icon

Sme Rómovia a susedom sa to nepáči

12. júl 2021

Nevedela som sa rozhodnúť či písať anonymné alebo nie, no nakoniec som to dala na anonyma. Kúpili sme byt v bytovke veľmi tak rodinné založenej. Máme aj záhradu k nemu, no proste krásne bývanie, Vďaka Bohu za to.Bola zámnou tak dva dni do zadu suseda, že od kedy tu bývame chodí tu strašne veľa Rómov. Áno sme Rómovia. A že keď k nám niekto príde mám im ho predstaviť. Ja som ostala pozerať ako puk. Susede som zo slušnosti nič nevravela, ale nejak si to neviem predstaviť, to akože príde svokra, mám zaklopať všetkým a povedať to je moja svokra?Atď? A ešte mi povedala že susede sa stratili štipce, a druhej hračka z kociara. Dotklo sa má to.

simoncik
12. júl 2021

Tak osobne ich predstavovat urcite nemusis. Preco by si aj mala. K tomu, ze ste romovia... Tak je mi luto, urcite mas prwvo citit sa tak. Aj ja mam roma polocigana a neriesi.. Beriem ho ako kazdeho ineho. No vies nie vsetci su taky. Maju mozno obavy z nepoznaneho. Vacsina je neprisposobivych.to hadam uznas. Daj im cas a priestor nech vas spoznaju a casom vas budu brat uplne normalne. Neber si vsetko uplne k srdcu. Aj ked verim, ze je to tazke

autor
12. júl 2021

@mariska30 Veď áno, len som sa chcela vyrozprávať vieš, nemám veľa kamosiek A tu kde bývame vlastne žiadnu. Všetky sú rozlietane po svete

autor
12. júl 2021

@simoncik Áno uznam , väčšina je proste taká, ovplvnena generačnou chudobou.

kristina2412
12. júl 2021

My máme extrémne zvedavé susedy ,ktoré striehnu na každu návštevu. Je to čudné ale keď som niektorú stretla vždy som susedke povedala že toto je moja mama, budem mi sem vodiť zo školy dcéru dosť často. Suseda uspokojená , babke vždy zakývala a žiadne senzácie sa nekonali. Ak to má suseda v nature je jedno či ste Rómovia či nie...

mariska30
12. júl 2021

A odkiaľ si napr.ja ich mám v rodnom meste😄Tu kde momentálne bývam(Vydrany) mám tak jediné dobrých susedov 🤣🤣🤣

autor
12. júl 2021

@kristina2412 Možno to má v nature, no ja zas pre jej náturu, nebudem uspokojovať jej potrebu vieš.

lilika2891
12. júl 2021

Je to smutné držím ti palce a nedaj sa vieš niektorý ľudia skúšajú že pokiaľ sa necháš robia to naschvál aby vás vystvali neustupujte tu na slovensku je to tak nenávidieť Maďara Čechov Rómov to je ta sprostá mentalita národa

tosomja
12. júl 2021

A oni ti chodia predstavovať svoje rodiny? 😄 To je fakt dobrý vtip 🙈
Ináč, bývali sme v bytovke, kde boli 4 rómske rodiny.
Jedna bola početná, neviem už presne koľko ich bolo, asi 15 v 3izb byte, oni boli špinaví, ale nerobili hluk, ani problémy, proste vtedy, pred 30 rokmi nebolo veľmi na výber, či ich tam chces, či nie. Druhá rodina len rodičia a dve deti, oni boli čistí, ale hluční a dve rodiny boli také slušne, čisté, vychované, vzdelané. Dokonca sme k nim chodili aj jesť, aj spať. A oni k nám Mohli by jesť u nich zo zeme, tak mali čisto. A boli sme veľmi dobrí kamaráti. Keď sa stretli ich rodiny, alebo mali oslavu, tak nikdy nikto sa nesťažoval na hluk, sú temperamentní , zábavu majú v krvi. Ale povedzme si pravdu, koľkokrát "biely gadžo" robí väčší bordel, väčší krik a cirkus ako cigán 🤷

gazpalm
12. júl 2021

Ludia su zli a hlupi,snad ,ked ta spoznaju ,budu ok...nic to nemeni na fakte ,ze odsudzovat niekoho koho ani nepoznam ,na zaklade viery,etnika.....je strasne ubobe 😊

autor
12. júl 2021

@tosomja No super, takže sama si zažila že Rómovia sú aj taký aj taký.

autor
12. júl 2021

@lilika2891 Ďakujem ti. Mne nejde o mňa skôr o to že keď sa chodilo do školy deťom sa to dávalo pocítiť

autor
12. júl 2021

@gazpalm Veď to, ale je to asi prirodzene, každý z času na čas posúdi odsúdi, ja sa to snažím nerobiť, no ak tak mi občas ujde. Napríklad už už som šla tu napísať niečo o tej susede, no potom som sa stopla, že nejdem odsudzovať

sasitimi17
12. júl 2021

A keď ti príde návšteva tak nieste naozaj trochu hluční?
Aj nad nami bývajú Rómovia (úplne slušní ľudia), ale keď im príde návšteva no to je na porazenie 😅 veľmi nahlas sa rozprávajú, večer keď malú uspavam tak normálne počujem o čom sa rozprávajú, smejú sa strašne nahlas, nadávajú, spievajú si, minule som tam už aj ten elektricky klavír alebo niečo take počula
Ale keď nemajú návštevu tak je ticho kľud, aj na chodbe keď sa stretneme tak sa pozdravia, všetko je okej len až na tie návštevy 🤷🏼‍♀️

kristina2412
12. júl 2021

Pozri, ja sa konfliktom snažím vyhýbať, som v podstate nad vecou. Keď bude pokojne spat s vedomím že je to naša babka ,nech sa páči. A poviem ti,že na dovolenku odchádzam s kludnym svedomím aj na dva tyzdne, pretoze suseda je lepšia ako strážny pes....pomaly volá políciu aj na roznos letákov😄vo voľnom čase obchádza poschodia najma v lete či sa niečo nedeje...

autor
12. júl 2021

@sasitimi17 Myslím že nie sme hlučný, aj keď máme návštevu. V byte kde sme bývali pred tým nám stále susedia povedali že nikdy nás není počuť, ani keď k nám niekto prišiel. Lebo som sa pýtala na to. Naozaj aj ja aj manžel sme vychovaný tak že aj keď niekto príde je to normálna návšteva. Keď je oslava, to inde, kde niesi žiadny susedia. Tam sa už vybujačime 😀👍

autor
12. júl 2021

@kristina2412 Zlataaa suseda potom. Ja som mala tiež taku, že keď som vyvesala šaty cez leto na dvor, mi dávala pozor na nich aby dakto nevzal 👍😀😀

kristina2412
12. júl 2021

Neboj to sa podda. U nás na prízemí bývajú dvaja černosi, zlatí sú,ale kým si babky zvykli trvalo to a teraz sa susedy predháňajú kto tým úbohým " černoškom hladnym,ktorí majú rodiny ďaleko napecie " 😄😄😄

marsmykkok
12. júl 2021

No u nás "bielych' je to tak že nás rodina príde pozrieť raz za rok a aj to 2-3" kusy" nie pomaly futbalová jedenástka. A možno tam predtým býval ležiaci starček o ktorom ani nevedeli a aj "biely" normálny človek čo chodí do práce, na nákupy, na prechádzku by sa im zdal divný že vkuse beha. Ako sa hovorí keď nejes niekoho chlieb môže ti byť jeho názor ukradnutý. Ber to jedným uchom dnu druhým von. Trápiť by ťa to malo iba keby ti na tom človeku záležalo alebo by to bol tvoj šéf, ale názor susedky ti môže byť ukradnutý.

klip0
12. júl 2021

To je sila toto... A ona ti bola predstaviť niekoho už ?

20erika07
12. júl 2021

Je to smutné, nedat vam sancu a hned zatratit s predsudkami. Neviem si to predstaviť cely zivot niekomu dokazovat ze som sice rom ale slušný, musi to byt psychicky narocne. My sme sťahovali do bytoveho domu kde zila jedna romska rodina nad nami, mali sme len my dvaja spoločný vchod a dvor. Nepoznali sme ich moc ale oni nas ano, boli uz na dochodku, chodili k nim deti aj vnucata, dokonca ked mali raz za 5rokov oslavu prisli nam to oznamit a doniesli aj kolace za trpenie hluku. Boli to uzasni,mili susedia. Mali sice posledneho syna takeho ze tu stale bola za nim policia, ale ked dospel odisiel prec aj robit aj byvat. Je nam za nimi smutno. Teraz tu mame bielu rodinu s troma detmi bez výchovy, matka stale blaci po nich, nadava im, ked su von absolutne nedava pozor na nich, robia bordel po dvore, smrad vo vchode, psa maju ktory trpi na retazi, ani raz nebol na prechadzke za skoro rok,potkany od neho k nam,smrad ako v chlieve aj von, och. Katastrofa. Zlatí nasi susedia rómovia 😔
A inak sa priznam ze velmi vela sa rozculujem nad tymi z osad, v praci som s nimi casto a casto vyvolavaju konflikty, nicia cudzi majetok, atd atd atd,na tych nemam pekne slovo. Je mi luto vas slusnych, ze trpite kvoli etniku . Tak ako vie byt rom asocial takisto aj biely a ine farby.

surama
12. júl 2021

Nic si z toho nerob. U vas vadi, ze ste romovia. My s manzelom romovia nie sme, ale ked sme kupili byt, tak v prvy den prerabky uz po nas vrieskala suseda,ze dokedy chceme vratat, dokopy sme prerabali len 2 tyzdne. Potom sme si dali urobit menovky na schranku a zvoncek a niekto nam napisal LIST, ze ci si myslíme,ze sme nieco viac, ked mame tituly,ze dnes to nic neznamena. Potom nas dosli zdrbat,ze sme dvierka na vytahu nezatvorili, pricom sme vtedy ani vytahom nesli. Potom,ked sem menili kuchynu, tak hned,ze neze steny na chodbach orypeme....no proste pridu novi ludia, tak si ostatni potrebuju rypnut a vy ked ste romovia, tak duplom to vyuzivaju. Musia casom zistit, ze ste v pohode, aby bol klud.

natalia
12. júl 2021

Ahoj pevné nervy prajem 😂
Po časom sa spoznáte a ešte si dáte spolu kávičku 🍎🍫

miriam11
12. júl 2021

To ma mrzí. Vieš, veľa ľudí zažilo s Rómami nie príjemné situácie a z toho pramení nedôvera. Musia v vás spoznať. A určite by som návštevy nikomu nepredstavovala 😁🙈 Suseda je riadne vysinuta "stara škola". Ešte si zrejme užijete. Ale neboj sa, časom pochopia, že ste normálny. My sme tiež mali v bytovke kedysi 2 rodiny Rómov a boli to veľmi zlati ľudia. Držím palce

slovakboy
12. júl 2021

Ono niekedy nepomôže ani keď vás spoznajú. Predsudky sú silné ale mladí vedia byt iní. Ja som v detstve mal v bytovke za susedov Rómov. Mal som ich veľmi rád bol som predškolák a také deti nemajú predsudky. Otec bol rád že sa kamarátime ale spomínam si keď pred niekym z rodiny sa chválil, že sa kamarátim s cigánmi. Nechápal som prečo je to také dôležité alebo čudné. Myslel to dobre ale tak divne sa usmieval ako keby tým povedal - chudáčik ty sa kamarátiš s niekym s kým by si nemal. Neskôr sme sa presťahovali a tam už to booo horšie. Rómovia nás prepadávali a okrádali na ulici deti. Už predsudky sa začali zhoršovať. Vo vedľajšom dome bola rodina tzv slušných Romov. Nemám rad ten výraz to ako keby Nemec povedal že som slušný Slovák. Ale rodičia pracovali a chceli v živote niečo viac dosiahnuť. S ich deťmi sme sa nejako nepohodli rýpali do nás strašili a hádzali kamene. Ten starší z diaľky trafil bratovi hlavu a rozbil mu ju kameňom bolo treba zašívať. Ten Róm sa rozplakal keď videl čo urobil, bolo vidieť že sa nechal uniesť temperamentom kričal nadával ale plakal. Otec šiel na políciu do školy prišiel policajt zavolal si jeho mňa aj jeho triednu. Vraj sme sa mu vysmievali. A asi ano niekto z našej skupiny sa mu smial. Chlapec Róm sa rozplakal učiteľka mu neuškodila povedala že sa dobre učí a ja som bol v klude. Policajt to chcel urovnať robil zápis jemu prikázal že kamene nesmie hádzať a mne prikázal že sa mu nesmieme vysmievať. Museli sme si podať ruky. Nebol to problém. Jeden z jeho bratov ma na prechode pre chodcov kopol do zadku aby mi ukázal že sme bonzaci. S kopancom na políciu nepôjdem. Ale neskôr sa snažila cela rodina deti s nami skamarátiť a chvíľu sa to darilo. Neboli sme kamoši ale rodičia im asi povedali že sa mame kamarátiť. Raz jeden z tých chlapcov zakričal na celé sídlisko mame na okne cely natešený že sa s nimi kamarátime. Vtedy som znovu pochopil že nie sú takí zlí ako som si myslel. Neskôr som mal aj negatívne skúsenosti s Rómami ale aj pozitívne. Snažím sa na nich pozerať rovnakým uhlom. Sú temperamentnejšî preto sú hlučnejší. My sme temperamentnejší ako napríklad Dáni. Pre nich sme podobne hluční ako pre nás Rómovia. To nehádžem všetkých do jedného vreca ale snažím sa upozorniť že rozdiely sú aj budú len ich treba prijať rešpektovať. Aj oni sa majú snažiť prispôsobiť nám ale aj my im. Každý musí urobiť krok k tomu druhému. Ja si myslím že zo strany bielych je cítiť veľký chlad odpor a strach a oni to cítia uráža ich to rovnako ako nás uráža takýto prístup od vyspelejších cudzincov. Potom nám robia niektorí napriek. Na úradoch vykrikujú a keď vidia strach a odpor tak to zneužívajú. Dalo by sa veľa filozofovať chcem len povedať že pre porozumenie treba niečo urobiť a zbaviť sa predsudkov. A začať by mal ten silnejší čiže my bieli. Na každého Roma sa pozerám najprv ako na seberovného. Podobne ako by sestrička v nemocnici nemala kričať na každého staršieho človeka ako na hluchého. Predsudok: každý starý je hluchý. Čo sa tvojho problému týka máš to ťažké. Musíte byt dvakrát lepší ako bieli a furt si niekto niečo nájde. Bo cigáni, bo toto bo tamto bo oni nemôžu mat auto atd. Je to smutne. Skus si nájsť niekoho z bielych kto ti bude rozumieť. Kamarátku. To zblíži a ukáže druhým pozitívny vzor. Veľa som ti asi neporadil možno má ešte niečo napadne.

autor
12. júl 2021

@slovakboy Waw, práveže tak pekne si to napisal. Aj dievčatá tu veľmi pekne písali, no ty si spojil dve svet do kopy.

rora
12. júl 2021

Z takehoto byvania snov sme neskor utekali tiez prec a to nie sme romovia.... takisto mala bytovka, vsetci sa poznali roky, za bytovkou zahradky.... ale to boli furt otazky od susedov "kam idete,na kolko, co tam budete robit, kde ste boli atd...." clovek bol pomaly na kazdom kroku sledovany... Obmedzila by som vsetku komunikaciu so susedmi v prvom rade iba na pozdrav.Ak bude niekto rypat a snazit sa vyrobit problem tam kde nie, spomenula by som medzi recou ze bratranec ma zaujem kupit od vas byt, ale nakolko ma 10 hlucnych deti nezda sa ti to ako dobry napad, ale premyslas o tom....

slovakboy
12. júl 2021

Ďakujem. Opravil som ešte tam tie preklepy

selest
12. júl 2021

Ja by som jej povedala ze som nevedela ze tam maju taky zvyk predstavovat si navzajom navstevy kedze mne zatial nikto tu svoju nepredstavil. A ze dakujem za upozornenie ze si nebudem nechavat veci na chodbe aby sa mi nahodou tiez nieco nestratilo..
My byvame v bytovke kde ziju aj biely aj cigani vsetci su ok. Ked sme sa sem stahovali kazdy nam hovoril aky su radi ze byt kupila slusna rodina😅ze je to ticha prijemna bytovka. Verim ze keby sme boli cigani tak nam uz chodia buchat na dvere, mame velmi hlucne dieta a velakrat aj my kricime ked uz sa inak neda.
Predsalen tie predsudky mame tak hlboko v sebe ze ludia na vas pozeraju cez prsty a striehnu na chyby ktore by si u inych ani nevsimli.

andrejka1974
12. júl 2021

neboj sa vsetko prejde a budu vas mat radi, poviem ti moju skusenost kupili sme dom , kde chodime na vikendy je to v madarskej obci a my sme z bratislavy po madarsky nevieme ani slovicko v tej dedine vsetci vedia po slovensky ale nechcu sa rozpravat susede vadilo plachta na plote ze jej obcas strekla voda ked som polievala zahradu jednoducho sme si postavili betonovy plot a este pred tim sme sa skamaratili a zacali nas mat radi aj nase deti proste chce to cas u nas v bytovke zije rodina ako vy a byvaju tu od mojho detstva a moja mama sa smiala. ked som sa spytala monika je romka vsak je to moja najlepsia kamoska a ja som jej vravela vsak je ako ja a normalne ak je nejaky problem v dome ideme za nim so vsetkym pomozu pd zabuchnutych dveri cez postrazenie deti seretavam sa s nimi od detstva a to tu zijem uz 46 rokov takze aj vy casom budete patrit medzi tych najoblubenejsich

tncka
12. júl 2021

Teba by som napr.chcela spoznat. Ja nepoznam jedineho roma co by bol slusny,nepil,nerobil bordel. Vsetko tu naokolo co stretavam v meste je naozaj cvarga a potom ma clovek o "vas" taku mienku.