Slabá opora v manželovi a rodine
Ahojte,
Dlho som premýšľala, či to napíšem ale potrebujem sa vykecat. Dlho som chcela babatko pomaly od svojej 26tky a nedarilo sa.po asi 5 rokoch sme zistili, že
ze problém je nie len u mňa ale aj u manžela a musíme ísť na ivf. Po druhom ivf som otehotnela a mam vytuzenu dcérku. Vedela som, že materstvo je krásne a samozrejme ide ruka v ruke so starostlivosťou a zodpovednosťou a ďalšími vecami ale nevedela som, ze, nebudem mat takú oporu a pomoc v muzovi. Keď ma volno malej sa venuje, hraje sa s ňou..zo začiatku mí pomáhal z časti aj v noci ale po krátkej dobe uňho nastal kolaps a odp z únavy..skončil v nemocnici aodvety mi v noci nepomáha. Vstávam sa k malého a cez deň mi ona nedá dostať, aktuálne má 4 mesiace.mamu mam 70 ročnu tak pomoc ani nečakám,.svokra je do všetkého čo je ľahké ale od náročných veci dáva ruky preč. Povedzte mi v krátkosti ako sa môžem dať dokopy keď som nonstop unavená nervózna nasrata a potom to prenasam aj na dieťa.. úprimne poviem, že som nečakala, že nebudem mat v chlapovi oporu.nie sme spolu rok ale 14 rokov celkovo...som zúfalá z toho ako sa cítim
@kamoska_z_konika Tvoj muž skončil v nemocnici s vyčerpaním, nie Ty. Zrejme to zvláda horšie ako Ty. Hľadaj iné cesty ako tlačiť na neho. Podľa toho čo píšeš môžu u neho začať aj psychické problémy a potom to bude uz ok? To čo sa u Teba deje môže byť aj vplyv rodinného prostredia v ktorom si vyrastala a že to takto nechceš. Rozumiem tomu aj Tvojej únave. Ale riešenie nie je tlačiť na muža nad rámec jeho možnosti. Lebo sa Ti to vráti. Zdravie máme všetci len jedno. Tak skús niekoho na výpomoc ak to nedávate.
@kamoska_z_konika len doplním obe deti mi od 3 týždňov spali aj v kociari 25min Max....takže som robila keď bolinhore
@kamoska_z_konika predpokladam, ze nekojis. V noci si nachystaj mlieko do ohrievacky tak, aby si ho mala hned po ruke. Dieta k sebe do postele. Si unavena, ventilujes sa na muzovi, lebo skolaboval.... co ak ma muz realny zdravotny problem? Mas pocit, ze simuluje? Ja ta chapem, viem, co je to dieta nosit hodiny na rukach a spat 3×2 hodiny v noci. Fungovala som tak 2 roky. A to som mala skolkara k tomu.... Musis si najst system, znizit naroky. Vy dvaja musite na 1 dieta stacit. Nepotrebujes svokru. A muzovi rovno povedz, co od neho vecer potrebujes. Mne pomahal nosic/ satka, maly mi zaspal v nej.
Pytas sa na vitaminy.... zelezo je ok? Davaj si magnezko. Mozno aj becko. 4 mesiace je malo na spracovanie zmeny. Daj si pozor na poporodnu depresiu.
No nakladate tu autorke, ze je neviem aka narocna. Ale...
Ja som pri druhom narocnom dietati, po 6 mesiacoch, skolabovala. Dieta mi vrieskalo, do toho starsi 2 rocny tiez vyzadoval pozornost a to sme vstavali a riesili obaja s muzom. Mne zblbla stitna zlaza, zacala som rapidne chudnut, potila som sa ako kon, len co som malu preniesla zo spalne do obyvacky, fucala som ako zavodny kon, tlak 150/115, pulzy 145, triasla som sa, oplesatela som, padali mi vlasy ako po chemoterapii - diagnoza hyperfunkcia stitnej zlazy - zakazana akakolvek vacsia fyzicka zataz, lebo mi mohlo vypnut srdce.
Dieta nespalo, vrieskalo, koliky sme riesili do 1,5 roka celkovo. Myslela som si, ze ziadne dalsie dieta uz v zivote nechcem. Cakam stvrte a diagnoza sa ozyva, raz lepsie, raz horsie. Ale nejdem sa tu hrat na hrdinku. Lebo ja za autorkinymi slovami vidim nastupujuce vycerpanie a mam dojem, ze ona nejakym sposobom ide na plny vykon a je niekde na tej hranici.
@autorka naozaj sa neboj poprosit o pomoc, ak Tvoja mama nema nejaku zavaznu diagnozu, tak ju popros aapon na par dni, nech cez den postrazi malu, aby si si napriklad pospala, lebo ja verim, ze za 30 minut nezaspis, lebo stale si v strese, ze o chvilku sa zobudi a just sa ti ani zdriemnut neda. Poznam to. Alebo naozaj nejaka pani na sttazenie, hoc aj zaplatite. Porozpravaj sa s muzom o tom, ak mas pocit, ze naozaj nevladzes, tak to treba riesit. Nemusi nutne pomahat muz. A naozaj, nestresuj sa, ze to alebo ono nie je spravene. My mame bezne suche vecere alebo kombinaciu, co ostalo z obeda, z predchadzajuceho dna a tak. Alebo donaska. Upratuje sa, ako sa stiha. Pri 3 detoch a v 31 tt., sa skor nestiha, deti povysavaju, ako vedia a od maleho mam stale ocapkane okna, a co? Neriesim. Musis zlavit z narokov. Drzim Ti palce.
@kamoska_z_konika ja na tvojom mieste som šťastná že sa zadarilo a starám sa jak besna a nie jedno dieťa a takéto ziale..veď si uvedom že si ho nemysela ani mať keď sa vám nedarilo ďalšie možno už nebude
@kamoska_z_konika a čo sa týka rodiny je to vaše dieťa nie rodiny nikd nieje napísané že majú pomáhať iným už sa o svoje deti postarali vychovali aj v noci vstávali
A kazda sa tu predbieha, ako vsetko zvladali lavou zadnou dobre ze nie. Ja som padala a padam a aj budem padat, na hubu a kludne si to priznam. Som citliva, perfekcionista, ale uz kusok vycvicena na niektore situacie. Ucim sa byt menej narocna na seba hlavne.
Autorka, mas pocit, ze si na "to" sama, mozno az velmi prekvapena, ake je to narocne a potrebovala by si pocut viac pochopenia, uznanie, ze si dobra mama. Ja Ti naposem, ze si, len sa nesmies bat poprosit o pomoc. Tento Tvoj prispevok mi pride ako to volanie o pomoc, len tu sa jej velmi nedockas, ako vidim. Tu sa mnohe budu predbiehat v tom, ako co vsetko zvladali same a ze si padavka a mas sa vzchopit. Ale toto je to najhorsie, co teraz presne pocut a citat nepotrebujes.
Ja som teda vela veci nezvladala, casto som si poplakala, ale nakoniec sme to nejak zvladli.
Mozes mat aj malo zeleza, znizenu cinnost stitnej zlazy, hoci ja som mala opak, vycerpava oboje. Plus to narocne dieta. Krv si vysetrit iste daj. A ten spanok je fakt dolezity. Ja ked som zacala plakat viac ako bolo unosne, tak ma muz sam posielal k malej sa vyspat aspon trosku, on zatial bol so starsim a upratal kuchynu alebo povysaval, lebo u mna to bol znak, ze meliem z posledneho. Po prvom dietati som mala presne po 4 mesiacoch poporodnu depresiu a nedostatok spanku bola jedna z pricin, mne nestacilo spat prerusovane 4 hodiny v noci. Dokopy som potrebovala 6 hodin, aj to tie 4 vcelku, aspon, plus nieco cez den. Aby som nebola ako jedna kopka nestastia. Ked maly zacal lepsie spavat a lepsie papat, tak sa aj moja depresia vyrazne zmiernila, az odznela. A trufla som si aj na druhe dieta.
Naozaj, toto nie su srandy.
@1andrea111 a co ked skolabuje aj ona, co potom?
@nevenka veď práve preto nech hľadajú pomoc z vonku, nech si niekoho zaplatia na výpomoc aspoň docasu, pokiaľ to nebude lepšie
@kamoska_z_konika môj chlap má taký slabý spánok že od kedy sa mala narodila spíme oddelené každý v svojej izbe lebo ráno vstáva do práce a to mala už bude mať čoskoro 3 roky , ja som od malej 6 mesiacov tiež chodila do práce a neumrela som aj keď som bola nevyspata do druhej ráno som s ňou pozerala rozprávky a ráno o 6 už som riešila desiaty a v práci som bola v plnom nasadení a to som matka ešte dvoch starších detí . Je to všetko myslím si o kompromise . Dieťa je náročne ale tak treba to brať tak že nemá baterky aby sme ho vedeli vypnúť . Bývame sami , svokrovci sú ďaleko a v domácnosti mi tiež nikto nepomáha a ide to som vďačná keď chlap ináč pomáha v domácnosti povysáva a pod ..To obdobie raz skončí a ešte naň budeme s úsmevom spomínať len treba vydržať 💪
@nejdemaprihlasit prečo si do druhej ráno s malou pozerala rozprávky?
@elviku11 tak občas mala také obdobie že nie a nie zaspať alebo trošku zaspala a o polnoci vstala celá čula že sa ide hrať no a uprostred noci v bytovke čo iné sa dá robiť . Ale tiež to obdobie prešlo síce už je staršia no nemôžem povedať že spí celú noc ale verím že ešte rok a už sa snáď aj do spálne vrátim 😀
@kamoska_z_konika pozri, za chvíľu ti konci materská, tak chod do prace, ťahák tak ako muž, muž nech prejde na MD, Bohu vďaka za túto možnosť a ty rob, prídi z prace, žiaden oddych, k decku, v noci detto, ráno vstať a sup na12tky, mužovi snáď príde niekto, chudákovi s malým pomôcť. Podľa mňa to bude fungovať. Skus😉, samozrejme, on sa postará o domácnosť, venuje tej práčke tých pár minút nakladania, nasypavania a zapínania. Uvarí, naloží umývačku, ale ty sa postará o finančný chod, všetkého, plus samozrejme aj o dieťa.
Inak ja stále uvažujem ako som zvládla ako mladé, blbé 20rocne decko babo, choré babo a potom ako 23 ročná ďalšie dieťa a normálne som fungovala, aj v noci aj cez deň. Bez pomoci a úprimne od asi pol roka malej, som si to užívala. A to som cez deň veľa nenastala, keďže som staršiu nemala v škôlke. Ale nakoniec sme spavali poobede všetky tri a to dlhu dobu.
@kamoska_z_konika tak šlo 3x 30 min aj to lepšie ako nič, naložiť pracku, bud povesť, alebo zapnúť sušičkou nie je nič hrozné, navariť tiež nevidím desivo, alebo objednať a domácnosť nemusí byť ako z katalógu. Tak čo je vlastne také náročné? Prečo ty po ľahko neprespatwj noci neťahá 12tky,mam pocit, že normálne mužovi za vidíš, že on spi a ty nie., môžu to byť aj hormóny a všetko, ale treba začať používať racio. Aj ten chlap môže mať toho dosť, nemyslíš? Keď ho kleone a odvisne ti ako invalid s invalidným, to bude, čo? Pripadne sa spaľuje a dovidenia.
Ako to spí dieťatko v noci? Predpokladam že nekojíš, takže fľaška v noci ca.kazdé tri hodiny?
Neviem ani ja s čím chceš pomôcť, si pomerne mladá, máš jedno dieťa. Dieťa ti bordel doma asi ešte nerobí, manžel tiež nie keďže časovo nestíha. Ja nejako neviem, kde je problém.
A prečo si nevieš pri malom 4-mesačnom oddýchnuť. Ty nemusíš skákať ako píska, alebo ti plače 24/7?
@kamoska_z_konika skús oddychovať keď malú uložis, ľahni si ku nej. Je pekné mať pomoc od rodiny, no nemala by byť automatická, dieťa ste predsa chceli s manželom. Babky sú od toho aby trochu zabavili, už svoje deti vychovali. Polav zo svojich nárokov, domácnosť má slúžiť tebe. Pre muža je tiež nové, že máte dieťa, ty si do toho skočila, ako super ženská, vieš čo a ako, no muži sú v tomto menej akčný. Po robote si chce aj oddýchnuť, načerpať sily, nie byť hneď zasypaný výčitkami ako nepomáha.. ty hlavne oddychuj ako môžeš. Hlava ti stále pracuje, lebo hento tamto treba urobiť. Polav. Var jednoduché jedlá. Skontroluj si železo. Nasad si magnezko. Jedz veľa ovocia.
Mnohé ženy majú nosič, aby dieťa bolo kludnejsie. Kazde je iné. Niektoré vydrží v kresielku pol hodinu, iné ledva 5 minút. Veci ries s mužom s chladnou hlavou. Emócie predychaj a po 10 minútach komunikuj. Deti sú celkovo zatazkavajuca skúška pre vzťah. Teraz ste 3. Každý z vás si musí zvyknúť.
Tu sa tazko radí, pretože kazda jedna sme si tým prešli, ci vydate, slobodne mamicky ako ja...proste všetky. Treba len vydrzat, kým dietatko podrastie. Onedlho to bude jednoduchšie a najdes si system. Mne nepomahal nik a zvladla som to, aj ked to bolo obcas o drzku. Pre mna bol neskutočný oddych byt von. Ja som rano navarila, troska upratala a letela som von. Potom som dala malu spat na obed...chvilku som oddýchla, vstala po hodine a zasa von.
z môjho pohľadu je to aj o tom, že ste boli dlho sami a zvykli ste si na pohodu, dieťa je vyčerpávajúce pre každého sú to povinnosti 7/24, snažte sa tak aby manžel keď môže a postará sa aby si Ty išla z domu preč aj keď si unavená za priateľkami, ku kaderníčke napr. aby si mala iné veci ako len starostlivosť o dieťa a on by tiež mal relaxovať niekedy po práci, vzájomne sa snažte si dať jeden druhému "voľno". Únava vyčerpáva ale hlavne myšlienky, zodpovednosť, zrejme si aj veľmi zodpovedný typ. Tak ako Ti dievčatá radia magnerot, céčko.
Sustred sa len na dieta a seba a manzel nech chodi do roboty a stara sa o seba. Oddychuj, kedykolvek sa da
@maciatkolulu presne pri najstaršej som mala 20 a ešte ani net nebol a žiaden 🐎 nic
A toto je jeden z dôvodov prečo nechcem deti
@kamoska_z_konika joj držím palce, nech sa čo najskôr spánok malej upraví. Tiež som to mala takto a teda nevyspatie si vybralo svoju daň, netreba to podceňovať. Mat aspoň víziu jedného dňa v týždni, keď človek spi dajme tomu 4 hodiny v kuse, och! Drz sa
@vilma7 kombinované mm a um..iba materské jej nestačilo, mali sme zltacku a hematom od narodenia. K tomu koliky a reflux, zákaz polohovat na brucho a tak..
@julish ďakujem 💜 ťahám už druhý mesiac tak a prestávam vládať.priznavam ze sú noci keď jej mrvenie nepočujem lebo spim...mala potom až vyslovene place
@alenka58 ďakujem za pochopenie. Keď ma volno ja mu dávam niekedy aspoň 1 hodinu za PC aby vypol ale reálne ja nevypnem, jedine keď stráži malú q ja si umývam vlasy ale sa kúpem
@vilma7 práveže mame domácnosť, kde sa je hocikde, na podlahe omrvinky a prach...ale dobre keď problém nevidis
@kamoska_z_konika ja som mala nespiace dieťa a chodila som od jeho 2 rokov na skrátený úväzok do práce.
Nie je reálne v noci nespať a pracovať viac ako 5 hodín denno denne dlhodobo. To je fakt.
Ak muž skolaboval, zrejme sa zľakol. Aj ty by si sa. Riešením nie je váľať mu viac a naťahovať sa, kto z vás dvoch je viac unavený.
Potrebujete pomoc zvonku.
Študentku, čipernu dochokyňu...
Mnohí chcú silou mocou dieťa, ale zabúdajú, že to môže byť extrémne náročné a keď to dieťa príde, nedávajú to.
Ak starí rodicia nevládzu, je potrebné to rešpektovať a hľadať pomoc inde.
Autorka, co ti poradit. Proste, chlapi neznesu nic. Skutocne. Tam, kde sa zena rozbieha, oni uz kolabuju. Tu sa vsetky baby budu predbiehat, ktora viac stihala, a div nie sa vysmievat. Ja ta chapem. Ja napriklad viem, ze praca na home office je normalne praca, ale ked vidim, ako moj muz cely den iba sedi za pc a ja makam okolo maleho ako hlupana, tiez mam pocit, ze tam robi velke h. Proste iracionalne, ale tak to je. Ja som si zvykla, ze som na vsetko sama, tak tak znie aj moje riesenie… Co uz.

Nevstaval mi nikto nikdy k deťom. Keďže som kojila vstávala som ja....ani by mi nenapadlo muža pýtať vstávať ju 4 mes dieťaťu keďže spinkali ešte cez deň tak som nerobila nič len vyložila nohy....poriadok som chytro porobila kým sa bavili pod hrazdickiu,aj navarila....svorka mi nikdy dieťa nevzala (lebo boli maly teraz sa už venuje)a mamina nanajvýš keď bola občas v meste(bývajú 220km od nás)ale to ozaj výnimočné....4 mesačné dieťa nepotrebuje všetku tvoju pozornosť.nadychni sa vydychni a myslí aj na seba