Sklamanie rodiny kvôli dieťaťu
Nedávno som sa dopočula že ma časť rodiny považuje za obrovské sklamanie, zatoze som sa rozhodla mať dieťa v 22 rokoch a dokončiť si iba bakalársky stupeň školy. Podotýkam, že sme finančné nezávislí od rodičov, obidvaja pracujeme a bývame vo vlastnom byte.. ešte pridám, keďže som mala určité zdravotne ťažkosti, bolo mi odporučené mať deti skôr ako v 30tke, keďže mám ochorenie ktoré môže (ale nemusí) spôsobiť neplodnosť... Pre jednu časť rodiny som vraj sklamanie zatoze som si nedokončila školu (ktorá má tak či tak vôbec nebavila) len preto že oni si to predstavovali tak, že budem mať titul ako moji dvaja bratia... Príde vám takéto správanie v poriadku? Snažím sa teším z tehotenstva nakoľko to nie je samozrejmosťou no stále mi myšlienky na tieto názory rodiny behajú hlavou..
A ty môžeš byť sklamaná z nich, že ta v tehotenstve stresuju a ohovárajú, keď ty máš mať práve teraz pokoj.
Toľko iných žien si spravilo školu aj keď už mali deti a to veľa z nich ani to bc nemalo. Neviem prečo by si to ty nemohla zvládnuť. Keby si bola pred 30tkou s deťmi a bez jedinej pracovnej skúsenosti, tak to by som ich sklamanie aj pochopila.
@katarina6856 a kto je sklamaný? mama a otec? Tí by boli premňa dôlezití ostatní by ma netrapili... budu starí rodicia.. spytaj sa ich ako by si mala riešiť situaciu podla nich?
@katarina6856 v poriadku to nie je. Ak chceš aby bola aj ovca celá, aj vlk sýty, dorob si titul cez diaľkové štúdium popri rodičovskej dovolenke, alebo po rodičovskej. Na druhej strane, je veľa rodín (vrátane mojej), kde deti nesplnili rodičovské plány. A čo. Môj život. A ich problém, že v tom vidia problém. Ja som s tým kde som a prečo tam som, spokojná. Na prvom mieste som ja. Potom moje deti a môj manžel. Až potom zvyšok rodiny. A s týmto nastavením si žijem spokojne. Ich "nespokojnosť" púšťam jedným uchom dnu a druhým von. Ak im sa chce v tomto čváchať, čo som podľa nich mala a nemala robiť, nech sa v tomto čváchajú, nemám problém si to vypočuť xtý krát. Hlavné, keď oni sami nevidia chyby, ktoré robili ako rodičia a s prepáčením serú na to, že možno aj ja ako dieťa som mala od nich nejaké očakávania, ktoré neboli splnené.
@katarina6856 citam citam prispevky a same klony tvojej rodiny, tiez by ta najradsej dokopali do svojich predstav...
Sa ich treba spytat (rodinnych prislusnikov), kedy mali deti oni, a kolki z nich dokoncili vysoke skoly.
@katarina6856 Kašli na nich. Keby si v 30tke riešila neplodnosť kvôli zdravotným problémom, tvrdili by títo ľudia ze si kvôli tomu sklamaním pre rodinu.. Takí sa nájdu všade - nemajú čo robiť, miešajú sa do života iných a najradšej by ich celý čas dirigovali. Užívaj si svoj život s rodinkou a nad nimi len mavni rukou. Nemá zmysel si robiť starosti. O pár rokov bude každý z nás už len históriou. Tak ži svoj život tak aby si bola spokojná 🙂
@katarina6856 Ahoj 🙂 gratulujem v prvom rade k babatku ale rodicia to nemysleli v zlom oni ti chcu len to najlepsie a maju pravdu neviem ci mas pracu na tpp ci ta po skonceni rodicovskej prijmu naspat ono su teraz vysoke naroky na zamestnancov. A neni to trosku aj lenivost? rychlo otehotniet aby som mala vyhovorku preco nedokoncit skolu na tvojom mieste by som zabojovala a dokoncila skolu opytam sa takto a koho bavi skola? nikoho je to narocne stresujuce ale stoji to za to.
@vevesh prepac, pre mna Bc.vzdelanie nie je. a ano, pracu istu nemas nikdy, ale ak mas nieco za sebou, s dobrou poziciou v CV sa odpichnes lepsie ako so ziadnou, ze ano. ja mam dve dcery a budem im vstepovat to, co som napisala do 1.prispevku. za mna neexistuje nic horsie, ako zostavat v nefunkcnom vztahu len kvoli financiam, pretoze zena nie je schopna bez chlapovych € sa ani pohnut. som aktualne na RD, travim tu dost casu a 2x tyzdenne su tu prispevky, co robit, lebo 2 deti, vlastne zazemie ziadne, praca ziadna, nasporene € ziadne, ale vztah nefunguje a odist z neho zena nemoze. hlavne, ze v 25 uz ma 2 deti. asi som staromodna, ale mam na toto iny nazor. dieta som si robila s dokoncenym vzdelanim, so stabilnou pracou a s vlastnym byvanim (a moj muz rovnako). za mna sa fakt nie je kam ponahlat a obzvlast v dnesnej dobe, ked sa vztahy rozpadavaju skor ako deti nastupia do skolky.
@katarina6856 nie je to v poriadku.Si dospela ty si sa rozhodla.
@matkahelka nie tak davno si plakala ci este druhe dieta pred 40 tkou vobec budes mat.
@katarina6856 aká časť rodiny je sklamaná?
@drzaopica ano? a kde som "plakala"? prosim odcituj mi to "plakanie", o ziadnom neviem. lebo po druhom tuzil moj muz, nie ja, mne to jedno bohate stacilo. to po prve. a po druhe. keby sme sa teraz po 14 rokoch harmonickeho manzelstva rozisli, tak tu nepytam rady, na ake socialne davky mam narok a ci mi daju v 40 hypo, lebo nie som schopna sa sama o deti postarat.
Urcite sa to napatie prelomi narodenim dietata. O to sa neboj. Vnuca je pre starych rodicov poklad. Karieru mozes urobit aj ako Bc, otazne je len , naco si isla studovat odbor, ktory ta nebavi.
@katarina6856 či ma rodina pravdu alebo nie zistíš sama časom.
Ze bakalár ti je nanič, bez dokončenia školy proste vyhodené peniaze, ze si vo veku kedy ženy este nezvyknú mat deti, ze práca sa absolventke bez skúseností s malými deťmi hľadá extra tazko to sú fakty, to vieš aj sama.
Na druhu stranu mat deti skôr ma aj veľa svojich výhod
Treba si stat za svojimi rozhodnutiami a rešpektovať ze nie kazdy bude s tebou súhlasiť. Oni tvoj život žiť nebudú, žiť ho budeš iba ty.
Ja mam uplne rovnaku situaciu, tiez som mala prve babo v 23ke a dokoncila som "iba" Bc 🙂 a ani nahodou to nelutujem, skola sa da dorobit kedykolvek neskor, pripadne si môžeš dorobit certifikat v niecom co ta bavi, a co sa financii tyka, keby to aj chvilu tahal iba muz, co je na tom zle? Ved materska netrva 18 rokov 🙂
Netrap sa co ti kto hovori alebo co si kto mysli, babatko je dar a je to krasne ze sa vam podarilo, moc drzim palce 💕 uvidis ze ked sa narodi ti hned bude jasne ze to bolo to najlepsie rozhodnutie v tvojom zivote a ze by si nemenila 😁
@katarina6856 je to smutne, ked ta rodina povazuje za sklamanie z akehokolvek dovodu.... isto ta to ranilo.
keby si chcela, tak vysku si mozes dokoncit aj pocas rodicovskej v zamerani ktore ta bude viac bavit.
teraz si uzivaj tehotenstvo a tes sa z babatka, vase zdravie je prvorade a je cennejsie nez nejaky titul.
@bilberryday mohla nejaký napríklad aj zdediť po babke, takže prečo nie?
Pevne verím, že vaša radosť z
budúceho bábätká sa prenesie aj na rodinu a budú na teba hrdí.
Aj keď ta škola nebaví, skús si ju dokončiť neskôr, poziadaj po bakalárske len o prerušenie štúdia. Gratulujem k tehotenstvu 🙂
Ja chápem,že autorku chceme povzbudiť.
Ale už to tu na MK zaváňa falošným pseudo chápaním,potlapkavanim a neuprimnym tolerovanim.
Keď už na de facto anonymnom fóre si ľudia nepíšu pravdu,tak kde potom?
Chcela by som vidieť rodiča,kt.20r.dcera počas štúdia na VŠ povie,že je tehotná,skákať 2,20m.
Čiže sa zase netvárme,že sú rodičia,či rodina ti zlí.
Zaskocenie,smútok,či nejaké podobné pocity tam budú.
Či sklamanie,neviem....ale to ešte neznamená,že nemajú dcéru radi,či to nebudú akceptovať,pomáhať jej a tešiť sa z dieťatka.
@katarina6856 u nás a aj v manželkinej rodine všetci vysoké školy - už sa to bralo ako povinnosť. Až jeden švagor sa postavil na zadné že on nechce študovať. A pritom sa učil dobre aj hlavu ma dobrú. Začal podnikať najprv pomaly s malými peniazmi učil sa daňovým zákonom všetkému okolo podnikania za pochodu. Teraz si už stavia druhý dom a zamestnáva pomerne dosť ľudí. Nevravím že vy budete teraz boháči, ale žite si svoj život a budujte si karieru a úcte sa nejakému remeslu jedno akému. Lekár je vážené remeslo kožušník asi menej. Ale zen kožušník môže byt spokojnejší so svojou prácou ak ju má radšej ako lekár, ktorý vyštudoval len preto že na to mal že to chcela rodina a že chcel niečo v spoločnosti znamenať. No žiaľ nemá rad pacientov a svoju prácu. Taká maličkosť. Takže ak teba škola nebavila, je lepšie nestláčať čas a učiť sa nové veci. Momentálne materstvo, zajtra budeš piecť koláčiky. Možno. A materstvo je spoločensky dôležité minimálne tak ako lekár. Všetko čo robíš dobre s láskou a kvalitne, hoci by to bolo kydať hnoj a voziť smeti je spoločensky dôležité. Možno nie vždy pridanou hodnotou, ale pridaným šťastím.
Poznam podobny pripad, ako si ty. Tiez jednej znamej povedali lekari, ze s jej diagnozou by sa mala poponahlat a velmi rychlo otehotniet, pretoze v buducnosti sa jej moze stat, ze uz deti nebude moct mat. Jej sa to podarilo, otehotnela, porodila zdraveho chlapceka, ale predpoved lekarov sa vyplnila, neskor uz dalsie deti zial nemala. Takze si spatne k tomu rozhodnutiu gratulovala. A ja ako matka uz tiez aj dospeleho dietata ti mozem povedat, ze by som tvoje rozhodnutie nedokoncit skolu, ktora ti nic nedava, nebavi ta a nechces v tom odbore pracovat, podporila. Zial, v tejto spolocnosti je kopec ludi, ktori maju titul iba pre titul samotny, mnohi potom pracujuabsolutne mimo vystudovany odbor, pripadne viaceri, ktori robia svoju vystudovanu profesiu s nenavistou a su trapenim pre cele svoje okolie. Radsej si najdi a spravvzdelanie v niecom, co ta bude aj zaujimat, aj bavit a bude ta naplnat. Drzim ti palce.
@katarina6856 Ak mas bakalara, skolu si dokoncila. Nemusi mat kazdy masters. A ak budes chciet, vies si to dorobit neskor.
Lekar ti povedal, ze ak nebudes mat deti do urciteho veku, tak ich mozno nebudes mat, tak Ta chapem. Ano, 22 pride aj mne skoro, ale kazdy mame inu situaciu, a je treba zariadit sa tak, aby nam to vyhovovalo.
Keby si to dieta nemala, o par rokov by sa Ta vypytovali preco...
Hlavne je, aby si Ty bola spokojna so svojim zivotom.

@h2 Ideálne by bolo dobre si rozmyslieť, akú VŠ doštudovať a keď to časove vyjde urobiť si aj školu.