Sestra zanedbáva dieťa
Ahojte, moja sestra má teraz 23 rokov a 4 ročnú malú, problém je v tom, že sestra nie je úplne super mama. Nemá stále bývanie a s malou býva kade tade. Naši jej veľa pomáhali, ale ona všetky peniaze prehajdáka. Ide o to, že sa hrá na umelkyňu, tvorí obrazy a investuje do nich neskutočné prachy, tie sa ale nevracajú späť. Popri tom zarobí len okolo 400eur lebo upratuje sem tam nejaké brány. Rodina na ňu mierne rezignovala, lenže ja neviem povedať nie, keď prídem a malá je hladná, tak aspoň tú pizzu objednám. Často ju u mňa navyše necháva celé dni. Ja deti nemám, ale mám priateľa a hoci s tým najprv nebol problém, aj mne to kazí plány a začína mi prekážať, že mi tu nechá dieťa pokojne aj na 5 dní a odíde si bohviekam. Ja som sestre dávala kedysi peniaze, lenže potom som prestala tiež, sem tam jej nakúpim a donesiem. No ona nevarí, lebo popri obrazoch na to vraj nie je čas. Malá nemá žiaden režim, je to taký divý kvietok. Veľmi ju ľúbim a chcela by som jej pomôcť. Bavili sme sa o tom aj s našimi, tam nejaký čas aj bývala, lenže pokradla peniaze a naši sa nahnevali, na polroka jej zaplatili ubytovňu a v podstate ju už doma nechcú.
tak teda za kolko si jej kupila bundu? Predpokladam ze bola nova, nie z bazara. Kolko jej davas penazi? Na co jej vobec davas peniaze? Nedala by som jej do ruky ani cent. Nech povie co jej treba a ty jej to mozes kupit. Nieze peniaze ktore moze prehajdakat...
To je co za matku?? Zasnem, ani som sa nechcela vyjadrovat, ale tie predane zimne veci v decembri?? Ze nechodime von, a ked jej ma mala dostane zapal pluc tak co....som fakt zvedava, co su tie obrazy zac, ked su dolezitejsie ako dieta...ja na tvojom mieste malej nakupim oblecenie v bazaroch, hadam to uz nepreda ked to nebude nove, hracky moze mat u teba... mozno by jej v tom domove bolo aj lepsie ( aj ked to znie strasne.. a je mi z toho doplaču 😢)
23 ročná žena/matka a taká nezodpovedná.Ako ženy nad 20 rokov by si už mohli uvedomiť, že nie su deti.
A, že byť matkou je zodpovednosť.Nemá 15 aby si toto neuvedomovala.Aj keď ja osobne by som bola zodpovedná aj vtedy.
Nerozumiem kde takíto ľudia dali rozum.Aj ja som umelkyňa a platím nájom, stravu atď atď.A živím sa sama.
Treba sa naučiť hospodáriť.Kriste pane mala som 18 rokov keď som žila v zahraničí a vedela som aj upratať aj navariť aj chodiť do roboty.A to som mala letné prázdniny.Toto ju ma niekto učiť? Už to mala dávno vedieť.
A uprednostniť maľovanie obrazov pred dieťaťom? To čo je za človeka.Môže si maľovať keď si nájde prácu a zaobstará dieťa.
No ja som dúfala, že na tej sociálke by na ňu možno dali pozor, že by ju naviedli. Lebo moje rady nepočúva, lebo sama nie som matka. Ale takto by bola pod dozorom, pre ňu sú totiž priorita najprv jej obrazy a potom dieťa. Mama už nevie ako ďalej tiež, lebo tiež nemá na to aby stále zháňala nejaké oblečenie z druhej ruky aby mohla dať. A potom ak jej niečo vytkne tak sa koľkokrát dlho neozve a celkom sa o ňu všetci bojíme.
Tá bunda posledná odo mňa stála tuším 12eur vo výpredaji, do ruky jej nedám viacej ako 10, maximálne 15eur, vyslovene na jeden nákup. Ona ale predá aj veci z bazaru, to vyslovene by muselo byť neviem ako zničené, mama jej nosila veci po kamoškách čo mali deti a to šlo do luftu extrémne rýchlo. Hračky jej už ani nekupujem, proste žiadne...
Keby ju vzala sociálka neznamená ze bude trpieť v decaku. Pridelia ju nahradnej rodine a bude to re mu zo začiatku ťažké ale ale bude mať novú rodinu ktorá ju bude lubit, mat svoju teplú posteľ, teple jedlo a poriadne oblečenie, skrátka co dieťa potrebuje. Aj hračky jej nikto nebude brat. Myslím, že to dieťa trpí viac keď je zavreta v byte, matka sa nestará a je sama, hladná a v zime v bundička, ako keby ju matke odobrali
Ale to sociálka rieši hned takto? Nie je tam nejaká lehota, že by to bol len taký výkričník najprv aby jej dali nejaký priestor tieto veci napraviť? Lebo od nás to ide jedným uchom dnu a druhým von. Ja nechcem aby malú vzali zasa, ja by som ju len chcela donútiť konečne sa prebrať
je kopa darovacich skupin kde to oblecenie dostanes zadarmo, nemusis nic platit...co sa socialky tyka, tam zalezi vsetko do toho kto ju bude riesit, akej uradnicke jej pripad pridelia. Su take co sa skutocne snazia pomoct aby to dieta malo vytvorene podmienky v rodine, ale su aj take co nemaju zlutovanie...ale dam ti este jednu radu. Chod na urad prace, na kazdom urade v okresnom meste maju aj psychologicku ktora sa venuje aj takymto pripadom a spolupracuje so socialkou...chod sa tam objednat a porozpravaj sa s nou. Ona ti o tom da asi najlepsi obraz ake su moznosti, ako sa to asi bude riesit. Ale istotu mat nebudes ze ju matke nezoberu...otazne je ozaj co je pre to dieta najlepsie, ake ma ona puto k matke...
U nás na dedine sa jedna zo sestier nie bio matka, starala až o dve deti, teraz majú 16 a 18, a pre nich to bolo super! Výdatne pomáhali aj rodičia / starí rodičia/ a svoju dcéru príšernú matku museli vyhnať. Tie dievčatá sú šikovné, úspešné a dravé- ich mama pije. Môže ich vidieť kedy, chce ale domov majú u babky a dedka a u tety. Bývajú spolu. Majú aj otca, ale ten sa o ne nikdy priamo nestaral teraz je navyše invalid. dochodca. Tí čo prevzali výchovu v tejto rodine ich naučili systému, zodpovednosti a proste mormálne žiť. Tým, že nikdy nemali zabránené styku s biomamičkou tak si po čase urobili svoj vlastný obraz o nej. Ona vraj občas vykrikuje, opitá? neviem, že jej deti ukradli, ale čo to je proti tomu, že oni sú naporiadku, zdravé a šťastné.
Skús sa nakontaktovať na Návrat. Oni robia aj sprevádzanie problémových rodín. Možno tak, aby si niekto uvedomil, kde je sever. Neviem.
a sociálka to nerieši vždy takto, je tam špeciálny dohľad. kuratela nad výchovou, lenže z mojej učiteľskej skúsenosti viem, že to aj tak málo pomáha. Oni títo fajní rodičia chvíčku zafungujú a o chvíťku opäť sú tam kde boli
A myslis, ze varovsnie zo socialky by na nu zabralo? Ma ona tu malu vobec rada, ked ju takto zanedbava? Za dalsie, ak ty tvrdis, ze malu lubis, celkom nerozumiem, preco sa nesnazis o jej osvojenie. Ja mam tiez neter a zboznujem ju, keby sa cokolvek stalo s jej rodicmi, okamzite bez mihnutia oka ide ku mne a je mi jasne, ze by mi to prekopalo cely zivot, ako aj kazdemu, kto by nieco take zazil, ale nikdy by som ju nenechala na pospas osudu. Chapem aj to, ze na rodicovstvo pripravena nie si, ale to nebolo ani vela bio matiek.
Mama ju učila variť, chodili spolu nakupovať, ukazovala jej ako zadeliť peniaze, behali spolu po úradoch aby videla ako to tam prebieha. Ocino ju učil porcovať mäso dokonca, riešili spolu banky a účty lebo otehotnela mladá. Pomáhali jej, ale nerobili všetko za ňu. Aj školu ju donútili si dorobiť, to nie je tak, že by jej dávali len prachy no
To nie je o tom, či to vie robiť, ale o tom či to chce robiť rodina , ktorú som vyššiu spomínala, vychovala 3 deti, z toho jedna je jednoducho nanič mama. Brat je okej a jedna zo sestier si presne osvojila deti, teraz po dlhom čase čaká prvé svoje. Biomatka neskôr musela platiť aj výživné sestre! ale to sa zariadilo až v priebehu rokov, nie hneď všetkým normálnym v tej rodine išlo o deti, sociálkou to neriešili vôbec. Proste sa okolnosti zišli a oni sa museli postarať.
Nechcem si ju osvojiť, lebo je to stále moja sestra a cítila by som sa zle. Môj priateľ ani neviem či by súhlasil a ja mám rada zatiaľ svoju prácu rada. Sama žijem v podnájme, nie som v ideálnej situácií aby som zabezpečila dieťa, netriem biedu, ale pri hodinách aké pracujem by som musela zmeniť prácu. Nikdy som dieťa nevychovávala a neviem ako sa to robí, navyše dieťa odobraté od svojej matky, ktoré je už teraz problémové. Vyslovene sa na to necítim... mám predtým rešpekt a bola by som najradšej keby sa jej mama prwbrala a ja by som toto riešť nemusela
Chápem nie je to jednoduché, ale ide o čas, dieťa sa môže ešte v tomto veku odproblémovať, neskôr to pôjde ťažšie a ťažšie.
/koľko máš rokov ty? -nie je to to najdôležitejšie/
teraz čítam...dieťa má len 4 roky a je pre teba tak velmi problémove????Bože....dúfam,že aj ty nebudeš mať nikdy deti-lebo je velká pravdepodobnosť,že budeš ako sestra.Sorry.J eto vaša krv.
@airaw áno,práve čítam.O písať o tak malom dieťaťi,že je až tak problémové....vrrrr....jasné,ked sa tej malej nikto nevenuje a pohadzujú si ju,ako horúci zemiak.Super rodina.
Prepáč ale riešiť to budeš musieť. To problémové dieťa ako si neter nazvala sa na svet nepýtalo a ani mamu si nevybralo. Oni nemôže za to zle je v ímanénako problémové. Možno len pulta pozornosť ktorej má očividne dosť malo. Kto chodí s malou k lekárke minimálne na prevenrívku? Ja by som asi ušla za lekárkou detskou. A s tou to riešlila. Je autorita a ak pohrozí že je viditeľne mala zanedbaná unavená podvýživená a že to bude treba riešiť, možno sa sestra spamätá. Ale nemyslím si. Ona si chce žiť svoj nedospeĺ život. Dieťa je pre ňu záťaž a obmedzenie. Ale to dieťa je aj tvoja rodina a aj tvojich rodičov a vy ste povinní sa o ňu postarať. Ona inú rodinu nemá. Všetko sa dá riešiť a moźno aj toto preverí tvojho priateľa do budúcna či skutočne Ti bude oporou v živote. Okrem toho malá u Teba býva aj tak a a by Ti mamina pomohla tak aby si v práci nemala toľko starosti tak by to nemusel byť až
Taký problém plus nejaký ten víkend a sestra by si ju tow občas vzala.
Alebo by ju mohla poobede vyberať zo škôlky a ty by si s ňou bola neskôr. Jednoducho nájsť model ktorý by neterke zabezpečil aspoň aký taký pokojný život, lásku a najmä domov.
Raz neskôr až budeš mať svoje deti a náhodou neterka sa dostane do domova, bude Ti to ľúto ale už to nezmeníš a nebude sesternica pre tvoje deti, lebo ona ti to nedokáže odpuatiť že si ju nechala ísť k cudzím do neznáma až to celé pochopí.
Rodičia sestru už mali ubytovanú, ukradla im veľa peňazí, otec zomiera. Mama naozaj nedáva teraz ešte aj sestru, tento proces si uz s ňou raz prešli bohužiaľ, ten s učením k zodpovednosti a bol k ničomu. Lebo ona sa chcela stať umelkyňou a tomu naši nerozumejú a podľa nej jej len bránili v rozlete.
Áno, kúpim jej pizzu, pretože naozaj nevarím každý deň. Mám bohužiaľ svoj život, malá je dosť problémová a ja jej to nevyčítam. Ja rozumiem preco taká je, ja len vravím, že sa obávam, že by som jej výchovu proste nezvládla. Neverím si natoľko, nie som na seba pripravená zobrať takú zodpovednosť.
Niekto sa pýtal koľko mám ja a mám 21
Nahlásil aby som ju na sociálku,to je jediná možnosť ako so sestrou pohnúť k lepšiemu......dieťa ľutujem,ono sa na svet nepýtalo....keby to so sociialkou vyzeralo už ozaj zle dieťa by mali odobrať,tak b ysom si ho zobrala k sebe,frajerov ešte mať budeš...tu treba dieťa z vašej krvi zachrániť.
Ty sa starat o malu nechces,, vasi sa uz nedokazu, tvoja sestra no comment, nestara sa a ani sa nebude. no potom jedine riesenie. Pojde do detskeho domova a snad si ju adoptuje rodina, ktora velmi tuzi po dievcatku a pokusia sa ju vychovat, aby raz nebola ako jej mama.
Najhorsie je predpoklad ze zostane na ulici...sestra nedospela..a vobec to nechcem zvelicovat...a zjednodusovat...ale nie je to dobre....vobec neviem co by som robila ja....kedze dohovoeit v vzhladom na jej psychozu z umeleckych obrazov nemozno....
Sestra zial nevie spracovat realitu....a potom sa od toho odvija prijem.....atd......
Ja by som sa vsak poradila na upsvr aj z dovodu toho,ze poradenstvo mozu poskytnut sestre...uz aj statny sektor sa meni a zamestnanci sa menia....struktura postupu sa meni.....ale lepsie poziadat o uhol pohladu na vec aj z ich strany....
A vsetko je riesitelne.teda skoro...
.je vobec fajn...ze si to uvedomujes....ze nechat sestre dieta na tyzden a venovat sa v tom case tvorbe ...nie je tiez v poriadku...
Akokolvek sa rozhodnes....bude krok vpred....pre tu malu
:( keď sa tej malej niečo stane, nebudeš si to vyčítať? Jasne, máš svoj život, prácu aj priateľa. Len daj si otázku že čokoľvek zle sa stane tej malej, budeš s tým OK do konca života? Mne by svedomie nedovolilo to malé nechať tak plávať týmto životom a chúďa malé za to ani len trosku nemôže. Si vezmi čo z nej vyrastie keď bude so sestrou a keby ostala s tebou. Môžeš ku zachrániť a ty si to ani len neuvedomuješ :( jasne, ľahko sa to píše. Aj tak by som asi spávať v klude nevedela, sestra sa nezmení, ty môžeš zmeniť život tej malej.
Je to ozaj neskutočne smutne čítanie toto 😢

strasne mi je smutno ked to citam, sama mam male dievcatko a velmi mi je tej malej luto, chapem ta, ze sa snazis pomoct ako mozes, ale predstav si, ze by sa tej malej nieco stalo ked je tvoja sestra taka nezodpovedna (prisudzujem to aj nejakemu psychickemu problemu), ja byt na tvojom mieste tak si ju necham a staram sa o nu, viem, lahko sa to hovori, ale to dieta je malinke a zavisle od vas dospelych, narodilo sa nezodpovednej zene, ktora jej preboha preda este aj bundicku a topanky, aby ako tak prezili, namiesto toho aby si nasla poriadnu robotu a postarala sa o nu, ved obrazy moze kludne malovat aj tak....