Som na dne a mám pocit, že to už nevydržím
Dobry den, zakladam tuto diskusiu, lebo sa potrebujem vyrozpravat, nemam ziadnu kamaratku, ktorej by som sa mohla zdoverit. Som uz psychicky na tom na dne, mam pocit, ze uz to dalej nevydrzim. Zijem s rodicmi, s dvomi sestrami a malym synovcom v malom dvojizbovom byte, sestru opustil otec jej dietata este pocas tehotenstva, a tak sa styria tlacime v jednej mini izbe.
Ja studujem 4. rok na vysokej skole, odmalicka to bolo mojim snom, pochadzam z romskej rodiny, v ktorej nikto este nema vystudovanu vysoku. Doma nemam ani len pisaci stol, svoje miesto na ucenie, ucim sa hlavne v noci, v kuchyni, kedy vsetci spia, lebo cez den to nie je mozne, nemam na to vhodne podmienky, vadi mi hluk, potrebujem sukromie a pod. Castokrat sa stane, ze v noci si uz nepojdem ani lahnut, som viac ako 24 hodin hore, co je pre mna velmi vycerpavajuce, kedze niekedy mavam vyucbu na univerzite od 8:00 do 18:20 s niekolkymi pauzami. Do skoly dochadzam kazdy den cca 60 km.
Myslim si, ze to takto uz dalej nebudem moct dlho este zvladat. Kvoli deficitu spanku sa mi zacali prejavovat uz aj iste zdravotne problemy. Miesto na internate som, bohuzial, nedostala, na prenajom izby nemam dostatok penazi, hoci brigadujem pocas vikendov, no, to nepostacuje ani na moje zakladne vydavky. Mama pracuje, taha celu domacnost, otec je momentalne na pn, bolo mu diagnostikovane onkologicke ochorenie a mne je to tak velmi luto. Citim, ze to vsetko na mna dolieha, nie som dobre na tom psychicky, citim uzkost, mam depresie a neviem, co mam dalej robit. Zostavaju mi v tomto semestri este 2 skusky, no nemam motivaciu, chut sa na ne pripravit. Ja neviem, ako dalej. Neviem si predstavit, ze mam este cely buduci rok takto fungovat. :( Co by ste mi, prosim, radili? Ako to vsetko zvladnut?
Klobúk dole...fandím Ti a dúfam,že to prekonávať a školu doštuduješ. Na Tvojom mieste by som si kúpila v papiernictve podložku na písanie môže byť aj trošku väčšia a odišla by som sa učiť z domu niekde do prírody.
Príroda má zázračné účinky na zdravie a psychické problémy. Nebudeš musieť študovať po nociach a budeš mať väčšiu pohodu a kľud.
Študentská pôžička, brigády počas semestra, práca počas leta, učenie sa u znamych, študovne a knižnice a ŠTUPLE do uší, takto som urobila vš
Cez deň sa chod učiť do kaviarne. Bývam síce sama, ale aj mne zmena prostredia na učenie pomôže a v tvojej situácii dupľom. Ja by som také učenie po nociach nedala. Ale máš môj veľký obdiv. Prosím ťa bojuj a nevzdávaj sa. Máš rok dokonca. Skončíš nájdeš si poriadnu prácu a juchuu bývať sama. Držíííím palce veľmi silno.
@girlie_konik ozvala sa ti autorka do správy?
A nemozes sa pocas dna ucit mimo domu? V parku napr? V zime v kaviarni....a v noci mozes normalne spat.
Motivacia ti moze byt, ze uz len jeden rok a je koniec, ubehne to rychlo ;)
Prisla si tak daleko, aby si to teraz vzdala ?
Vacsinu mas zasebou, zvladnes to.
Klobuk dole.
Dve skusky su uz nic a na chvilu vypnes a vydychnes a das sa dokopy.
Ked to nevzdas, o to viac budes na seba hrda, ze si to dala, aj ked to bolo tak priserne tazke.
V mojom veku uz je neskoro trieskat si hlavu, ze nic neviem, tebe sa otori more moznosti, ale ten vitazoslavny pocit, ten ta bude sprevadzat cely zivot, asi presne tak, ako mna sprevadza pocit presne opacny. Das to, svet potrebuje takych ludi co sa nevzdavaju, svet caka na teba
Ahoj, tie brigády v lete v zahraničí alebo erasmus program by ti veru pomohli v tom, že by si mala viac kľud. A to dochádzanie je veru zlé. Keby sa ti podarilo nájsť aspoň prenájom izby v meste kde študuješ, čo by si zafinancovala z brigády, tak by to bolo super. Treba hľadať a hľadať a nevzdávať sa. Prajem ti veľa úspechov vo všetkom čo robíš, nech sa to podarí do konca! 🙂 keďže si už v 4.ročníku,tak už vydrž.
Zvládneš to moja zlatá, no spánok nepodceňuj! Viac sa hýbe, choď von a možno sa ich niekde v parku, kde je ticho...pozor na psychiku, nepodceňuj to, dopraj si hlavne spánok...magne B6... Myslím na Teba, napokon bude všetko ok...tak sa musíš nastaviť ❤️🙏❤️
1) v noci SPI (samozrejme okrem skúškového, vtedy studaci nespia 🙂 )
2) uč sa cez deň idealne v knižnici, alebo tam, kde ti ruch nebude vadiť. A v tom autobuse, tam tráviš veľa casu
3) domov chod len spať
4) dohodni sa doma, že im teraz rok nebudeš pomáhať. Všetko im potom vynahradíš, keď skončíš školu a nájdeš si prácu. Bud budeš viac doma pomáhať s domacnostou, alebo budeš žiť inde a prispejes financne...
Držím palce, zvládneš to. Ale hlavne sa.musis vyspať.
Ty si uzasna,kokos obdivujem ta ze si az sem,vela sil prajem,mrzi ma ze mas tazke podmienky na život,skus este ten intrak,privat s niekym nie je mozny? Inak vela ludi sa ucieva v kniznici
Odkial si?. V skole nie su miesta na ucenie? Volne triedy a tak? Kniznica? Citaren? Silno drzim palce a.nevzdavaj sa
držím Ti palce, si šikovná. Verím, že to máš náročné. Toto obdobie prejde a bude opäť všetko ok. Poznám ten pocit, keď už máš toho plné zuby a najradšej by si to niekam zahodila. Ale nevzdávaj sa, zvládneš to, prajem veľa energie🙂
Urcite si vybav intrak..chod na studijne a podaj tam ziadost s riadnym zdovodnenim svojej situacie..myslim ze sa ti to podari..opytaj sa na prospechove stipendium..obrat sa na vsetky dostupne miesta na skole, prip.v obci..kde by ti ludia mohli pomoct riesit tuto situaciu..aj na svojich priatelov a znamych..povedz im, čo preživas, viac hlav viac rozumu..vela sa da pri dobrej voli vyriesit
Drz sa dievca! Fandim ti. Nevzdavaj sa. Si blizko…A mysli pozitivne🌸🌷🌸🌷
Ja som sa tiež ucievala vonku. Vezmi deku a chod niekde pod strom ....a jednoznačne vydrz....vsetky sny sú vydreté....nikomu Nic z neba nepadlo....držim palce...ocinovi skóre uzdravenie
Určite skús sociálne štipendium obehat, verím, ze vybavis a zmeníš prostredie
Chod prosim ta na studijne oddelenie a povedz o to tam presne ako si to tu napisala. Popytaj sa na socialne stipendium. Neviem ake su teraz podmienky na udelenie, ale myslim, ze sancu by si mala. Kde studujes?
Končí školský rok, máš 3 m na poriadnu každodennú brigádu.dufam, že už máš niečo na ruke,ja som bola v zahraničí na oberacke,namakas sa ale zarobis.a potom by som riešila privát a študentsku pôžičku.drzim silno prsty, určite sa nevzdávaj ❤️
Parada, same konstruktivne a povzbudive prispevky, ako to tak citam 👌🤗
Dobry den,
Ja som cudzinka ktora je ako dieta zazila vojnu. Bola som utecenka a po vojne sme sa vratili do naseho bytu. Byt mal 44 m2, nas vtedy este bolo 4.
Coskoro mama otehotnela a ako 15-rocna som dostala sestru.
Musim napisat ze moji rodicia mali vysoku skolu, obidvaja, tato dokoca aj phd, ale pocas a po vojne peniaze neboli aj ked stale pracovali.
Oni pred vojnou zacali stavat dom ale vojna a povojna chudoba to zastavila. Tak sme vsetci boli v tom mini byte. Nas 5. Brat krory bol teenager, strasne aktivny a hlucny, sestra ktora bola babo a vzdy nervozni rodicia.
Predstavte si ze som ja vzdy bola introvert ktory je strasne snival o svojej izbe. A este som bola najlepsi ziak, isla sam skor do skoly - s 5 rokov (sikovne male dievca), takze som na vysoku odisla ked som mala 17.
Ten period 15-17 rokov sa pamatam ako velmi tazky period. Nespala som, ucila som sa v noci, v chodbe. Bola som stale vycerpana.
Na vysoku som odisla do ineho mesta a ani tam nebolo najlepsie ale nejak to preslo.
Znicilo mi to zdravie, mam chorobu stitne zlazy a insomniu. Teraz to nejak drzim pod kontrolou.
Ale som si dosiahla svoje ciele. Mam krasneho manzela a 2 zdrave deti a oooobrovsky byt 🙂. Paradnu pracu a vzdielanie, som proste odbornik na velmi ziadane odbory.
Moj mladsi syn je introvert ako ja, tak som stastna ked ho vidim ze si uziva klud vo svojej izbe.
Predstavte si takuto buducnost a verte mi ze ju dosiahnete.
P.S Ja som mala vela kamaratov ale ako introvert som nikdy nikomu nic osobne nepovedala. Takze, akoby som ich ani nemala.
Ahoj. Máš môj veľký obdiv a držím ti silno palce. Ja som bývala na intráku na výške, a bohužiaľ som mala také spolubývajúce, ktoré si prišli užiť, vyskúšať život v meste, a teda kľud na učenie nebol ani tam. Mňa to naučilo sa vypnúť od okolia a sústrediť sa len na to, čo sa musím naučiť. Musela som. A toto mi potom pomáhalo aj v práci, vedieť sa vypnúť a sústrediť sa iba na to, čo robím. Držím ti palce. Asi naj motivácia na tvojom mieste by bola - s dokončenou VŠ budeš mať viac možností na lepšie platenú prácu, a teda skôr sa budeš vedieť osamostatniť.
Učila som sa v škole v knižnici, v meste v knižnici, keď bolo pekne vonku na deke.... Držím palce
Si skvela,ze sa tak snazis🙂 Ale treba aj spanok a vediet vypnut. Dorob 2 skusky a cez leto VELA ODDYCHUJ🌞Musis zacat spavat, bez spanku clovek nevladze a vsetko vidi negativnejsie.V poslednom rocniku skus zostavat po skole v kniznici a ucit alebo pisat si diplomovku tam.Budes tam mat vacsie ticho,klud. Prajem vela sil a zdravia🍀
Kam chodiš na vš? Ucit sa utekaj do parku na deku, do knižnice, do lesa,k jazeru.a nie po nociach s 5 ludmi na byte 🙈 uc sa pocas pauzy. Neviem aka vs ma od 8 do 18 prednasky. Ja som na vs mala mrte volneho casu.alebo choj do roboty a dokonci externe.. no ja teda neviem,ci cakas ze ti pošleme peniaze na nový najom ci ako .. len same vyhovorky
@dadka_bb och trochu empatie by pomohlo.
Píše že sa prišla vyrozprávať, nič nečaká, nič nežiada...ani jedna nie sme na jej mieste. Stres z nedostatku spánku, bez osobneho súkromia, vo finančnej tiesni a veľa ďalšieho veru nepridá človeku na sile.
Autorke odkazujem že jej silno držím palce, ako písali...využi študijné, knižnice, zaziadaj o notebook či iné..povedz si ...už len rok, a do konca života sa budem mať už len lepšie...fandím ti, máš na to a dáš to 💪😘 si silná a odvážna žena keď siahas po dobrom sne 👍
@beatinka nie
@dadka_bb Najskor si precitaj co autorka pise pred tym ako zacnes mudrovat. Vsetky tvoje rady su k nicomu. Autorka pise ze v prirode sa ucit neda, lebo potrebuje laptop a na svojom ma slabu baterku a v kniznici kde chodi nie je pripojka. Peniaze jej ponukli a odmietla. A to ze ty si mala pocas studia vela volneho casu jej ma ako pomoct? Chod hviezdit niekam inam.

Veľmi ti držím palce a verím ti,ze to zvládneš. Co tak knižnica? Skús učiť sa tam, nájdi si tam svoj kútik... príp u spolužiačky? Neskusali ste niekedy ucit sa spolu?