Som čierna ovca manželovej rodiny
Citim sa zle. Nesadla som si so svagrinou ani s jej snubencom. Prestala mi sediet, odkedy spolu byvaju. Ohlupla a to presne povedal aj moj manzel (jej brat). Chybaju im zasady slusneho spravania, velakrat ma nepriamo urazili. Nechcem kastovat ludi podla povolania, ale oni obycajni predavaci a ja s manzelom vysoke skoly. Na nich proste vidiet, ze nie su vzdelani. Navyse, moja svagrina, odkedy robi predavacku za pokladnou, je zrejme zakomplexovana, neustale sa chvali.Co si ona kupila, kam idu na dovolenku, chodi na umele nechty a na rodinnych oslavach ich ukazuje kazdemu - proste primitivizmus🤦♀️
Navyse, prestala mi sediet aj moja svokra, lebo ta ju donekonecna vychvaluje, asi aj za to , ze si prdne.
Neznasam chvalenkarov, neznasam nespravodlivost. Toto cele divadlo zacalo byt pre mna utrpenim, preto som sa zacala manzelovej rodiny stranit. Robi mi zle ich pochaba a plytka povaha, robi mi zle ich pritomnost.
Ja som clovek velmi skromny. Venujem sa sebe, svojim detom a manzelovi. Desim sa Vianoc, ze s tymito primitivami musim travit najkrajsie dni v roku. Manzel ich napriek vsetkemu toleruje.
Ako by ste sa vy zachovali, ked mne svokra so svagrinou nenapisu sms ani na narodeniny, ci meniny. Ja som im pisavala, ale prestala som, ked nevidim zaujem z ich strany.
PS: Teda neviem, co sa tu docitam od Vas, ale nie som zakomplexovana, som vysoka stihla zena s dvomi detmi, na svoj vek vyzeram nadriemerne a to viem. Mam vysoku skolu aj vlastny byt.
Ja len neznesiem ludi bez chrbtovej kosti.
Ako by ste sa zachovali?
No tak skús ísť na ich vlne a pochváľ tie nechty skôr, ako ich začnú ukazovať. Aj tak sa dá, trochu sa im priblížiť v konverzácii. Nie zmyšĺanim. Ja to tak robím, lebo rodinu mam rada, aj keď mi určite veci vadia. No v princípe som rada, že sa môžme stretnúť a teším sa z návštev. Tak sa nastavím a nič ma nerozhádže.
Viem, že 5x za mesiac, či koľko krát to teraz máte je celkom dosť no. Skúste možno vašu návštevu prehodiť na január ako novoročnu. Alebo skúste navrhnúť prechádzku v prírode - to sa mi tiež osvedčilo. Vtedy sa reči rozplynu skôr a bude to pre rodinu zmena, od usedených vianočných návštev. Aj iné témy možno stretnete po ceste.
Darčeky skus uhrať na minimalizmus a navrhnite s mužom, že si aspoň so švagrinou dáte "len "nejaké delikatesy, deťom mini darčeky. Svokru už nejako zvládneš. Na návštevách sa venuj aj svokrovi. Manzel je asi po ňom a švagriná po mame. Bude to horšie, vekom takéto crty osobnosti sú ešte viac v popredí.
A viem, že je to únavné, ale teda chvál ich, pýtaj sa, skus konverzovat aj na tie "ich" bezpečné témy o ničom, zbytočne neryp, načo. Kritiku aj takmozno nepochopia. Daj si víno, skus sa uvoľniť a povzniesť. Aj keď chápem, že situácie sú rôzne. Vianoce sú v takej rodine dosť stres. V januári sa určite niečím príjemným odmeň 🙂
ja ti radim chod na psychoterapiu. to je jedina vec co ti pomoze aby si sa citila inak a zvladala to inak. vid tuto sama opisujes ze sa potrebujes naucit o seba postarat v tych situaciach
blizi "obdobie navstev" , tak panikarim. Tento mesiac december asi 4x, je mi zle. Ja toto len potrebujem spracovat, ako sa obrnit voci tym navsevam, aby ma nekleplo.
Prepáč ale keď nechceš kastovat ľudí podľa povolania, tak to ani nerob.. ak si chcela opísať ich chvalenkarstvo, tak si vôbec to že švagriná je "obyčajná predavačka" a ty vzdelaná s vs NEmusela spomenúť.. absolútne to o ničom nevypovedá, ale ty si to tam jednoducho dala akoby to niečo vysvetľovalo.. keď si chcela opísať situáciu, mala si dať nejaký príklad.. lebo nehnevaj sa že povie na aku dovolenku ide, alebo aké ma nechty je nejaké chvalenkarstvo? Beriem to ako bežnú konverzáciu, aj tu na koniku bežné ženy riešia dovolenky a mňa sa to nijako nedotýka že by som to brala ako chvalenie..
Moja rada je, pracuj na sebe a spracuj si to v sebe. Ich zmenit nezmenis ale seba dokazes, ak chces...Kazdy si zije zivot podla seba najlepsie ako vie a moze. Ano, mas vysokoskolake vzdelanie (ako aj tisice ludi za Tebou a pred Tebou...) Ony nie su vzdelane. Ale je to tak uplne v poriadku. To nevypoveda o ich hodnote - ludskej. Nie su nic menej, Ty nic viac. Musime mat ako lekarov, ekonomov, pilotov, tak aj predavacky, pekarov, vodicov atd...
Vs v dnesnej dobe nie je urcite ukazovatel inteligencie a ani zaruky dobreho zamestnania. Poznam dost vela ludi s vs, kt.nepracuju vobec v obore alebo museli brat co prislo aby uzivili svoje rodiny (hoci aj docasne povedzme..)
Cize toto nijako nesuvisi s vasim problemom a vypust to z hlavy. Neries to v sebe. Nie, nie si inteligentnejsia o nic viac ako ony ked to mas stale pred sebou, ze si stihla vysokoskolacka s vlastnym byvanim. A? Bud rada, ze mas to stastie, ze si vysoka a stihla a mas vzdelanie ale nedavaj to na javo, pretoze potom fakt nie si a ani nebudes v ociach ostatnych viac ako ta povysenecka, dolezita... A maj trosku uctu a nahlad. Uctu k matke k muzovi, kt.porodila a ktoreho si si vybrala. Ved Ti ho vychovala k Tvojej spokojnosti, tak zrejme az taka zla nie je. Akceptuj roznorodost ludi. Da sa vsetko, iba to treba chciet. Prijat ostatnych a vediet, ze maju pravo byt takymi aki su, aj ked my taki nie sme. Uctu si zasluzi kazdy. Ci ma neonove nechty ci pudrovo ruzove nijako to neovplyvni Tvoj pokojny spanok. A z ucty a laske k manzelovi to prezijes uplne v pohode tie Vase rodinne stretka. Skus najst nieco pozitivne na oboch. Ked budes empatickejsia a pristupnejsia, budes mozno prekvapena, ze sa dokazete v niecom aj zhodnut. Minimalne vystat sa a akceptovat bude dobry zaciatok...
Sama zo seba robíš tu čiernu ovcu tým, ako sa povysujes. VŠ nie je taká výhra, ma ju teraz takmer každý blb ako aj v tomto prípade. Podľa mňa skôr závidis švagrinej ako sa dokáže šiť z úplne obyčajných vecí a čert to ber že su to krikľavé ružové nechty. Napríklad aj my keď si vyberieme dovolenku, tak to poviem na hocijakej návšteve a neberiem to tak, že sa chválim. Chvalabohu že nemáme v rodine takú VŠ vzdelanú pipinu, pri ktorej je zakázané sa tešiť. A čo, že je obyčajná predavačka. Naozaj, kebyže si mám vybrať tak radšej strávim návštevu s obyčajnou predavačkou ako s tebou- dýchať pri tebe môžu, alebo aj to ta otravuje?
@aurora33 Zjavne si si neprecitala celu diskusiu - ani sa ti necudujem, ze sa ti to nechce citat. Vyjadrila som sa viackrat k VS vzdelaniu. Nemam rada take hrdinky ako si ty, zrejme tiez si vsade bola a vsetko vies. Miesto empatie - utok. Dakujem za psychoanalyzu a pekny den ti prajem
Vôbec by som ich neriešila,nekontaktovala keď sú ti nie po srsti a už vôbec by som neriešila to že mi nenapisu na meniny,narodeniny.Zi si svoj život a nevsimaj si ich nech si hovoria čo chcú.
@aurora33 veru, VŠ má pomaly každý blb a niekedy s kolegyňou konštatujeme, že čím viac titulov, tým väčši blb.
autorka ja s ňou súhlasím. Sama zo seba robíš čiernu ovcu rodiny. U nás sa bežne človek pochváli ak niečo nové má. Alebo by bolo lepšie keby sa sťažovali? MInule mi kamarátka ukazovala novú kabelku. A teraz čo? Je akože prízemná? Ja keď si niečo kúpim, tiež sa niekomu pochválim. Tváriš sa, že si skromná, ale ten popis o tebe, ktorý si dala, okolo skromnosti ani nešiel. Trošku sa zamysli aj nad sebou a nie len druhých kritizovať a ponižovať. Kto vysoko letí, nízko padá. Aby si aj ty raz neskončila ako obyčajná predavačka. nikdy nevieš, čo ti život prinesie. A to by možno nebolo ani nič hrozné, pretože sa v živote stávajú aj oveľa horšie veci. Tak pozor na to, aby sa to raz neotočilo proti tebe
A čo ti prekáža na tom, že sa pochvália?
@kvetinka75 Mozno by som skoncila radsej ako obycajna predavacka, lebo toto co robim ja je velka zodpovednost a praca s ludmi. Ja robim psychicku pracu nie fyzicku. Ja viem o svojich chybach, ale nepotrebujem vidiet pri chvaleni niekoho tangace, ponozky, spodne pradlo alebo novu podprsenku. Ano, aj tieto veci boli raz vytahovane pred celou rodinou. Podla mna, spodne pradlo sa nevytahuje a uz vobec nie tangace a ponozky. Pride mi to vsetko trapne. Ano, aj ja mam na com pracovat, odosobnit sa. To je na knihu, cize vasu kritiku si vobec neberem k srdcu. A viete co? Ked ma niekto potrebu hovadit z manzelovej rodiny, nech sa hovadi.
Nech čítam ako čítam, stále mi z toho vychádza, že chyba je medzi autorkinou stoličkou a monitorom. Možno to tak nemyslíš, ale hovoríš (teda píšeš) velmi nepríjemne a arogantne. Tvoja švagriná a svokra zrejme nebudú žiadne intelektuálky, Hegela s nimi nebudeš môcť rozoberať a keď sa pokúsis, budeš ty za smiešnu. Zrejme niečo na tento spôsob sa u vás deje. Ani svokra ani švagriná nie sú tvoje kamarátky, aby ste boli na rovnakej vlne. Proste sa pripravím na to, že si so svokrou budem vymieňať recepty a švagrine obdivovať nechty. Vypni mozog a hovor o počasí. A teda určite by som zredukovala počet návštev. A kľudne občas posli len muža s deťmi.
je mi jedno čo si zoberieš k srdcu, je to tvoj život, tak sa ďalej sťažuj. No a predstav si, že ukázať nové ponožky, nie je taká tragédia. Čo je na tom? A v robote s kolegyňami si pochválime aj podprsenku keď si kúpime nejakú peknú, kvalitnú. Čo je na tom? Mne to príde, že len že ty si hľadáš zámienky, čo sa tebe páči a hodí v chovaní druhých. A zhova)dujú sa podľa teba. možno pred druhým nie. Možno sa to len tebe zdá. Podľa toho čo sem píšeš a ako píšeš, vidím problém v tebe a nie v nich. Niečo nie je podľa teba a už je problém. Veľmi si arogantná a namyslená - aspoň tak sa prezentuješ tu. Tak sa nečuduj našim komentárom. Ale niekedy je ťažké prijať kritiku a zamyslieť sa, či náhodou druhý nemá pravdu. Len dupať a dupať.
Zas z opačného konca, mne zas príde take čudné, ze idem z nákupného centra, svokra sa ma opýta či som si niečo kúpila a ja to schovam v kabelke. Potom si svokra môže všimnúť, ze si si tam naozaj niečo kúpila, pred nou si to schovala, čo si môže pomyslieť? Určite nie, že si pokorná žena, ale, že s nou máš nejaký problém. Ja osobne si pod pokorou nepredstavujeme osobu, ktorá veci schováva v kabelke, si zas opačný extrém ako oni. Keď chcú niečo ukazat, nech ukážu, veď je to ich vec. Nikomu tým neubližujú. A ak to tebe ubližuje, skús sa zamyslieť, prečo, prečo im nedopraješ.
Citala som celú diskusiu.
@kvetinka75 presne aj tu je toho dôkaz.
@aurora33 ale takýmto ľuďom nevysvetlíš a asi ani nemajú záujem sa nad sebou zamyslieť. Pôjdu si stále svoje, majú svoju pravdu a hotovo. ŠKoda už klávesnicu drať. Nech im poveiš čokoľvek, vždy budú to svoje opakovať dokola
@aurora33
Trochu mám pocit, ze toto už nebude autorkino kostrbaté vyjadrovanie. Ona taká povýšenecká naozaj je.
@kvetinka75 pricom mozno švagriná aj svokra su úplne normalne ženy. Ved to kde sme aby sa človek nemohol tešiť z nechtov preboha 😀
Ona ako predavacka tiez pracuje s ludmi a na rozdiel od kancelarskej krysy musi preukazovat dennu diplomaciu v praxi. Ta o “narocnej praci s ludmi” netliacha, ale ju denne zaziva. Taktiez nesie zodpovednost za obnos penazi, ktory spravuje. Akoze, to si fakt taka truba, ze si sa zabudla kdesi v komunistickom zmyslani, kde VS “bylo neco”? Vsak aj ten typek, co ti preda burger v MCD je na 99% inzinier.
@aurora33 Presne. Co je zle na radosti z nechtov, nechapem. Ani na hlasnom smiechu, ani na pochvaleni sa. Vsak kde, ked nie v rodine? Tuto autorka asi trosku ziarli a zavidi… 😉🙃
Veď ty sa nemusíš znižovať na ich inteligenčnú úroveň, každý zodpovedáme za svoje vlastné správanie. Ak sa hovadia oni, je to ich problém. Teba nasiera to, že s nimi musíš tráviť čas. Povinné návštevy do roka sa s troškou nadhľadu hádam dajú zvládnuť, nie? Snaž sa ich správanie brat s pochopením, že sú jednoduchší ako ste vy s manželom.
Nuz, nestretavaj sa s ludmi ak su pod tvoju moralnu a intelektualnu uroven. Ale ty sama tiez nie si ziadna hviezda. Nechces kastovat a potom kastujes, a este sa pysis vsetkym co si a mas. Trochu sebareflexie neuskodi tebe ani pribuznym.
Prepac za moj pocit, no ty tiez asi rada oblubujes chvalu a davas najavo co ste vy a co vsetko mate... Nik ta vsak nenuti byt s nimi neviem aka kamoska. Nie kazdy kazdemu vyhovuje, takze klud, ide hlavne o toleranciu
Nie si pokorna ani tolerantná....si namyslená a kritizujes lebo niekto nesplna tvoje predstavy
Ako ti ubližuje že ona sa pochváli? Ako ti ubližuje ze ju iný pochvália? Ako ti ubližuje že ona robí predavačku?
Nečítala som komentáre, odpovedám na otázku, ako by som sa zachovala: pochválila by som švagrinej nechty, dala kompliment, že jej svedčí oblečenie, čo si kúpila a híkala by som nad fotkami z dovolenky. To je taký problém byť na rodinných stretnutiach milý?
Nehnevaj sa, ale v Tvojom príspevku som sa nedočítala, čo také strašné Ti robia, že ich nemusíš.
@toskanka Hneva, ze sa s nimi musim travit cas. To nie len o ich chvaleni. Mne vadi, ze deti od nich chodia cele spinave a zachytane od bordelu, co maju na zemi. Nemam rada falos a pretvarku a musim sa nejako premoct a hostit ich aj ja cca 5x a vtedy som falosna a oznamila som to aj manzelovi, lebo to robim pre klud v rodine. Vadi mi, ze nemaju zakladne hygienicke navyky, ze clovek pride od nich cely zachytany (hlavne male deti) a vadi mi, ze naopak u nas sa spravaju akoby boli v chlieve. Tam je vela veci. Myslela som, ze tu najdem nejaku podporu, ktoru som nasla. Zaujimave, ze tieto cudzie zeny krituzuju mna a ich si zastavu akoby poznali cele pozadie. Ja som bola za posledne 3 roky dourazana typu: "Janka, chce byt sexi". Bola som krasne oblecena a toto si vypocujem v obyvackach, na oslavach. Neviem to akosi prekusnut, tieto urazky. Toto je zlomok, co tu pisem. Rypanie, podpichovanie, ukazovanie, ze oni su nieco viac ako ja, pritom nie su.

Ona sa možno nechváli, len sa tak nahlas teší z nových nechtov. Každý to máme inak, ja sa napríklad vždy teším, keď idem od kaderníčky a aj sa poteším, keď mi niekto pochváli vlasy. A očividne sa im darí, keď nakupujú značkové oblečenie a chodia po dovolenkách, takze je super, že su takí schopní, to sa vlastne dá aj bez VS. Možno ti len nesedí, že sú iní ako ty, my sa v rodine bežne pochvalime, kto si čo nové kúpil, ja si neviem predstaviť, že by som pred svokrou alebo niekým iným schovávala nejakú novú vec do kabelky len preto, aby som pôsobila skromným dojmom alebo aby som sa nechválila. Veď si to neukradla, slušne si si na to zarobila, tak nie je nič zlé na tom, keď to ostatným ukážeš.
Ja by som na tvojom mieste pochválila nechty, spýtala sa ako bolo na dovolenke, proste slušne konverzovala, veď s nimi nezijes v jednej domácnosti a tých pár stretnutí sa snáď dá prežiť. Teda ja by som sa to snažila prežiť v čo najpríjemnejšej atmosfére uz len kvôli manželovi.
Držím palce!