Som otrokom vo vlastnej domácnosti i v manželstve
Ahojte, neviem ani ako začať.. Asi tým, že keď sme sa s manželom vzali, urobila som prvú a veľmi zásadnú chybu. Manželovi som verila, ja som chodila ešte do školy, on chodil na týždňovky a keďže som počas štúdia v čase, keď on nebol doma, bývala s našimi a všetky peniaze, ktoré manžel zarobil, som nechávala jemu - veď mne nič netrebalo a on pracoval, potreboval poplatiť svoje veci, ubytovanie a pod.To bol asi prvý zásadný problém. Druhý je ten, že mám pocit, že ma manžel neberie ako rovnocennú partnerku :( Mám pocit, že som slúžka a otrok vo vlastnej domácnosti. Málokedy mi pomôže (a ak už sa rozhodne, že niečo uprace, tak to stojí za to - ale to je ozaj možno 1x za polroka). Ja som na MD s 2,5r dieťaťom, som naň ozaj sama, muž keď je s ňou denne 2 hod, tak veľa. Ja musím aj okolo nej, aj doma porobiť, navariť + tým, že manžel podniká, tak mu pomáham s papiermi (účtovníctvo, robím pre nás reklamné návrhy, prospekty) - teda viac menej som akokeby "sekretárka". Samozrejme, všetky tieto veci robím, keď už dieťa spí, t.j od 21,30 bežne aj do polnoci a ráno okolo 6 hod budíček, ak nie skôr, keďže máme zlý spánok :( A ja ozaj už nevládzem :(( Manžel to nevie aelbo nechce pochopiť :( hádame sa aj ohľadom výchovy - dcéera je hrozne rozmaznaná, muž jej všetko dovolí, napr. on jej je schopný dať celý nanuk, ja jej ho rozrežem napoly a ona začne vrieskať tak on aby mal pokoj a ona bola ticho, tak jej vyberie druhý nový celý.. A keď mu poviem, že či chce, aby bola chorá, že ja s ňou budem len doma, keď bude teplotovať a bude urevaná a mrzutá, tak len kývne rukou a mi povie, že len aby ja som nebola chorá a že či mi to robí dobre ju takto provokovať a pod :((( Nechápem, ako môže ísť takto proti mne ???? Dcéra si pri mne toľko nedovolí, ako pri ňom - ak je on doma, mali by ste vidieť, som fakt ako štvaná zver, lebo ja nedovolím, ale on dá a dcéra je potom celá vyškerená, že zase dostala to, čo chcela, hoci som to ja zakázala :((( už som sa snažila mužovi 1000x vysvetliť, že toto jej z jeho strany nepomôže, ale poškodí - ak dostane VŽDY to čo chce, keď ona začne revať alebo pišťať :((
Poraďťe mi, čo má robiť ?? To sa mám nasurovo zbaliť a odísť ??? už nevládzem žiť takýto život. Odkedy sme rodičmi, mám pocit, že to je medzi nami hrozné, doslova akokeby dcéra bola prekážka v našom vzťahu - skrz rozdielne názory na výchovu. Predtým ako sa dcéra narodilaa som povedala mužovi, aké mám predstavy o výchove a súhlasil... ale teraz to vôbec nedodržiava a asi si kompenzuje ten nedostatok času, ktorý s ňou trávi tým, že jej dá doslova všetko :((( A my sa potom len hádam,e lebo už niekedy ani ja nemám na neho kvôli tomu pekného slova:(( Som vystresovaná, vynervovaná, nevládzem... v pozadí môjho stavu sú aj iné veci (manželove dlhy, nemáme vlastné byvanie a pod...)
@maslenka47 čo ti muž nedal, že si taká protivná,...
@alaguema Presne to iste si myslim aj ja... tu ide naozaj o princip, zakladatelka na priklade s nanukom vlastne chcela ukazat, ze manzel ju nerespektuje a fakticky zhadzuje pred dietatom... o toto islo, nie o nanuk...niektori sa tu chytia vsetkeho, kazdeho slovicka, prekrutia to a urobia problem z niecoho ineho....
@maslenka47 @tuppe mAslenka ty čo riešiš ? Hádam je jej vec , koľko sladkého dcere dovolí nie ? Keď polku nanuka tak polku. Ty si svojim deťom dávaj čo chceš . Tiez si myslím , ze 2,5 ročná nemusí toľko cukru . A v každom prípade mamička neprišla riešiť koľko sladkého (nanuku) odporúčate dávať jej dieťaťu . To bola názorná ukážka na rozdielny prístup k výchove . Toto by sa u nás nestalo . Aj keby som s niečim nesúhlasila , pred deťmi by som bola zajedno s tatom a potom by sme sa ontom porozprávali . On by konal taktiež . Najdôležitejšie je , aby dieťa videlo , ze každý z rodičov ma autoritu a ze sa žiaden rodič nebude obchádzať a zhadzovať . Taktiež je to pre dieťa veľmi dôležité . Ma svoje istoty a hranice . Vie, ze keď jeden z nás nieco povie, nepomôže chodiť za druhým . Vie , ze áno je áno a nie je nie. U oboch spoločne . Nie je potom zmätene. Neviem , mna by strašne stvalo správanie tvojho muža . Ukazuje ti, ako si ta váži a ako ta rešpektuje . A pred dieťaťom ...
@tuppe
a) nie NEMUSíŠ!!! upratuješ, staráš sa, robíš sekretárku, lebo chceš, keby si nechcela, tak to jednoducho nerobíš......nechceš to robiť? nemusíš!
b) pred manželom má očividne tvoje slovo pri výchove, ked je on v miestnosti hodnotu 0.....dupni si, s rozumom, slušne ale rázne! manžel musí v prvom rade rešpektovať teba, aby rešpektoval tvoje názory.
c) kompenzuje si takto nedostatok času s malou? dopraj mu viac času na dcérku, domáce povinnosti, odbremeň ho sčasti od ťarchy živiteľa a prispej zarobeným aj ty.....on bude mať viac času na malú a pochopenie, domácich súvislostí a ty budeš mať možnosť snáď aspoň tú 0 posunúť na vyššiu hodnotu a v konečnom dôsledku sa zbaviť svojich otrockých povinností!
@tuppe to chceš skutočne vážne tvrdiť, že ste platili účtovníčku 200€ mesačne?
ty by si zarobila 450
mínus 50 ( reálna cena za účtovníctvo vo vašej firme )
mínus 60 (dám študentovi na strednej na starosti reklamné prospekty ) - ale to asi fakt nie je položka na kadžý mesiac, takže opravujem.....60/povedzme každý tretí mesiac......mínus 20
neviem, či si písala aj o iných sekretárskych aktivitách, ďalšie som nenašla.....
.....................................................................
340 máte mesačne k dobru!!! každý jeden mesiac! a ty môžeš v noci spať, nie pracovať 🙂
@tuppe No máš to fakt ťažké s takým chlapom. Ale jedine ty si zodpovedná za svoj život a ako si ho zariadiš tak budeš mať. Lebo inak dopadneš ako moja svokra ktorá je taká zakomplexovaná a negatívna, že už sa s ňou stretávame len výnimočne lebo už nemôžeme do nekonečna počúvať aký ona mala ťažký život . Ako sa ona celý život trápila pri svojom mužovi. Ako si ona zničila zdravie v domácnosti a pod. A ako vždy za všetko mohol niekto iný a ona sa stále stavia len do úlohy úbohej obete. To sa fakt nedá počúvať. Každú tému zvrtne na svoje obľúbené sebaľutovanie. Snaž sa žiť tak aby si na staré kolená neskončila ako ufrflaná a večne nespokojná baba. Prvé čo by ste mohli urobiť je rozdeliť majetok. Aby dlhy z podnikania neohrozovali vaše súkromné financie. Potom treba manželovi vysvetliť že keď malá bude mať tri roky tak ťa buď oficiálne zamestná a bude ti vyplácať mzdu, alebo sa budeš musieť zamestnať inde, lebo inak nebudeš mať odpracované roky do dôchodku a ani z čoho platiť odvody do SP. Má na to pol roka tak nech sa nad tým radšej začne zamýšľať už teraz. Inak možno je na čase zvážiť aj možnosť ukončenia živnosti. Sami musíte vedieť či to speje k lepším zajtrajškom alebo k fiasku. Mohli by ste skúsiť spolu viac komunikovať, nehádať sa , ale slušne argumentovať a hľadať kompromisy. Snáď sa vám podarí nájsť nejaké riešenie ktoré bude v štýle "aj vlk sýty aj ovca celá" .
K tomu venovaniu a domacnosti atd... ked zena maka a zaraba peniaze, tak aj tak sa stara a robi vsetko, lebo je zena, ked muz chodi do roboty tak co...mnoho exemplarov nic nerobi tak ako.... kazdy kto pracuje ci uz ma na starosti domacnost ci robotu je unaveny, ale ked sa trochu tie povinnosti predelia da vsetko stihat normalne.... motanie sa okolo blbeho nanukuu je banalita, autorka chcela ukazat prosto, ze tam aj v nejakej blbosti nie je jednotnost, a ze tak sa dieta vychovavat neda..
.@tuppe ak to vsetko muz nechape, tomu sa to vypomsti v puberte, ked mu dieta bude skakat po hlave, ja by som povedala ok, vychovavas takto, ale ries si potom problemy s dietatom, ktore nastanu, lebo v skolke a skole jej vsetci okolo zadku a vyhovovat jej manierom nebudu... podla mna ty nemas sebavedomie a akusi odvahu, chces ist do roboty chod, chces dat malu do skolky daj, alebo povedz muzovi nech ta plati ako cloveka a nie ako manzelkuu a sluhu, ak sa nepaci nech sa zariadi..si unavena a robis vsetko, tak nerob...nebude nieco spravane tak nebude, aj on potom moze mat priestor realizovat sa...musis si stat za svojimi rozhodnutiami, lebo ty si ta ktore je normalne pod papucou a len ty to mozes zmenit....
@maminuska no lenze takych firiem, ako je autorkinho muza, mas 10-30....takze tych par poloziek mesacne stoji za 50-100 eur.
predpokladam, ze nemaju nejaku mega firmu, kde sa riesia vo velkom vratky DPH a podobne lakociny, ze autorkin muz nema desat ucelovych firiem a tieto musia spolu operovat...ze ide o beznu, serioznu firmicku
baby nehadzte vinu na nu, je to o oboch partneroch nie len o nej... moja segra ma uz velke dcery v puberte, ktore matku vobec nerespektuju.. pretoze vzdy vo vychove, co ona povazovala za zle /aj zle bolo/ otec povolil... segra pred detmi doteraz nema ziadnu autoritu, ani pred muzom zial :/ pretoze on sa povazuje za zivitela rodiny. pritom mu vypomahala vo firme a niekedy to bolo fakt ze o hubu.
Velakrat na navsteve ju pred nami vsetkymi zvozil pod ciernu zem za taku hovadinu, vsetko pred detmi... potom je jasne, ze decka ju tak beru.
Tu nejde o jeden nanuk predsa.
@tuppe Treba si to vydiskutovat s muzom, ze aj ty si predsa potrebna a rovnocenna partnerka. Povedz mu ako to vnimas, ze ta to trapi. Ked budete zit v takomto vztahu, uz neskor bude neskoro menit zauzivane - hlavne u chlapov, ktori si lahko zvyknu ale veeelmi tazko odvyknu. Drzim palce.
@merynka3 ďakujem za povzbudenie 🙂 A hlavne pochopenie. Ja už ani nemám chuť tu niečo vypisovať, lebo niektoré ženy, typu maslenka a spol, všetko prekrútia a nepochopia pointu, že mne nešlo o jeden debilný nanuk, ale o princíp, že keď raz poviem tak, tak by mohol aj muž rešpektovať a byť so mnou jednotný a nie, že vyberie malej druhý celý nanuk, aby nerevela a on bol pre ňu Pánom Bohom....
no baby, verte či nie, sme mini firma a predsa sme toľko platili - 180 € ak sa nepodávali žiadne DP, ak vyšla daň za motorové vozidlo, príp. DP v marci, tak si narátali ďalších pekných pár eur... Im bolo jedno, či sme im dali 50 bločkov z ERP alebo 100, proste to mali paušálne tak nastavené, boli proste drahí a nepáčil sa nám potom ich prístup, tak sme od nich odišli.
je jasne, ze nejde len o tvoju vinu.
len sme sa ti niektore snazili napisat, ze ked aj v realnom zivote pouzivas take hlupe dovody, ako bol spominany nanuk, nerobis dobre.
treba si proste urcit priority, co riesit ako uplne prve...a neminat energiu na hluposti.
ked chce, aby ste s manzelom mali rovnaky meter na vychovu, tak nie na zaklade naozaj takej hluposti, ako (priklad) nanuk.
vzdy je jeden z rodicov benevolentnejsi, vzdy viac dovoli...a prave o tomto je ten nestastny nanuk.
ty to beries ak podkopanie autority, ale to nie je.
treba mat rovnake nazory na travenie volneho casu, na to, kedy ist spat, ako vzdelavat, na rezim, povinnosti.
@tuppe mas pravdu... my s muzom v tomto mame poriadok. Ked nieco poviem malemu, tak mi do toho nazasahuje, naopak ani ja jemu.
Ale napr moja mama ked je s nami robi to, co tvoj muz. Ja zakazem, ona donese lizatko na udobrenie a uz je veselo a ja mama som zla, ze som mu nieco nedovolila. Potom sa hadame 🙂 Ale maly to uz velmi dobre pochopil... doma je ako anjelik, lebo vie, pokial su jeho hranice, za to pri babke sa aj o zem hodi a babka hned vystartuje 🙂))
deti si vedia vybrat ;)
a nemohli by ste si najst normalne zamestnania a podnikat popri praci? Vsak aj tak vam to nevynasa a mali by ste aspon stabilny prijem.
@svetluska82 tiež mi pripadá to podnikanie ako "voľnočasová aktivita" pre celú rodinu...alebo extrémne nehospodárne míňajú, ak je položka 100-150€ za účtovníčku veľká suma....alebo má muž zle nastavený cenník, veď keď toľko drie a ty robíš zadarmo, kde tie prachy idú?
...pri takom časovom pemze by ste si mali vedieť dovoliť pani na upratovanie alebo čosi, čo by vám umožnilo tráviť čas ako manželom....veď kedy ste spolu? 24.00-6.00? Sex klape? Výlety?
O polroka ideš do práce? Kam? Kto bude robiť to, či robíš u muža?
@sue No podľa mňa to také hrozné nebude. Jedia, pijú, cestujú. Asi majú nejaké dlhy z minulosti takže to sa spláca a vždy niečo chýba. Aj ja podnikám a mám dlhy. Lebo som bola sprostá kedysi, takže žijem, živím a splácam. Tiež môžem povedať mám dlhy a vidieť len jednu časť. Ale jeme, pijeme, bývame, cestujeme, chodíme kadetade. Takže tak.

@lubkavargova1 Vlastné skúsenosti. ☹