Som neschopná postarať sa o dieťa a domácnosť
Ahojte mamičky 🙂 Verím, že tu nájdem oporu a rady ako zvládnuť náročné obdobie. Mam syna 11🌛 a som v 26 týždni tehotenstva. Už nejakú dobu prosím svojho manžela, aby sa viac zapájal, že nevládzem toľko behať za malým, ktorý práve začína chodiť a zároveň zvládať domácnosť. Bez odozvy. Pred týždňom a pol mi začali kontrakcie, v nemocnici mi zastavili predčasne spustený pôrod s tým, že musím do pôrodu len ležať, nesmiem malého dvíhať na ruky... čo samozrejme doma nie je možné. Mrzí ma, že ani toto nezmenilo postoj môjho manžela, on je proste unavený z práce, po nočnej spi 13 hodín, príde sa len naobedovať, kým spi malý a znova zdrhne do postele. Cez víkend spi doobeda, potom sa 15 min pohrá s malým a znova relaxuje. Samozrejme, že som s nim o tom rozprávala, vysvetľovali mu aj dve doktorky, ze je nutné, aby som co najviac oddychovala...zakaždým prikývol, že chápe a ma pocit, že robí maximum ako mi pomáha tým, že raz za týždeň povysáva. Ale potom prišla cez víkend svokra a ta sa do mňa pustila, že tehotenstvo nie je choroba, že ona to sama zvládala s tromi deťmi a nemala pampersky a pracku, že si mám uvedomit, že jej syn má živí a je z prace unavený, tak nech ho nechám cez vikend vyspať sa a ze ako som si dovolila urobiť na obed cestoviny s brokolicou, čo to je za obed pre chlapa... No proste som neschopná a tým jej výstupom len podporila to, že mi môj manžel nemusí pomáhať. Som z toho úplne hotová. Každý deň odvtedy plačem, lebo na jednej strane mam nehorázne bolesti krížov, slabín, brucha, niekedy v noci fakt vstávam k malému s tým, že sa od bolesti trasiem a fakt zatinam zuby, na druhej strane cítim úplnú zmenu vo vzťahu s manželom, že totálne ochladol, nezaujíma ho môj stav, ako sa cítim, už ma ani nepobozká, keď za ním prídem aby mi s niečím pomohol, tak len vzdychne, zasomre niečo v zmysle tých svokrinych argumentov a to je tak všetko. Nemá mi kto iný pomôcť, na opatrovanie nemám peniaze a moja rodina žije na druhom konci Slovenska. Fakt som ja ta neschopná? Preskakuje mi z hormónov a zvalicujem? Co sa to deje, že sa cítim tak nehorázne zle, sama, opustená... Mám pocit, že všetko sa na mňa valí z každej strany a svokra si vyslovene užíva, keď si môže do mňa kopnúť. Som na tom tak zle, že som si tento týždeň kúpila cigarety aj napriek tomu, že som v prvom tehotenstve prestala fajčiť kvôli malému a bojím sa, že do toho zas spadnem ale ta cigareta mi pomohla trosku vypnúť... 😭😭😭 Verim, že sa tu nájde niekto, kto si tento nehorázne dlhý odkaz prečíta a podporí ma trochu, lebo ja za posledné mesiace zvažujem návštevu psychiatra len aby som sa mala komu
vyrozprávať ☹️
@angelsue712 ak máš ležať a čo najviac oddychovať, tak to tak má byť. Inak prídeš o bábo alebo budeš až do pôrodu v nemocke.. nemá slov ani na tvojho, ani na tvoju svokru. Tehotenstvo síce nie je choroba, ale ak má niekto take problémy, ako ty, tak treba dodržiavať pokyny lekára, ona lekár nie je
Tu pomôže iba jedno:
Ty sa nechaj na čas HOSPITALIZOVAŤ.
Možno by si sa divila, ako by sa tvoj mužíček obracal...😉 Samozrejme by som mu SPISALA PODROBNY ZOZNAM ako sa postarat o dom a syna (kludne aj s vysvetlivkami ako pre debila - čo nakupit, kde to nakupit, presny čas kedy mu dat papat, ako ho okupat, ako ho uspat, ako umyt riad 😀)... a možno po takych 2-3 tyzdnoch by si ťa zacal vazit a zacal by si vazit aj to, co pre rodinu robiš !!!
O synčeka sa neboj.... tvojmu mužíčkovi by svokra urcite POMOHLA (navarila, oprala, poupratovala... a myslim, ze aj z postele by ho po 8 hodinach hnala 😝)
Ked ta pustia domov, treba vyuzit to, že je mužiček navnadeny pomahat a dalej ho nechat v tom... aj ked ti bude lepsie, urcite to nedaj na sebe vediet... nNch len dalej pomaha....
A ešte jedna vec: na svokru musis ist rafinovane... napr. pochval jedlo ktore vam uvari, podakuj ako super poupratovala, že aka si rada ze ju vidis, ako sa pekne stara o tvojho synceka a že ako je s nou synček rad ... Uvidis, mozno to obmakci jej tvrde srdce a navari aj nabuduce a sama od seba sa ponukne ze vam poupratuje.... nebude to lahke ale TREBA VYDRZAT 🙂 A ty tiež nebude "hrda" a prijmi kazdu pomoc a vyuzi kazdu chvilku na oddych 🙂 ked spi maly spi aj ty (zakladne pravidlo😉)
Prepáč,nedocitala som to. Nájdi určite opatrovatelku alebo niekoho z rodiny,kto bude hodiť pravidelne. A nevar. A upratuj len najnutnejsie. Dôjde mu,keď bude všade spina a nebude mať čo jesť a obliecť na seba. 🙂
Mám 2 deti. 8m a 21m. Dobre ta chápem ale môj manžel sa má k činu viac... chvalabohu. Tiež mu to dlhšie trvalo,pokým pochopil.
@angelsue712 Na vaznost situacie mozes poukazat tym, aby ta vzali tyzden na hospitalizaciu. Viem...bude ti velmi smutno za dietatkom...ale robis to pre to druhe, lebo aj ono sa chce narodit...Moja mama prelezala vraj takmer cele tehu s bratom...tiez som mala cca tolko, co tvoj maly...nemam z toho ziadnu ujmu...nic si nepamatam..Otec zostal doma a chlapi sa mu smiali...ze plaka plienky na potoku...ale vsetko preslo...a my ako surodenci mame vyborny vztah...hoci uz mame nejaky ten rôčik.
@letfenixa zjavne si to doma vysvetlit nevedia, resp. muz nepochopil vaznost situacie, co je na tom vziat svokru na kontrolu, nech je pritomna a prestane papagajovat co ona v minulosti dokazala s 3 detmi, niektori lekari su predstav si ludski a nemaju s jednym telefonatom problem...
Prosim ta posluchni co ti radia vsetky, hospitalizacia alebo tvoja rodina, vysetrenia synceka pockaju, absolvujes ich aj ked aj s babatkom ale hlavne zdravym babatkom. Ja som lezala teraz celych 9 mesiacov, moj manzel mi vo vsetkom pomahal, vsetko doma robil len on aj tak som od 28 tyzdna zacala mat kontrakcie, len ta prosim mysli na babatko co nosis v brusku, ja som taketo hrozne bolesti co ti opisujes nemala, ale bolel ma chrbat, manzel chodil s vacsim synom von, varil, upratoval, ja jedine domace ulohy, tiez pracuje ako tvoj manzel na smeny, apo nocnej isiel nasho syna viest on do skoly, mna nenechal, chodil so mnou na vysetrenia a tam mu lekarka vysvetlila vaznost situacie, drzim velmi palce a chod do nemocnice aspon na tyzden🍀
@nickpick vieš čo... Svokru do toho je vieš čo.. Aj keby doma ležala s vyloženými nohami môže byť akurát tak ticho. Našťastie tie doby sú preč, keď sa nevesty museli pred svokrami obhajovať. Ja by som jej nič nevysvetľovala, nikam ju nebrala a ani inak by som neriešila. Syn jej to ma vysvetliť, a manželke pomôcť. A aj keby nemala rizikové tehotenstvo, to co robí je uboho malo. Bohužiaľ chlap je lenivý a teda mu toto vyhovuje. Maminka si ho ochráni, a on môže spinkať celý deň, zahrá sa nejaku hru, napapka a sup do pracicky.
Moji milí, ďakujem vám všetkým za podporu a rady. Vďaka vám som si uvedomila, že môj muž musí reálne poznať situáciu a uvedomiť si, že to nesmie zlahcovat. Motivovali ste ma k dôležitému rozhovoru s nim... Nič som mu nevycitala, vyjadrila som ze chápem, že je unavený po nočných ale ze si musí uvedomiť, že rovnako unavená som aj ja tým, že som tehotná, behám za malým, fungujem nonstop... A rozhodla som sa to poňat z iného pohľadu. Pustila som mu video o dieťati narodenom takto skoro cca v 27.tyzdni, vysvetlila som mu, že možno prežije, ale nebude zdravé, prečítala som mu príbeh ženy ktorá si každý deň vyčíta, že pri podobných problémoch neoddychovala a majú vážne postihnuté dieťatko práve z dôvodu príliš predčasného narodenia. Myslím, že to s nim trochu pohlo, lebo zaujal postoj, že ani on by s tým nevedel žiť ak by vedel, že to mohol ovplyvniť a nič nespravil... Sam mi navrhol, že cez nočné to proste nezvláda a bude lepšie ak ten týždeň pôjdem vždy k mame, ale cez týždeň, keď ma ranné, sa bude snažiť brat malého aspoň na hodinu - dve von, aby som si oddýchla. A potom pozor!!! zobral vysávač a aspoň obývačku, kde som cez deň s malým povysaval aby tam neboli chlpy od psa a dokonca asistoval pri kúpaní, aby som sa nemusela zohýbať k vani. Mali sme predtým XY takých rozhovorov, kde som mu vysvetľovala, že potrebujem pomoc ale nič to nikdy nezmenilo... až tie fotky a videá a výpovede ľudí o dôsledkoch ktoré nám reálne hrozia mu zrejme otvorili oči. Dala som mu prečítať aj zopár vašich názorov ale vždy sa ohradil, že sa hráte na múdrych, že neviete čo to je ťahať nočnú a ze jeho mamička to vôbec tak nemyslela, ale ze vtedy bola naozaj ťažšia doba a musela si poradiť... Teraz išiel na nočnú, tak verím, že o tom popremysla a jeho správanie sa naozaj zmení k lepšiemu.
@angelsue712 Cau. Klobuk dole. Si super.
To, ze v minulosti bola tazsia doba, je mytus. Kazda doba ma svoje plusy minusy.
Aj tvoj muz je fajn, ze sa snazi.
Silno drzim palce. Celej vasej rodine, este aj tej svokre, co si nehryzla do jazyka radsej.
@angelsue712 no ta svokra naozaj obdivuhodne ze ona to zvladala bez pracky a z tromi detmi 😂😂😂 ale nebola v tej dobe jedina a 2x by som nepovedala, ze bola na to vsetko sama...kazdopadne na to by som jej povedala, ze sa mala ovela viac sustredit na vychovu svojich deti, lebo jej to v tomto smere zlyhalo na 100%, minimalne jej jeden z tych troch deticiek vyrastol v dobreho chrapuna, ktory si absolutne nevie vazit svoju zenu. Uz davno nezijeme v stredoveku, kde sa prace delia na muzske a zenske..chrape, zerie, spini, ...doma rovnako ako ostatni clenovia domacnosti, tak preco ma byt niekto jeho sluha a po nom upratovat, varit, prat, ...??? A ze on sa potrebuje po nocnej vyspinkat? A 13 hodin? Prosiiim....a to ze tehotna zena, stava k dietatu v noci a potom skoro rano a ma cez den kopec inych povinnosti a ma fungovat na 100%...ohohooo u mna by si ani nep*dol. Pokial mas kam ist popros rodinu a odiiid, ale rychlo...dieta by som mu nenechala ani svokre, nikdy!!! On sa nevie postarat ani o seba ved on potrebuje sam byt este na mamkinom cecku. Prepac, ale bohuzial z tvojho popisu to takto vidim. Drzim palce..neobvinuj sa a naozaj mysli na seba a svoje dieta a este nenarodene babatko.
ja by som mala si poznamku k tomu,ze svokra vychovala 3 deti..ano, vtedy nemali pampersky, ale ani sa detom tolko nevenovali..dieta dali do ohradky a robili si svoju robotu....
Ja som ležala striedavo doma a v nemocnici 4 mesiace , 23,5h denne, doma som už mala jedno dieťatko s diagnózou . Moja jediná úloha bola udržať v bruchu moje druhé babatko čo najdlhšie , sby som opäť neporodila predčasne . Do toho ešte tehotenská cukrovka . Striedala sa pri nás moja mama , moj muž , začo som im nesmierne vďačná . Keď sa nedalo , vymyslala som dcére program na mojej posteli a tak sme sa hrali a jedla som to , čo mi rano nachystali k posteli 🙂 tvoj muž je egoistické hovado a svokra egocentricka krava . V tvojom prípade by som poprosila kamarátku/ susedu/ sesternicu , aby trosku pomohli s tým , že sa odvdacis malou finančnou čiastkou, resp. Po pôrode iným druhom pomocí . Poprípade opatrovateľku na par hodín alebo nejakú dôchodkyňu , ak mas na to financie . Muž a svokra si urobia hanbu sami a do budúcna by Som a nimi ani nepočítala . Joj , ale som sa nasss.rkala.
Prepac, ja radu pre teba nema ale toto si neodpustim, tvoj muz je k.o.k.o.t a kludne nech si to aj precita.
@angelsue712 príspevok som prečítala celý, ale komentáre nie. Ja by som od takého chlapa brala nohy na plecia. Môj aj keď príde unavený tak mi ešte pomôže. Už buď len tým že malú nejak zabaví a ja spravím čo som nestihla alebo mi pomôže. Tiež som si myslela na začiatku, že som neschopná keď nestihnem navariť a on príde z práce, ale potom mi povedal, že nech to neriešim.. buď navarí on, alebo sa pohrá s malou aby som to spravila ja. Dieťa máme obaja tak hádam by to tak aj málo fungovať. A svokra no to je drbnuta... Sama vychovala tri deti tak nech sa pozrie jak si vychovala svojho syna. S kľudom si môžem povedať, že vďakabohu za muža aj svokru
@janulienka1103 myslím, že zobrať nohy na plecia v 26tt jej nepomôže. Je veľmi krásne, ako to máš ty, a bolo by ideálne, keby to tak mal každý, lenže nemá.
@mila23 mne povedala svokra, že teraz sú mamičky len na telefónoch jej hovorím, že čo teda aspoň jedného syna nedojčila a chcela by som hrozne vidieť jej venovanie, keď popri dvoch malých deťoch stavali chalupu. A nič len počúvam, nenos ju, nechaj ju v kočíku veď ona si poplače a zaspí a áno ohradka a chodenie po svadbach keď muž mal štyri mesiace ho dala na dva dni ku kamarátke lebo veď trebalo tam ísť.
@angelsue712 nečítala som to celé, ale na tvojom mieste sa nechám hospitalizovat, muž to dáko s malým zvládne, nebude mať na výber, svokra mu isto pomôže. Takto zbytočne porodis predčasne a to môže mať hrozne následky.
Citala som len hra do 2. Playstation. Najprv by letelo plejko z okna a po 2 tyzdnoch bez zmeny aj jeho handry a nech si ich zbiera jeho mamicka. Isla by som do nemocnice a starajte sa. Ci by mi bolo prveho dietata luto alebo nie, par tyznov prezije aj v pyzame.
Spat 13 hodin? Vsak to ani novorodenec nespi. Ozaj dakujem za mojho chlapa
@sono2 nohy na plecia mala brať ešte kým nebola tehotná, takže mňa za slovíčka chytať netreba

Svokra P..., manzel lenivy idiot... 🤦🏼♀️🤦🏼♀️
Prvorade by bolo byt v pohode aby sa babatko narodilo zdrave! Toto vsetku smeruje k predcasnemu porodu co moze znamenat vazne diagnozy babatka. Potom budes robit co? Zostanes sama s dvoma detmi a jedno nemusi byt nikdy okej... to je bohuzial realita... z toho co pises je jedine riesenie hospitalizacia. Maleho spolu so svokrou zvladnu.
Inak...ako moze dospely chlap hrat playstation???? Boze neznasam takych chlapov! Velke decka! 🤦🏼♀️