Sklamanie z vianočných darčekov: Príbeh jednej duše
Chcela by som si len vyliat dusu a mozno pocut, ze nie som jedina na svete s tymto “problemom”. Dnes to na mna nejako dolahlo a chytil ma strasny smutok z toho, ze uz nikdy nezazijem take napatie, ocakavanie, prekvapenie, radost a naslednu spokojnost z vianocnych darcekov ako ked som bola mala. Ja Vianoce milujem, vzdy som ich mala rada a preto sa na ne vzdy aj zodpovedne pripravujem. Darceky zacinam vymyslat uz koncom leta, zhanat od oktobra a potom ked uz vsetko doma mam, tak sa neviem dockat ako sa im budu vsetci tesit. Lenze moj manzel vobec nevie kupovat darceky a tak uz niekolko rokov zazivam vzdy na Vianoce len sklamanie za sklamanim. Samozrejme, som v tomto citliva, ale on aj sam vie a vidi, ze darcek netrafil a len sa pousmeje, ze on to nevie a hotovo. A pritom je to podla mna take jednoduche ked toho druheho poznas, vies co sa mu paci, co rad robi, pocuvas pocas celeho roka a spisujes si mentalny zoznam toho, co ten druhy spomenie, ze sa mu paci alebo by sa mu zislo… ale na to je asi potrebne si toho druheho aj vsimat a ja mam pocit, ze mna si uz nikto nejak nevsima a moje sny prestavaju byt podstatne. A je mi z toho velmi smutno, pretoze ja vymyslim, nakupim, vyrobim, zabalim darceky pre celu rodinu a nakoniec som ja jedina, ktora si pod stromcekom nenajde nic alebo nieco uplne ale ze uplne od veci alebo mimo mojho vkusu… Ja viem, ze zniem ako jedna opovrhnutiahodna rozmaznana materialistka, ale skutocne nemam na mysli velke a drahe darceky, ale skor drobnost, nieco cim by mi dal manzel najavo, ze ma vnima, ze mu zalezi na mojich potrebach, mojom vkuse… napriklad rada citam, tak ked uz nechce vybrat konkretnu knihu, tak aspon poukazku do knihkupectva alebo take nieco, nieco jednoduche, vyuzitelne a pritom mojmu srdcu blizke. Ja pravidelne vyrabam fotoknihy a fotokalendare pre celu rodinu a to su hodiny a hodiny prace, ale je to ten najosobnejsi a najmilsi darcek a ja potom dostanem nejaky velky neosobny spotrebic, ktory nepotrebujem a nikdy nepouzijem :( ked som bola mala, rodicia vzdy vedeli cim nas deti potesit tak ako ja teraz moje dieta. Jedinym svetielkom nadeje do buducna je, ze mozno raz ked moje dieta vyrastie a uz nebude verit na Jeziska, ze mi bude davat darceky od srdca a nie len z povinnosti :( Lebo pomyslenie na to, ze uz nikdy pod stromcekom nezazijem tu radost z dobre trafeneho darceka ma robi velmi nestastnou :( a ano, viem, ze su to vsetko hluposti a velmi si vazim, ze mam rodinu, zdravie, ale kazdy ma raz za cas narok na mensi smutok, nie?! Dakujem za vypocutie.
@walentina7 Presne. Tie fotoknihy a kalendáre s cudzími deťmi a ešte to rozdávať rodine! To by som to ani neotvorila, podľa mňa totálna hlúposť. A rovnako aj domáce spotrebiče. To mala hneď zatrhnúť a vysvetliť mužovi, že toto nie je darček pre ženu. A presne si povedať, čo chcem, prípadne si to hneď objednať a muž nech to len bez komentára zaplatí.
Ty sa tesis, vsetko na 100% nachystas a ocakavas od muža nieco podobné. Aj pre toto nemusim Vianoce, lebo sa OČAKÁVA. Raz som to nechala na manzelovi, dopredu som vedela, ze sa natrapi a nakoniec to bude aj tak volovina 🙂 tak aj bolo, iba som sa utvrdila v tom, ze on na to proste nie je, naco to mam od neho očakávať, on vie nakupit proste ine veci ,ktore zase ja nie.
Na to,ze si dospela,si sa mentalne zasekla niekde v detstve a upinas sa na materialne darceky. To fakt len toto ti vie spravit radost? Moj muz sa mi vzdy snazi spravit radost,vymysliet nieco wau a ja to pritom potom ani nevyuzivam. Ale viem,ze to mysli dobre,nekupoval to,aby ma na💩,takze to vobec neriesim. Ja sa vzdy tesim,co povedia na darceky deti,ci som sa trafila do vkusu a neriesim co a od koho dostanem. Uprimne ma to vobec netrapi odkedy som dospela. Ved si kupim,co chcem, preco by som to mala cakat od inych? Cudujem sa preto,ze na tom v dospelosti este niekomu tak zalezi,az je z toho zruteny.
Ahoj, ja len za seba napíšem ako fungujeme s mužom už roky my. Napíšem mu do mailu môj vianočný wishlist kde dám zoznam na konkrétnych cca 7 vecí s presnými linkami, ktoré by ma potešili. Muž z toho vyberie 3 veci a kúpi a zabalí mi pod stromčekom. Neviem nikdy ktoré to budú takže mám aj prekvapko, aj dostanem to čo som chcela. Nam to funguje na 100%, môj tiež nevie nakupovať darčeky.
Ja som práveže ako dieťaťa nedostala väčšinou čo som chcela, odkedy som dospelá som oveľa spokojnejšia. Vždy si jeden darcek kúpim a zabalím aj ja sama, odo mňa pre mňa.
@deninka233 ....tak chvalabohu,že u nás Vianoce nie sú o darčekoch.My dospelí si darčeky nedávame už roky.Takze u nás každe dieťa dostalo po 1 darčeku.Takze pod stromčekom boli presne 2 darčeky.
Vieš o čom sú Vianoce u nás? O objatiach,láske,smiechu,spoločnom pečení,varení,spoločnom obede,leňošeni,prechadzkach,rozprávaní sa.
Kašlem na darčeky....tie nevypovedaju o ničom.
@dedobedo nie,vianoce nie su o darcekoch. Ty si tiez nic nedostala a si s tym ok? A vobec nejde o darcek.Ale o to,ze si mne blizky urobi starost a mysli na mna. Ani mne manzel nekupi darcek sam od seba.Sama si objednam aj zabalim,on to zaplati.Ide mi o to,xe pokial deti este veria,aby sa necudovali,preco maminka nic nedostala
Autorka, veď sama píšeš, že tvoj manžel to nevie, nech sa snaží, ako chce. Tak prečo si myslíš, že jeho darčeky nie sú od srdca? Tiež rozmýšľal, išiel, kúpil. To, že sa netrafil, neznamená, že ťa nemiluje. My sme si s mužom tieto Vianoce dali rovnaký darček, ja jemu a on mne. A zasmiali sme sa na tom. Ak vieš, že tvoj muž darčeky vyberať nevie, pošli mu wishlist, z čoho môže vyberať. Alebo pred Vianocami OPAKOVANE spomeň, čo by si chcela. Alebo si rovno kúp sama, pekne si to zabaľ a daj pod stromček. Myslím, že v Simpsonovcoch bolo niečo podobné. Homer nevedel, čo má kúpiť Marge, tak mu dala to, čo si najviac želal: jeho darček pre ňu. 😁
Ja celej rodine krásne zabalím darčeky, nakúpim nádherné baliace papiere, môj muž mi dá darček do Kaufland tašky a vybavené. Po rokoch sa na tom už iba pousmejem.
Ja si darcek kupim a este aj zabalim a dam pod stromcek a mam istotu, ze sa mi bude pacit. Muz na to nie je. Skusal parkrat a teta v obchode mu vzdy poradila, ale teda nie podla mojho vkusu. Naco mat doma haraburdy 😂
@deninka233 dakujem, ze si sa ma zastala. Niektori prekocili v mojom povodnom prispevku tu cast o tom, ako neocakavam prave tie bombasticke darceky. A pre mna su teda Vianoce AJ o darcekoch a tom obdarovat a byt obdarovany.
Tak podľa mňa zodpovedná príprava na Vianoce spočíva v niečom úplne inom... to len na margo. Ale inak ťa chápem, môj chlap mi síce darček kupuje, ale taký podľa jeho gusta, napr. športové ponožky 😁Ale zariadila som sa po svojom, pekne poviem názov knihy, ukážem aj konkrétny regál 😁a mám darček podľa svojho gusta. Alebo si ho jednoducho kupim sama a on zabalí. Podľa mňa je veľa chlapov takýchto. A napr. vyrábať darčeky je taká ošemetná vec , pokiaľ človek nemá na to čas alebo nie je zručný v niečom, no čo také vyrobím, aby som to mohla niekomu podarovať? To podľa mňa nie je indikátor hodnotného darčeka.
Neočakávas nič bombastické,ale čo si tam nájdeš je od veci,mimo tvojho vkusu...neznies aj sama sebe ako nevdacnica?
Autorka,
tiez som toho nazoru, ze si sa zasekla vyvojovo v tomto vo veku 7-8 rocneho dievčatka a dávas tomu velmi velký význam. Chápem, že máš rada všetko okolo vianoc a je to pekné. Tie čačky, koláčiky, nakupovanie darcekov, vyzdobovanie domaccnosti a vsetkym tym zijes. Ale to je len také pozlátko. Pekné, ale nie základ vianoc. Tým základom je Jezis.
Tvoj manzel robí maximum, čo vie. U nas si darcek vyberiem ja a manzel ho kúpi. Ovela podstatnejsie je pre mna, ze sme vsetci spolu, sme zdraví. To je viac ako si zaslúzime.
Fotokalendar je za mna uplna ♦️ina, zbytocny zaberac miesta. Raz prelistujem a odlozim.
Ale taky kuchynsky robot, co som dostala od muza, je moj najoblubenejsi pomocnik a vzdy ked peciem alebo niekomu ponukam a oni mi chvalia moje pekarsky vytvory, tak s hrdostou mozem pobedat, ze to vdaka robotu, ktory mam od muza ♥️
Co tym chcem povedat? Je v poriadku, ze kazdy povazujeme za hodnotne nieco ine, len prosim nepredpokladaj, ze vsetci to mame rovnako. Inak my si bezne darceky nedavame ani na narodeniny ani na Vianoce, nechyba nam to, preferujeme spolocne zazitky miesto materialnych veci. Pre mna su vacsina lapace prachu a zbytocnosti.
Ak chces byt spokojna, tak si to zariad. Ak chces nieco konkretne, tak otvor usta a muzovi to povedz. Na buduci rok budes ovela spokojnejsia, len sa musis o to pricinit a necakat, ze stastnym ta ma spravit druhy clovek 😉
@doriiis objatie, spoločne strávený čas, spoločné varenie/pečenie, prechádzky a leňošenie máme každý víkend. Na Vianoce k tomu máme ešte ozdobovanie domu, falošné spievanie kolied a darčeky. To je to, čo odlišuje Vianoce od bežných dní (víkendov).
Muž sa ma v polke decembra opýta co chcem, nadiktujem kremy, vonavky, pripadne poukazky do konkrétneho nakupneho centra, odovzdam mužovi rolku baliaceho papiera, 23 napisem na darceky svoje meno a 24 polozim pod strom 🙂
Teda, ale ste mi niektore riadne nalozili. Ale dakujem aj za tie facky a kopance. Ja sa nesnazim porovnavat moj “problem” (sama od seba som to dala do uvodzoviek aj v prvom prispevku) s trapenami inych zien v inych prispevkoch, pretoze sama viem, ze toto je len malichernost. Len som si naivne myslela, ze by som sa tu mozno mohla zdoverit s tym, ze ma nieco mrzi, ale zda sa, ze kym mi nevymrie polovica rodiny a verejne to tu vsetkym neoznamim, nemam narok na vyjadrenie nespokojnosti. Tak beriem na vedomie a uz sa podobnej chyby nedopustim, slubujem. Dakujem vsetkym tym, ktori ma pochopili, povzbudili.
A len na objasnenie, viem, ze Vianoce nie su len o darcekoch, ale najma o spolocne stravenom case a verte, ze to vsetko u nas funguje. Ja som si chcela vyliat srdce len o tom, co v mojich ociach az tak uplne nefunguje…
Nemozes porovnavat Vianoce,ked si bola dieťa a teraz. Vtedy sme to aj inak vnimali,malo to svoje caro. Chapem,co chces povedat. No bohuzial nie je kazdy chlap kreativny. Ja osobne tiez neviem vyberat darceky. Sice si zapisujem pocas celeho roka,ak niekto nieco spomenie. No aj tak mam pocit,ze neviem vymysliet wau darcek. Hadam je tvoj muz schopny v inych veciach a to,ze nevie vybrat darcek,sa mi da odpustit. Zkus nabuduci rok napisat zoznam,co by ta potesilo a dat mu ho. Inak ja som cely basnila o listkoch na koncert a verila som,ze to mojmu docvakne a houby. Namiesto toho som dostala dost drahy kuchynsky spotrebic,v takej cene by kupil aj tie listky 🤣
Odkedy som od manžela dostala elektrickú deku, posielam mu od leta linky čo sa mi páči. Ja mám pri stromceku radosť a manžel je spokojný 😉
Chapem, ze si z toho sklamana, ale myslim si, ze ak nezmenis svoje ocakavania, tak budes sklamana rok co rok. Chlapi su v tomto ini,aspon vacsina. Nie su taki vnimavi, takze ak naozaj je pre teba dolezite dostat darcek co potesi, treba ho na to naviest napriklad nejakym zoznamom ako tu pisu zeny vyssie.
Vieš čo ja som bola prvé tri spoločné vianoce tiež sklamaná lebo mi kúpil 3x tej istý najlacnejší sprej, tak som mu povedala, že nechcem aby mi nič kupoval, ale odvtedy si vždy kúpim darček sama aby som aj ja niečo mala, aj si ho zabalím a dám pod stromček. Môj muž spokojný aj ja spokojná. Tak to je už vyše 40 rokov.
Autorka,
ale to je OK, ze mas take predtavy, ale su tvoje, nemozes sa snazit menit ludi, aby zmyslali a fungovali ako ty.
Ano, mozno ti tu ludia nalozili, ale mozno ti ludia pochopili, o com je realny zivot. Predstav si, zeby si teraz lezala s dietatom na onkologii - myslis, zeby si sa umarala preto, ze si nedostala nieco vysnene pod stromcek, co ta brutal prekvapilo? Ja si myslim, ze mozno vtedy by si zacala vnimat zivot a to, co ma skutocny zmysel.
Cítiš sa nedocenená?
Asi si s ním nejaky piatok a vieš, že darčeky nevie kupovať.Tak si kúp sama veď už snáď nepotrebuješ prekvapenie pod stromčekom či?
Lepšie ako niečo čo nevyužijes ale muž si myslí, že ti to spraví radosť.Ja som dostala drshy úplne zbytočný dar viac by ma potešilo úplne niečo iné🤪asi som tiež nevďačná.A s dieťaťom netáraj, že raz ti dá darček po akom túžiš, lebo o x rokov budeš rovnako sklamaná
.
Odporúčam ti knihu 5 jazykov lásky. Fakt. Hneď si ju kúp alebo požičaj a čítaj. Jedným z jazykov lásky sú dary … a podľa mna ty to máš úplne vysoko a tvoj muž niekde na konci. U nás to mame obaja na konci. Moja jediná podmienka že musí byt darcek zabalený. Lebo u muža v rodine sa ani nebalia. My sme si tento rok dali pyžama, ktoré sme už fakt potrebovali a ktoré som ja kúpila a zabalila, len aby deti videli, že aj pre nás je tam niečo. Ale ak je to tvoj jazyk lásky, môžeš sa naozaj cítiť nemilovana ak si sama pod stromčekom žiadny milý darcek nenájdeš. A pritom ty sa snažíš všetkých rozveseliť. Takze ja odporúčam tu knihu a potom rozhovor. Ono pre niekoho, komu sú darčeky fuk, sa tiež tvoja námaha môže zdať zbytočná a prehnaná. Áno Vianoce nie sú len o darčekoch, ale patrí to k tomu. Ani o jedle nie sú, a tiež to patrí k tomu. Ani o výzdobe nie sú a tiež to patrí k tomu. Ja ta chápem. Hoci dary nemám ako prioritu tiež by som bola sklamaná, kebyže to nemáme vykomunikovane a ja niečo čakám a nič.
@doriiis nie, Vianoce určite nie sú o materiálnych veciach, ale keď si dá žena tu námahu,aby s láskou vybrala darček pre muža, myslím, že si zaslúži, aby jej s láskou vybral aspoň nejakú drobnosť, aby tým dal najavo, že tu ženu má rád a že na ňu myslí. To je môj názor. A tebe keď na žiadnych darčekoch nezáleží, tak povedz Ježiškovi nech ti žiadne nenosí 😁
@anos18 ...veď mne ani nenosí.Uz celé roky.A čuduj sa svete,som šťastná a spokojna.Moja doba plakania,že som nič nedostala skončila niekde v detstve.
Som dospela,po čom túžim si viem kúpiť aj sama a naozaj by mi bolo trápne pýtať od človeka,ktorý mi celý rok dáva omnoho viac,ako darčeky niečo materiálne.Ale tak,to som ja.
Ja som vďačná zato,čo mám.

Napíš list Ježiškovi.. Spomeň viac veci a nech kúpi co uzná za hnodne