icon

Som len ja taká?

22. jan 2021

Ahojte pýtam sa sama seba či len ja som taká že môjmu mužovi by som dopriala tak týždeň MATERSKEJ ,,DOVOLENKY" .... lebo chudáčik chodí tak unavený z práce (kde celý deň sedi a šoféruje) .... + To online ucenie s druhým dieťaťom a potom 1000 domácich úloh ....a navariť upratať (veď to poznáte) a jemu padne o 15 príde ZNICENY domov ...otvorí pivo napustiť vaňu a musiiiiiiii si oddýchnuť ..... Vsak chudáčik ráno skoro vstáva a preto padá do postele o 20:00 lebo sa mu KOLENA podlamuju od únavy .... A jaaaaaaa čakám kým prvé dieťa zaspí (prekonávame strach z tmy ) niekedy to trvá aj do 0:00 kým zaspí ....a potom konečne zazmurim oči kým sa bábätko zobudí aby sa napapalo 3krat za noc ......MILUJEM ICH ALE vážne by som chcela vidieť muža ako by zvládol MATERSKU ,,DOVOLENKU"

mabenn
23. jan 2021

Ja ta chapem a to mam len jedno.

alby2014
23. jan 2021

Je to jednoduche....Obaja vykonavame pracu, len muz chodil do prace a ty ju vykonavas doma...lebo si na materskej. PO navrate muza z prace ...VSEKTO U NAS islo na polovicu aj deti aj domacnost. Rezim, system. Ked si muz povzdychol, ze je unaveny, len som s laskou dodala, ze aj ja. :D Ale zas plati, ze moj muz ma job, ze robi intelektualne, nie v bani, cize to, ze prisiel domov a venoval sa detom, ci spravil veceru, alebo uspaval starsieho on podla mna bral ako manualny relax. Vikendy mame dodnes podelene, ze muz vari v nedelu, ja v sobotu, kym on je na tyzdenom nakupe. Poobede sa obaja venujeme spolu detom. Plati, ze mojho muza vychovala svokra, co bola feministka, ked este o tom slove ani nevedela, rozhodne sa svojim synom a muzovi odmietla obetovat a ja jej mam za to chut ruky bozkat. Mala to vyhody, ze ked som napr. v druhom tehotenstve skoncila v nemocnici a muz s 15 mesacnym doma, nebol problem, dnes, pracovala som trochu aj pri detoch, bezne muz ostaval 3 dni s nimi pocas mojej sluzobky. To, co zeny na materskej nici, je to, ze muz ma priestor kedy JE BEZ DETI, kym oni nie. Odporucam toto vyriesit, Ja som napr,c hodila kazdy den hodku behat, muz bol s detmi. TO mega pomohlo, dakedy som behala, niekedy len chodila a pocuvala podcasty....proste cas len pre mna a muz detto, ked chcel ist lyzovat na cely den sam s kamosom, nebol problem, este aj na pivo ho obcas vyhanam. Nazor, ze on zabezpecuje rodinu, tak snad sme v 21 storoci, tie deti mame obaja a ta domacnost je nasa, nie zenina. Vdaka tomu to systemu, ked som nastupila do prace, nenastali ziadne soky, nic. Ziadne, ze som nevedela, kde mi hlava stoji, lebo ku sichte doma, som si pridala sichtu v robote, plus deti dos kolky, plus obchod....no taku nehrali. Muz ich nosi, ja vyzdvihujem, doma vsetko na polovicu. Inak moj muz bol na materskej, realne, nieze, chodil do roboty ale bol doma s oboma chaklanmi a dal to uplne na pana a vlemi to prospelo ich vztahu aj nasmu. Normalne to odporucam. Ved muz vtedy dostava polroka normlane cisty plat, ty, ekd sa vratis do rpace..no problem. Muz bol tak posledny polrok mladsieho..cize mal na krku,ze 2,5 rocneho a 4 rocneho, co nechodil do skolky a este aj varil obedy a upratoval...MUZOV NETREBA PODCENOVAT, ani LUTOVAT, ani OBSKAKOVAT.

deti95060810
23. jan 2021

@anja27 kurierom začína pracovná doba o 7-8 hod a na obed už končia a majú pekne zarobené.... to čo za hlúposť si napísala. To myslíš ozaj vážne ????
Neraz príde ku mne kuriér aj o 14 hod. a mám pocit že jazyk má kdesi pod kolenami....🙄 A to sa vôbec nezdržiava len rýchlo, rýchlo...

sara005
23. jan 2021

To chodil takyto zniceny o 15 aj pred narodenim babatka? Podla mna sa vyhovara, lebo deti vedia z rodicov vysat aj poslednu energiu, tak sa sanuje 😝 Pokial cely den sedi za volantom, tak mu chyba pohyb a ked sa zasedi, bude iba unavenejsi. Cize po prichode domov mu treba pekne krasne mladsie dieta do kocika vychystat a nech sa miesto vane ide prejst 😁

elizabet173
23. jan 2021

@alby2014 suhlasim s kazdym slovom, len to by museli zeny nabehnut na system - domacnost je nasa, nie moja od prvej sekundy spoluzitia. Nie ho prve mesiace obskakovat ako krala vyvarat, vypekat, snazit sa mat poupratovane, kym pride, ranajky na stole s kavou, kym sa zobudi a potom pri prvom dietati to davat este s odratymi usami a pri dalsom nezvladat a nadavat na vsetko a na vsetkych. Samozrejme, ze je to v kazdej rodine ine, treba sa prisposobit situacii, ci zije rodina v byte, v dome, ci je zahrada, domace zvierata, kto sa o to stara, pocet deti, ci zena pracuje na MD z domu alebo nie, ci ma muz manualnu pracu alebo nie....Ale zena si musi VZDY aj na MD vymedzit priestor pre seba, cas, kedy zavesi deti na krk muzovi a ide si zabehat, nalozi sa do vane alebo len spi. Navazat sa do zien na MK velmi nepomaha, velmi ucinne je nechat muza par dni, nech si to vyskusa, ak ma hlupe pripomienky. Ale najidealnejsie je od zaciatku spoluzitia si to nadstavit tak, aby to vyhovovalo obidvom, nie len jednemu.

moonlight1210
23. jan 2021

normalne sa miesto tohto stekania tunak na stranke a predvadzania pubertalnych vybuchov chod vybehat v noci na pat-desat minut okolo baraku, ked ti deti spia.
uplne vazne, bez vysmechu. pohyb dokaze naozaj zazraky.
prekyslisi sa ti mozog, stupnu ti endorfiny, bude to pre teba zmena z rutiny, ciastocne ta to ukludni a zacnes premyslat inak.
aj veci uz nebudes vidiet tak nervozne a podrazdene.

nehovorim tym, ze mu mas uznat, ale zaujmes k tomu rozumnejsi pristup, a tym je vacsia sanca, ze mu das agrumenty, aby to chcel zmenit aj on.
lebo kym budes chciet len ty a on nie, bude to na dlho, kym sa to zmeni.

moonlight1210
23. jan 2021

@deti95060810 toto vidam na nasich kurieroch, co k nam chodia (a naozaj z roznych prepravnych spolocnosti) tiez. nepovedala by som, ze je to lahka praca, kde o dvanastej na obed ma zarobene.

anja27
23. jan 2021

@deti95060810 zalezi od toho pre aku spolocnost robi..ano su aj taki ktori robia do vecera ale ja poznam takych ktori malokedy robia max do 3 inak koncia bezne o 1..

leuchtturm
23. jan 2021

autorka, ja ta chapem. Problem je, ze sme zeny. Praca zeny v domacnosti je neviditelna, je zdarma, nikým neocenena a co je horsie, ani samotne zeny si ju nevazia.

alby2014
23. jan 2021

@elizabet173 no to bude tým, že ja som nikdy nechápala, prečo by som lasku mala dokazovať tým, že budem obskakovat muža. Obskakuju s len deti aj to len do určitého veku..

nikyball
23. jan 2021

Ja zas nechápem prečo sa vztahy kde sú deti zrazu menia na boj medzi partnermi. Zapoj ho , keď príde domov. Do 16:00 nech oddychuje a potom mu povedz, čo treba porobiť a choď si zas oddýchnuť ty. Keď už o 20:00 padá od únavy tak mu daj dieťa nech ho uspi. Máš to zle zorganizované a sama si vytváras problém. Niektore ženy si dobrovoľne na seba zoberú toho veľa a potom takto vyplakavaju

afrika
Autor odpoveď zmazal
janeninka
23. jan 2021

."..lenže keď príde muž domov tak si myslí že som sedela a skrabkala sa keď není vyupratovane ..... To je na tom to naj" - ale toto si vyrabas iba ty, svojimi ocakavaniami a predstavami. Predsa vies co si robila den aj keby nebolo vyupratovane. Ty sama tomu musis dat vahu a hodnotu a tak to prezentovat pred muzom. A ak tomu nerozumie tak sokova terapia.
Chapem ze je frustrujuce ze nezazivas ten pocit padla, idem si oddychnut. Mozno to takto povedz muzovi, ze potrebujes pravidelne pre seba kusok casu a on je ten hlavny zodpovedny ( ty sa chod prejst, vybehat, zatancovat so sluchátkami, daj si kupel ale uplne sa odstihni aj keby furiky padali)

elizabet173
23. jan 2021

@alby2014 ja tiez nikdy a to mam uz vek na babku. Ked som to povazovala za prirodzene pred tolkymi rokmi ja a pred patdesiatimi moja mama, nerozumiem zmyslaniu dnesnych zien. Viem, ze je vela muzov vychovavanych inak, vela lenivych, ale tym treba tiez dat hned najavo, ze nie su v hotely a ked nepochopia, nemat s nimi dce tri deti a nepasovat sa do pozicie sluzky. A ukazat, co stoji domaca praca - zajednat pani na upratovanie, stravovat sa po restauraciach - vikendy, pocas tyzdna nevarit. Skratka nepoddat sa. Ked som mala partnera, ktory makal v praci neraz aj desat hodin denne a pocas vikendov na nasom dome, tak si po sebe nemusel odlozit ani tanier, aj ked som aj ja chodila do prace ( nie manualnej) a mala dieta. Ale pocas zimy, ked nepracoval, bolo samozrejme, ze navaril, upratal. Nie, ze jeden trvale maka a nema cas vobec na nic a druhy sa vezie.

hopsadobrandejsa
23. jan 2021

@nika23t Aby bola rodina vo financnej pohode a netrebalo v ruke obracat kazde euro a ostalo by aj dostatok na nejake to sporenie pre deti?

Nehnevaj sa na mna, ale preco musi muz zarabat viac ako zena, ale zena nemoze zarabat viac ako muz? V konecnom dosledku su ti peniaze pre rodinu. Viac penazi znamena vacsia financna pohoda. Ja osobne nepoznam zenu ktora by chcela zarabat menej ako muz, zenu s detmi uz vobec nie.

Podla mna chce kazdy zodpovedny rodic/partner adekvatne zabezpecit rodinu cize ja celkom nechapem preco by tam malo pohlavie hrat akusi rolu.

Odkedy jestvuje gender equality, co je ktoreho partnera uloha su skor nepisane pravidla.

Ja osobne suhlasim s @sonnenshein

janickacrazy
23. jan 2021

Čo ti bráni zobrať sa na víkend k mame a ísť si oddýchnuť, samozrejme ak nekojis? Nechaj mužovi deti na 2 dní a garantujem ti, že blbé reči typu, že ty nič nerobíš na materskej už počúvať nebudeš. 😉

hopsadobrandejsa
23. jan 2021

"Proste ja NEVERIM tomu že by toto chlap dal"

Slobodni oteckovia:

maximilie
23. jan 2021

Šoférovania je veľmi vyčerpávajúce zamestnanie. Je to obrovská zodpovednosť a nonstop v strehu. Jednou nohou v base a druhou v hrobe. Viem si predstaviť, ze je zničený. Ale mohol by sa aspon občas obetovať, premôcť sa a pomoct tebe. Nemalo by byt všetko na tvojej hlave. Snaz za nemat vzdy za každú cenu navarene a vypratané. Ked.muz vzdy pride do vyvonaneho čistého domu a na stole.ho čaká tepla večera, tak si to potom môže predstavovať veľmi jednoducho.
A hovor mu každý detail, stazuj sa a hovor aká bola noc. Nesnaz sa byt za každú cenu dokonala žienka domáca.
Mne moj pomáha úplne so všetkým, ale co sa týka dcérky... tak je to tiež takže, ze si myslím, ze po 2 dnoch by mal.dost. vezme ju vonku, ale - oblecies ju? Postara sa cely deň, ale - nech navarene, najlepšie ked aj zohrejeme a nakŕmim 😄
Nehovoriac o úrazoch ktoré pri nom vždy nastanú.....
Komunikujte, nájdite kompromis. Aspoň 2 x v týždni nech si aj ty vyložiť nohy, a das kúpeľ.

sara005
23. jan 2021

@hopsadobrandejsa to je sice pravda, malo by to tak byt, ake dobre vieme, ze to tak s tymi platmi nieje. A ked ma zena deti, tak sa jej aj pracovne moznosti zuzuju. Cim netvrdim, ze nieje mozne zarobit tolko ako muz, pripadne viac. Ale statistika hovori nieco ine. Kazdopadne argument, chod a zarob viac ako muz je podla mna divny. Akoby sa zena nemala pravo stazovat, pokym to tak nieje. Sama poznam z okolia pripad, ze sa zena stazovala doma, lebo muz malo pomaha a ona bezi rano s detmi do skolky, potom do prace, zasa pre deti, potom domacnost plus deti. A muz jej povie, ze ked nezvlada, nech odide z prace. Lebo on zaraba viac a je schopny ich uzivit, tak riesenie vidi taketo. Mne to pride dobre blby nazor, by ma tym riadne nastval.

maximilie
23. jan 2021

Nerozumiem prečo ta tu niekto posiela do prace.... ved si matka a matka.ma.byt doma s dieťaťom. Treba nájsť nejaký sulad, nech raz aj ty máš čas zrelaxovat, ale aj on.

alchemilkazltozelena
23. jan 2021

Tiez si myslim ze by to muzi nezvladli... to je jasne jak facka, bez debaty

janickacrazy
23. jan 2021

@sara005 tak záleží, či ju tá práca baví, ak je tam nespokojná, tak možno by bola aj radšej doma alebo by si mohla nájsť prácu na polovičný úväzok, napr. my to tak tiež máme, že muž zarobí oveľa viac, čiže ak treba ostať s deťmi doma, tak ostávam ja, ale mne to nevadí, vieme sa s mužom dohodnúť

selest
23. jan 2021

Celkom chapem, podla mna mas pravdu. On pride z prace, jemu padla a ty co. Ty nemas fajront, vikend, dovolenku. A este on sa stazuje. Tiez by som to dala par chlapom vyskusat.
Moj ma teda narocnu pracu, po praci este do vecera riesi telefonaty z domu ale pomaha teda riadne doma. A sam povie ze praca ho nici ale aj doma by to bolo na palicu.
Aj ked si myslim ze napr moj muz by matersku a vsetko s tym spojene zvladol lepsie ako ja. Len zial ja by som v praci tolko nezarobila tak aspon pomaha ked vie😂

hopsadobrandejsa
23. jan 2021

@sara005

Kto si ako ustelie, tak sa vyspi. Ja netvrdim, ze manzelsky zvazok je prechadzka ruzovou zahradou, ale nikto tie zeny nenutil vziat si tych partnerov ktorych maju, ci?

Ak mam byt uprimny, ja osobne si chodim na MK zregulovat kapustu v hlave. Zeny tu basnia ako chcu mat deti, ako sa tesia na tu rodinnu idylku a potom pride tvrde vytriezvenie vo forme reality a potom presne tie iste zeny sem chodia nadavat na svojich muzov ako oni nic nerobia a oni chuderky su vycerpane.

Nech sa na mna nik nehneva, ale to je skor smutne. Ja ked tu citam niektore pribehy, mna to vseobecne ani nelaka zakladat si rodinu. Svoju sucasnu pohodu mam vymenit za toto? Za zenu ktora na mna bude na forach pre mamicky nadavat aky som lajdak a ako ona robi vsetko a ja som len akysi hnup ktory je dobry len na konci mesiaca ked dojde vyplata? Dakujem neprosim.

Mozno ma tu zato ukamenuju, ale chcel by som vidiet reakcie niektorych muzov ak by si tu precitali komentare svojich zien, zrejme by boli velmi prekvapeni.

Nas s bratom dali rodicia do jasli pretoze bola tazka doba a 2 prijmy boli lepsie nez jeden a prezili to. O oboch bolo postarane a museli pracovat aj sa starat o chod domacnosti.

Ja netvrdim, ze materska dovolenka je vyvalovanie sa na gauci, ale Vase mami museli zvladat oboje pri radovo ovela viac detoch nez maju ludia v sucasnosti ( miestami 4-6 deti plus statok ak byvali na vidieku )

Realita je, ze sa treba najprv dobre vydat. Ja som aj celkom rad, ze som slobodny, urcite je to lepsie nez mat doma zenu ktoru ja lubim a ona ma na oplatku ma za leniveho trula 🙄

sara005
23. jan 2021

@janickacrazy je lekarka, to je velmi specificke povolanie a zaroven platy mas v podstate tabulkove. Podla mna nemoze byt jedinym argumentom vyska platu. A hlavne, aj ked robia obaja, tak to neznamena, ze on nema nikdy upratat, navarit a pod. Jej chlap je pohodlny, moze si za to aj sama, lebo sa o neho prilis starala, pokym boli bezdetni. No pride mi to od neho sebecke a je si vedomi tohto financneho argumentu. U mna by s tym neobstal. Len preto, ze zaraba menej predsa neznamena, ze ona ma po praci muklovat a on si klikat do compu. Si este vezmi aku ma ona v praci zodpovednost.

janickacrazy
23. jan 2021

@sara005 no v tom prípade by som si zaplatila upratovačku, keď sa jemu nechce, tak ako lekárka zase zarobí celkom fajn, no môj aspoň cez víkend uprace, urobí veľký nákup, atď.

elizabet173
23. jan 2021

@alchemilkazltozelena moj to zvladol v pohode, nie sice na MD, ale bola som dlhsie v nemocnici. Ale on nemal problem ani pred tym prilozit ruku k dielu, cize navarit, oprat, upratat, ozehlit, umyt obloky mu nerobilo problem, preto nebol vyburany z toho, ked prisla situacia, ktora sa nedala predvidat. Velka vdaka mojej zlatej svokre, ktora vo viedla ku vsetkemu vsetky deti, ci to bol chlapec alebo dievca.

sara005
23. jan 2021

@hopsadobrandejsa ale ja netvrdim, ze to nieje aj chyba tych zien. Tak asi sa sem prisla vyrozpravat, lebo je na materskej a este je aj lockdown. Tak je osamela, unavena a chce sa inkognito vyrozpravat. No je tam toho. Mozno to ani nieje stale take zle, len maju blbe obdobie a je to narocke fyzicky aj psychicky. Zasa vacsinou tu pisu ti, co sa potrebuju vystazovat, nie sa chvalit. Tak to na socialnych sietach byva.

sara005
23. jan 2021

@janickacrazy upratovacka myslim aj chodi, lenze umyt dlazku a kupelku je jedna vec, upratovat dennodenny prevadzkovy bordel a varit detom (pocas prvej covid vlny im musela do skolky balit aj desiatu, obed a olovrant, teraz uz len desiatu a olovrant) su veci, o ktore ta upratovacka neodbremeni. Ale odbremenilo by rozdelenie prace. Len niekto v ich domacnosti ma argument vyssieho platu... podla mna chore.

hopsadobrandejsa
23. jan 2021

@sara005

Ja netvrdim, ze to nie je v poriadku. Kazdy ma svoje problemy a ulavit si tiez pomaha hoci len na socialnych sietach, ale mne to pride skor smutne vyjadrovat sa o svojom partnerovi takto negativne.

Predstav si, ze tento prispevok by napisal o tebe tvoj muz a tebe by sa ho podarilo najst a precitat si. Ako by si sa citila? Zrejme by si od radosti neskakala az po plafon.

Moja pointa je, ze hoci autorkin muz nie je prave tatkom roka, jej muz tiez zrovna nevyhral loteriu ak si vezmem ako krasne tu o nom pise a z toho titulu pisem, ze si momentalne neviem predstavit zit v takomto zvazku.

Bol by som velmi sklamany ak by moja zena takto o mne pisala. Vykrikovanie si kto co robi a nerobi nie je znakom vyspelosti. Toto robia male deti. Sorry, ale taka je realita.

S partnerom si treba veci doma vykomunikovat aby vedeli lepsie fungovat a zvladat domacnost. Rano autorku caka to iste pretoze MK za nu tento problem nevyriesi, komunikacia s partnerom pravdepodobne ano.