To určite stiahne menej pozornosti ako obchytkavanie tvojho brúska. Ani by som sa nečudovala s tou jej povahou ak by sa do roka ak nepôjde niečo podľa jej predstáv aj rozvadzala🤦

mariska1989
26. jún 2022

No nebodaj idú rodiť aj tvoji rodičia keď by šli s tebou do pôrodnice ak by aj náhodou .no akože ja by som šla ak ti pozvanie zruší aj ako miesto a jedlo tak sa aspoň ukáže aká je tvoja sestra a uvidia to ostatný že sestre zrušila pozvanie lebo jej preplo. Akože toto by ma nenapadlo povedať sestre .hlavne ty kľud dieťa sa vypýta kedy to jemu pasuje aj keby si mala mať bolesti na svadbe jej to môže byť jedno .ona nech si rieši svadbu nie teba

densi10
26. jún 2022

@kamatopo autorka písala, že sestra vedela, že je tehotná a kedy má termín, keď riešila dátum svadby

elisebah91
26. jún 2022

Och sisters.....každej z vás idú nervy, tebe @autorka z blížiaceho sa pôrodu a sestre a blížiacej sa svadby.
Ja som mala sestru v termíne na mojej svadbe a bavila sa vyyyborne, o polnoci sedela na stoličke a vyberala vencekovy 😅 čo to za povera? Nepočula som a prežila som....
Tvojej milej sestre by som odkázala nech si dá diazepam každý deň do svadby a svet bude krajší. Ja fakt nechápem tieto premotivovane nevesticky, družičky šaty jednej farby, toto dokonale, takto dokonale...len nech je to ,,jej deň,, nech ju nikto nezatieni...akoze haloooo mladá dáma, zobuď sa. A čo keď si na svadbe zlomí prst dieťa z rodiny, bude naštvaná na dieťa a rodičov že ju zatienili? A čo keď sa niekto viac odviaze na parkete a bude im venovaná pozornosť, bude preto zduta? Och krutý a tazky život ju čaká...