Som čierna ovca manželovej rodiny
Citim sa zle. Nesadla som si so svagrinou ani s jej snubencom. Prestala mi sediet, odkedy spolu byvaju. Ohlupla a to presne povedal aj moj manzel (jej brat). Chybaju im zasady slusneho spravania, velakrat ma nepriamo urazili. Nechcem kastovat ludi podla povolania, ale oni obycajni predavaci a ja s manzelom vysoke skoly. Na nich proste vidiet, ze nie su vzdelani. Navyse, moja svagrina, odkedy robi predavacku za pokladnou, je zrejme zakomplexovana, neustale sa chvali.Co si ona kupila, kam idu na dovolenku, chodi na umele nechty a na rodinnych oslavach ich ukazuje kazdemu - proste primitivizmus🤦♀️
Navyse, prestala mi sediet aj moja svokra, lebo ta ju donekonecna vychvaluje, asi aj za to , ze si prdne.
Neznasam chvalenkarov, neznasam nespravodlivost. Toto cele divadlo zacalo byt pre mna utrpenim, preto som sa zacala manzelovej rodiny stranit. Robi mi zle ich pochaba a plytka povaha, robi mi zle ich pritomnost.
Ja som clovek velmi skromny. Venujem sa sebe, svojim detom a manzelovi. Desim sa Vianoc, ze s tymito primitivami musim travit najkrajsie dni v roku. Manzel ich napriek vsetkemu toleruje.
Ako by ste sa vy zachovali, ked mne svokra so svagrinou nenapisu sms ani na narodeniny, ci meniny. Ja som im pisavala, ale prestala som, ked nevidim zaujem z ich strany.
PS: Teda neviem, co sa tu docitam od Vas, ale nie som zakomplexovana, som vysoka stihla zena s dvomi detmi, na svoj vek vyzeram nadriemerne a to viem. Mam vysoku skolu aj vlastny byt.
Ja len neznesiem ludi bez chrbtovej kosti.
Ako by ste sa zachovali?
Mne to pride zee ty pohrdas nimi. Aka si ty super a aki hrozni oni. No asi by som si s tebou nesadla ani ja a to nue som predavacka a nechovam sa ako oni.
A ja som s dvoma VS akosi nepochopila, aky mas vlastne problem.
Vsak je to muzova rodina, pozdrav sa, usmej sa, dve hodiny navstevy vydrzis. Hotovo.
Kazdy ma iny prejav, niekto je ticho, niekto sa nevie smiat inak ako riadne nahlas. Skor mi prides z napisaneho ako povysenecka mrcha. Ale mozno som len s mojimi dvoma VS sprosta, ktovie. 😉😉😉😉
@bluka2 Ja som sa chcela dohodnut, nech kupujeme len detom v rodine. Nepteslo mi to. Nie, oni sebe kupuju znackove Guess, Tommy Hilfiger, Puma,Adidas. Nie som na ich dary odkazana, mne je jedno, co si kupuju. Len keby sa normalne spravali. Oni si kupuju, cim drahsie - tym lepsie a potom sa s tym chvalia.
chapem. no ak musis tak musis....potom ale trenuj obranu. obrana funguje ako elektricka ohrada a krava: krava pride, dostane sok, odide, ale hlupa krava pride znovu potrase ju odide a takto sa to bude opakovat az jedneho dna krava nepride....a najde si inu obet
obrana: nech sa deje cokolvek, nerobi to s tebou absolutne nic. ani pozitivne ani negativne emocie, nic. ten ksicht musis trenovat, lebo u nas normalnych pochopitelne emocia pride. vzdy ich odbi vtipne trefne bez zavahania a bez emocie. ak su nejake urazky ktore sa opakuju dopredu sa na to nachystaj. ked chces napis, pomozeme ti 🙂 ak sa tvaria ze su nieco viac sprav z toho karikaturu nieco uplne sialene....(ale zase nie na vsetko nech to nevyzera ako zavist...nie ze sa budu chvalit dovolenkou a ty to skarikaturujes) ale ak sa budu chvalit dovolenkou a popritom podpichnu ze a vy ste boli len na chate v tatrach tak to ano....karikatura:
dovolenka: male divy? len male divy? a co ste mali slabsi rok? ved vy si zasluzite ist aspon na mesiac a s jednosmernou letenkou....
"som dokonala v praci, zase sefka nic nevedela a ja som vyriesila problem za 5 minut" - 5 minut? mala si horsi den? normalne ti take nieco predsa trva len dve minuty a preco vlastne si v takej praci? ty by si mala byt menegerka!
"to ostatnym ludom nevadi ze ty bla bla a bla? - s takymi ludmi sa nestretavam 🙂
mas este nieco? daj vsetko sa da zhovadit, len si zachovaj usmev nie ze si vsimnu ze ta to zneistilo
Ja nemam vysoku, nevynikam v nicom, moj zivot je vacsinou v troskach aj ked sa stale snažím ale stale sa to nejako doserie... Ale tiez neznasam take prizemne typy. To co pouzila autorka na opis svojej osoby nie je vystatovanie sa a chvalenkaratvo ake ona kritizuje. Boze, zenske... Nepovedzte mi, ze ste sa nestretli s ludmi, co sa chvalia kazdou chujovinou. Robia to afektovane a dookola stále, stále. S takymi ludmi sa neda vydrzat fakt. Je to des a kto ma aspon priemerne IQ tak je to pre neho trest travit s nimi cas.
Ja sa snazim takym ludom vyhybat. Rodina nerodina. Je mi to jedno. Blbe je, ze nemas oporu v muzovi, ze on je s tym zmiereny. Horšie je, keď mas v praci niekoho takeho a si s nim 8 hodin denne a nemas kam ujst 🙈 Moj chlap ma takúto kamosku. Pride k nam nastastie len 2x za rok. Ja ju uplne neznasam tak ju uz ignorujem ked je u nas. Bohuzial je to odo mna prizemne, viem
Ale moj chlap vie, ze ja ju neznasam a nic neurobi aby ma pred nou uchranil. Nemam problém keby sa stretli niekde mimo mna. Ale ona sa natrepe k nam doma vzdy neohlasene a uz jej ide ta papula. Slovne do mna útočí. Minule do mna isla hodinu, ze daj si vino, daj si vino. Tak daj si palenku. Daj si nieco. Daj si vino aspoň kusok. A toto donemoty. 🙄
@michmich To mi je luto. Tu nejde o VŠ, ale charakter. Este ze ju tam mas len 2x do roka 🤦♀️
Ano, ja to chapem. Len niektore tu to nechapu.
Hej, nastastie len obcas. Snad sa nikdy neprestahuje spat do rodneho mesta 😁 S rodinou je to tazsie. Ak sa im budes vyhybat tak mozu do teba rypat stale. Ze sa robis dôležitá,ze si myslis, ze si nieco viac. A tak ako tu v diskusii... Proste vzdy budes za zlu 😔 Pripada mi, ze svagrina zavidi. Vtedy sa potrebuju ludia vystatovat.
Uha, tak to ti trochu lepšie rozumiem. To je taký špeciálny typ ľudí, čo má rado takým veľkým nápisom tieto značky na tričkách a tak. Ste proste ini, a nie preto, že sú predavači. V mojom kruhu sú drvivá väčšina s titulom, ale mám aj takých kamarátov povedzme z predporodneho kurzu, čo napríklad super inteligentný muz, čo môžem kamoške v dobrom závidieť, je rád v prírode tak kaslal na také bežné joby a strihá koruny stromov, stará sa viac o dieťa a tak. Nie je to o titule ani o profesii.
Presne viem ake typy ludi mas na mysli 🙂 manzel ich ma v praci su to doslova hlupane a sedliacky v jednom najhorsie je ze su aj taky muži 🙂 - vysavaju z teba energiu svojimi rečami , gestami a správaním ( myslia si aky su uzasny , múdry a svetový a pritom presny opak ) im nevysvetlíš ze sa da žiť aj slusne , kultivovane a s empatiou voci druhým a ze kazdy moze mat iny nazor ( nie lepsi alebo horší proste iny) hold zivot je o rozmanitosti a je uz na tebe ako sa s tym vysporiadas
Chapem ze tie navstevy su náročné neda sa proti tomu nic je to ako boj s veternými mlynmi , neda sa ti poradit nieco co by ti pomohlo lebo keby nieco take bolo takyto ludia by uz boli davno hudbou minulou
Jedine ze si das nieco na nervy a hlavne zachovať chladnú hlavu a pevne nervy opakuj si ze raz ta návšteva skonci na hlupákov patri jedine zostat nadvecou , drzim ti päste lebo palce su malo 🙂
P.s manzel na nich aplikuje opačnú reakciu ak ho naštvú alebo su naštvaný tak ich prekruti v komunikácii az mu sami ďakujú 🙂
@michmich Ano, presne. Ze obmedzim navstevy a komunikaciu - otoci sa to proti mne. Uz teraz som u nich nebola viac ako mesiac,lebo to je toxicita pre mna ako vysita, ale ked som pozvana na oslavu, to musim ist. Tento december je pte mna kriticky. Alebo by vypravali , ze som s mamzelom pohadana, preto som neprisla alebo ze robim dusno, alebo ako pises, ze som dolezita. No nic. Zoberem si z tych komentarov tu to najlepsie a ostatne aka som ja majsterka sveta,co som zdedila byt, aj peniaze. Nie, nie som najkrajsia na svete, len mam svoju uroven.
A ja nemám ani vysokú a viem že sa píše nadpriemerne...ale nie je to jednoduché ja by som sa ich stránila či je sviatok alebo piatok bolo by mi šuma-fuk muž nech ide ale ja ostanem doma a urobím si krásny večer čas sama pre seba...
@bluka2 Ano, presne tento tip ludi 👀 Ja sama mam rada oblecenie, rada sa pekne obliekam a ked sa ma svokra spyta, ci som si v obchodnom centre nieco kupila, radsej zaklamem, ze nic. Aj ked mam nieco v kabelke. Ja sa proste nerada chvalim, resp.mne je trapne jej nieco ukazovat. Ved ona s tym nema nic.
Píšeš, že neznášaš nespravodlivosť … kto je tam nespravodlivý? Že ty máš lepšie vzdelanie a nejdú sa pokakať z teba? Švagriná je normálna žena , ktorá sa teší z normálnych veci a preto ju svokra viac “berie”. Z teba priam sála nadradenosť a pocit, že to tebe sa musia všetci klaňať, lebo si viac ako švagriná ( teda si to myslis o sebe). Z textu vyplýva, že v skutočnosti na nu žiarliš a to fest. Muž ta dokáže ešte vystáť?
@vevapeto Muz nesuhlasi s ich spravanim, tiez pretaca oci, ale je zvyknuty,lebo s nimi zil 25 rokov zivota. Dakujem za nazor, je milny. Muz ma chape, ze sa citim zle. Ale nebusim do nho, ja sa nechcem rozvadzat kvoli jeho pritankovanej rodine.Poviem mu, ked ma urazia, on je bud ticho, alebo povie, ze mam pravdu. Minule aj urazili nas, lebo darceky od nas neboli dost dobre im. Nesud z par riadkov. Manzel bol fest sklamany z vlastnej matky.
Tak vyslovene obmedziť kontakty, je jasne že povahovo si nesadnes ani so svokrou, ani so švagrinou.
Toto sme mali aj my v rodine, ale zas švagriná opovrhovala mnou aj druhou švagrinou. Nemala dôvod, mali sme ju radi. Nakoniec sa to vyriešilo samo, švagor sa s nou rozviedol, lebo zistil, že ani on jej nebol dostatočne dobrý 😂
@vevapeto Hrozne 🤦♀️ Dakujem za zivotnu skusenost. Ja sa budem starat hlavne o moje manzelstvo a oni ma nezaujimaju. Musim sa odosobnit, mat nadhlad, povzniest sa nad to. Dufam, ze to budem vediet aplikovat aj v tej konkretnej situacii.
To urobíš najlepšie ✌️
Mne tiež vadilo to čo tebe. Dlhé roky som s tym bojovala. Aj som sa vyhýbala určitým ľuďom. Žial, sklamem ťa asi v odpovedi. Chýba je v tebe. V Tom ako to celé vnímaš. Toto učíme aj naše deti, aby sa nenechali vyprovokovať. Ale nie si sama. Je nás veľa čo máme rezervy. Je to možno aj z tvojej skromnosti a úprimnosti. Ja som tiež taká. Čo mám, s tým som spokojná. Chváliť sa nepotrebujem. Rozdelila som si v hlave ľudí, podľa svojich síl. Ak sú ľudia ktorí mi úplne nesadli, našla som si na nich to čo na nich obdivujem, prípadne čo sa mi na nich páči, vlastnosť napr. A sústredím sa na to. Nepripuštam si nic. Mám svoj vnútorný pokoj a tak ma už nerozhadže nič. Ak ti na nich nezáleží, nemôže ti od nich nič ubližit. Ak tvoj muž stojí pri tebe, ma rovnaký názor. Nestresovala by som sa.
Daj si pozor, možno vedia čo ti vadí a just to robia. Pridi s americkým úsmevom. Veselou náladou. Do sklesnuteho v rohu si každý kopne.
@ milá autorka. Holt nemáš to v rodine ľahké ale máš super, že manžel ti drží tvoju stranu. Je jasné, že je to jeho rodina, čiže úplne sa rozhádať a prerušiť kontakty nechce, čiže to tak trpí spolu s tebou. Radím občas akože ochorieť a nemusíš byť úplne na každom stretnutí. Tvoja švagriná je presne ten človek, ktorého mať v rodine nechceš. Človek s nižším vzdelaním a najmä toxickou povahou (všetko mixnuté v jednom) dokáže v rodine narobiť šarapatu raz dva. Určite sa im nesnaž zapáčiť (to sa ti nepodarí), lepšie bude keď sa občas odstrihneš. Usudzujem, že švagriná žiarli až je zelená a je dosť nesebavedomá a holt takto sa snaží byť stredobodom pozornosti, aby bola čo najviac zaujímavá. (nevysvetlíš jej nevhodné správanie a ani to nikdy nepochopí, že tak sa nespráva). Svokra ju v tom podporuje, asi aby sa necítila neschopne medzi vami. Tieto osoby majú ešte v povahe aj to, že čokoľvek urobíš, povieš všetko prekrútia a otočia proti tebe + pridajú aj úročenie. Držím palce, aby si dokázala zvládať takéto situácie. Je to o tvojom vnútornom nastavení. Môžete si s manželom dať rituál, že po každom stretnutí si urobíte radosť - pekný večer, wellnes víkend, pohár vínka, objednanie jedla, pôjdete na nákupy atď. A urobíte z toho tradíciu. Vždy sa budeš tešíť, čo bude nasledovať po stretnutí a možno ti to lepšie pomôže zvládnuť celú situáciu.
A čo sa týka komentárov z modrého koníka, tak nič si z toho nerob. Tu je trend, že ako náhle jeden, dvaja niekoho zlynčujú tak sa pridá celé stádo. Robia to pre svoje uspokojenie, aby sa odreagovali a do niekoho kopli a hneď majú krásny nedeľný večer. Sú to tie isté nešťastné osoby, čo majú potrebu stále niečo komentovať, pričom nevedia porozumieť písanému textu. Z tvojho textu necítim chválenkárstvo ale len opisuješ situácie v rodine, čo je niekedy ťažké.
Nehnevaj sa, ale už neomietané v každom komentári slovo - vysoka škola. Keby ti to tu niekto rátal, som zvedavá koľko krát by narátal to slovo. Na výške som mala rôznych spolužiakov tiež a poniektorí poriadni podivíni, VŠ rozhodne tiež nie je zárukou inteligencie. Oni 2 len majú takú povahu. Nezmeníš ich, manželovi povedz, ze ti ich spoločnosť nerobí dobre a toľko tie návštevy obmedz. Inak, naozaj ti netreba chodiť do fitka? A po 2 deťoch? Lebo nespevnene telo, aj keď je štíhle, za mňa eeee 😀 (teraz zabŕdam 😁) a neber všetko osobne, dopraj, bude ti dopriate, tak to tej švagrinej pochváľ. Možno ti naschval hrajú na nervy, lebo svojou neverbálnou komunikáciou dávaš najavo, že ti to vadí. Tu nejde o vysokú skolu, sú predavačky milé a skromne. Tu ide o ich osobnosť, ktorá ti vadí. Inak nechápem, prečo kladies až taký veľký doraz na to, čo budú hovoriť a čo si pomyslia. Na jednej strane ich neznášaš, na druhej ti až priveľmi záleží na ich názore. Tvoj problém je, ze si všetko až príliš pripúšťaš. Mne by bolo úplne ukradnuté, čo si myslia, čo budú hovoriť, priveľmi to všetko riešiš. Urobila by som tak, aby pre mna bolo dobre a čo tam po nich. Prečo ti tak veľmi záleží na ich názore, aby si na oko bola za tú dobrú?
Tak keď sa len usmievaš a si ticho možno aj oni sa snažia s tebou začať nejakú tému, aby reč nestala tak tlichaju nepodstatné veci, ale keď s tebou nieje rec o ničom, tak hovoria aspoň o sebe… ja by som to tak neprežívala, jedným uchom dnu a druhym von.
"Blbí lidi, taky lidi". Rozumiem co si svojim prispevkom chcela napisat, len to znie trochu nestastne ze sa nad nich povysujes ako niekto s niecim lepsim.... Ty si so svojim zivotom spokojná, oni zjavne tiez, kedze su jednoduchsí - tak si potrpia na ine veci, na ktore by si ty nedavala peniaze lebo je to zbytocnost.... chvalenkarstvo a blbe reci treba vediet s eleganciou odpinkat, ked uvidia ze su ludia, ktori z ich blbovín nejdu do kolien, mozno sa trochu stopnú... nevyhybala som sa im zatial uplne, aby si z toho nevzisla ako rodinný lúzer
Inak z tvojho písaného, neviem koľko máš rokov, ale určite nad 24, keď už máš absolvovanú vš. Ak možem poradiť, nauč sa vyjadrovať myšlienky, pocity, lebo tvoj prejav vyznieva veľmi, veľmi, veľmi neohrabane. ( Z môjho pohladu a tvojho prejavu tu, by som ti tipovala tak 17 rokov, keby nenapíšeš, ze už máš 2 deti) Veľa ľudí tu musí čítať medzi riadkami a domýšľať si, čo si to chcela vlastne povedať. Jednoducho zhrnuté, skús potrénovať svoje vyjadrovacie schopnosti. Možno sama zistíš, v čom máš blok, prečo to nejde. Lebo aj na základe toho si sa tu dostala do konfliktov medzi diskuterkami. A ja tiež len dúfam, ze toto všetko je tvoje neohrabané vyjadrovanie a nesnažím sa ťa brať doslovne, lebo inak by som musela súhlasiť so ženami, ktorým prídeš chválenkár, atď.
Myslím to v dobrom, ale viac si všímaj seba, nie švagrinú so svokrou. Nechci zmeniť ich, radšej využi príležitosť pracovať na sebe ;) nie sú ti blízke témy ich rozhovorov? Skvelé! Nauč sa, ako sa nad to nielen povzniesť, ale skutočne to akceptovať, prijať, že ony sú takéto a vôbec to nemusí znamenať, že sú zlé alebo menej než ty, proste sú len iné a je to ok. Ďalší krok je nájsť to, čo máte spoločné a na čom môžete váš vzťah zlepšovať. Ja ti rozumiem, tiež som sa vydala do rodiny, ktorá je iná ako tá moja, iná dynamika rodinných stretnutí, iné témy rozhovoru, iné prejavy temperamentu, bola som z toho v riadnom pomykove zo začiatku a ani po rokoch nie sú a asi ani nikdy nebudú moja krvná skupina. Ja sa s nimi nudím, moc sa s nimi nemám o čom rozprávať, nebavia ma ich debaty... Ale keďže som mala na výber buď byť z návštev otrávená, alebo sa snažiť nájsť nejaký spoločný bod a spríjemniť si ten čas, voľba bola jasná 😉
Píšeš, že vás urážajú. Prečo si napríklad tým hlavným nezačala diskusiu? Napísať, pri akej príležitosti a ako ťa urazili? Čo ti povedali? Napísať, že švagriná je egocentická osoba? Vieš, keď tu napíšeš, že švagriná sa teší z nechtov a dovolenky, to je taka vec, z ktorej sa teší každá žena, ktorá si dáva robiť nechty, niektoré si ich fotky dávajú dokonca aj na sociálne siete a z dovolenky, kto by sa netešil? Ty by si sa netešila, kebyže ideš niekam na dovolenku? Nehnevaj sa, ale kto ti tu má potom porozumieť? Prečo hneď v úvode nenapíšeš hlavné dôvody, prečo to vadia? Ono to vyznieva, akoby si aj ty potom závidela, ak najväčší problém sú dovolenka a nechty.
Napadli má len 2 veci:
1.dopraj im. Zo srdca
2. Ježiš sa narodil v chlieve. Nie v dome učenca, nie v dome hodnostára, ale v rodine jednoduchého remeselníka a prví ho videli pastieri.
Tak sa premôž, v decembri nech muž normálne vysvetlí, že prišiel len on a deti lebo máš veľa roboty kolo sviatkov. A na Vianoce sa premôž a ber ich tých pár hodín akí sú. Hluční, neskromní, pripadne sa povenuj viac svokrovi, keď ti vyhovuje.
Nikdy si nepísala, že by boli vulgárni, pili nad mieru, starali sa čo a prečo máš ty oblečené alebo Ti nejako vnucovali jedlo, pitie a podobne. Darčeky podakuj, ak nevyhovujú odnes do Charity obchodu. Môžeš aj balík poslať. Potešia tam.
Ale veď sa na nich vys*r a nech si tliachaju čo chcú. Neexistuje zákon ktorý by príkazoval stretávať sa s mužovou rodinou. Proste mužovi vysvetli, že ste si nesadli a hotovo, nech tam chodí sám. Prečo v decembri toľko návštev, snáď 1 stačí, nie? Ak si ochotná prežiť 1 tak keď idete k nim vezmite darčeky pre nich a ušetríte im cestu 🤣🤣🤣

Ani mňa by také darčeky nepotešili, vlastne neznášam také veci a súhlasím, ale tak oni také veci zrejme kupujú aj sebe?
Keby ste sa dohodli nejak inak ohľadom darčekov na Vianoce?