Slabá opora v manželovi a rodine
Ahojte,
Dlho som premýšľala, či to napíšem ale potrebujem sa vykecat. Dlho som chcela babatko pomaly od svojej 26tky a nedarilo sa.po asi 5 rokoch sme zistili, že
ze problém je nie len u mňa ale aj u manžela a musíme ísť na ivf. Po druhom ivf som otehotnela a mam vytuzenu dcérku. Vedela som, že materstvo je krásne a samozrejme ide ruka v ruke so starostlivosťou a zodpovednosťou a ďalšími vecami ale nevedela som, ze, nebudem mat takú oporu a pomoc v muzovi. Keď ma volno malej sa venuje, hraje sa s ňou..zo začiatku mí pomáhal z časti aj v noci ale po krátkej dobe uňho nastal kolaps a odp z únavy..skončil v nemocnici aodvety mi v noci nepomáha. Vstávam sa k malého a cez deň mi ona nedá dostať, aktuálne má 4 mesiace.mamu mam 70 ročnu tak pomoc ani nečakám,.svokra je do všetkého čo je ľahké ale od náročných veci dáva ruky preč. Povedzte mi v krátkosti ako sa môžem dať dokopy keď som nonstop unavená nervózna nasrata a potom to prenasam aj na dieťa.. úprimne poviem, že som nečakala, že nebudem mat v chlapovi oporu.nie sme spolu rok ale 14 rokov celkovo...som zúfalá z toho ako sa cítim
@mischap ďakujem za mudru radu 😘 skúsim to nejak inak vykombinovat...dieťa mi cez deň ani v noci moc nepospi doma
@januska12323 on odpadol keď bol na dovo doma 2 týždne a robil mi večer prikrmy...nie keď pracoval
@kamoska_z_konika tu sa budu vsetky teraz predbiehat, ktorej manzel menej robi doma. V inej diskusii sa budu stazovat, ze muzovi robia full service, nevladzu a panko si nasiel milenku, lebo zena je vystavena. A panko sa necha obskakovat. Pekne si s manzelom sadni, vysvetli mu ako funguju normalni manzelia a otcovia. Nech aspon ciastocne odbremeni ,ale nie sledovanim TV.
Ja dom mala tiez dieta, co mi spalo 2xdenne po 30 minut a ked ma nevidelo,tak rev. Takze ani cez den som si nepospala, ani v noci. Kto nemal take dieta, nepochopi. Keby som nemala normalneho manzela, tak ma picne. Ano, niektore zvladnu 2-3 deti. Len niektore deti spia, niektore su kludne, niektorym mamicka capne mobil do ruky, niektorym sa nevenuju, niektore mamicky nevaria a maju doma neporiadok.
@ivusk keď čítaš tak spi 30 min..sorry tak rýchlo zaspať neviem
@stanulienkat Môj muž robí doma veľa, okolo dieťaťa, aj okolo domácnosti. Takže sa tu nejdem predbiehať, ako málo doma robí. Čím viac toho čítam na koníku, tým som vďačnejšia, koľko toho môj muž robí v porovnaní s bežnými chlapmi, o ktorých sem ženy píšu. A to má môj muž pracovnú dobu podobnú, ako autorkin: 12-tky, práca cez víkend + ako bonus práca dlho do noci. A veľakrát nemá ani tie 2 dni do týždňa voľné, väčšinou tak jeden. Aj k synovi nikdy nemal problém vstať, hoci som to od neho nežiadala, aj tak sme boli vždy všetci hore, keď sa malý zobudil. Ja autorkinu situáciu vôbec nevidím tak čierne, ani nemám pocit, že jej muž nič nerobí. Ona je teraz vyčerpaná a nevyspatá. Ale je to len obdobie, ktoré treba zvládnuť.
@maciatkolulu ako zase. Zvladat narocne dieta. Domacnost a neviem co je ozaj niekedy narocne. Nevravim ze nezvladnutelne ale vycerpavajuce. Mozno aj to ze je len doma psychicky ubija a nevidi nic ine len plienky. Prsnik. Hrnce. Vysavac.
Ale netreba sa upinat na to co cloveka vycerpava. Ale hladat moznosti kde energiu naberie. Co mu urobi radost.
Ved aj tu som neraz citala ze maminky isli skor do roboty lebo tam si vedeli oddychnut-asi na tom nieco bude.
Kazdopadne nic nemeni na situacii ze autorka si musi najst spravny rezim. Okresat povinnosti pei ktorych uz ani ona sama nevladze a nemusia byt urobene.
Oddychnut ak ma cas cez den kedze v noci musi vstavat. Pripadne nejake vitaminy.
@kamoska_z_konika Keď sa narodil syn, tak som nespala vôbec 8 mesiacov. Dcéra nosila domov zo škôlky všetky choroby sveta, syn sa v noci budil každú pol hodinu, každučkú noc, muž mal vo firme hrozne veľa roboty, takže pomoc žiadna, moja mamka sa strala o svoju mamku, takže mi nemohla prísť vôbec a svokra nemala záujem. A prežili sme to. Musíš počkať, kým ti malá vyrastie, potom si oddýchneš. Alebo si nájdi opatrovateľku, ktorá ti malú pôjde aspoň pokočíkovať a ty si oddýchneš.
30 minút mi spalo dieťa, keď som si neľahla vedľa neho. So mnou aj 3 hodiny 😂 vyskúšaj
@kamoska_z_konika ak budeš na neho takto tlačiť, aby si nakoniec nezostala s dieťaťom sama a potom si už budeš musieť poradiť.
Skús spánkové poradenstvo. Na upratovanie si niekoho zaplaťte. Mám podobne náročné dieťa, manžel sa mu venuje tak 2-3x denne po 5 minút ak potrebujem, inak pracuje v podstate 7 dní v týždni. Ešte mám staršieho, toho nosí do škôlky (nie vždy). Ak je co zmeniť, porozprávaj sa v kľudne s manželom a skúste nájsť riešenie. Hnev na rodinu ti len uberá energiu. U nás zmena nehrozí, ale zas vedela som, do čoho idem. Na únavu skús doplniť vitamíny a keď máš chvíľu čas, tak sa venuj niečomu, čo ťa baví.
Ďakujem baby, určite si s ním ešte raz sadnem a porozprávame. Plus budem sa snažiť si nájsť čas pre seba alebo ísť von s inou babou co ma malého častejšie ci pospat s malou..plánujem ísť aspoň ku kadernícke, že si urobím radosť.
@1andrea111 nič v zlom ale on domov nosí jedine financie a to co som písala ze je s malou...som dieta matky, ktorá sa musela presne takto točiť okolo domácnosti, vyhorela a potom si to odpykali deti
viete mi poradiť ešte nejaké osvedčené vitamíny na únavu?
@kamoska_z_konika ale z čoho odpadol? Je ten typ čo musí stále niečo robiť? Nenahraditeľných sú plné cintoríny, musíte si dohodnúť kto čo bude v domácností robiť. Nepodstatné veci neriešiť.
@kamoska_z_konika železo máš ok po pôrode? Možno aj krvný obraz by nebol na škodu.
@kamoska_z_konika počkaj, tvoj muž chodí do práce 5x do týždňa na 12hod, ty si doma s deťmi a ty očakávaš, že on bude v noci vstávať? Alebo som len niečo nepochopila?
A od akých ťažkých vecí dáva svokra ruky preč? Čo také ťažké ty potrebuješ robiť? Mimochodom, svokra má svoju domácnosť alebo býva zadarmo u teba?
nechapem preco by ti nemohla pomocnt tvoja 70 rocna mama, teda nepisala si ci je chora alebo len ze ma 70 rokov. Lebo pomoc je aj len to ze vezme dieta na 2 hodiny kocikovat a ty si pospis napriklad. Ale ak je chora to je ine
muz ti pomaha cez den svokra s lahsimi vecami a ty si invalidna ze potrebujes taku velku podporu a este ti neni dost ?
@januska12323 vybral si dovo aby mi pomohol keď prídem z pôrodnice. Prišla som domov, a v noci mi pomáhal robiť prikrm..vydržal týždeň, tak prišiel covid a odpadol doma...záver na neure tetanicky záchvat vyčerpanie ( ok odvtedy ho nebudim, snažím sa jo pochopit)..ale ráno vstane a fnuka jak nevládze on chce spat keď ma volno ráno sa mu nechce vstať k malej a pod...mam niekedy nervy ze si myslí že mám 24 h fungovať len preto lebo som na materskej
@katulienkax býva v ke a chodí ma pozrieť raz za uhorský rok..je na dôchodku a stará sa o moju staršiu sestru a domácnosť. Aj na návštevu chodí max na 1 h
@loginexistuje čítaj s porozumenim
@kamoska_z_konika sak citam a pytam sa aky je dovod ze potrebujes tolko ludi na pomoc mozu byt dve situacie
dieta vyzadujuce si speci starostlivost
matka vyzadujuca si speci starostlivost (objektivny/subjektivny dovod
skus mozno napisat tvoj denny program
@kamoska_z_konika no uprimne mam 2 deti . Obidve predcasne narodene s malou 4,5 mesiaca som spavala na stolicke pri posteli na jyske a potom 5 mesiacov s malou na rukach aby si nevytrhavala sondu a infuzie .....spanok max 2 hod za noc ..... maly bol vzdy zas len v nosici v noci hore kazde 2 hodiny az do 2 rokov . Nikdy aom nepoziadala muza aby v noci vstal a rovnako aby bol s detmi poobede sam . Vzdy sme si deti podelili alebo ideme spolu . Vecer caka domacnost plus varenie kedze som silna alergicka na jedlo .
Pofla mba ide o to ako sa matka stavia k materstvu 🙂 ci ju to bavi alebo nie .
Ja nechápem akú pomoc potrebuješ? Akože vstávať k malej v noci? Prečo? Veď je zamestnaný chlap a potrebuje sa vyspať aby v práci nerobil chyby, podával výkon... Ty si na materskej a keď ti malá spí, kludne si zdriemni aj ty s ňou cez deň. Ja som mala dve deti po sebe a veru ma ani nenapadlo, aby k nim po nociach vstával. Radšej som ho poslala spať do obyvačky, aby sa vyspal. Ano, ak som bola nejako chorá tak jasné že sa staral on, alebo bol víkend, tak ráno po zobudení mi deti vzal z izby aby som si ešte trochu pospala ak sa dá. Hlavu hore, buď vďačná za dcérku. Možno máš len nejaké zlé obdobie a si vyčerpaná. To prejde...
Pridávam sa vrelo k rade, aby si si k dieťaťu ľahla a tak skúsila predĺžiť denný spánok. Pre mňa to bolo ako vykúpenie. Naučila som dcéru zaspávať na veľkej posteli a ležala som pri nej. Doslova všetko som nechala tak, žiadne, že počas spánku variť, upratovať a podobné blbosti. Pred uspávaním som sa najedla, išla na WC, všetko si nachystala, niekedy aj notebook a materiály k posteli, keď som potrebovala pracovať a už som sa od nej nepohla. Pomrvila sa, rýchlo strčiť prsník. Veľmi jej to predĺžilo spánok, aj ja som si oddýchla, už len tým, že som ležala. Zaspať som cez deň nevedela nikdy. Aj dieťa lepšie naladené, lebo sa vyspalo. Momentálne to budú už 4 roky, čo som neprespala noc, lebo mám dalšie dieťa, ale tieto denné pauzy sú veľkou pomocou.

@horalka1986 to ze keď ma volno aby riešil svoju familiu a nie vedľa svokrovcov, klientov atd...