Skúsenosti s používaním dvoch krstnych mien z bežného zivota
Ahojte,
Chcela by som poprosit o pomoc. Moj syn má meno s ktorým sa neviem stotožniť, prehovoril má nan manzel, od zaciatku som nebola spokojná, všetci tvrdili že si zvyknem...prešlo trištvrte roka a nielen že som si nezvykla, neviem ho oslovovat, vadi mi už aj keď ho oslovuje niekto iný. Preplakala som už veľa nocí, je to hrozný pocit...Manzel pochopil že je to vážne...Riešenie je pridat druhe meno. Prosim viem ze teraz je vela deticiek s dvomi menami, ale chcela by som vedieť či je tu niekto dospely, čo má už dlho dve mena...vy alebo vas manzel..ako je to na úradoch, ak máte dve mena...ako znie vas firemny email, co mate na vizitkach, na bankovej karte, ako sa predstavujete, ako vnima okolie ze mate dve krstne mena..proste ci su nejake problemy v beznom zivote. Kedze nikoho takeho nepoznam, neviem si to predstaviť a nechcem synovi skomplikovať zivot... staci ze sa navzdy budem trapit ja...dakujem
Nasa dcéra sa vola Lea Maria. Volame ju len Lea, Leuska ale ked zistila.ze ma aj druhe meno,niekedy vyzaduje od nas aby sme ju tak volali.je na to hrda 🙂 a to ma 4.5r 🙂 a cudzim sa predstavuje uz len ako Leuska Maria 🙂
Pevne verim ze nakoniec vyriešite tento problem k spokojnosti vsetkych!
@jana_eyre nevím, co myslíš tím analyzováním vztahu....pokud to její manžel pochopil, tu změnu jména, pak nerozumím tazatelce, proč si sama nezavolala na matriku a nezeptala se přímo tam? snad nepotřebovala požehnání od nás, cizích....ps, já jejich vztah neanalyzuji. píšu jen co by kdyby. nesdílím jejich domástnost, takže nemůžu posuzovat jejich vztah. jen jsem vyslovila svůj názor, že může být problém na straně pisatelky s přijetím jména. jinak, do jejich vztahu je mi šumák.
Ahoj, máme podobnú situáciu, až na to, že sme sa do konca tehotenstva nedohodli na mene a tak má drobec dve mená hneď od narodenia. Prvým menom, ktoré chcel muž, ho nikdy nik z rodiny neoslovil, len doktorka (kým sme jej nepovedali, že používame druhé meno) a teta na pasívnom 😀
Môj syn má 5r., Vie ako sa volá celým menom, takže sa buď predstavuje tak, alebo sa predstaví len druhým menom, ktorým ho voláme.
Do budúcna neviem, bude si musieť poradiť nejak, zatiaľ to zvláda ☺️ . Takže za mňa, pokojne mu meno pridajte a volajte ho tak. Nebude jediný, ktorý sa bude stotožňovať so svojím druhým menom...
Učila som dievča kt sa volalo Anna a od mala chcela byť Katka. Oco jej dal dopísať Katarína do listu, bola Anna Katarína a všetci sme ju volali Katka. Teraz ma cez 20. Moje deti v škôlke majú spolužiakov v škôlke s dvoma menami, Ego raper má dcéry čo majú tri mena, jedna z nich je Ľudmila dobromila a k tomu ešte jedno, strakova.
Mala som spolužiačku Janu a každý ju volal rebeka aj ona sa tak predstavovala. Kľudne daj dopísať. Malý bude mať historku ako došiel k menu ako moja bývalá žiačka 😉
Ak máš pocit, že to meno nesedí tvojmu dieťaťu tak ho okamžite zmeň, lebo krstné meno je dôležitejšie ako priezvisko. Celý život ide s človekom krstné meno, to je slovo ktoré počuješ najčastejšie v živote, lebo stále ťa oslovujú krstným menom aj niekoľkokrát denne. Mená by sa mali dávať až po narodení dieťatka, lebo mamina hneď vycíti ako ho chce volať. Daj na svoju intuíciu a neber ohľad na nikoho v tomto prípade, krstné meno je na celý život a je naozaj veľmi dôležité. Dve mená to neriešia.
Mám kamošku,ktorá má 4 synov. Prvé tri mená vyberala ona. Muž veľmi chcel aby sa dieťa volalo po nom-Milan. A keď čakali štvrté,tak povolila,že keď bude zase chlapec tak bude po otcovi. Pol roka ho nevedala osloviť. S mužom sa hádala, no nakoniec si naňho našla svoje oslovenie,milú zdrobneninu a stotožnila sa. Skús aj ty. Lebo podľa mňa u teba prevláda iba trucovanie a tvrdohlavosť ale keby si si to vzala z druhej strany,prestať myslieť na to ako veľmi to nechceš a radšej si nájsť niečo pekné v tomto mene,budeš šťastnejšia 😉
Svet nevnima dve mena. Vobec. Moje tri deti maju dve krstne mena.
A v uradnom styku smiete pouzivat iba prve, aj ked mate tri. ( hoci je pravda, ze nie vsetci uradnici poznaju zakon).
Synovi ste zatial neskomplikovali zivot, az vtedy, ked mu zrazu nebudete vraviet Jozko ale Ferko. Myslite aj na neho? A na ostatnych, co nemaju s menom problem?
Skuste ist k lekarovi, lebo to nepovazujem za normalne, ze toto vazne riesite.
Koniec koncov všetci sú spokojní, len tebe niečo vadí. A potom keď si vydupes to iné meno, už budeš spokojnejšia? Áno,budes-ale to len preto že bude po tvojom. Zrejme to vždy každý ustúpil a bolo jak si chcela ty bez ohľadu na názor iných. A zrazu máš muža a rodinu, ktorej všetko vyhovuje a ty si zrazu "mimo" že to funguje aj bez tvojho zásahu. Kto bude potom nepokojný? Ty si presadis svoje a ostatní čo? 😉
naozaj stale nerozumiem tomu, preco - ak su v hre mena, s ktorymi vyslovene nesuhlasi otec alebo matka - si nepovedia, ze OK, tak nebudeme bojovat, kto z koho, ale zostavime rebricek napr. 10 neutralnych a obom stranam prijatelnych mien, a nevyberu z toho zoznamu.
pre autorku je to uz bezpredmetne, ale ved na vymyslenie kompromisu mali niekolko mesiacov a aj tak nespokojnost... 😞
@zulumilo Ty si uz urobila psychoanalyzu zakladatelky,ze si vsekto vzdy vydupala? Tvoj prispevok je totalny nezmysel - zrazu ma muza a rodinu, kde je mimo uz bez jej zasahu? To je co za blbost? Ako si na toto vobec na zaklade jedneho prispevku prisla?
Akoze bez jej zasahu? Vsak meno mat bat take, s ktorym su snad stotozneni obaja. To tu vacsina ludi chape
@okydana ja ti poradim velmi lahko a jednoducho. Daj meno dietatu, ake ty chces. Iba matka vie, ako sa ma volat jej dieta. Ak to manzel nerespektuje, odid od neho. Je to velmi jednoduche.
Ja som tiez nedala dve tri a nekonecno mien dietatu, len preto, ze ja ako matka si mam zvykat a nie manzel. To, co pises, su same kraviny, tvoj manzel ma kravske hodnoty. Cudujem sa ti, ze s takym hlupakom si a len sebe skodis.
@mircalla co to pořád meleš,manžel ji nedonutil pouze ji prehovoril!!.nebo jsi u toho snad byla a viděla, že by ji nutil násilím k tomu jménu?... tak co si ted stěžuje, když se nechala ukecat, tak je to její chyba, nemusela ale udělala to.a když si ted vyřvala zmenu , tak at zvedne zadek a zajde si na matriku a zeptá se přímo tam. nebo k tomu potřebuje ,abychom ji tady na konovi řekli, jaká je chudák, že ji manžel , jak ty tvrdíš-donutil ke jménu, které ona nechtěla a že jako matka má jediné výsostné právo dát dítěti jméno. přestan ji už dělat advokátku a mluvčí, ..musela čekat, že se jí nedostane jen slepého přitakávání, ale že ji taky někdo řekne i jiný názor na věc, než si ona přeje slyšet.
...a propo, jen a jen vyjadřujeme svůj názor na věc, odpoved na její dotaz,a jen proto, že je jiný než ty přeferuješ není důvodem, aby jsi tady pořád po někom lítala.
@zulumilo taky si myslím, že paní pisatelka má problém ne se jménem jako takový, ale s tím, že není po jejím., že se "nechala ukecat"
@anickabasnicka niekde pisem, ze to nie je jej chyba? Slepicaren ako vzdy....Dalej bezo mna. Ty ale kludne bohorovne tvrdis , ze ona nema problem s menom, ale tym, ze sa dala ukecat...co je uz ale v poriadku. Cize robis presne to, co kritizujes
@mircalla ...potrebovala som pár dni...teda trochu času spracovať že som zla matka, nevážim si že mám dieťa zdravé alebo že je to vymyslené...takto: nadovšetko svoje dieťa ľúbim, každý deň dakujem bohu že je zdrave, je vytúžené a napriek tomu mi to meno nedá spávať. Necitim sa ani tvrdohlava, ak by som bola, nedovolila by som dať meno s ktorým nie som stotoznena. Možno budete prekvapene ale v ostatných veciach si s manzelom rozumieme, vždy nájdeme kompromis, takze ho opustat nebudem. Aj teraz som v podstate kompromis urobila lebo tak túžil po synovi a vybral mu meno...a proste to nefunguje!
Ďalšia vec je, že mi prišlo viacero súkromných správ od iných mamičiek čo majú rovnaký problem a ticho sa trápia! Takže nie som jediná čo chcela vyhovieť manželovi...proste cítia že sa malo dieťa volať inak a nevedia to spracovať!
Posledná vec: napriek tomu že som nežiadala o radu čo mám spraviť, všetkým dakujem. Nechcela som ani polutovat ani nič podobné, chcela som vedieť skúsenosť ako je to v praxi s dvomi menami, aby som sa následne SAMA rozhodla.
@okydana projela jsem si všechny komentáře a nikde se tady nepíše, že by jsi byla zlá matka. takže nepřeháněj....opravdu nemůžeš mít v sobě jen blok vůči tomu jménu? když se tak jmenuje a máš oslovit někoho jiného, taky ti to vadí nebo je to jen a jen u tvého syna? ptám se proto, že to není normální, nemyslím, že by jsi byla blázen nebo si vymýšlela, to jsem psala hned na začátku, ale že ti to dělá problém jen u tvého syna.vážně ti někdo s tím jménem neublížil?..zkus se nad tím zamyslet....hlavně se domluv se svým manželem a řešte to spolu, tady se jediné a té správné pravdy stejně nedobereš
@mircalla .konečně něco rozumného z tvé strany, že přestáváš komentovat, stejně přečteš jen část a komentuješ pak úplně mimo
@susily ..určitě zajít k psychologovi a nebo možná se zeptat jen dětského lékaře, protože ti mají větší zkušenosti než tady na konovi, kde ti každá mamina řekne něco jiného. každý jsme totiž originál, co vadí jednomu, ten druhý snadno přehlídne, takže se ti každá z nás bude snažit vnutit to svoje. takže zdrhej odtud a ptej se u odborníků s diplomem😎
@anickabasnicka neprehanam, taký otrasný komentár tu bol, ale bol odstraneny... nie nikto s takým menom mi neublížil, nespája sa mi s ničím zlým, mne sa to meno v podstate vzdy páčilo, len som malému, keď bol v bruchu tym menom nikdy nevedela povedať. Preto som ho nechcela dať, lebo som to tak necítila..všetci že to si zvyknem, že to chce vždy čas...no cas nepomohol...
@okydana mam 30 rokov a 26 rokov z toho sme riesili trosku inu situaciu. Moje krstne meno Ivana dala zapisat na matriku moja krstna, lebo babka (mamina svokra) chcela mat Ivanu v rodine. Moja mama chcela mat Lenku, ale bola tri mesiace v nemocnici kvoli vaznym zdravotnym problemom. Zmenu mena vtedy neriesili, lebo to bolo drahe. V skole uz bola jedna Lenka, tak to nechali tak, aby si nas nemylili. Mama sa s tym ale nikdy nemohla zmierit a bol to celozivotny rozkol. Cela rodina ma paradoxne od narodenia vola Lenka (dokonca aj babka ma tak volala). V skole ma volali Ivka a aj ja sa tak predstavujem. Ale nemam k tomu menu vztah. Lenka ako druhe krstne meno som si dala zapisat nedavno, stalo to 5 eur + stacilo ist na matriku a potom poriesit nove doklady. Nechcela som, aby to zaslo len tak do uzadia, lebo je to sucast mojej identity. Moja rada, kasli na nazor okolia, urob si podla seba, ked s tym nie si stotoznena, nevyriesi sa to nikdy. Predsa si to dieta porodila. A ak manzel nebude proti, vyberte mu take ake chcete. Cim skor, tym lepsie. Kym si to maly neuvedomuje. Ludia sa ma druhe meno pytaju, napr. aj to, preco sa teda nepredstavujem ako Lenka, ked k Ivane nemam vztah. Ja osobne beriem dve mena ako komplikaciu, nie v beznom zivote v uradoch, emailoch, ale ako keby mi to rozpoltilo osobnost. Preto napr. aj teraz dlho rozmyslame nad menom pre druhe dievcatko, aby sadlo mam obom a aby sme to nelutovali.
Ak sa ale rozhodnete pre zapis druheho mena, to nove dajte ako prve. Tym sa bude predstavovat vzdy ako prvy, aj uradne, aj tak vseobecne, teda ti to nebude pilit usi.
Drzim palce.
Moj syn ma 2 krstne mena. Volame ho obidvoma menami ako mi v tej sekunde napadne. Reaguje na oboje, nema s tym ziaden problem. Ma 3 a pol roka. Dokonca ma obdobia kedy si vyzaduje hovorit iba jednym menom a po nejakom case si to zasa zmeni.

@iwesska V ten moment mi to prišlo ako najlepšia odpoveď a keď to zafungovalo bola som šťastná, že sa pre to netrápi. Deti v škole mu odvtedy dali pokoj, neviem čo im povedal, ale tak je to asi ako má byť.