Som neschopná postarať sa o dieťa a domácnosť
Ahojte mamičky 🙂 Verím, že tu nájdem oporu a rady ako zvládnuť náročné obdobie. Mam syna 11🌛 a som v 26 týždni tehotenstva. Už nejakú dobu prosím svojho manžela, aby sa viac zapájal, že nevládzem toľko behať za malým, ktorý práve začína chodiť a zároveň zvládať domácnosť. Bez odozvy. Pred týždňom a pol mi začali kontrakcie, v nemocnici mi zastavili predčasne spustený pôrod s tým, že musím do pôrodu len ležať, nesmiem malého dvíhať na ruky... čo samozrejme doma nie je možné. Mrzí ma, že ani toto nezmenilo postoj môjho manžela, on je proste unavený z práce, po nočnej spi 13 hodín, príde sa len naobedovať, kým spi malý a znova zdrhne do postele. Cez víkend spi doobeda, potom sa 15 min pohrá s malým a znova relaxuje. Samozrejme, že som s nim o tom rozprávala, vysvetľovali mu aj dve doktorky, ze je nutné, aby som co najviac oddychovala...zakaždým prikývol, že chápe a ma pocit, že robí maximum ako mi pomáha tým, že raz za týždeň povysáva. Ale potom prišla cez víkend svokra a ta sa do mňa pustila, že tehotenstvo nie je choroba, že ona to sama zvládala s tromi deťmi a nemala pampersky a pracku, že si mám uvedomit, že jej syn má živí a je z prace unavený, tak nech ho nechám cez vikend vyspať sa a ze ako som si dovolila urobiť na obed cestoviny s brokolicou, čo to je za obed pre chlapa... No proste som neschopná a tým jej výstupom len podporila to, že mi môj manžel nemusí pomáhať. Som z toho úplne hotová. Každý deň odvtedy plačem, lebo na jednej strane mam nehorázne bolesti krížov, slabín, brucha, niekedy v noci fakt vstávam k malému s tým, že sa od bolesti trasiem a fakt zatinam zuby, na druhej strane cítim úplnú zmenu vo vzťahu s manželom, že totálne ochladol, nezaujíma ho môj stav, ako sa cítim, už ma ani nepobozká, keď za ním prídem aby mi s niečím pomohol, tak len vzdychne, zasomre niečo v zmysle tých svokrinych argumentov a to je tak všetko. Nemá mi kto iný pomôcť, na opatrovanie nemám peniaze a moja rodina žije na druhom konci Slovenska. Fakt som ja ta neschopná? Preskakuje mi z hormónov a zvalicujem? Co sa to deje, že sa cítim tak nehorázne zle, sama, opustená... Mám pocit, že všetko sa na mňa valí z každej strany a svokra si vyslovene užíva, keď si môže do mňa kopnúť. Som na tom tak zle, že som si tento týždeň kúpila cigarety aj napriek tomu, že som v prvom tehotenstve prestala fajčiť kvôli malému a bojím sa, že do toho zas spadnem ale ta cigareta mi pomohla trosku vypnúť... 😭😭😭 Verim, že sa tu nájde niekto, kto si tento nehorázne dlhý odkaz prečíta a podporí ma trochu, lebo ja za posledné mesiace zvažujem návštevu psychiatra len aby som sa mala komu
vyrozprávať ☹️
@angelsue712 ty si uplne v poriadku. Neschopny je tvoj muz. Tehotenstvo nie je choroba, ale ty mas mat pokoj na lozku, aby si predcasne neporodila, to nechape?
Mrzi ma to za teba
@katarinaina tiez si myslim, ze sa nechaj hospitalizovat...povedz tvojmu gynesovi, ze doma nevies/nemozes lezat....
@angelsue712 a odkiaľ si? Ak niekde nablizku ja ti rada pomôžem. Ajtak chodíme von s malou ci už je tam dieťa navyse ci nie to je suma fuk. Navyše som zvykla strážiť aj 15mesacnu dcérku susedky ktorá je sama na všetko a v pohode sa to dá.
@lenkakamen on práveže sám od seba navrhol že vysávanie bude jeho činnosť, v minulosti aj navaril, keď som bola dlhšie v práci ako on, na malého sa tešil, hneď od začiatku sa snažil starať, vedel ho prebaliť, prezliecť, zobrať na prechádzku... Druhé bábätko som neplanovala, ale vzhľadom na to, že fungoval normálne, som sa toho nebála (po nočných síce spal aj vtedy cely deň, ale snažil sa pomáhať v iné dni oveľa viac...). Ja neviem ani kedy sa jeho správanie zmenilo, svokra rýpala aj predtým, ale teraz je to vyslovene cielené... Mám pocit že ho vyslovene štve proti mne. A on je totálne mimo, robí čo svokra povie, absolútne neprejavuje záujem o mňa ani o malého.
K svokre sa vyjadrovat nejdem, s takou by som vyrazila dvere. Mna zaujala ta nocna co tvoj muz robi, ma smeny ci robi iba na nocne? Ja ked som spoznala mojho chlapa robil na smeny a vzdy ked mal nocnu, bol KOMPLET cely tyzden nepouzitelny a aj dalsi tyzden potom sa z tej nocnej spamataval, ked mal poobednu, doobeda len spat, vstal a isiel na poobednu. Dalsi tyzden zabity. Proste len spal, najedol sa a spal. nic ine... toto trvalo niekolko mesiacov... ked sme zacali spolu byvat, bol si toho vedomy ze je to cele zle, aj to priznal ze je z toho totalne rozhodeny a nevie si pomoct. teraz robi uz 10 rokov "normalne", ziadne smeny a funguje. mozno by tvoj chlap potreboval nerobit na smeny. a co viem z okolia, mnohi chlapi s tym maju problem, no nepriznaju, alebo neriesia....
Gynekologa najdes aj na vychode alebo ostan doma a lez cely den, o nic sa nestaraj, iba aby si mala ty a maly co jest, objednaj si donasku potravin/jedla, dieta daj do ohradky, pusti mu rozpravky a oddychuj.
@rora presne z duše mi hovoríš... Robí ranné, poobedne aj nočné, vždy po týždni sa to strieda... Po nočnej celý deň spi, vecer ide do roboty. Keď ma potom poobedne, do 11:30 spi, naje sa, ide do roboty, príde 23:15, pije pivo a hra playstation do pol 2,spi, ide do roboty... A cez ranné ide ráno na 6-tu do roboty, príde o pol štvrtej - až štvrtej (lebo na ceste sú zápchy), naje sa, ide vybehat psa, vypije kávu, pozrie telku a potom sa venuje malému, kým neurobím večeru, potom mi ho ,, vráti " aby som mu dala jest, okupala ho a dala spat... Vtedy ide muž spat okolo 9 večer.
@angelsue712 uvedom si že máš zodpovednosť za bábätko ale aj za seba samú, ak nebudeš ok ty tak ani tvoje dve deti nebudú ok. Keď budeš v nemocnici, tak si tvoj manžel bude musieť zobrať očrku a nech ju využije aby dobre popremýšľal či je to také jednoduché byť tehotná a starať sa o malého aj domácnosť.
@angelsue712 Nebolo by na škodu keby napíšeš odkiaľ si, možno ti aj nejaké zmienky odtiaľto pomôžu. Tiež má zaujíma odkiaľ si (kvôli možnej pomocí). Ale ako už písali, nepratala a ani nerobila doma podobne veci. Uvariť 1 druh obedu (ak sa mužovi nepáči, má dve zdravé ruky), umyť Riady a koniec pratania. Vadí mu prach, neporiadok, hračky všade? Jeho problém, je to aj jeho domácnosť, môže sa realizovať.
Oprat a vesat nevyhnutne veci, ja napr mne a dieťaťu nežehlím. Čiže aj na tvojom mieste nežehlím a aj chce tvoj muž mat vyžehlené, poviem mu kde je doska, žehlička a voda 🤷♀️
@tulipanicek prestala som žehliť, lebo to bolo neúnosné, moja pravidelná večerná romantika so žehličkou ma frustrovala 😂variť sa snažím na 2-3 dni, ale nakoľko malý lozi a učí sa chodiť a mame doma psa, je potrebné často povysavat a ideálne, keď stíham umyjem podlahu. Snažím sa zjednodušiť si robotu ako sa len dá... Len ma mrzí, že môj muž to vníma ako moju lenivosť a nevidí, alebo nechce vidieť, že fakt posledné dni od bolesti takmer neviem spraviť krok a okomentuje to štýlom, bože co ti zas je... A to ta akože až tak boli?
@angelsue712 no tak este aj pes.. ale on raz za tyzden povysavam.. ;) Inak si to precitaj co on robi cele dni.. sprava sa ako v mama hotely. Kedy sa venuje vam ako rodine? Ten jeden den co pride domov skor vyvenci psa a da si kavu? ;)
Nevhapem spravanie tvojho pohodlnejo muza. Aj ini pracuju, aj stavaju a venuju sa. Ani sa ta nezastane pred jeho mamou. Ona sa nemoze s tebou porovnavat a dalsia najdolezitejsia vec je, ze prehliadaju tvoj zdravotny stav. Nie ty di si vymyslela ze mas lezat, ale lekari ti to nakazali tak toho sa drz. Stoj si za svojim. Opakuj to dookola a hotovo. Musis pozerat na seba a babatko. Tak nech racia zdvihnut rite a pomahat ti. Zavolaj mame svojej nech to vysvetli muzovej mame ked nerozumeju tomu.
@angelsue712 tak, druhé tehu je náročné. Ja som nosila veľké skoro 5 kilové deti, žijeme v zahraničí, muž nula bodov chodí domov o pol ôsmej a tiež som na všetko úplne sama. Akurát že mne nič nebolo a to bolo šťastie lebo by mi nemal nikto pomôcť respektíve ja som pedant takže som si všetko robila sama maximálne do pôrodu bez jedinej pomoci. Tiež ma miestami triesla neskutočne boleli že som ledva prešla, ale ja som robila niečo nonstop. Dcéra mi nenechala dýchať.
Všetko bolo intenzívnejšie takže viem o čom píšeš.
A to ignorujú že si mala kontrakcie? To je úplne iná situácia. Takýmto štýlom ti za chvíľu začne pôrod, lebo to najťažšie ťa ešte len čaká. Máš ešte kopec týždňov pred sebou.
Neviem, čo by som ti poradila, asi len toľko že skús variť na viac dní, alebo nech sa muž chodí jesť von na menučka.
S dieťaťom sa hraj v ľahu. Neviem.
Máš bezohľadnú rodinu a hlavne nefajči.
Máš toho bez tak dosť a budeš mať s dvomi deťmi.. nech si náhodou nepoškodíš vývoj dieťaťa. Proste cigareta nieje riešenie.
@angelsue712 dobre no, my sme sa rozčúlili, ty si sa posťažovala a riešiť to ideš ako? Máš tu dosť rád a vyber si, lebo v tvojom prípade ide o dni až týždne. A ak sa s tým nerozhodneš niečo robiť hneď, tak zajtra už môže byť neskoro.
@angelsue712 nie, ty nie si neschopna. Neschopny je tvoj muz. Je to obycajny pohodlny lenivec bez stipky empatie, neschopny operativne a adekvatne zareagovat na narocnejsiu situaciu. Obavam sa, ze to tazko zmenis, ze sa zrazu uvedomi a zmeni spravanie, ak to je v nom tak zakorenene a svokra jeho nazory este viac zivi. Kazdopadne by som si aj tak neodpustila poriadny vybuch voci nemu a pekne od srdca mu povedala aky to je slaboch, aspon by sa mi trocha ulavilo😀 pretoze muz tu ma byt na to aby pri tebe stal, ide o jeho deti, a ty si naopk nutena hladat pomoc vsade ine len nie u neho... neviem ti velmi poradit, nemas to lahke, len ti chcem povedat ze to nie ty si tu ta, ktora sa ma citit neschopne.
@angelsue712 ahoj. Tieto striedacky smien su cista sracka. Po pravde, niet sa co cudovat, ze tvoj muz nezvlada, taketo narusanie zivotneho biorytmu je EXTREMNE narocne. Kto nezazije, nepochopi. Po niekolkych rokoch maju takto pracujuci fyzicke a psychicke choroby. Z vycerpania. Tak ako aj pises, chlap je v domacnosti nepouzitelny. Ja ti dam priklad za nas. Moj muz robil semtam take, ze musel byt na telefone a ked mu zavolali, musel vstat o druhej rano a robit z domu. Raz si tieto sluzby od neho vypytal kolega, lebo chcel viac zarobit a moj muz mu ich okamzite dal. Mame rodinu a chceme klud, aby sme sa mojkali s nasim babom a nie znicenu nevyspatu mater a zniceneho nevyspateho muza.
Pri vsetkom respekte voci tvojmu stavu, nemozete mat vsetko. Je toho az az, ak si nevies poradit inak, chod do tej nemocnice. Muz zavola svokru na pomoc a ty budes lezat tam. Pripadne ako ti radili vyssie, nerob nic, v domacnosti bordel a varit na tri dni.
@angelsue712 kks normálne som sa vytočila.....
Ok..svokra zvládla 3 deti..ALE je rozdiel a sakra rozdiel bezproblémové tehu a tehu s tažkosťami....
A niektorym mužom by som dala povinne tehotenstvo ale rizikové ležať na lozku +domácnosť...či by nejajkali..
A povinne aj porod ale to by sme asi ludstvo vymreli...
@angelsue712 Ty sa len daj hospitalizovať.Neboj,malému nič nebude,nech sa trošku postará aj muž,môže sa pridať aj svokra,však má super skúsenosti ako čítam.Nerada sa vyjadrujem na fóre neslusne,ale keby na mňa takto ziapala svokra,ja by som ju prisahám poslala do pi*e.Najma keď to bolo ešte aj v tvojej domácnosti.K chlapovi:ak jeden dospelý chlap,otec,áno AJ po nočnej,potrebuje toľko hodín spanku,tak ma bud zdravotné problémy a má narkolepsiu alebo je proste lenivý.
@angelsue712 ja mám blbý pocit, že tá jeho "úžasná" mamička mu dáva rozumy, stále asi doňho hustí, že chlap má len zarábať a zvyšok je na žene alebo čo, ale ten tvoj chlap fakt neviem, kde vlastný rozum nechal - asi ešte nemá prerušenú pupočnú šnúru 😠. A asi by som to aj spravila, ako ti tu už niektorá žienka radila nech na nejakú poradňu ide ona s tebou a kľudne aj on - dohodni sa spolu s gynekológom, nech ich gynekológ poriadne z.ebe, lebo to nie je normálne, máš rizikové, môžeš potratiť a im je to buď jedno - čo by bolo hrozné, alebo im to v tých obmedzených hlavách nedochádza. A ak ani to nepomôže, tak jedine ti ostane hospitalizácia. Chlap sa aspoň naučí starať o vlastného syna, alebo ho zavesí na krk mamičke, príp. sa budú pri ňom striedať, kedže nemáš možnosť ísť k tvojej rodine s malým, tak asi ti iná možnosť neostane.
A tvoja pripecena svokra nevie,ze si bola v nemocnici??? Na muza musis ist pomaly,ak chces pomoct,ked je zjavne tak nauceny od mamicky. Poprosit ho a nevsimat si somranie,hlavne,ze spravi. Pochvalit ho,fakt ho musis pochvalit a dakovat,on sa bude citit potrebny. Budes to mat tazke,ked ma taku vychovu. Mala si ho uz davno zapajat do domacnosti. Este ked ste boli bez deti
@elizuella robím na 4 rôzne smeny vrátane nočných, da sa fungovať úplne normálne, samozrejme okrem tých nočných, ktoré sú náročné, ale nie tak, aby som koli tomu doma prstom nehla.
Po nočnej spím 4 hodiny, po poobednej, keď pridem domov o 22.45 spím normálne do 6.30-7, ale idem spat a nehrám sa hry na PS 🙄. 13 hodín spat po nočnej, to je čistá lenivosť. Sú to všetko výhovorky, mužovi sa jednoducho nechce robiť ani v domácnosti ani sa venovať dieťaťu, tak je radšej v posteli. Keď je hore venuje sa sám sabe a má v paži... toto nie je žiadna nahla zmena, taký musel byt už od začiatku, možno išlo o nejak krátky vzťah a nestihli sa dobre poznať, vo fáze zaľúbenosti sa trochu posnažil, zaľúbenosť prešla, tak je v starých koľajách... bohužiaľ 🙁
@sono2 ja viem ze cigareta nie je riešenie aj sa za seba hanbím, že po takej dlhej dobe som videla v tom riešenie a zapálila som si... A hneď som aj krabičku hodila do kosa ale v tej chvíli sa mi proste uľavilo, že som len tak vonku v noci v tichu sedela a nič neriešila.
@angelsue712 ahoj, viac menej súhlasím s kočkami nado mnou, každopádne si trošku dovolím poradiť ohľadom upratovania, snáď neurazím 😁 hovoríš, že finančne ste ok. My čakáme druhé dieťa, tiež musím viac odpočívať a na pravidelné vysávanie a umývanie podláh som rezignovala, beztak to po pôrode nebudem zvládať. Kúpili sme robotický vysávač s mopom, raz za 1-2dni ho zapnem a mám pokoj 😁 ...ak o to ešte stojíš, možno by nebolo na škodu nad ním porozmýšľať. Škoda len, že tvoj najväčší problém, a to, že je tvoj muž de*il a svorka piz*a to nevyrieši no 🙄
@angelsue712 srdiečko pobaľ pampersky malého a nechaj synacika mamičke ( myslím tým muža svokre) a ic ty k svojej rodine ktorá ti pomôže. Vráť sa až keď manželovi dôjde že manžel má byť oporou a nie bremenom.
@angelsue712 nie si neschopna.
Pises, ze muz pomahal.. Problemom sa javi svokra ktora zvladla tri deti.. No nezvladla, kedze jedno z jej deti potrebuje 13 hodin spat a hrat playstation, zatial co jeho druhe nenarodene dieta bojuje o zivot.
Prepac. Nervy mam. Verim, ze manzel len naozaj nechape, pretoze mu hovoris, ze ta to boli, ale prenho su to.. Len slova.. Lahni si a povedz nevladzem vstat. Objednaj pizzu. Prosim ta prebal maleho.
On potrebuje vidiet, ze realne nevladzes, ze proste z tej postele NEVSTANES, inac proste NEROZUMIE.
Nocne su zataz, ale aj rizikove tehotenstvi je zataz. Obaja mate zataz a vase dieta je proste.. VASE. Oboch. Obaja sa mate postarat. Alebo, ked sa nechce starat, nech ti zaplati vypomoc.
Vela stastia, setri sa a zvaz hospitalizaciu.
Dieta je tvor odolny, prezije aj starostlivost otca.
Čistý c**j. Nechápem, ako môže riskovať skorý pôrod a s tým spojené problémy, možno doživotné, špeciálna starostlivosť, kopec roboty navyše odhliadnuc od toho, že pre to dieťa by to tiež nebolo skvelé. Nechápem ten mozog, že ako sa to dá riskovať.
By som pouvažovala o riešeniach bez tohto zadubenca a egoistu