Som mu niečo dlžná?
Jedna sa o takyto problem. Zdedili sme s bratom napoly zahradu. Na zaciatku bola ustna dohoda ze uzivat ju bude on s tym ze sa bude o nu aj starat. Ta starostlivost je kosenie asi 4x za rok maly kusok zvysok spasu ovce. No problem je ze od isteho casu ako mu zacali kamarati nahovarat ci je hlupy ze kosi zahradu ktora nie je jeho (pocula som to na vlastne usi tak preto viem) tak moj brat mi zacal vykrikovat ze sa nestaram a ze kosi len on a podobne. Ze to oploti napoly a budem si kosit. Povedala som fajn mozes aj tak mi nechce momentalne dovolit na tej zahrade nic lebo ju uziva len on a ked som povedala nech ju oploti ostal ticho. Mam pocit ze to nechce rozdelit ale ma pptrebu vykrikovat mi nieco. Keby som bola mrcha dam mu najomne ktore by daleko presiahlo to jeho kosenie sumou ale na to samozrejme nepristupil. Sudit sa nechcem kvoli zvysnej rodine. Ale povedzte mi kto z nae dvoch je teda v prave v tejto situacii? Ja ci on?
@cacianka v klude sa s nim este skusim o tom takto porozpravat ak nepomoze tak sa to do buducna bude riesit inak..bohuzial
Tak moze mat aj problemy z toho, my sme mali hygienu, veterinu tu v lete a to mame 2 ovce a kozu 😁
@simca06022011 to by som ja zase nespravila :D ale tak je pravda ze nema suhlas pisomny na chov oviec ovcin si postavil bez toho ze by sa ma vobec spytal ale ked som chcela ja pestovat ci zahradnu chatku povedal mi ze nemam kde srandista ze..
presne taký prípad sme mali v rodine,bolo treba postaviť dom na jednej polovici a zrazu obaja bratia chceli automaticky tú lepšiu polovicu mať,kde bol vchod,lepší výhľad,rovnejšia plocha....preto píšem,že si to zabezpečte,aby v budúcnosti nebol problém
Skús ten list - ponuku na odpredaj alebo kúpu. Zisti si orientačné ceny, a doporučené mu pošli návrh na vysporiadanie. Nie pár drobných, ale trhovú cenu, nech ho pichne do oka čo mu odpustas a ešte si hubu otvára. Uved aj to že pozemok nevyužívaš nakoľko ho bez zmluvy a nejakej náhrady zaberá iba on, čo považuješ za jeho obohacovanie. A ak sa nebude chcieť slušne dohodnúť, podas návrh na súd vo veci vysporiadania. A svoju polovicu predas komu chces.novy sused asi nebude chcieť voňať ovčín...
AK aj nechceš ísť cestou súdu, zatiaľ, možno pomôže takáto vystraha . Myslí si že je geroj, tvrdý chlap a ty sa pokakaš, zavres hubu a on bude naďalej zarábať na tvoj úkor.
Zisti si aj podmienky chovu ovcí v obci, a medzi rečou mu šprichni že porušuje zákony.
@janinah ale ono sa to neda pokial sa nedohodneme co urcite nie si myslim a tusim ze az sud to moze rozdelit nemoze si len tak jeden zmysliet ze bude mat ten lepsi kus podla mna teda aspon
@cacianka no asi to bude aspon casom urcite nutne kedze doteraz s nim nebola rozumna rec a pravidelne mi vyhukuje to kosenie. Este som zabudla ze tam skladuje aj drevo na kurenie a ine veci takze zabera vacsinu pozemku on. Z jeho oviec takisto nemam nic ano pasu zahradu to mu uznam ale ovce su stale jeho takze neviem no o co mu ide vlastne. Dakujem za radu kazdopadne
Nejde o to či by si mu to ty urobila 😁 staci ze si to niekto bude chciet preveriť, dobrotivcov jenkooa vsade 😁 a ano je srandista a ty si všetko nechas 😁 uz by som tam mala zahony. A ovcinec je dufam aspon nejaká neohlasena stavba 😁 cim dalej tym lepsie. Naozaj sa ti nema cim "vyhrazat" a niečo vycitat.
@simca06022011 ja viem ze som hlupa no myslela som si ze budem mat aspon klud ked to bude takto a vidis ani to nemozem mat. Ked to takto po sebe vsetko citam co som tu napisala tak naozaj zacinma sama o sebe pochybovat ze som to doteraz trpela a este pocuvam jeho narazky na kosenie. Mozem si za to sama ze som nebola raznejsia v konecnom dosledku
mozno to bol taky skrat, kedze sa chcel asi vytiahnut pred kamaratmi a mozno to sam nedomyslel. ono ako ale az by si chcela mat ze uplny klud, tak co, ja by som to rozdelila a hotovo. kazdy by mal svoj diel a bolo by
Ahoj, na tvojom mieste to riešim intenzívnejšie, lebo keď to nevyužívaš, on áno a ešte ti ide vykrikovať? Zvyšok rodiny z toho stres ani vrásky mať nebudú.... Ja sa hold súdim s vlastným krstným, užíva dom , nájom mi za moju časť neplatí, vyplatiť ma nechce, i keď som bola ochotná ísť pod trhovú cenu. Neviem si predstaviť nechať nedoriešené, keď sa jemu alebo mne niečo stane, už to nedorieši nikto nikdy...kľudne to rieš už teraz, kým sa pošlú nejaké výzvy, kým to pôjde na súd , kým sa spraví znalecký a o termíne na pojednávanie nehovorím čakám už rok....
Vy ste úplne ukážkový prípad pre mediátora. Na súd s takou "blbostou" je kravina, máš pravdu. Ale u mediátora sa pekne viete dohodnúť...A možno zistis, že chyba je niekde úplne inde a jemu ide o niečo úplne iné...
Ale na katastri ste obaja majitelia zapísaný ci len vy??zalezi co je na katastri a ten ma pravdu
Pre klud rodiny a resp. Ak mate zaujem o polovicku mate chut sa starat pestovať si tak staci s geometrickým planom rozdeliť zahradu (parcelu) len treba davat pzoor aby obaja mali pristup z cesty ;) aj to mozete mu navrhnúť a uvidíte ako sa zachova nestojí ti velmi vela ;)
@zuzkaa1991 na katastri sme obaja a mame kazdy polovicu ved uz vela x padlo z jeho ust ze to da vymerat oplotit a mozem si kosit a ked som povedala ze kludne tak nic nespravil zahovoril to. Takze keby chcel uz to je spravene
@livka283 Ahoj tak to nezavidim teda ani tebe ked sa to tak dlho taha a sud je na koho strane vo vasom pripade ak sa to da tak povedat?
@viestta no on by to nemal za co odkupit to viem a bola by to dost vysoka suma. Povedal ze mi da zan sto eur :D neviem ci to myslel vazne ale asi hej ako ho poznam pravdepodobne..mozno keby sme to mali napoly robil by prieky aj tak neviem rozmyslam ze idealna cesta by bola predat to ale na to on nepristupi to uz viem. Neda sa to len tak rozdelit ale on mi stale povie ze ja si budem kosit svoju polovicu tak neviem ako si to predstavuje vobec :D
Tiež si myslím ze mediátor vy vám pomohol. Skus za bratom zájsť, s kľudom mu vysvetliť ze by bolo dobre uzavrieť nejakú písomnú dohodu o užívaní pozemku a vysvetliť si veci. Aké ma plány on, aké ty, kto bude mať aké povinnosti a aké práva ohľadom užívania, porozmýšľať možno nad rozdelením na katastri a zmluve o prenajme jeden druhému - kľudne iba za starostlivosť a ze by ste sa o tom porozprávali u mediatora. Aj koli vašim deťom - dedičom a celkovo kľudu v rodine aj vo vašom vzťahu - brat/sestra. Nevycitaj mu nič, skus ho naozaj do tej kancelárie dostať a tam rieste
Lebo u vás mi to príde akokeby ma každý tu svoju pravdu. Brata vykresľujes ako najväčšie hovädo ale pokiaľ mu nedali do hlavy chrobáka kamoši tak všetko bolo v poriadku nie? Možno aj debil je, to ja neviem, ale každopádne je to tvoj brat nech je aký chce.
Vieš v tvojich teóriach sú tiež medzery, píšeš ze by si mu mohla pozemok prenajímať a mal by ti platiť. No neviem zas nejaké pole v hornej dolnej nemá bohvieaku hodnotu co sa týka prenájmu, veľa ľudí vlastní rôzne pozemky, castokrat aj na celkom lukratívnych miestach a ma z toho prd makový (10 - 20 eur ročne od nejakého urbariatu ci mesta co da rovno na dane).
Keď sa pýtaš co je mediátor je to človek ktorý sa vyzná v zákonoch a pomôže vám dohodnúť sa. Vypočuje jednu stranu, vypočuje druhu a potom sa snažíte spolu nájsť riešenie. Niečo ako moderátor vašej hadky, tretia úplne nestranna osoba. Proste dohliada na to aby ste si zbytočne nevykrikovali svoje krivdy, aby sa viedla diskusia nie hádka, objasní vám zákony a vaše možnosti zo zákona ktoré máte.
Navrhujem ti, aby si si vyhľadala ceny za prenájom v danej lokalite a ceny za kosenie firmou (prípadne spočítaj náklady na kosačku a benzín). Keď znova začne, povedz mu, že na jeho popud si si vyhľadala uvedené ceny a vyšlo ti, že vlastne on dlží tebe. Môžeš aj spomenúť, že teda zvažuješ prenajať to niekomu inému za komerčnú cenu. Nech ti teda navrhne riešenie, aby ste boli obaja spokojní. Keď bude vystrájať, povedz mu, že to teda môžete rozdeliť cez súd.
@lujza123 k tomu polu. tento pozemok je velky a je v dedine je to vlastne zahrada pri dome..nie je to ziadne pole ale pozemok v hodnote mozno aj nieco vyse sto tisic kedze tu sa tak ceny pozemkov hybu su tam siete a je mozne po upravach na nom postavit dom..tuna v tejto lokalite za obycajnu zahradu kde nic nie je ale iba na kosenie pytaju ludia kludne aj 50eur mesacne do prenajmu. Zistovala som si o tom ked uz to zacina byt take ze to robi castejsie. A trva to uz dlhsie ale teraz castejsie takze neviem ci su za tym kamarati ja som jedneho pocula doslovne ako mu hovoril ci je k... ze kosi zahradu ktora ani nie je jeho. Neviem ako to myslel kedze jeho je polovica tak isto ako moja. tot vsjo 🙂
@winki13 nemal by ma z coho vyplatit keby mu to dam aj za menej ako je trhova cena a ma uver na dom takze nemal by z coho ani..
@lujza123 to neznie zle ale musi aj druhy siuhlasit asi ze k nemu zajdeme co neviem neviem ale skusit to minimalne mozem dakujem za radu
@zuzliq najblizsie ked zacne toto mu mienim povedat ked som si zratala naklady na kosenie keby som mu aj dala viac ako tu platia ludia ked si kukam inzeraty a dala by som mu polovicnu sumu za prenajom stale je on v minuse a to celkom dost takze..som zvedava na reakciu. Mozno mi da s kosenim konecne pokoj. celkovo ked sa nad tym zamyslim on pozemok uziva vylucne a ja si ma prist odkosit polku svoju akoze ale nic tam nemozem podla neho vtipna situacia
súd ešte nedal ani termín, ale podľa právničky, ktorá stojí nemalé peniaze, tvrdí, že nikto ťa nemôže držať ako spoluvlastníka, teda musíš žiadať o zrušenie spoluvlastníctva, čo súd nemá dôvod zamietnuť, on ťa musí vyplatiť, ak nebude chcieť, ide pozemok, v mojom prípade dom do dražby s cenou podľa znaleckého posudku, ktorý si robím na vlastné náklady, aby druhá strana nemala úplne inú im vyhovujúcu sumu, čo ak bude, napadneme samozrejme...nie je to ľahká cesta, každopádne ísť za svojím, druhá strana chcela manipulovať a naťahovať čas, v žiadnom prípade, keď on nie je schopný vyplatiť ,jeho vec, ja nie som charita , čiže po dražbe budete vyplatení na polovicu, netreba zabudnúť na súdne poplatky a daň ak nie ste vlastníci nad 5r
@livka283 no pravnici su drahi to mi je jasne ale asi lepsie ako mat nervy. V nasom pripade je to patova situacia pre mna hlavne ja z toho nemam nic este by chcel aby som tam robila udrzbu kdezto on si to spravuje cele sam a robi si tam co uzna za vhodne bez mojho vedomia vacsinou takze..A u vas samozrejme takisto ten co ma vyhody robi naschvaly a ty mas len nervy.
Nečítala som všetko...zavolaj geodeta stanovte hranicu daj postaviť plot a je vybavené.Tak on ma ovcin a ty nemáš kde sadiť mrkvu?
Jasne budete mať dane koho je čo a svätý pokoj.On si bude kosiť na svojom a ty na svojom sa opaluj a sad mrkvu...

@simca06022011 nema absolutne nic na papieri