icon

Sestra sa urazila pre neúčasť na krstinách?

30. aug 2024

Chcela by počuť váš názor, lebo ja fakt neviem, či som divná alebo čo.

Mám sestru o 5 rokov staršiu, ktorej sa minulú zimu narodilo dieťa. Všetci v rodine sú z nej hotoví (malé dieťa po veľmi dlhej dobe a vymýšlajú somariny. Teraz si sestra zmyslela, že ju idú krstiť. Nechápte ma zle na krstinách nie je nič zlé ale my nie sme vôbec veriaca rodina, ona ani nemá mať ako krstných rodičov, lebo nikto z nás (okrem môjho snúbenca) nie je pokrstení. Predstavte si to proste niečo ako "párty" na jej počesť. Ale k problému. Sestra si vymyslela, že to budú organizovať na Donovaloch s tým, že "program" je piatok a sobota doobeda. Čo pre mňa znamená, že by som si v piatok musela zobrať voľno z práce (ktoré je otázne či by mi dali), piatok sobota program, no v sobotu odtiaľ nikto nepôjde lebo všetci budú piť takže domov v nedeľu. Nejako by som to prekusla, no sestra zadelila, že ubytovanie a stravu si platíme všetci separé.
Tak som sa vyjadrila, že teda neprídeme vzhľadom na časové a finančné možnosti. Keby to robili niekde blízko (obe sme z Bratislavy) tak by som sa v pohode zastavila. Sestra mi ani neodpísala, len ma poohovárala po celej rodine aká som "chamtivá" a ako mi na nich nezáleží. Moja mama mi to asi druhý týždeň plieska o hlavu, že ako som toto mohla urobiť. Ja som sa jej snažila vysvetliť, že cesta + ubytovanie + jedlo + darček by nás vyšli pomerne dosť a že aktuálne sme dosť natesno s peniazmi (platili sme zálohu za byt). Osopila sa na mňa, že to nemôžem myslieť vážne.

Som fakt ja tá chamtivá alebo je toto normálne?

lienka.7
30. aug 2024

@sss777 wau👌 normalne matka Tereza je z teba 🙈 a vieš, mne nemusi nikto platit žiadny víkend, ale ani ma nebude "ukolovat" co a ako si mam zaplatiť. Ale beriem, bola si slobodná, asi si nepotrebovala peniaze pre svoju rodinu... a aj keď napr.biedu natrieme, nebude mi nikto určovať, kde a kedy mam minút svoje peniaze. A aj dovolenku zobrať.
A v tejto situácii, ty si asi nepochopila, ze ty nie si pozvaná, ty si to mas sama zaplatit, a predpokladám, že s nejakým body za 20€ by si bola iba za trapku v očiach autorkinej sestry.
A btw, ani ja nemám problém vziať so sebou deti z blízkej rodiny a zaplatiť, ale zase očakávam, že to bude reciprocne, lebo vieš, ono si aj takí ľudia, ktorím to "nedopne" a myslia si, že ty to budeš robiť donekonecna.

michelle567
30. aug 2024

@lienka.7 a teda to dieťa narodeniny ešte ani nemalo 🤭😁

janickacrazy
30. aug 2024

No tak tam nechod a máš vybavené. No nech si ohovárajú, keď ich to baví. Tvoja sestra sa správa ako nejaká celebrita, myslí si, že sa z nej asi všetci zbláznia. Veď ich to časom prejde.

lienka.7
30. aug 2024

@michelle567 presne 🙈 a už má 3 oslavy... omg 🤦‍♀️ preto som napisala, ze pravdepodobne bude ešte nejaká vianočná žúrka, možno tento krát v Tatrách 🤣🙈
predpokladám, že autorkina sestra bude nejaká znudena panička, co nevie co od dobroty robiť, vymysla sprostosti a financuje to manžel. Mame čosi podobné v rodine 👌

sisska96
30. aug 2024

No a prečo nestačí ísť iba do kostola? Nechápem takéto sračky okolo toho. 3 dňová oslava, ešte na Donovaloch kde za 3 dní necháš stovky eur

sss777
30. aug 2024

@lienka.7
Body za 20 eur je moje rozhodnutie, je mi jedno ako to bude vyzerať v očiach iných, ja viem ovplyvniť len a len vlastné správanie a reakcie.
Zbytočne sa rozčuľuješ, ja som nepotrebovala byť za Matku Terezu, ani som neočakávala nič recipročne, my to máme proste v rodine inak ako vy, je na tom niečo zlé?

luccija
30. aug 2024

Nešla by som, keď robím oslavu platím to.Program na krstiny v piatok a sobotu?ľudia pracujú atď....
Prečo práve Donovaly?Celé zvláštne...platiť si dve noci a pomaly 3 dni stravu, cesta, darček to môžeš ísť k moru😉

lienka.7
30. aug 2024

@sss777 no vidis, každý sme iní. Ty neocakavas nič reciprocne, mne a mojej rodine zase nemusi platit víkend sestra ci hocikto iný z rodiny. 😉 btw, muz by s tým ani nesúhlasil, keď už sme pri tom. Mimochodom, ta reciprocita znamená akúsi slušnosť.
A tiež, zajtra sme pozvaní na oslavu muzovej tety, tak predpokladám, že tam nebudem za chuderu, keď jej do obalky nedám teda aspoň 500vku (to je na margo toho, ako si písala, že dávaš 2x toľko koľko stojí na teba naklad). A prídeme s osobným darom. Lebo nie každý musí byť "mamonar" na peniaze. Keď raz na oslavu nemám, tak ju proste nerobím.
A ja sa nerozculujem, neviem ako si ja to prišla 🤷‍♀️

lucinka12356
30. aug 2024

@sss777 to je pekne, že si takto zorganizovala predĺžený víkend pre rodinu a priateľov. Ale keby si bola v situácii ako autorka, tak od tých pozvaných ľudí žiaday penaize. Ty si ich síce pozvala a všetko zorganizovala ale ubytovanie, stravu, kúpanie, si zaplatí každý za seba.. To už neviem ci by ste sa zišli v takom hojnom počte a dobrej nálade.

taktotedanie
30. aug 2024

Prekusla by som taketo hlupe plany a pre pokoj v rodine by som tam sla

sss777
30. aug 2024

@lienka.7
Podľa mňa si to nepochopila. Ja som z vlastnej vôle zorganizovala oslavu svojich neteriek, pre mňa sú moja rodina a nerozlisujem, či kúpim balóny mojím synom alebo dcérkam môjho brata.
To, či s tým tvoj muž súhlasí, je samozrejme vaša vec. Môj manžel ma finančne neobmedzuje ani v jednom smere, takže môžem darovať a aj prijímať bez toho, aby som si musela pýtať povolenie.
Čiastočne recipročne to funguje aj u nás ako som už spomínala - ja som urobila narodeninovú párty, ale v tom čase nemohol nikto vedieť, či budem mať niekedy deti a teda či sa budú môcť správať recipročne. Takže to bolo určite nezištné a urobila by som to opäť.
Teraz deti mám a zatiaľ staršieho berú na dovolenky, je im spolu super a ja som šťastná ako blcha, že im je spolu tak dobre a nemusíme nič ťahať na MK.
A aby som upresnila to s tými obálkami- je len na tebe, aký darček daruješ. Keď viem, že synovec potrebuje príspevok na rehabilitáciu viac ako osobný darček, tak sa nehanbím za bankovky v obálke a spokojne ich rodičom odovzdám.
Užite si zajtrajšiu oslavu!

maminkadeticiek
30. aug 2024

Sestre absolutne hrabe.Oznamila si to,vybodnibsa na nich a odporucam ignorovat a nereagovat na ohovarania.Budes mat uplny pokoj.

sss777
30. aug 2024

@lucinka12356
Presne ako hovoríš, to bola len tá naša situácia.
Ako som tu už párkrát spomenula, ak by som mala pocit, že ma finančne zneužívajú, buď by som tam nešla, alebo prišla na otočku, dala si spoločný obed, poblahoželala, pritúlila bábätko a išla späť domov.
Autorku predsa nikto nenúti, aby tam strávila 3 dni, program je od piatku do soboty, rieši, že nevie, či jej dajú dovolenku, tak ok,po robote v piatok sadnem do auta/vlaku/taxíka, odveziem sa na miesto činu, keď nemám peniaze, dám si cestou bagetu (alebo si ju ráno pripravím), dorazím, prespím, užijem si krst, odovzdám hračku, ktorú som kúpila/vystrihla/našla a idem šťastná domov.
Kde je problém?

tiezjedna
30. aug 2024

@sss777 keď pozývam, tak platím. To je celý problém. Sestra sa hrá na hogo fogo, ale nemá na to a ešte drzo očakáva, že to zvyšok rodiny bude akceptovať a nezabudne prihodiť tučné dary.

lienka.7
30. aug 2024

@sss777 ešte raz a NAPOSLEDY... ty si ich POZVALA, ty si aj PLATILA.
tu však autorku POZYVA sestra, aby si ZAPLATILA SAMA niečo, čo ona nechce, nepotrebuje.... ja už neviem, ako ti mam vysvetliť ten rozdiel medzi tvojou a jej situáciou.
Autorka navrhla, že prídu na otočku v sobotu... ako píšeš ty, pritulit si bábätko, alé sestra takúto alternatívu neakceptuje.
Odhliadnuc od toho, že oslav uz bolo niekoľko, autorku to stalo 700€ doposiaľ.

lienka.7
30. aug 2024

@sss777 a s tým "povolenim" od chlapa si to nepochopila... nie ze mna muz nejako financne obmedzuje 🤦‍♀️ ale muz by neprijal, aby si nám ty platila niekde víkend. Lebo pokial niekde chceme ísť, tak si to aj zaplatíme. Ale nie, ze nás niekto "pozve", aby sme si zaplatili víkend podľa jeho výberu.

sss777
30. aug 2024

@lienka.7
Veľké písmená v písomnej komunikácii znamenajú kričanie, čo ale určite vieš.
V každom prípade, nemusíš kričať, nejde o život.

Autorka asi nemá 15 rokov, 700 eur darovala dobrovoľne. Plán rodinnej akcie je jasný - príchod, krst, odchod.
Program je na piatok a sobotu.
Navrhla som, aby išla v sobotu domov (nie, to nešlo, ona si chce dať víno - takže druhá noc nie je "povinná", to tak chce autorka)
Môže prísť s darčekom za pár eur, zrejme nikto nepovedal, aká je minimálna cena daru, hlavne keď si všetci platia ubytovanie.

sss777
30. aug 2024

@lienka.7
Bolo to prekvapenie...
Ako hovorím, vy si s mužom žite ako uznáte za vhodné, my budeme v tomto štýle pokračovať naďalej.
Musím povedať, že diskusia s tebou mi dala veľa - som vďačná za rodinu, ktorú mi osud doprial.
A aj vám prajem, nech ste takto aj naďalej spokojní.
Dobrú noc!

tamitamitami
31. aug 2024

@sss777 Autorkyna sestra ale nechce aby prišli iba na krst, buď prídu normálne na víkend alebo bude urazená.

Ty si svoju rodinu pozvala tak si aj platila, presne tak by to malo byť. Pekné gesto a áno ja u nás v rodine sa takéto veci dejú.

Tu si ale dotyčná naplánovala honostné trojdňové krstiny, čaká že všetko zaplatia hostia (minimálne jedlo malo byť samozrejmosťou) a keď jej niekto povie že na to nemá momentálne peniaze tak sa ešte aj urazí. To čo je za človeka? Úplne zjavne iba využíva situáciu.
V normálnom svete by ich pozvala, povedala že ubytovanie nech si zaplatia ale dar nech už nedávajú, zariadila stravu a v tom prípade by sa to dalo chápať ako normálne pozvanie. Nie že príď ako ja poviem, daj dar, všetko zaplať a spokojne už 3 krát osláv príchod dieťaťa......

sense
31. aug 2024

Načo to rozpytvavat, napísať sestre Jani prídeme v sobotu na otočku, v piatok sa nedá. Ved príchod malej Zuzky sme už oslavili. Netreba zisťovať kto má väčšiu pravdu

pandusica
31. aug 2024

My sme cca pre dvoma mesiacmi takto oslavili na chate sesternicine okruhliny. Ubytovanie sme si platili sami, ale predchadzala tomu normalna debata, ci sme ochotni zaplatit. Dodatok k tomu bol nech dary, uz nenosime, ze ubytko je viac nez dost. Za mna to bolo takto fajn a bolo to hlavnr dohodnute vsetkymi.

summer23456
31. aug 2024

Autorka choďte do kostola ak teda vôbec bude nejaký obrad v kostole, na obed a potom domov. Nie si povinná sa s nimi vytesovat tri dní a ešte si to aj platiť. Dosť odveci má nápad tá tvoja sestra.

smajcii
31. aug 2024

Podľa mňa je chamtivá tvoja sestra, mne to príde, že chce na tejto udalosti od vás vyzbíjať peniaze a doslovne na tom zarobiť 😁

summer23456
31. aug 2024

Akoze pozvem na honosnú oslavu, pozvaní si to zaplaťte a doneste dary pre dieťa🤣🤣🤣 hanba by ma fackovala a zvlášť keď ani nie ste kresťania,resp ani nemá kto krstit

lavender94
31. aug 2024

@sss777 ja chápem ako to myslíš a že rodina by sa mala stretávať a udržovať tie vzťahy. To je všetko super. Ale vážne trojdňová oslava na Donovaloch? To je aj s darčekom niečo okolo 1000€, to nie je zrovna malo peňazí a fakt nie každý na to má, alebo chce dať. Uplne si pamatam tie časy, keď sme začínali stavať. To bola tisícka tam, tri tisíc tomu… a to sme ešte ani stavať nezačali. V tom čase ísť na víkend za take peniaze bolo absolútne nepredstaviteľné, nie pre to, že by sme boli finančne tak negramotní, že by nám nič neostalo. Ale jednoducho priority. Lenze v normálnej rodine sa dokáže pochopiť, že nie každý ma vždy rovnaké finančne možnosti a že vlastne bývanie je napríklad dôležitejšie ako nejaké nezmyselne mecheche. A teda ešte nikdy v živote som nebola na oslave, ktorú by som si sama platila. Jedine na mojej. Veď to je cele trápne, normálne si povedala, že ide na decku zarobiť a ešte bude mať aj takto pekne výlet za malo peňazí

alickapusinka
31. aug 2024

Určite by som nešla krstiny na Donovaloch cesta dlha platiť benzín ešte ubytovanie pre dvoch jedlo na celý víkend.A ešte očakava dary.Toto sú krstiny ja si krstiny predstavujem tak že dieťa pokrstim v kostole dáme si obed a nejaku menšiu oslavu a dosť.A nie trepať sa na Donovaly a ešte všetko platiť sami.Tak ako sa urazia aj s mamou tak sa aj odrazia.Takato oslava sa robi ak je svadba dajme tomu, alebo okruhle narodeniny.A nie krst načo taku šaškarinu zbytočne drahu.Keby mne sestra toto povedala neprídem ani keby sa urazila.Kašľať an nu.Píšeš mali ste veľa výdavkov ak na to ma nech robi rošambo ale vy na to nemate.Alebo čo očakava aby tam prišlo najviac ľudi z rodiny a aby podostavali kopec penazi a TY si máš pobyt zaplatiť.Ja by som povedala nech sa urazia. Peniaze potrebujete s partnerom na iné veci. Ak budete chcieť ísť pôjdete na Donovaly kedy vy uznate za vhodne.Ak nieko niekde ťaham tak zaplatím všetko čo treba a nie hura akcia a plať si všetko sama.Však to vám aj s darom jedlom cestou ubytovaním an 2 noci treba aj 500 eur ktore vám neskôr niekde budu chybať.

markusrasford
31. aug 2024

@sss777 ty to asi fakt cele nechápeš a dievčatá ti to už píšu po lopate...zamysli sa nad tym

nerko
31. aug 2024

Isla by som na otocku, v den krstin. Keby mam peniaze nazvys a organizujem taku velkolepu oslavu krstin, tak vsetkym vsetko zaplatim. Rusivym momentom pre mna je, ze ste neveriaci a je predpoklad, ze dieta k viere nebude po krste vedene a je to zbytocne okazaly “cirkus”.

lienka.7
31. aug 2024

@markusrasford ona si ide stále svoje 🤦‍♀️👌

mk1111111111
1. sep 2024

Myslim, ze setra chce ist na vikendovy pobyt a hostia jej to v daroch vlastne zaplatia. Preto je oslava uz 3x.
Neviem, preco sa tu stale niekto dusuje, ze je to ok, kostol vlastne nebude, nie su veriaci m, tak to krst ani nie je a pozvat niekoho na oslavu, ale nech si to plati a este si diktovat, kolko tam bude?. Ja idem na oslavu, pekne sa obleciem, ak chcem pit, co teda nepijem, spytaju sa, ci mi treba odvoz. Vezmem dar- takej hodnoty, aby bol "dostatocny", idem, pooslavujem a kedy chcem idem domov. Ak prespavam, tak mi je ponuknute miestecko, ak mi nevyhovuje, zaplatim si svoje ubytovanie. A tak to robime aj my pre nasich hosti. Reciprocne. Ale, samozrejme mi nevadi, ak niekto urobi lacnejsiu oslavu, ja nie som narocna a akceptujem financnu situaciu druhej strany, ale, nemoze si vynucovat, ze ja spravim mega oslavu a vy si ju zaplatte. Lebo tu to tak vyzera, ja sa chcem ist rekreovat a vy pridte, nech mam k tomu spolocnost a operky pre dieta a este prineste 3-ti krat dary, nech ma rekreacia nic nestoji. No, take u nas nehraju.
Vysledok- ak na to nemam, nerobim velke oslavy.
Krst sa da odbavit v kostole a nasledne posedenim na kavicke, ale tu asi o krst ako akt vlastne ani nejde.