icon

Som macocha, alebo je dieťa rozmaznané?

kika77777777777
28. nov 2014

Baby neni tu medzi nami nejaka čo sa tiež cez prazdniny alebo sviatky starate o dieta z prveho manželstva svojho priatela ?? Totižto chcem sa len spýtať ako to u vas funguje s nevlastnymi surodencami . a hlavne DArčekmi...pretože ja niekedy chcem odtial to odist len nemam kam bohužial..a aby malo 11 ročne dievča tu drzost napisat darčeky stylom nakupny zoznam s obsahom 8palcový tablet a dalších x y veci ..mna to vytača ..ja kupujem vei z bazaru a penazí teda na rozdavanie určtie nemam a je toho vela ..ja len že či to tiež niekto tak ma blbo ako ja..diky

evinka400
29. nov 2014

@janickacrazy ano, ale to plati, len v pripade, ze to dieta si vyslovene neznasala. Ak oni maju zaujem o dobre vztahy, je pre obe tazsie ich vybudovat, ak su malo spolu. Radsej budem mat manzelove dieta doma stale, ako ho iba cez vikendy "pretrpiet". Pozerat sa, ako nemozem vplyvat na jeho vychovu? V takom pripade urcite dojde k este väcsiemu odcudzeniu.
A take spolocne vikendy tiez prinasaju mnozstvo problemov. Dievcina ti splechne, ze nemusi pocuvat teba, iba svoju maminku, ocko je v robote a hadka je na svete. Ako vysvetlis svojmu vlastnemu dietatu, popripade detom, ze pre "nevlastne vikendove dieta" vase pravidla neplatia? Iba vikendy su horsie, ako prijat to dieta za svoje a vychovat ho po svojom!
Prispievam vzdy len na zaklade vlastnych skusenosti, svoj nazor nevnucujem, iba vyjadrujem 😉

adkoalauri
29. nov 2014

@tanija budeš asi veľmi prekvapená, ale mám svoju rodinu pokope 😉 . Nevedieť nájsť spoločnú reč s 11 ročným dievčaťom je chybou zakladateľky. Robí jej naprieky, neakceptuje ju, nevedia si sadnúť a porozprávať sa.Takže chyba je tam...A to, že ani s manželom sa o tom nevie porozprávať a dohodnúť sa s ním na pravidlách, tak to tiež o niečom hovorí... Malé bábätká máme aj my, chorých príbuzných tiež a na rozdiel o tom dokážeme v rodine o tom hovoriť a dohodnúť sa. To, že sa stará o svokra - je jej voľba. Takže čo si vybrala, to má. Každý z nás je strojcom svojho šťastia!!!

adkoalauri
29. nov 2014

@mihula ak mám ja vulgárny slovník, tak si prečítaj po sebe správy 😉 poukázala som ti na niektoré fakty a to sa ti nepáči... takže to si ty!!! A čo sa týka prečítaného textu a nepochopíš to (čítanie s porozumením) - nato už predo mnou poukázala jedna pani!! Takže toľko o tom...

lara1981
29. nov 2014

@mihula máš sakra veľké problémy pri čítaní s porozumením ☹ prečítaj úvodný príspevok aspoň 10x a potom sa tu púšťaj do báb, ktoré sa ti snažia napísať a vysvetliť význam úvodného príspevku 🙂

mima4
29. nov 2014

@kika77777777777
reagujem na tvoj prvy prispevok. Neviem ako chodis dlho s tvojim priatelom, ale asi uz aj byvte v jednej domacnosti a teda ste spolubyvajuci a mate spolocny rozpocet, ale treba si uvedomit, jeho dcera je jeho rodina a vzdy to tak bude. Teba ako priatelku vymeni do hodiny, ale dcera mu ostane navzdy.
To ako sa chova dcera... no to by si asi aj mna kopla niekam 😀 tiez som zvykla papulovat 😀 ale ano, zoznam som si nepisala, kedze sme nemali peniaze a vnutorne som si to nejak uvedomovala a urcite chcem, aby raz si moje dieta mohlo dovolit napisat zoznam s ocakavaniami.
Skus sa s priatelovou dcerkou skamaratit, rozpravat, snaz sa s nou budovat si vztah, to su kočeny, čo im začina puberta...teda crazy rozhovory 😀 a hlavne, pokial povazujete vas vztah (ty a priatel) za vazny a planujete v buducnosti byt manzelmi, vybudovanie vztahu s jeho dcerou bude v tomto smere taktiez dolezite, lebo uz do rodiny pribudne aj ona.

haslerka27
29. nov 2014

nemas skusenosti s detmi....moja mala ma od 2 rokov tablet,teraz ma 4 a chce mobil..no nedostane.co sme padnuti😉

adkoalauri
29. nov 2014

@l.farkasova @l.farkasova toto všetko, čo si napísala, je vecou dohody v rodine 😉 treba si sadnúť a dohodnúť si pravidlá. To, že dieťa v 3 rokoch pozerá na internete rozprávku, si nemyslím, že je zlá výchova. Hovorím napr. aj o svojom synovi, ktorý 2 reči má zvládnuté a začína sa učiť 3 a pozerá po anglicky rozprávky. A slovnú zásobu má takú, že v stredu u zubára ľudia krútili hlavami... a jeden aj poznamenal, že vidieť, že sa mu venujeme...Dodám, všade komentuje, že my máme málo peňazí 😀 Takže jedna vec je výchova, ale druhá vec je, že s dobou musíš ísť, ak chceš dieťaťu dať do budúcnosti to najlepšie čo môžeš. Sesternicina dcéra chodila 2 roky sa ku nám učiť- dodám bol to jej 2. a 3. ročník - lebo mali toľko projektov pripraviť a sťahovať veci z netu, že to si ani nevieš predstaviť. Takže či chcela, či nechcela, museli jej kúpiť počítač a internet. A keď ti poviem, že syn v škôlke "pracuje" na interaktívnej tabule, tak možno neuveríš...(Dodám, zakladateľka jej dala vlastný malý notebook pred časom. Čiže ak dieťa dostane drahú vec, potom sa čo čuduje, že chce ďalšiu-lepšiu, novšiu? Bolo jej vtedy povedané, že milá moja, tak toto si dostala, lebo to potrebuješ, ale týmto sme skončili... ) Áno, sú rodiny, ktoré na to nemajú, tie boli a aj budú stále, ale ak dieťa v 11 rokoch pýta tablet a keď aj napíše svoj zoznam pre Ježiška, to by som nehodnotila ako zlú výchovu. Je to detský sen. Vidí to, chce to...Keď už danú vec nedostane, začne trucovať, urážať, to JE už zlá výchova! A to, že papuľuje v 11? Dajme si ruku na srdce...čo bolo, keď sme mali my pubertu? A keď nechce zjesť jej jedlo... ja neviem, možno poviete, že som zlá matka, ale ja sa syna tiež spýtam, čo by chcel mať na obed. Akože ja neviem...a pozor! nevarím 7x do týždňa to, čo chce on! Ale sem-tam nech má tú možnosť vybrať si! Základ je neútočiť, snažiť sa dohodnúť! a neobviňovať jej matku - lebo ona nevie variť..!! Čo to vie zakladateľka? Možno sa s ňou trápi doma takisto, ako ona! A po 2. Ak sa dá žena dokopy s mužom, ktorý má záväzky, nech počíta aj s takou variantou, že nemusia si hneď sadnúť. Vzťahy sa majú budovať! Dieťa ti veľa "zožerie" ak to podáš správne!

tova
29. nov 2014

@kika77777777777 praveze to dieta je este skromne, 8 palcovy tablet je najlacnejsi. Moje deti -dvojicky maju tablety od 3r. Teraz uz vacsie a rychlejsie, kedze vtedy mali 7palcove a baterka nedrzala dlho. v prvej triede dostanu tablet a (samozrejme vyssie rocniky) kazdy ziak od skoly a na tom pracuju a robia ulohy. Technologia sa stale posuva. Telefon v 11r. je uplne bezna vec. 2r pouzity notebook je hmmm tak na darovanie medzi recou a nie na narodeniny, Vianoce. Co poznam, tak ak male deti od skolkarov si robia zoznam pre rodicov co by chceli. Zrejme kedze ju nevychvoavas od mala a neprichadzas do styku s detmi nevies co je v dnesnej dobe normalne lebo my sme mali ine detstvo a ine naroky.

adri266
29. nov 2014

@kika77777777777 ja len k tym tabletom...ked vsetci skocia do studne, skocis aj ty za nimi? TAky mam dojem niekedy k matka, ktore pisu o tom, ze je normalne dat rocnemu dietatu tablet do ruky 🙄 . Deti sa maju hrat s kockami, maju si precvicovat motoriku. Skuste sa niekedy porozpravat s ucitelkami v 1. rocniku. Vravia, ze take nerozcvicene deti ako teraz, neboli este nikdy. Miesto toho, aby deti drzali farbicky, fixky, tak tahaju s prstom po obrazovke tabletu.
A ano, vyvoj nezastavis, vyvoj ide dopredu. Ale to neznamena, ze nase deti nepotrebuju najprv precvicit normalny uchop ruky, vyvinut si jemnu motoriku.
Mna ide slak trafit, ked vidim ludi, ako chodia 10 hod denne s mobilom v ruke. VEd to nie je normalne, nase ruky na to nie su stavane.
A ja to mam aj od psychologicky potvrdene a poradene. Mobil ci tablet do ruky patri dietatu tak vo veku 12 rokov, ked je dostatocne zrele a chape podstatu ich pouzivania.

No a co sa tyka Tvojho vztahu s nevlastnou dcerou - darceky nechaj na jej otca. Co sa tyka spolocnych deti, tam by ste mali rozhodnut obaja.
PS Existuju aj skromne deti, ktore nechcu cely svet 🙂 Ani mne osobne darceky netreba, ja chcem len rodinnu pohodu, byt v kruhu ludi, ktorych lubim a tesit sa z dcerkinej radosti. Len je skoda, ze prave tym, ze detom kupujeme kazdy rok drahsie a drahsie darceky, stracaju Vianoce to caro 😔

namornicka
29. nov 2014

@l.farkasova Máš ešte malé dieťatko, aj ja som si všeličo predstavovala inak keď boli moje deti bábätká. Nuž, s pribúdajúcimi rokmi a ich školskou dochádzkou do školy sa učím čeliť realite. Moje deti majú vymoženosti modernej techniky, ale tak isto aj preukaz do knižnice, kde nás už poznajú. A to mi ver, že keď sa chcú hrať na tablete tak musia prečítať aj pár kapitol z knihy. Ale nebolo ľahké dosiahnuť to, priznávam 😎

tanija
29. nov 2014

@adkoalauri no to som veru prekvapena a asi budes aj ty prekvapena, ze ti to moc neverim :-P a starat sa o chorych pribuznych nie je vzdy volba, niekedy je to aj bohuzial povinnost. A kam by si isla ty v jej pripade? Kopec bab su hrdinky, ale chcela by som fakt vediet, kam by si sa vybrala s dietatom zit ty...

mihula
29. nov 2014

@adkoalauri ty si si svoj vulgarny prispevok pre istotu dala zmazat

mihula
29. nov 2014

@adkoalauri a zas,tebe asi nie je nič prirodzene,to že sa ona stara o priatelovho nevladeno otca,ty nikdy nepochopis.Som o tom presvedčena,že ty by si taku obetu nikdy nepriniesla.Ale zas-čo zasejes,to zoznes.Len aby sa mal kto o teba postarat,ked to budes potrebovat ty

janinah
29. nov 2014

naváľate na tie deti milion povinností,dáte im do rúk techniku veku neprimeranú, píšu zoznamy darčekov /jasné,Vianoce sú o daroch/...a potom sa čudujete,že skončíte u detskej psychologičky,deti sú preťažené,nemajú detstvo 😒 .....áno,aj ja chcem dať mojim deťom to najlepšie,ale používam zdravý sedliacky rozum,,,,

mihula
29. nov 2014

@mihula oprava,nie o nevlastneho otca,ale o vlastneho

tova
29. nov 2014

@adri266 na tablet predavaju pera, prstom netreba tahat ale da sa aj perom. Moje deti denne kreslia, pisu, maju xxx inych hraciek, velmi radi sa hraju aj s kockami , puzzle, vlacikom atd. Praveze ked deti maju na vyber z roznych hraciek, so vsetkym sa hraju s mierou. Tablet nedrzia v ruke 3 hod. denne. V dome mam v kazdej izbe kopu knih, (spolu vlastnime vyse 150 knih) od mala kazdy vecer pred spanim citame minimalne 3 knihy maju 5r. a vedia citat prvacke knihy. mobil a tablet patria 12r. pretoze uz vedia podstatu pouzivania? haha si videla uz tablet? ved sa daju stiahnut hry pre deti od 2r. Logopedi pracuju a odporucaju detom tablet, deti s autizmom pouzivaju tablet su pre ne aj specificke apps. Tablet je v dnesnej dobe rovnako bezny a potrebny ako bola kalkulacka pred 30r. Zijem v zahranici ako som pisala, tu deti od 0 rocnika dostavaju kazde svoj tablet. na tom sa robia ulohy, a prace (nie non stop) zila som tu ked v skolach boli bezne pocitace a internet. na sk len v niektorych skolach mali vtedy 1-2 pocitace na celej skole a bol to hit. Internet na sk bol zavedeny ovela neskor. Deti ked vynechaju skolu maju v svojom programe zoznam uloh co musia dobrat, alebo su kamerou priamo spojeni s triedou a mozu komunikovat nazivo z domu akoby sedeli v triede. V dnesnej dobe ide vsetko cez pocitace, tablety, telefony ked svoje dieta nechas pozadu tak neskor moze byt v celej technologii stratene.

mihula
29. nov 2014

@adkoalauri a za chvilu toho tvojho syna budeme volit za prezidenta ci? 😀 😀 😀

mima4
29. nov 2014

@adri266
zaujimavy nazor, ale co spravis, ked dieta ti pride neviem z akej skolskej akcii s tym, ze kazdy tam mal tablet...
minule znama - ucka, mali nejaku akciu, noc v skole, ci nieco take..spali v skole... a ako sama povedala "volny cas" deti vyuzili kazdy osamote so smartfonom/tabletom v ruke... Uplne realna otazka, co dieta, co nieco take nema a ma teraz byt v triede a pozerat sa ako sa ine deti hraju alebo co?

janickacrazy
29. nov 2014

@evinka400 No nebudeme sa tu dohadovat, ja mám svoj názor, zažila som obe situácie, ale ono je to celé dost zložité a musela by som tu napísat román, aby som ti vysvetlila, ako to bolo u nás a prečo mám tento názor. Pravidlá platia pre všetky deti rovnako, no teda mali by platit, ale nie vždy to tak je aj pri vlastných detoch. Moj bývalý robil medzi detmi rozdiely, konkrétne uprednostnoval mladšiu dcéru, pričom obe boli jeho vlastné, do toho ešte moj syn, bolo to trochu zložité. Nemohla som ju vychovávat podla seba, lebo mi to nedovolil. Takže ono to nie je vždy také jednoznačné.

adkoalauri
29. nov 2014

@tanija nechápem na základe čoho mi neveríš... Ani nemusíš, ani ťa nebudem presviedčať...je to tvoja voľba... Do viacerých diskusií som sa zapojila, prečítaj si moje komenty a možno si o mne vytvoríš iný obraz 🙂 dodám ti ešte, že aj so svokrovcami mám výborné vzťahy, prečítaj ak sa ti bude chcieť čo som písala do toho fóra na ich adresu 😉 Ja vôbec, ale vôbec netvrdím, že musí ísť preč- tým som začala - nemusí hneď zutekať, problémy treba riešiť!!!... od samého začiatku tvrdím, že u nich je problém v komunikácii...a aj to tvrdím, že daný tablet ani nemusí kúpiť! Ale ak v úvodnom príspevku niekto tvrdí, že je drzosť písať pre Ježiška kopu vecí a pýtať si tablet, tak mňa to prekvapuje ... aj u nás sa píše zoznam, a dohoda medzi nami s manželom i dieťaťom je to, že z toho sa vyberú 2 veci a z toho jedna je kniha...a to, že ona kupuje v bazári - ja ani to vôbec neodsudzujem, každý nech si pomôže ako vie - ale ak jej vadí to, že jej priateľ kupuje malej drahé veci a ona kupuje v bazári - tak aj to súvisí s komunikáciou v rodine. Tieto veci ja nechápem... a nechápem to preto, lebo u nás je dohoda, že ak manžel povie synovi, že niečo nemôže, tak ja automaticky poviem: nemôžeš! Ak sa mi jeho názor nepáči, vydiskutujeme si to vtedy, ak tam dieťa nie je! A možno som sa zo začiatku do toho pustila z hurta, ale u nás v rodine manželov bratranec - nebol ženatý ale má dcéru - si zobral mladú bezdetnú babu a dnes pomaly k nim do domu - do domu, ktorý postavil zo svojich peňazí!!! - jeho dcéra nemôže chodiť! A ak jej svokra povedala, že moja, ale vedela si, za koho si sa vydala - že má dcéru - tak bol oheň na streche. Rozhádala sa celá ich rodina! Takže troška treba aj danú situáciu akceptovať a snažiť sa mať dobré vzťahy. Ja nehovorím, že to musí fungovať na 100%, ale aspoň posnažiť sa môže! Vieš, dieťa ostane jeho dieťaťom aj napriek tomu, že sa oni rozišli. A čo sa týka môjho slovníka, od žiadnej soplane sa nenechám urážať! A hlavne nie od takej, čo dieťa nevychováva!!! -. resp. sa k nim nehlási - a možno je milenka alebo žena, ktorá nedokáže akceptovať cudzie dieťa!!! A všetko, čo robí dieťa podľa nej zle - je vinou jej mamy alebo samotného dieťaťa! Nezabúdajme, že aj pri výchove tohto dievčatka bol alebo mal byť otec, čiže muž, ktorý je priateľ zakladateľky !!!

l.farkasova
29. nov 2014

@namornicka @adkoalauri - dámy, mňa nemusíte poučovať o deťoch😀 To, že mám malé dieťa ťa nemusí miasť a to, čo a s akými pomôckami deti v škole robia, mi je známe. Som učiteľka na ZŠ. To, čo som napísala, za tým si stojím! Dnešné deti nevedia čítať a keď si náhodou dovolím, dať im niečo prečítať, div, že ma rodičia nezabijú, lebo detičky nemajú toľko času hrajkať sa na PC... A áno, majú deti potenciál veľmi dobre sa orientovať v rôznych oblastiach, ale práve rodičia to často maria a nerozvíjajú... A ešte - netreba deti klamať o tom, že sme/nie sme bohatí, ale viesť ich k zodpovednosti. Pekný večer...

mihula
29. nov 2014

@mima4 no na zamyslenie,že volny čas,učitelka sa mala venovat detom,čo tablet nemali

mima4
29. nov 2014

@mihula to bol volny cas pre deti, aby deti mali priestor bez aktivit zo strany uciteliek.

adkoalauri
29. nov 2014

@mihula ja som si dala niečo zmazať? Tak ty sa veľmi mýliš! Popros admina, aby ti to dokázal!!!! Na základe čoho ty tvrdíš, že ja by som sa o nikoho nestarala? Ak by som súhlasila s tým- a má to byť po vzájomnej dohode s rodinou, nakoľko sa zdáš svojho zamestnania- že sa budem o niekoho starať, tak ver tomu!!! nebudem sa tu sťažovať! Toľko o tom!! A vieš, ak máš v rodine oboch rodičov s VŠ, tak im nie je ľahostajné, čo dajú svojim deťom! Ani my sme nezdedili, ani sme nevyhrali, len miesto toho, aby som tu vyplakávala, aká je drahota, ako sa máme zle, po štúdiu som dlhšiu dobu pracovala, aby som mohla šporiť a mala odložených dostatok peňazí. A manžel chodil od strednej školy zarábať do zahraničia a učiť sa cudzí jazyk! A hovorí po nemecky, po anglicky na veľmi vysokej úrovni! A preto sa máme tak, ako sa máme!!! Dodám, nerobí denne 8 hodín, ale ani nie 9... A to, že dieťaťu kúpim anglické knihy, interaktívne hračky a kopu vymožeností, nie je preto, že nevládzem so sebou a neviem čo robiť s peniazmi! Ale je to preto, lebo viem, čo chcem!!!Dodám ti, kopu vecí kupujem v bazári! Viem, že teraz má mozog ako špongiu! Učí sa tak rýchlo, že si to ani neuvedomuje! A to, čo viem, som sa niekde naučila! Medzi nami je len taký rozdiel 😉 😉 😉

mihula
29. nov 2014

@adkoalauri a zas,zabudla si napisat,že bratranec tvojho muza chodil tr....citujem,tvoj slovnik kade tade a že niekde zabudol na svoje dieta a zobral si bezdetnu ženu a mala tam nemoze chodit,no fuj jedna hnusna macocha.A preco tam nemoze chodit?Prečo neporadis jemu,rodine to čo radis tu?Dufam,že uz davno ma dieta tablet,mobil a vsetko čo ma dieta mat,podla teba a ak nema tak by si to mala zabezpecit ty ako člen rodiny

adri266
29. nov 2014

@mima4 prepac,ale odpoviem protiotazkou. A Tebe sa zda normalne, ze na takejto akcii by sa kazdy bavil s mobilom namiesto toho, aby sa rozpravali spolu? 😉 Ved prave o to ide, ak nebude tych zavislakov niekto tahat od mobilov, tak sami s tym neprestanu.
Aj ja som chcela ako dieta veci, ktore mali moji spoluziaci. Boli veci, ktore som mohla dostat a boli veci, ktore som mat nemohla. A tomu budem ucit aj moju dceru.
@tova ja som si kupila svoj prvy mobil, ked som mala 21 rokov. S internetom som sa prvy krat stretla na VS. Na nacitanie jednej strany sme cakali aj pol hodinu. Prisla som o nieco? Neviem s nim narabat? Som preto zaostala? 😨 😨 😨 Vari vsetky deti, co dostanu v 6. rokoch, sa stanu IT expertmi? Ci v com to maju lepsie ako tie deti, ktore zacinaju v 10 rokoch?

A ako ucitelka Ti poviem, ze nase deti, hoci maju mobili, tablety a PC, absolutne to nevedia pouzivat inak ako na hry. Kolegyna, ucitelka informatiky, bola sokovana, ze ziaci na SS nie su schopni vytvorit jednu stranku vo worde. Ak dam ziakom ulohu ja, a poviem, ze bud si maju vyhladat info v encyklopedii, alebo na nete, tak 99 % ziakov mi donesie prvu stranku, ktoru im nahodi, ked daju vyhladavat do Google. A ani ju neupravia, vytlacia a hotovo.
Tak take su IT gramotne nase deti 🙄
Nedavno som mala moznost nakuknut do jednej knihy, teraz si neviem spomenut na nazov, ale islo o studiu nemeckych psychologov, ako vplyvaju PC a mobily na nas mozog, na nase myslenie. A vyzera to tak, ze sa pravdepodobne vratime do jaskyne 😉

adkoalauri
29. nov 2014

@l.farkasova ja som ťa vôbec nepoučovala, ak som prečítala tvoj koment, vo väčšine som súhlasila a aj to napísala, tiež viem niečo čo sa týka učenia 🙂 ale sú veci, ktoré deťom či chceš, či nechceš musíš kúpiť aby sa zdokonaľovali !!! A to, že to nemôže ísť na úkor čítania, krasopisu, alebo čo i len samotnej komunikácie, s tým absolútne súhlasím!!!

mihula
29. nov 2014

@adri266 joj,ty mi mastis moje myslenie,uz som si myslela,ze som tu za riadnu hlupanu

mima4
29. nov 2014

@adri266 ako ja jasne takuto zavislost neuznavam, ani nosenie takych veci na vylety atd... proste na tom sa obe zhodneme. Ale ty si mamina, a preto ma zaujimal tvoj nazor... ako by si sa zachovala v takych situaciach, ked dieta ti pride domov s placom...ze vsetci tukaju do vsetkeho mozneho a ono sa citi ako menejhodnotne.

33katuska
29. nov 2014

@mihula mala by si sa liečiť, si nesmierne zakomplexovaný človek a závidíš ľuďom to, čo je v dnešnej dobe normálna vec ☹