icon

Som obeťou psychického týrania v domácnosti od svojej vlastnej mami ?

prettyflacko
4. jan 2020

Zdravím , mám 19 rokov a mám tu jeden problém ktorý by som rad zazdielal keďže neviem kam sa obrátiť. Vcelku toto bude o mojej mame a jej agresívnej povahe, prejdeme k veci som jej jediný syn a dúfam aj posledný. Moja mama je veľmi hystericka žena psychicky labilná nedokáže a nevie pohotovo reagovať a zvládať typické situácie , všetko rieši nervami kričaním a agresivitou. Nedávno jej zomrel priateľ samozrejme pochopiteľne že sa takto správa ale Ona sa takto správala aj keď mala svojho priateľa všetok ten smútok a hnev z priateľoveho úmrtia frekventuje na mna. Dokáže sa vytočiť na úplne banálnej veci. Normálny človek sa z úmrtia blízkeho skonsoliduje a zmotivuje. Ona je pravý opak. Je strašne hlúpy človek som mladý človek ktorý ma svoje emócie a pocity potlačené vďaka svojej mame .Dajme si príklad ostalo mi nevoľno doma a vygrcal som sa náhodou na podlahu vedľa koberca samozrejme niečo šlo aj na koberec automaticky krik agresivita aj mi pleskla. Nedá sa snou komunikovať lebo komunikuje zo zvýšením hlasom alebo krikom na mna. Vyhrazacky bitkou na dennom poriadku , zašlo to tak ďaleko že moja vlastná mama na mna emočne vybehuje zo slovami aby ma porantalo a to nepotrebujem žiadnu veľkú vec spraviť aby na mna takýmto štýlom vybehla úplne maličkosti stačia. Mal som svoju mamu rad ale týmto správaním si ma od seba od riekla znenávidel som ju. Mám pocit že som obeťou psychického týrania v domácnosti od svojej vlastnej mami. Názor ?

Strana
z2
veronicka_fazula
4. jan 2020

@prettyflacko neviem no ťažko posúdiť túto situáciu. Správaš sa k nej ty milo? Pomáhaš jej doma? Rozprávaš sa s ňou? Skús sa pozrieť na to ako sa správaš ty k nej, či toho nemá veľa na pleciach, skús jej čo najviac pomáhať, rozprávať sa s ňou čo ju trápi atď. Ak ale robíš všetky tieto veci a ak tak je na teba taká, tak by som ti asi len poradila aby si sa skúsil odsťahovať ak máš možnosť. Nemusí to byť na stálo ale možno že si tvoja mama uvedomí aká bola k tebe zlá.

777januska777
4. jan 2020

Môže byť. Poznám také povahy žien. V tomto prípade je jediná možnosť sa odsťahovať a možno sa vás vzťah zlepší. Lebo keď bývate spolu, tak to nikdy nebude ok.

prettyflacko
autor
4. jan 2020

@777januska777 Ďakujem za názor (toto bude jedine východisko)

prettyflacko
autor
4. jan 2020

@veronicka_fazula Ďakujem za názor , každopádne som sa snažil vždy nad svoje možnosti v ten moment tu situáciu to vyzeralo na zlepšenie ale na druhý deň sa všetko vrátilo spat takze nemám záujem sa snou ďalej zaoberať , nemám potrebu byt milý k ľuďom čo sa ku mne správajú ako ku handre

veronicka_fazula
4. jan 2020

@prettyflacko tak samozrejme ak ty si sa snažil a aj napriek tomu to bolo celé zle tak sa určite odsťahuj a začni si žiť život podľa seba 😊... Držím palce nech si šťastný 😊

deti95060810
4. jan 2020

no nepreháňaj....
Bolo to zle a vyvracal si sa...poupratoval si to? Alebo to ostalo na maminku. Z čoho ti prišlo zle. Z jedla? Alkoholu? Ak z toho druhého - ani sa potom nečudujem že maminka takto reagovala.
Rozprávate sa spolu, zdôveruješ sa jej? Pozná tvojich priateľov, kamarátky? Pomáhaš jej a či sa necháš obskakovať ako barón Hnida....
Ak mame zomrel priateľ môže to znášať veľmi dlho zle. Môj otec si každý deň poplače za mojou mamou a to je už 4,5 roka ako zomrela. smrť partnera je psych, trauma. Niekto musí dokonca vyhľadať odbornú pomoc. Nie je to asi také jednoduché ako si myslíš že sa nakopne...
Mama nech skúsi niečo z lekárne na ukľudnenie popr. vyhľadať lekára.

marci77
4. jan 2020

na tvojom mieste by som isla na internat do ineho mesta napriklad, na vikend obcas prides pozriet maminu a mozno aj ona si uvedomi a bude milsia, ked ta nebude vidiet denne
poznam taky pripad v rodine, ale tam je to tak, ze ked je mama hystericka a krici....aj jej syn komunikuje takym istym stylom s krikom na nu....

prettyflacko
autor
4. jan 2020

@deti95060810 Nepijem alkohol a dogrcal som sa z liekov ktoré beriem , samozrejme som to po sebe poupratoval. Nepoznáš moju mamu takze zbytočne sa tu vyjadruješ psychologicky nad vecou. Berie lieky na depresiu ktoré jej nepomáhajú nehľadá žiadne východisko snažil som sa ju uspokojiť matierialnymi ale aj osobnými vecmi a nepomáhalo to . Psychická trauma ? Všetko je len v hlavičke takzvaný mindset videl som umrieť svojho vlastného kamaráta v rukách to je trauma mojko ;) Barón hnida? Od svojich 15rokov si zarábam sám svoje peniaze nepotrebujem sa obskakovat ale to píšeš asi z vlastnej skúsenosti

amelia000
4. jan 2020

@prettyflacko tak mas 19 rokov tak sa odstahuj..ja som to tiez doma mala na nevydrzanie a hned potom co som dostala do ruky maturitne vysvecko som balila kufre.

lagata
4. jan 2020

@prettyflacko ked mas nejaky prijem, tak by som sa na tvojom mieste odstahovala. Ked aj do garsonky, alebo spolocny podnajom s nejakym kamosom. Budes mat klud, sukromie a maminu mozes navstivit, ked budes ty chciet, pripadne ona teba, ked sa na tom dohodnete. Mozno sa tie vztahy casom upravia. Drzim palce! 🙂

prettyflacko
autor
4. jan 2020

@amelia000 Presne ;) Čakám na maturitu

amelia000
4. jan 2020

@prettyflacko tak snad si chodil na nejake brigady a nieco si nasetril. Ja som doslova utiekla 400km daleko :D ale inak uplne super je spolocny podnajom..za 100e som mala velku izbu a hlavne svoj pokoj a klud. Robotu som zobrala prvu co prisla a potom som hladala lepsiu

karolinakr
4. jan 2020

@prettyflacko tak načo čakáš, ked mas vlastne peniaze? Smer podnajom, Rakusko, Nemecko, Anglicko! Si voĺny clovek. Mlady, perspektivny.Casom mozes ist na vysku, vsetko mas pred sebou, v rukach vlastny osud Smrt partnera neni dovod jednat s ostatnymi ako hovnom. Taketo zeny nikdy nepochopim, ale mam skusenosti, takze viem, ze existuju. A ty tiez potrebujes nejake sebavedomie, tak zbytocne cakas na zazrak ze sa z mamy stane popoluska, lepsie sa bude odstahovat.A cim dlhsie to budes odkladat, tym viac neskor lutovat

amelia000
4. jan 2020

@karolinakr skus pozriet k 2 prispevky nahor...caka na maturitu.

karolinakr
4. jan 2020

@amelia000 no vsak ine mu ani neostava.Vydrzat a utiecť

prettyflacko
autor
Autor odpoveď zmazal
lagata
4. jan 2020

@prettyflacko jaj tak ked este nemas zmaturovane, tak to si dorob a medzitym si mozes naplanovat, kam pojdes 😉 Kludne si mozes dat aj "gap year", na rok niekam vypadnut, volaco si usetrit, rozbehnut svoj zivot a v studiu na vs mozes pokracovat potom. Takato zmena prostredia by ti tiez urcite pomohla 🙂

asia83
4. jan 2020

Aké ste tu všetky na jeho strane. Možno sem raz napíše aj váš syn... Vy ste nikdy neboli zlostné a hysterické na vaše deti? Nech má mladý trebárs aj pravdu, nepáči sa mi slovník, ktorý používa na adresu svojej matky. Čo on vie, čo ona prežíva a cíti? Nech je aká je, je to jeho matka a mal by jej pomáhať a nie tu na ňu kydať a baliť kufre. Osamostatniť sa môže, ale nie nechať matku samú.

prettyflacko
autor
4. jan 2020

@asia83 Ale prosím vás byt zlostný a hystericky na deti je momentálne irelevantne na výchovu ,všetko sa dá vyriešiť z pokojom a chladnou hlavou. Zo svojou matkou som ťažko emočne spojení čo znamená že precitujem všetky jej emócie a pocity. Je to síce moja matka ,ale matka sa ma správať ako matka všetko čo mi dala som postupom času poďakoval, matku by som nenechal samu len tak ;) viem rozmýšľať a mám empatiu keby som ju nechal tak by som musel byt presvedčení že je v dobrých rukách. Každopádne si najprv sformuljte čo chcete napísať a potom sa vyjadrujte.

777januska777
4. jan 2020

@asia83 no lebo poznáme také ženy a matky, to je ťažko keď máš niekde vo svojom živote takého človeka, ktorému nikdy nič nie je dobré a vždy len po tebe kričí. Chápem, ak je žena občas nahnevaná, ale niektoré sú nahnevane permanentne a nič u nich doma nie je len krik. Za každú hlúposť je tá žena nahnevaná a už máš aj strach niečo povedať, urobiť, lebo sa bojíš, že sa zas nahnevá a bude zas len kričať. Krik je psychické týranie a niekedy oveľa horšie ako jedna po zadku. Keď si nikdy nebola v takej pozícii, tak nemôžeš vedieť o čom to je. A ak sa odsťahuje, tak ich vzťahy sa možno napravila a ak nie aspoň on bude mať pokoj a nebude sa musieť báť vôbec existovať.

veverickav
4. jan 2020

Drzim ti palce..... aby si to so ctou dobojoval k maturite, aby si si nasiel slusnu pracu alebo siel na vysku. Urcite ta trapi, ze mama ma take zdravotne problemy. Bolo by najlepsie keby sla aj na nejake liecenie... Silno ti do zivota drzim palce

777januska777
4. jan 2020

@prettyflacko a k tebe ešte, nemaj výčitky z toho ak odídeš a ak aj matka zostane sama. Lebo ak ťa vážne psychicky týra (to musíš vedieť ty), tak žiť s takým človekom nie je dobré. A ako tvrdíš, že sa ju snažíš chápať, ale sám sa trápiš, tak sa nenechaj a hlavne nedovoľ aby ti úcta, k matke zasahovala do tvojho života. Lebo vážiť si ju môžeš, ale ty máš tak isto právo na svoj názor a hlavne svoj vlastný život. Nenechaj sa deptať.

ruzasipova
4. jan 2020

@prettyflacko Moja mama nebola az takato, ale tiez dala zabrat - krik, ponizovanie, bitky. Vies co, mne pomohlo, az ked som odisla ma vysku cez pol Slovenska a videla ju cez vikend, aj to som niekedy odchadzala na intrak uz v nedelu rano :D A teraz, o 15 rokov neskor, spolu vychadzame, ale nesmieme byt spolu dlhsie ako par hodin.

stanulienkat
4. jan 2020

@asia83 sorry,ale toto je psychicke tyranie. A co,ze je jeho matka? Kazdy sa ma k sebe spravat s respektom a nie denne hysrericky hulakat. Alebo si myslis,ze ked je jeho matka,tak moze vsetko? A preco je jeho povinnost byt pri nej a starat sa o nu? Ty si z ktoreho storocia? A slovnil na jej adredu? No zrejme taky,aky si zasluzi? Nie kazda matka je dobra matka. To,ze ta niekto porodi,nerobi z cloveka automaticky dobreho cloveka.

tetasa
4. jan 2020

to ze chlapec vie pekne pisat neznamena ze je vzorovy syn.Kazdopadne nevieme nazor jeho mamy....Inac takisto som si vsimla slusnost odpisat kazdej ktora mu napisete to co chce pocut ,nech sa odstaahuje perfektny nazor...Ale ,vsimnite si jeho vyjadrovanie komentarov ktore nie su celkom na jeho strane..."mojko".."vsetko je len v hlavicke"-s tym vobec nesuhlasim,to ze jeho mama stratila priatela je normalne ze psichicky ovplyvni.To ze jeho mama nie je podla jeho predstav neznamena ze je zla.Deti stale zvalicuju,vela z nich nechape rodicov az kym sami sa nestanu rodicmi.Vsetko stale ma 2 strany.Mne to na tebe vsetko celkom nesedi,po jednej strane kydas na vlastnu mamu,pises ze vsetko je len v hlavicke po druhej strane si sa pozvracal z nejakych liekov,co normalne takisto nie je...

prettyflacko
autor
4. jan 2020

@tetasa To sú predsudky , mamin priateľ zomrel , v lete som ju zobral do Chorvátska na dovolenku nech načerpa nove sily a motiváciu🙂 . Je to v hlave ostávam pri tom argumente , treba sa naučiť ovládať svoje emócie. Nemôžme sa vkuse opúšťať do nekonečna je to život je to kolobeh treba sa len prispôsobiť aj keď je to na začiatku ťažké a pomáhal som jej alo som mohol.
Verte mi keby beriete 5 liekov denne zo žalúdkom stiahnutým a nechuťou by ste sa tiež pogrcali

tetasa
Autor odpoveď zmazal
asia83
4. jan 2020

@prettyflacko Mladý muž, keď takto reagujete na cudziu ženu, nechcem si predstaviť ako sa správate ku vlastnej matke. Nebojte sa o moju formuláciu, tá je v poriadku. To čo som a ako napísala, som presne tak myslela a je to môj názor. Zrejme ste doteraz boli zvyknutý iba na prikyvovanie a keď vám niekto odporuje, tak nevie čo píše a nemá to akože sformulované. No neviem či matka nemá väčší problém s vami ako vy s ňou.

asia83
4. jan 2020

@stanulienkat Vy poznáte tú rodinu osobne?

stanulienkat
4. jan 2020

@asia83 a vy ju poznate osobne?

Strana
z2