Som mu niečo dlžná?
Jedna sa o takyto problem. Zdedili sme s bratom napoly zahradu. Na zaciatku bola ustna dohoda ze uzivat ju bude on s tym ze sa bude o nu aj starat. Ta starostlivost je kosenie asi 4x za rok maly kusok zvysok spasu ovce. No problem je ze od isteho casu ako mu zacali kamarati nahovarat ci je hlupy ze kosi zahradu ktora nie je jeho (pocula som to na vlastne usi tak preto viem) tak moj brat mi zacal vykrikovat ze sa nestaram a ze kosi len on a podobne. Ze to oploti napoly a budem si kosit. Povedala som fajn mozes aj tak mi nechce momentalne dovolit na tej zahrade nic lebo ju uziva len on a ked som povedala nech ju oploti ostal ticho. Mam pocit ze to nechce rozdelit ale ma pptrebu vykrikovat mi nieco. Keby som bola mrcha dam mu najomne ktore by daleko presiahlo to jeho kosenie sumou ale na to samozrejme nepristupil. Sudit sa nechcem kvoli zvysnej rodine. Ale povedzte mi kto z nae dvoch je teda v prave v tejto situacii? Ja ci on?
Najväčší gól bol, že až tretia právnička sa tým reálne zaoberá 🙈 prví dvaja sa na taký všedný prípad vykašľali, nestíhajú.... terajšia ešte prišla na to, že keďže som na materskej, môžu ma oslobodiť od súdnych poplatkov, keďže poberám len rodičak, čo aj súd schválil , čiže neľutujem ani euro , doslova čas sú peniaze, rieš, kým má pozemok hodnotu.... Tú polovicu si vy nemôžete len tak z brucha vymyslieť, že tu bude , bez zápisu na kataster atď,proste komplikácie a keď vidíš, že sa s ním nedá, ešte pýtaj ako ja spätne nájom ;) takže emócie preč a mysli na seba, on má evidentne dobré vzťahy s tebou hlboko ďaleko... držím palce!
Čítanie s porozumením funguje. Ale akú inú odpoveď si chcela?
Ak nechceš ísť na súd, tak len sa dohodnúť a to si sama písala, že sa dohodnúť nechce.
Čiže čo ďalej?
Každý majiteľ má svoje práva ale aj povinnosti, tak ako ty, tak aj on. Ťaháš za kratší koniec trošku teraz. Ale byť tebou sa to snažím doriešiť, nevieš čo sa môže stať a nech to máte vyriešené.
@ljzozv ved ja viem prave preto vies mne boli vzdy vztahy v rodine a dobre mravy prednejsie lenze sa mi zda ze to zacal dost zneuzivat takze musim sa rozhodnut comu dam prednost
@livka283 to je pravda niekedy radsej obetovat peniaze za pravnika vysporiadat sa a mat klud. Je to hrozne co narobia s rodinou majetky ale osobne si myslim ze ten majetok mozno az tak cloveka nezmeni len ukaze pravu tvar a je to zjavne ako pises ze on ma v pazi ze je moj brat a ja som na to brala roky ohlady..
@luccija nuz ako som uz pisala mozem si zato sama videl ze nezakrocim ze som makka tak to zneuzil. Mala som to uz od zaciatku riesit inak a neustupit
Mediator je človek, ktorý vám pomôže dohodnúť sa. (Napríklad aj ja som mediátor, tc na materskej 😉.)
Nie je to sudca, aby vám povedal direktivne, ze "takto to bude", ale pomôže vám spolu vymyslieť riešenie, ktoré bude vyhovovať obom..da vám priestor na diskusiu a udrží ju v konštruktívnej rovine.
Spisete si uňho dohodu, kde bude všetko to, čo potrebujete mať " na papieri" a ak bude treba, s nou môžte riešiť potom kataster alebo co už bude treba.
Mediátor je pomoc v tom, že vie ako sa treba baviť s ľuďmi, s ktorými sa inak "nedá" baviť...A dokáže viesť komunikáciu aj tam, kde x krát predtým zlyhala. Vy dvaja sa totiž už sami bez pomoci zrejme nedohodnete, váš konflikt už zašiel príliš ďaleko.
@ckatka to by bolo fajn nieco take presne potrebujeme lebo ja uz neviem ako sa s nim aj bavit o tom..
presne chodte na sud a on moze iba ak tak od zlosti na ovecke jazdit po tej polke ktoru dostane. 🙂
To si na tom ešte dobre...
Poznam prípad, kedy zdedili zahradu aj s chatou. Ona tam chodi relaxovať s rodinou, pestuje, kosi,...
On tam 4x do roka príde s kamosmi, ozeru sa jak hovada, na Silvestra tri dni zurka, spalia 2 metre dreva. Ale ked mu sestra povedala, ze treba opraviť strechu, tak jemu to netreba a on na nic nedá peniaze. Veď tam vacsinu roka chodí ona.
@stary_ujco podobný prípad máme my v rodine, len nejde o chatu ale rodinný dom. Práva áno ale povinnostiam žiadne 🤦♀️
@stary_ujco ja viem ze je vela takych situacii a sporov v rodine kvoli majetkom. Ale je to smutne naozaj ze si najblizsi ludia robia prieky ja som sa tomu chcela vyhnut za kazdu cenu ale hold asi sa neda nijako takym vyhoviet
Nevyhneš sa. Čím viac sa budeš snažiť po dobrom, tým viac ti niekto nas*rie na hlavu, s prepáčením. Ja som ostala nekonečne sklamaná z toho, čo všetko sa udialo v našej rodine kvôli majetkom. Ľudia budú ľuďmi, každý chce len namastiť vrecká, najlepsie bez povinností a zadarmo. Prajem ti, aby si sa s bratom dohodla k spokojnosti vás oboch ale už som taký skeptik ohľadom takýchto sporov, že až.
Dsakujem vsetkym za rady. Musim si vybrat nejaku najlepsiu alternativu najviac sa mi pozdava ten mediator kedze si myslim ze mna brat s nejakym navrhom odignoruje ako ho poznam..tak by som to skusila touto cestou zatial
@michaela789 veru clovek niekedy az pozera coho su ludia schopni pre mamon a nam ktori taki nie sme ostava len sklamanie..
Môže sa stať že idignoruje aj mediátora, lebo ak čo len trochu vie, tak vie že nie je povinný k nemu ísť.
Ale skús, je to autorita, a možno to pomôže. Lebo potom súd, to už je autorita vyšší level a poplatky 100x vyššie.
@cacianka som si vedoma rizik ak bude robit uz velmi zle budem to uz asi inak riesit. Predsa keby som napr raz potrebovala surne peniaze a rozhodnem sa to predat lebo to nevyuzivam a on nebude suhlasit tak by sme to tak ci tak museli riesit cez sud aj ked asi aj to mi mozu zamietnut uz potom neviem ako to je ked ma kazdy rovnaky podiel..
Keby si raz súrne potrebovala €, tak to súrne veru nevybavis. Čakať pol roka - rok na termín súdu, potom brat urobí prieťahy, tak ani o 5 rokov nemusíš mať vybavené
Rieš radšej čím skôr. Skús mediátora, predzalobnu výzvu, postupne.
Ak nechceš ty/tvoja rodina stavať, radšej Trvaj na predaji, lebo ani jeden nemáte evri na a vyplatenie druhého a aj tak by to robilo zlú krv. Pekne zisk rozdeliť a každý si robte čo a kde chcete.
Tu na koni je skupina Právne poradenstvo, čítaj, nájdeš rady ako zadarmo ako môžeš postupovať.
Odkladá je to iba zhorší, ty utláčana, on na koni a čím dlhšie tým bude viac presvedčený o svojej pravde a nároku.
@cacianka no to je tiez pravda teraz som sice v pohode aj financne ale nemusi to tak byt na stalo..to je pravda. Ja tam stavat nechcem lebo to by bolo uplne zle to viem uz teraz ze by sme nemali pokoj radsej nech sa to potom bud preda alebo spiseme nejaku najomnu zmluvu aspon na teraz. Som zvedava co na to povie. A dakujem kuknem tu skupinu mozno tam najdem aj podobny pripad. Nieco som uz kukala v podstate ale to bolo s domom a tam tiez pravnik radil jedina cesta vyporiadanie spoluvlastnictva..
To je jedno aký nehnuteľný majetok, lúky, záhrada, stavebný pozemok, dom, byt...
Vysporiadať, neveriť na dobré vzťahy do smrti keď už teraz je takýto. Neskôr to bude len horšie. Narastie hrebienok ešte viac.
Aj keby si napr.chcela postaviť dom, budete vysporiadaní, pozemok 1:1, on si tam bude chovať ovce, smradu veľa, hovná rovno pod oknami , močovina bude stekat pod základy. Aj keby si svoju polku predala, stále môže od zraneného ega škodiť novým majiteľom.
Môže/ nemusí.
Za svoje € si môže kúpiť pozemok inde a chovať čo chce, aj krokodílov, keď mu to hygiena a veterina povolí.
Ak nebude chcieť nejakú slušnú dohodu, tak fakt predaj. Natvrdo.

A, keď hovoril, že dá spraviť plot a nič nespravil, tak sa toho chop ty.On ho užíva má tam drevo, zvieratá a tebe bude vykrikovať?áno mala by si byť raznejsia.Mate 2 vstupy už dávno si to mala mať rozdelené