icon

Som neschopná postarať sa o dieťa a domácnosť

angelsue712
2. okt 2020

Ahojte mamičky 🙂 Verím, že tu nájdem oporu a rady ako zvládnuť náročné obdobie. Mam syna 11🌛 a som v 26 týždni tehotenstva. Už nejakú dobu prosím svojho manžela, aby sa viac zapájal, že nevládzem toľko behať za malým, ktorý práve začína chodiť a zároveň zvládať domácnosť. Bez odozvy. Pred týždňom a pol mi začali kontrakcie, v nemocnici mi zastavili predčasne spustený pôrod s tým, že musím do pôrodu len ležať, nesmiem malého dvíhať na ruky... čo samozrejme doma nie je možné. Mrzí ma, že ani toto nezmenilo postoj môjho manžela, on je proste unavený z práce, po nočnej spi 13 hodín, príde sa len naobedovať, kým spi malý a znova zdrhne do postele. Cez víkend spi doobeda, potom sa 15 min pohrá s malým a znova relaxuje. Samozrejme, že som s nim o tom rozprávala, vysvetľovali mu aj dve doktorky, ze je nutné, aby som co najviac oddychovala...zakaždým prikývol, že chápe a ma pocit, že robí maximum ako mi pomáha tým, že raz za týždeň povysáva. Ale potom prišla cez víkend svokra a ta sa do mňa pustila, že tehotenstvo nie je choroba, že ona to sama zvládala s tromi deťmi a nemala pampersky a pracku, že si mám uvedomit, že jej syn má živí a je z prace unavený, tak nech ho nechám cez vikend vyspať sa a ze ako som si dovolila urobiť na obed cestoviny s brokolicou, čo to je za obed pre chlapa... No proste som neschopná a tým jej výstupom len podporila to, že mi môj manžel nemusí pomáhať. Som z toho úplne hotová. Každý deň odvtedy plačem, lebo na jednej strane mam nehorázne bolesti krížov, slabín, brucha, niekedy v noci fakt vstávam k malému s tým, že sa od bolesti trasiem a fakt zatinam zuby, na druhej strane cítim úplnú zmenu vo vzťahu s manželom, že totálne ochladol, nezaujíma ho môj stav, ako sa cítim, už ma ani nepobozká, keď za ním prídem aby mi s niečím pomohol, tak len vzdychne, zasomre niečo v zmysle tých svokrinych argumentov a to je tak všetko. Nemá mi kto iný pomôcť, na opatrovanie nemám peniaze a moja rodina žije na druhom konci Slovenska. Fakt som ja ta neschopná? Preskakuje mi z hormónov a zvalicujem? Co sa to deje, že sa cítim tak nehorázne zle, sama, opustená... Mám pocit, že všetko sa na mňa valí z každej strany a svokra si vyslovene užíva, keď si môže do mňa kopnúť. Som na tom tak zle, že som si tento týždeň kúpila cigarety aj napriek tomu, že som v prvom tehotenstve prestala fajčiť kvôli malému a bojím sa, že do toho zas spadnem ale ta cigareta mi pomohla trosku vypnúť... 😭😭😭 Verim, že sa tu nájde niekto, kto si tento nehorázne dlhý odkaz prečíta a podporí ma trochu, lebo ja za posledné mesiace zvažujem návštevu psychiatra len aby som sa mala komu
vyrozprávať ☹️

angelsue712
autor
2. okt 2020

@elizuella navrhla som mu to, ale je u nho na prvom mieste plat a vďaka príplatkov za nočné sa mame celkom dobre aj napriek tomu ze platíme hypotéku atď... Ale teda tadiaľ tiež cesta nevedie, on sa svojej práce nevzdá a zároveň je doma nepoužiteľný

simca06022011
2. okt 2020

@elizuella su chlapi ktori to nemaju radi, tahaju nocne a cez den stavaju dom a zvladaju aj po deti ist, postarat sa atd.. spavat 13h alebo po praci prist a sadnut si s telefonom, alebo pred telku a cez vikendy detto je lenivost. Totalna. Este pan velkomozny velmi vyjde v ustrety tym ze raz za tyzden povysava. Ako jedol by rozky kazdy den. Ak by si ich isiel kupit ;)

mondolina
2. okt 2020

No ja spím po 2 nočných Max. 5 hodín....tvoj muž je sebecký lenivec.

sara005
2. okt 2020

@angelsue712 manzelovi by si mohla otvorit oci prave tym, ze sa das hospitalizovat a zrazu na nom bude zavisiet starostlivost o syna aj domacnost. Jasne, neurobi to dokonale, ale to by mu mohlo pripomenut ako dolezita si ty. Ja som v tehotdnstve lezala 4,5 mesiaca (3,5 v nemocnici), dcera bola cerstva skolkarka nastastie, ale muz musel sklbit pracu a starostlivost o 3 rocne dieta a este aj za mnou chodil do nemocnice. Zvladol to perfektne, sice jedli cestoviny so zeleninou niekolkokrat tyzdenne a ked som sa vratila, tak bola slusna vrstva prachu vsade, ale bola som na neho hrda ako to dal a on zasa povedal, ze teda klobuk dole pred rodicmi, co vychovavaju dieta sami.

nickpick
2. okt 2020

@angelsue712 poziadaj gynekologa aby zavolal tvojej svokre a vysvetlil jej situaciu, teba zrejme nerespektuje a potrebuje postrasit, ak sa ti nepodari dosiahnut hospitalizaciu poziadala by som muza aby sa odstahoval k matke, nech sa stara ona o neschopneho a sebeckeho syna (budes mat menej roboty), pochybujem ze sa u vas situacia zmeni aj po porode, muz je stara skola a sebec na n-tu, porozmyslaj o alternativach, pretoze budes zavalena starostlivostou o 2 deti a muz sa zazracne nezmeni....nauc sa byt tvrdsia a zacni aj ty presadzovat svoje potreby, ide o teba a deti....

elizuella
2. okt 2020

@angelsue712 no vies. kym sa budes hrat na nenahraditelnu a "hrat" hru, ako presvedcit muza, nech pochopi vaznost tvojho stavu, tak bude vsetko po starom. Bud teda trp to, co mas, alebo chod do nemocnice a dovol ostatnym, nech sa postaraju.

suve99
2. okt 2020

@angelsue712 tak sa daj naozaj hospitalizovať, pretože to nemusí dopadnúť dobre...
Muž i svokra sa o malého postarajú, lebo nebudú mať inú možnosť. A svokre by som povedala, že síce tehotenstvo nie je choroba, ale debilita a lenivosť JE !

elizuella
2. okt 2020

@angelsue712 inak, svokra ti mrzko povedala. Nema kazdy tri bezproblemove tehotenstva... aspon ticho mohla byt, nech si to sami poriesite...

baccio
2. okt 2020

@angelsue712 možno vyzniem trošku hrubo ale skús povedať svokre aj manželovi ..či chcú ísť dieťaťu na krstiny alebo na pohreb....

oli18
2. okt 2020

@angelsue712 Ja by som ti doporučila odísť k rodičom. Aj v BJ sú lekári, zober kartu a odnes ju k nejakému lekárovi v BJ. Pôrodnica je tu jedná z najlepších na Slovensku, môžeš porodiť tu, aj po pôrode pobudnúť nejaký čas u rodičov. Oni si zoberú na pár dní dovolenku a vystriedajú sa pri staršom synčekovi, kým budeš v pôrodnici. Možno manželovi dôjde a príde za tebou. Povyhrážaj sa mu, že od neho odídeš, ak nezmení správanie. Možno mu docvakne, aj jeho matke. Drž sa😍

laura_222
2. okt 2020

@angelsue712 a tvoja mamina keby ti dosla pomoct hoc len na vikend aspon si dva tri dni oddychnes moja tak chodi

nominativ
2. okt 2020

Ak bol cieľ tejto diskusie zistiť, ako manžela zmeniť, tak odpoveď je - žiadno.

Takže si na to sama. Buď vyhladáš pomoc (rodičia) alebo sa prekonáš. A v budúcnosti buď budeš taký život žiť - s takým chlapom - alebo nie.

Tam žiadne iné možnosti nie sú.

ave17
2. okt 2020

Nechápem, prečo si si robila druhé dieťa v takom krátkom čase s debilom, ktorý nevie decku obut ani papuče, ja by som s takým nemala ani jedno... 🤔 No a k tvojmu problému, daj sa hospitalizovať.. Lebo robís zle len sebe a babu v bruchu..

taga
2. okt 2020

1. Svokre zakazat návštevy aspon do skoncenia sestonedelia, alebo VZDY v case jej navstevy odid z domu!
2. Chlapovi PORIADNE vycistit zaludok, to je co za chlapa, ze jeho tehotna rizikova zena po nociach pomaly place od bolesti a on spi??? Kks chce, aby ta nechali v nemocnici? Potom co bude robit?
3. Stanovit si priority: starostlivost o starsieho syna a starostlivost o teba je to jedine, co by ta malo momentalne zaujimat. Domacnost, varenie a pod len v takej miere, ze co spravis v pohode, bez bolesti, ostatne nechat na muza. Nespravi? Ser na to aj ty. VASA domacnost, VASE jedlo, VASE deti. Nestara sa on o teba, preco ty mas ohrozovat seba a dieta, kvoli jeho pohodlnosti? Kks normalne som sa nasrala

salome123
2. okt 2020

oni neberu ohlad na teba, tak neber ohlad ani ty na nich. Daj sa hospitalizovat, oni si uz poradia...a ano, urcite to nejak zvladnu...aspon sa tvojmu muzovi otvoria oci a bude vidiet co vsetko obnasa starostlivost o dieta, domacnost atd.

20erika07
2. okt 2020

@angelsue712 urcite aspon 3-5dni by som sa dala hospitalizovat, uz len aby pochopili ze mas naozaj problemove tehotenstvo. To ze je svokra píp a muz sebec sice nezmenis ale aj tak.
Nejde len o maleho ale aj o druhe babo. A ide aj o teba. Mozu nastat vselijake komplikacie a sorry ze tak tvrdo ale boli prípady kedy sa jednoducho uz mamka domov nedostala nikdy. Az chces ohrozovat seba a druhe dieta len kvoli zle obutym papuciam , strachu ci dostane maly jest atd, tak vies moze sa stat ze uz to nebudes vediet nikdy ovplyvnit . Nechcela som ale kvoli tym argumentom co si pisala musim.
Ani nerozmyslaj

rawmamka
2. okt 2020

@angelsue712 Nečítala som celú diskusiu, ale z toho čo som si prečítala, by som si na tvojom mieste hneď teraz začala hľadať nejakú nezamestnanú ženu/čerstvú dôchodkyňu, jednoducho ženu z okolia, ktorá by ti cez deň pomáhala so všetkým (aj s domácnosťou, aj s malým....) aspoň na 4-5 hodín denne, alebo ako sa dohodnete či už organizačne alebo finančne, tak aby to obom vyhovovalo . Myslím, že takýto bočný príjem by ju popri podpore v nezamestnanosti alebo dávky v hmotnej núdzi či nízkemu dôchodku potešil a teba by odbremenil, ak už teda nemáš nikoho z rodiny poblízku, nemáš kamarátky, ktoré by ti na tých pár mesiacov pomohli na striedačku, aby to ani jednu nezaťažilo príliš.... Porozmýšľaj, či vo svojom blízkom okolí ( susedka, kamarátka, bývalá kolegyňa,....) nemáš niekoho, koho by si akceptovala aj ty aj zároveň vieš, že by sa mu teraz peniaze navyše zišli... Ak nikoho takého nepoznáš, tak využi sociálne siete, inzerciu.... Písala si, že vďaka mužovmu príjmu sa máte dobre, pracuje nočné kvôli príplatkom, takže ak nie je ochotný ti pomôcť sám (čudujem sa ti, že s takým chujom žiješ, že pár mesiacov po pôrode a narodení dieťatka, ktoré má zdravotné problémy a vyžaduje množstvo vyšetrení po lekároch, otehotnieš opäť..... ale nepatrí sa mi súdiť, keď ťa nepoznám a neviem prečo si sa rozhodla tak ako si sa rozhodla), tak si niekoho za tie "jeho" peniaze nazvyš najmi, aby si toto náročné obdobie doslova prežila a priviedla na svet zdravé bábo. Musíš byť spokojná a oddýchnutá ty, aby mohli byť šťastné aj tvoje deti. Na muža egoistu a peniaze neber ohľad.

kaktus87
2. okt 2020

Ahoj, citala som len uvodny prispevok, ale nemozes ist s malym k rodicom? Aj ked su na opacnom konci. Nepomohli by to? Tebe uz ide o zdravie a aj o to male. Bolo by ti tam pohodlnejsie ako hospitalizacia ak by ti rodina pomohla.

evalin88
2. okt 2020

@angelsue712 nie si nahodou z PK?? Ked mas v SE lekarku ??? Ja som z PK na rodičovskom, syn 2 a pol. 🙂 kludne napis spravu 🙂

mila23
2. okt 2020

akoze muz je maly chlapec ked sa isiel vyzalovat mamicke a ta hned nabehla ho obranovat? nech ide k mame a ta sa o neho stara.....debil egoisticky lenivy...😠
akzoe milost pan nemoze mat na obed cestoviny s brokolicou? predpokladam,ze kuchynu nemate zamknutu - ked sa mu nepaci, nech nieco navari on.....
Ona TA zivi???? a Ty sa staras o JEHO dieta a cakas JEHO dieta.....

lenkakamen
2. okt 2020

@angelsue712 druhe babo ste planovali? Bo neverim ze muz nebol aj predtyn takyto....

kahh
2. okt 2020

niekedy mi pride, ze si proste chlapi neuvedomuju, ze aj tehotenstvo je proste pre zenu narocne a to este ked ma doma este jedno dieta a cela domacnost je prakticky na nej. ja by som im niekedy normalne taketo nieco dopriala vyskusat

stanulienkat
2. okt 2020

Keby sa moj muz staral o prvé dieťa takto,tak druhé by som s ním určite nemala. Preco si ho nezapajala hned od narodenia? Ved on nepomaha tebe,ved je to aj jeho dieta.

sonca1511
2. okt 2020

Nie ty nejsi neschopná to on .Pošli ho k svokre keď je múdra aj tak je všetko na tebe nech si skúsi hneď utecie tvoj muž zbitocne je jeho mama uvidíš

veve77
2. okt 2020

@angelsue712 moja zlata... začni myslieť na seba, si ty teraz dôležitá. Svokra je hlúpa žena, ak ti toto povie. Naozaj ti nič iné nepomôže, iba nechať dieťa na otca a dopriať mu, aby sa oňho staral.Bez teba. Daj sa hospitalizovať. Na pár dni. Vies, vravíš, že by trpelo dieťa, ale keď pôjdeš do pôrodnice, tak či tak to bude musieť robiť. A keď predčasne porodis??? Fakt sa toho nebojíš? Bude to celé ešte horšie. Ver mi. Hovorím z vlastnej skúsenosti .. Vás drobec to zvládne s ockom. Doprajes im čas, ktorý ich vzťah môže úplne prehĺbiť

evkakozickova
2. okt 2020

@angelsue712 môj muž robí tiež nočné aj denné,ale nikdy nespí viac ako 4-5 hodín. Niekedy spí možno len 2 hodiny,ale tiež je po nočnej nepoužiteľný tak ide aspoň nakúpiť,potom ma prácu na doma čiže niekedy mu to fakt blbo vinde a hneď po nočnej musí robiť tú druhú prácu. Tebe prajem hlavne veľa,veľa síl drž sa aj s deťmi.❣️

slnieckko
2. okt 2020

Ja som tiež sama ďaleko od rodiny viem aké to je spoliehať sa len na seba... Skús na muža takto, vyznie to odomňa možno tvrdo a necitlivo ale bohužiaľ je to možná realita ak budete pokračovať v tomto trende doplatis na to hlavne ty a bábo. V 24. týždni si už rodila, nech začneš opäť zajtra a už to nezastavia, dieťa sa narodí. Koľko môže vazit cca 700g, nevyvinuté pľúca, mozog, ostatné orgány... Budeš sa modliť aby vôbec prežilo, budeš v nemocnici a muž či chce či nechce sa bude musieť starať o syna, alebo zaplatiť opatrovateľku. Bábo bude na prístrojoch, pri takých malých deťoch je to skôr o šťastí ak prežijú bez trvalých následkov. Často hrozí krvácanie do mozgu, budeš sa celý život pozerať a starať o dieťa ktoré len leží, poriadne ťa nevníma, trpí, môže oslepnut, mať DMO atď. a žiť s vedomím že si tomu mohla zabrániť keby si sa viac šetrila? Veď by si si to do konca života dennodenne vyčítala aká si bola hlúpa a skočila na mužovu hru, ide o to že je na pôrod ozaj ešte veľmi veľmi skoro a je to obrovské riziko pre dieťa ak vôbec prežije a s akými následkami. Ty sa nepozeraj na to čo on chce, proste musí ísť bokom a choď do tej nemocnice aspoň na chvíľu. Starší syn to vydrží, aj s pyžamom na sebe celý deň aj s pocikanou plienkou, možno sa muž uvedomí že je neschopný lenivec, otec a manžel. Alebo si žite takto ďalej, porodis predčasne a nastane horný scenár výčitiek, obáv, obviňovania... Teraz nerieš ako ho zmeniť lebo to je zrejmebeh na dlhé trate, nehraj sa na hrdinku ktorá všetko zvládne, nástup do nemocnice a poriadne sa polutuj a vystras ho nech otvorí oči... Držím vám palce hlavne aby sa bábo narodilo zdravé a v termíne.

yoxinka
2. okt 2020

@angelsue712
Nie si neschopná, ale máš lenivého a neschopného muža (prepáč, ale aby dospelý chlap nevedel decku obuť papuče ... 🤦‍♀️) a jeho matka z teba robí trúbu, lebo ona hrdinka všetko sama zvládla ... ale zrejme jej asi nehrozil predčasný pôrod. Skús tomu tvojmu exempláru vysvetliť, že pokiaľ sa to dieťa narodí pred 24. týžňom nikto ho nebude zachraňovať, bude sa to brať ako potrat, dieťa nemá šancu prežiť. Po tom 24. týždni už áno ... ale to sú MESIACE hospitalizácie a bábo môže mať trvalé následky celý život, keď budete mať veeeľa šťastia budú to len nejaké menšie problémy. Ja na tvojom mieste by som sa na týždeň nechala hospitalizovať ... a pokiaľ aj s tým bude problém, že pán veľkomožný sa musel starať o syna, lebo ty si v nemocke ... no prosím ťa, načo ti je taký chlap ... A tú potrebu spať 13 hodín denne, to už teda naskutku nechápem. Poznám veľa ľudí, ktorí robia nočńe, ale nikto nemá potrebu spať 13 hodín denne potom, kamoška je anestéziologička a tá niekedy ťahala 24ky, a to nie je sranda, tam se veľmi pomýliť nemôžeš a ani ona nepotrebovala dospávať 13 hodín po službe ... ☝️

mareka49
2. okt 2020

Chrapúň.

ladyvi
2. okt 2020

Ja by som sa zbalila k rodicom, a ziadna kontrola v Ba nie je taka, ktoru by neurobili aj v Ke ci v Bardejove. Pokial nejde o nejaku specificku diagnozu. A mohla by som osrat (pardon) taky zivot, kde jeden druhemu nie sme oporou. Lebo aj ked sa ludia uz nelubia, aj ked je partnerska kriza, aj ked je toho vyse hlavy, kolotoc, tak v problemovych situaciach (umrtia, choroby, rizikove tehu, a ine starosti) by sa dvaja ludia mali vediet zomknut a obetovat. Aj ked by to bolo s frflanim, ale pomoct. Nie z ucty k partnerovi, ale z ucty cloveka k cloveku.