Som mu niečo dlžná?
Jedna sa o takyto problem. Zdedili sme s bratom napoly zahradu. Na zaciatku bola ustna dohoda ze uzivat ju bude on s tym ze sa bude o nu aj starat. Ta starostlivost je kosenie asi 4x za rok maly kusok zvysok spasu ovce. No problem je ze od isteho casu ako mu zacali kamarati nahovarat ci je hlupy ze kosi zahradu ktora nie je jeho (pocula som to na vlastne usi tak preto viem) tak moj brat mi zacal vykrikovat ze sa nestaram a ze kosi len on a podobne. Ze to oploti napoly a budem si kosit. Povedala som fajn mozes aj tak mi nechce momentalne dovolit na tej zahrade nic lebo ju uziva len on a ked som povedala nech ju oploti ostal ticho. Mam pocit ze to nechce rozdelit ale ma pptrebu vykrikovat mi nieco. Keby som bola mrcha dam mu najomne ktore by daleko presiahlo to jeho kosenie sumou ale na to samozrejme nepristupil. Sudit sa nechcem kvoli zvysnej rodine. Ale povedzte mi kto z nae dvoch je teda v prave v tejto situacii? Ja ci on?
@ljzozv pozor, mylite sa, preco mu ma ona platit za uzivanie, ked moze on uzivat celu zahradu? Dohoda, za staristlivost moze uzivat aj druhu polku. To , ze ma iba ovce je jeho chyba suhlasil s tym.Mal si nasadit zeleninu a mozno prave tu travu potrebuje na zimu pre ovce. Ak sa mu to teraz nepači, tak slusne sa majú porozpravať, stačí mi polka, kosit nebudem tvoju, lebo ju nevyužívam. Ale zmĺkol, ked mu povedala, ze nech tu polku oplotí, asi zistil, ze bude mať pre ovecky menej travy. Takych kamaratov poznam ako ma on, co davaju mudrosti a prd vedia. 🙂
@ljzozv a ako ju mam rozdelit ked on len vykrici ale viem ze nechce rozdelit a sudit sa momentalne nechcem. Citanie s porozumenim nic? Za najom takej zahrady by som mohla pytat aj viac ako stovku mesacne a kolko stoji to pokosenie 4x do roka a este si tam aj ovecky vychova na maso. Takze neviem kto ma z toho viac. Mne nedovoli tam ani len mrkvu zasadit sprava sa akoby to bolo len jeho. Je to pre mna patova situacia. Ja si ale myslim ze on ma z toho vacsi osoh nez ja a este vykrikuje..
Pri majetkoch brat brata nepozná. Buď spíšte normálne dohodu a obaja podpíšte alebo rozdeľte na polovicu a každý nech si bačuje na tej svojej. Ohľadom takýchto vecí som sa poučila už niekoľkokrát a môžem ti garantovať, že pokým nemáš papier v rukách stále ti bude niekto niečo vykrikovať.
@hellwant dakujem konecne to niekto chape. Ja som bola roku ticho nic som mu nevravela ze uziva len on..lebo sme sa dohodli a ja sa hadat pre majetky nechcem. Mrzi ma ale ze toto vykrikuje a aj pred rodicmi a ti su na mojej strane sice ale ani oni s nim nepohnu v tomto
@michaela789 ja to viem nie som blba ale on papier nepodpise ani nic neoploti ani mne nedovoli. Akoby sa len potreboval citit nadradene. Je to otravne riesit to keby bol aspon ticho neriesim..
Ak sa takto mieni správať tak by som mu svoju polovicu k dispozícii nedala. Buď nech podpíše dohodu - ja poskytnem pôdu, ty sa o ňu staráš - alebo nech sa zariadi len s tým čo mu bolo pridelené dedičstvom..... Využíva váš surodenecky vzťah a spolieha sa na to že oficiálne cez to nepôjdeš, tak ti dupe po hlave.
@hellwant a ano travu ma pre ovce ja z tej zahrady nemam fakt nic a dan si platim poctivo za svoju cast. Jedine to kosenie aj to som mu navrhla kompromis ze teda na striedacku tu cast kde nepasu ovce dam pokosit raz ja raz on. Odmietol proste chce aby bolo vsetko v jeho rezii. Ale vykrikuje mi to? To je uz trosku na hlavu si myslim
@michaela789 no len tazko oplotit aj bez jeho suhlasu ked to nie je rozdelene. A to je mozne asi len cez sud. Raz povedal ze rozdelime to teda ale odvtedy uz nie. Pretoze by musel tym padom asi aj zburat ovcin ktory tam ma a ine veci dat prec a to sa mu samozrejme nepaci
No chce byť sýty ale nie zo svojho, expert 🤷♀️ tak špekuluje. Je to veľmi nepríjemné ale neviem či sa to bude dať pokojne vyriešiť keď evidentne s ním nieto reči.
Keby si sa mu aspoň trochu povyhrazala? Že to na ten súd dáš ak ešte raz bude skúšať porušiť dohodu? Hádam nie je taký blbý aby mu nedošlo že nemá šancu a že škodny bude jedine on
Mam takéto pripady v okoli, a spravidla ten co chová na pozemku nieco, sa stara a v podstate to co pokosi ma aj tak pre zvierata. Ak sa mu nepáči, môže si chovat doma. Mozete spísať dohodu (my napr takúto mame) o užívaní pozemku, lebo v podstate aj ty musíš súhlasiť sctym, ze ti tam ovce behaju a v nej mame ze teda sa o pozemok staráme (kosenie).
Len tsk oplotit sa to neda.
@michaela789 on to dobre vie a ako som uz pisala neriesila by som nic keby bol ticho. Ked som to ratala za tych 8 rokov uzivania kebyze mu dam len 30eur mesacne co je cena velmi nizka na tuto lokalitu za taky pozemok stale je dlzny on mne ked to beriem tak ako on. Ale ma pri sebe aj radcov tak sa asi citi na koni. Vzdy som myslela ze tomuto sa vyhnem ale ak bude neprijemny asi mu budem musiet aj pohrozit a uvidime
Bez súdu to evidentne nepôjde, keď to riešiť nechceš, nechaj si srať na hlavu ak ďalej.
Čo iné chceš počuť.
@lesana25 chcela som sa hlavne utvrdit v tom ze som ja v prave. Lebo niekedy uz sama o sebe pochybujem aj..
Záhradu ste nadobudli do podielového spoluvlastníctva. Občiansky zákonník predpokladá predovšetkým dohodu všetkých spoluvlastníkov o tom, ako budú spoločnú vec užívať, v opačnom prípade rozhodne o tejto otázke na návrh jedného z nich súd. Pokiaľ jeden zo spoluvlastníkov užíva vec nad rozsah svojho spoluvlastníckeho podielu bez toho, aby bola medzi spoluvlastníkmi uzavretá nájomná zmluva alebo iná zmluva, dochádza k bezdôvodnému obohateniu tohto spoluvlastníka na úkor druhého. V dôsledku uvedeného je možné žiadať poskytnutie primeranej finančnej náhrady. V prípade, že nemáte záujem zotrvať v podielovom spoluvlastníctve, je možné ho zrušiť a vysporiadať. Zákon opäť prioritne predpokladá uzavretie dohody o vysporiadaní podielového spoluvlastníctva. Ak je uzavretie takej dohody nedosiahnuteľné, môžete sa obrátiť na súd, aby podielové spoluvlastníctvo zrušil a vysporiadal, keďže nikto nemôže iného nútiť, aby v takom právnom stave zotrval. Súd autoritatívne rozhodne spôsobom, že nehnuteľnosť nadobudne jeden zo spoluvlastníkov s povinnosťou vyplatiť zostávajúceho spoluvlastníka alebo súd rozhodne o tom, že sa záhrada predá a výťažok z predaja rozdelí medzi spoluvlastníkov podľa výšky ich spoluvlastníckych podielov - čiže u vás na polovicu.
Hlavne aby bolo jasné.ktora polovica je tvoja a ktorá jeho.lebo s tým môže byť problém napr vchod na záhradu .brána je v ktorej polovici?
Nie iba ten co chova, ved druhý mu to necha užívať, tak hadam tam nebude chodit kosit. Ma posuvat zvierata po pozemku tak aby to spasli postupne . U nas sa luka kosi tak raz za rok.
Snáď bude stačiť dať mu jasne a sebavedomo najavo že ty sa máš čoho chytiť a ak nechce prísť on o výhody, bude sa musieť prispôsobiť.
Tieto majetky.... To je doslova kríž 🤦♀️ pevné nervy prajem 👍
@janinah to sa neda určiť ak sú spoluvlastníci. Musia sa dohodnúť. V podstate z každého mm2 idu na polovicu, pokym nedaju pozemok roxdelit na katastry, ak to povolia samozrejme a rozdelia to tak ako sa dohodnu.
tiež si treba uvedomiť, že je to pozemok, na LV ktorého ste obaja ako vlastníci JEDNEJ parcely. Ani vy ani Váš brat neviete, ktorá polovica je koho čiže ťažko oplotíte polovicu niečoho keď neviete hranice. Po dohode si to oplotiť "na polovicu" môžete, ale bude to len záväzná dohoda medzi Vami. Ja by som sa obrátila na súd - takto ťaháte za veľmi krátky koniec. @janinah pri pozemku o jednom parcelnom čísle nie je možné vedieť koho polovica je čia. A ako píše @simca06022011 súd vie pozemok o jednom parcelnom čísle rozdeliť na dva samostatné pozemky - ale len ak pozemok spĺňa určitú veľkosť v m/2 a tiež záleží kde sa ten pozemok nachádza.
@alenah31 ved prave dali by sme plot a zas by si nieco nasiel ze mam lepsiu polovicu atd. Hlavne mi pride ze vobec nechce aby som to ja nejako vyuzivala a nieco si tam dala ale pritom paradoxne chce uzivat celok. Pozemok je v obci a dost velky dal by sa na nom aj dom postavit
@michaela789 veru uz sme mali v rodine nieco a ide minto fest na nervy preto som mozno aj ustupila a on to zneuziva lebo vie ze nie som zakerak. Chcem mat proste klud aj ked na ukor svojich vyhod ale keby aspon nevrtal pravidelne nepoviem nic. A dakujem pekne
@simca06022011 vsak vacsinu spasu ovce a maly kusok vpredu kosi tak 4x do roka a to ma tak na polhodku roboty takze nic hrozne si myslim. A mala by som mu za to platit pritom nevyuzivam z nej ani meter stvrcovy..takze asi tak no ale este ja som ta zla. Riadny paradox. Za dobrotu na zobrotu to je pravda
Musíš sa asertivne správať aj ty, nedať si srať na hlavu.
Dobre braček, sme 2 vlastníci, rozdeľme si to podľa zákona na polovice. Ty si na svojej kos a pestuj a ja si budem so svojou robiť čo chcem. Ja nebudem chodiť na tvoju, ty na moju. Keď sa nevieš a nechceš slušne dohodnúť, pozemok predajme a € si rozdelme. Ak ani tak nie, podám návrh na súd a ten spravodlivo rozhodne. Hubu si na mňa neotvaraj lebo z nej idú reči tvojich pripitych kamošov.
Slušne ale rázne mu to vytmav, nech sklapne, lebo inak si oplotis svoju časť.
plánujete tam do budúcna stavať? Nejakým iným spôsobom ten pozemok užívať? Pokiaľ nie - oficiálne ho treba listom písomne vyzvať , že mu odpredáte svoj podiel. Pokiaľ nebude reagovať alebo odmietne vec postúpte na súd. Vy môžete svoj vlastnícky podiel odpredať aj cudzej osobe - ale on má prednostné právo keďže už podiel vlastní - no ak odmietne - aj to je spôsob - nový spoluvlastník zrejme taký ústretový ako vy nebude.
Ale nech si vravi co chce. Povolenienna chov oviec ma? Ma na papiery ze mu dovolis takuto cinnost na tom pozemku, obec k tomu dala stanovisko? Vobec netahas za kratsi koniec. Proste moze ti platit za uzivanie a ty si polku toho kúska pokosis, alebo to bude uzivat a starat sa a bude ticho. V momente ako by zacal vyvadzat pošlem mu ponuku na odkupenie s riadnou trhovou cenou ze pozemok planujem predat 😁 a možno onto mu ide.
@alenah31 no uz aj o tom bola rec prisiel ze ho odkupi ale za par eur a ten pozemok ma momentalne hodnotu dost velku 😁 takze asi tak. On je povaha ze s nim sa neda dohodnut a chce mat len on vyhody. Jedine sud prichadza do uvahy ale kedze teraz to riesit nechcem vychadza mi zatial len ignorovat jeho narazky a ak bude hrotit situaciu pojdeme na sud ine neostava zial

Obidvaja. Jeden užíva bez platenia. A druhý neplatí za starostlivosť. Ak chceš kľud, tak rozdeľte záhradu a každý nech sa stará o tú svoju časť.