Som otrokom vo vlastnej domácnosti i v manželstve
Ahojte, neviem ani ako začať.. Asi tým, že keď sme sa s manželom vzali, urobila som prvú a veľmi zásadnú chybu. Manželovi som verila, ja som chodila ešte do školy, on chodil na týždňovky a keďže som počas štúdia v čase, keď on nebol doma, bývala s našimi a všetky peniaze, ktoré manžel zarobil, som nechávala jemu - veď mne nič netrebalo a on pracoval, potreboval poplatiť svoje veci, ubytovanie a pod.To bol asi prvý zásadný problém. Druhý je ten, že mám pocit, že ma manžel neberie ako rovnocennú partnerku :( Mám pocit, že som slúžka a otrok vo vlastnej domácnosti. Málokedy mi pomôže (a ak už sa rozhodne, že niečo uprace, tak to stojí za to - ale to je ozaj možno 1x za polroka). Ja som na MD s 2,5r dieťaťom, som naň ozaj sama, muž keď je s ňou denne 2 hod, tak veľa. Ja musím aj okolo nej, aj doma porobiť, navariť + tým, že manžel podniká, tak mu pomáham s papiermi (účtovníctvo, robím pre nás reklamné návrhy, prospekty) - teda viac menej som akokeby "sekretárka". Samozrejme, všetky tieto veci robím, keď už dieťa spí, t.j od 21,30 bežne aj do polnoci a ráno okolo 6 hod budíček, ak nie skôr, keďže máme zlý spánok :( A ja ozaj už nevládzem :(( Manžel to nevie aelbo nechce pochopiť :( hádame sa aj ohľadom výchovy - dcéera je hrozne rozmaznaná, muž jej všetko dovolí, napr. on jej je schopný dať celý nanuk, ja jej ho rozrežem napoly a ona začne vrieskať tak on aby mal pokoj a ona bola ticho, tak jej vyberie druhý nový celý.. A keď mu poviem, že či chce, aby bola chorá, že ja s ňou budem len doma, keď bude teplotovať a bude urevaná a mrzutá, tak len kývne rukou a mi povie, že len aby ja som nebola chorá a že či mi to robí dobre ju takto provokovať a pod :((( Nechápem, ako môže ísť takto proti mne ???? Dcéra si pri mne toľko nedovolí, ako pri ňom - ak je on doma, mali by ste vidieť, som fakt ako štvaná zver, lebo ja nedovolím, ale on dá a dcéra je potom celá vyškerená, že zase dostala to, čo chcela, hoci som to ja zakázala :((( už som sa snažila mužovi 1000x vysvetliť, že toto jej z jeho strany nepomôže, ale poškodí - ak dostane VŽDY to čo chce, keď ona začne revať alebo pišťať :((
Poraďťe mi, čo má robiť ?? To sa mám nasurovo zbaliť a odísť ??? už nevládzem žiť takýto život. Odkedy sme rodičmi, mám pocit, že to je medzi nami hrozné, doslova akokeby dcéra bola prekážka v našom vzťahu - skrz rozdielne názory na výchovu. Predtým ako sa dcéra narodilaa som povedala mužovi, aké mám predstavy o výchove a súhlasil... ale teraz to vôbec nedodržiava a asi si kompenzuje ten nedostatok času, ktorý s ňou trávi tým, že jej dá doslova všetko :((( A my sa potom len hádam,e lebo už niekedy ani ja nemám na neho kvôli tomu pekného slova:(( Som vystresovaná, vynervovaná, nevládzem... v pozadí môjho stavu sú aj iné veci (manželove dlhy, nemáme vlastné byvanie a pod...)
@nyusika nemozem sa cudovat v inej teme, ked som to citala v tejto. Nazaj ma to zaskocilo. A velmi. A napisala som, nechajme to tak. Takze uz netreba k tomu nic pisat. Pokusim sa na to zabudnut. Dalsie reakcie pisat nebudem. Jasne, vsetci si zite ako chcete, zelam vam teda aspon normalnych otcov, ked uz. A to je vsetko, viac neprispejem.
@tuppe spomínala si rodičov, nemohli by oni varovať dcérku, aby si mohla ísť buď do práce alebo sa viac venovať firme. Keď pôjdeš do práce, niektoré práce Ti odpadnú - nemusíš variť obedy, nebude toľko neporiadku, lebo nebudete doma jesť, nebude toľko riadov.
@tuppe ja som to len na margo toho písala že za živnostníka 200 by bolo veľa.
Ale za s.r.o ktoré je platcom , zrejme máš aj sklady, účtuješ spôsobom A, aktiváciu pri vlastnej výrobe banerov , opravné položky , rezervy , zostavenie daňového priznania k DPH , medzinárodné transakcie , výkazy do poisťovní , prehľady , hlásenia... minimálne 200 .
@sardinka335 No to pre mňa nie je ani zaujímavé, ani nedám za to peniaze. Ja som to myslela, že pre niekoho je to v cene obeda. 😉
@maminuska ja sa doťahovať nepotrebujem. Vysvetľujem ti rozdiel v obchodných vzťahoch. Keď sa majitelia veľkej firmy stretnú s niekým, kto im chce dodať nejaké zariadenie v hodnote pol milióna, tak sa budú pozerať aj na to, ako je ten človek vybavený. Ak príde na obúchanej felde s mobilom z minulého storočia, môžu si myslieť, že tá firma asi taká úspešná nebude, ak nemá na vybavenie zodpovedajúce aktuálnym technológiám a prvý dojem bude asi rozpačitý. To je realita vo svete obchodu. Nie služieb.
@alaguema čo ja viem...my v stojárstve takto nepremyšlame, ze treba ohuriť mobilom a autom. Klienti pozeraju na ten produkt - ktorý sa im ukazuje a ake vyhody ma pre nich a čo oni s nim mozu robit kedze sa jedna o stroje a hlavne kolko oni za to budu musiet zaplatiť a nie na hodinky či mobily a asi ani netušia na akom aute kto prišiel - nestoja s červeným kobercom na parkovisku. Kazda firma ma nejake referencie, netovu stranku, portfolio kde čo robili, a hlavne ak je na trhu nejake tie roky tak ich praca hovorí za nich. Samozrejme nepride na stretnutie v mastnych monterkách z výrobnej haly, ale ani v saku s motylikom. Náš šéf dokonca nemal ani svoju mailovu schranku snad ešte 5 rokov dozadu lebo ju nepotreboval a na hospodarskom vysledku sa to nijako neodrazilo kedze firma svoju stranku ma kde su kontakty. Okrem toho vela prevela obchodov sa uzatvara neformalne na nejakej večeri a zial realita podnikania v niektorých odvetviach - niektore zakazky bez znamosti ani nedostaneš, je to politicky prepojene.
@sardinka335 no mňa teda autom a mobilom neohúri nikto, lebo tak, ako bolo spomínané vyššie, je bežné vyvážať si zadok vo fáre a dlhovať na všetky strany 😠 😠 😠 😠 . Ohúri ma jedine vedomosťami, šikovnosťou a ľudskosťou.
@sardinka335 netreba ohúriť. To som nikde nepísala. Treba mať slušné vybavenie. A nie len kvôli image. Spomínala som v súvisiacej téme...napr. veľa firiem aj jednotlivcov funguje s Q kódmi. S tlačidlovým tlf. nenačítaš 😎 Rovnako ľudia, ktorí potrebujú reagovať v čo najkratšom možnom čase, si nenechajú tlačidlový telefón z roku 5 a pravdepodobne budú mať aj kvalitný laptop. Ak trávia veľa času v aute, tak si zaobstarajú také, ktoré je bezpečné a pohodlné. Áno, veľa obchodov sa uzatvára v neformálnom prostredí, kde tiež všetky tieto veci potrebuješ. Motýlik sa na obchodné stretnutia nenosil nikdy, je to večerné oblečenie 🙂 , ani kravata už nie je nevyhnutnosť (záleží od odvetvia), ale košela a slušné nohavice hoci aj športová elegancia, ale určite nie tričko a rifle. Jednoducho sú určité pravidlá, ktorých je lepšie sa držať, než ich ignorovať. Odbornosť je určite na prvom mieste a tie ostatné veci ju majú dopĺňať.
@tuppe Ten nanuk je asi len "eufemizmus" pre vsetko čím sa snaží kompenzovať neprítomnosť v domácnosti ale na tom sa musíte dohodnúť vy. Zrejme on na to nemá nervy aby sa dieťaťu venoval tak ho odbaví aby mal pokoj.
@alaguema ja som mala pocit ze si pisala ze si kedysi zila v zahranici nejaky cas. Ale toto zmyslanie mi pripada velmi slovenske. V zahranici sa az tak velmi nedava na vyzor a na oblecenie, mobil, auto. Prave naopak. To my slovaci a ine postkomunisticke krajiny na to velmi dame. Na vyzor a ako clovek "ma" vyzerat. A ako musi vyzerat a hlavne aby sa odlisil od tych ktori na to nemaju a ktori nie su taki a taki. Proste vyzor a pozlatka ako znak prislusnosti ku kaste.
@nyusika
@natalym ja som tiez za reprezentovanie, rada sa nahodim, myslim ze moj zovnajsok vyjadruje aj nejake to moje vnutro a ze by to tak nejako malo byt, v tom mojom malom vesmire. Ale stretla som sa s ludmi ktorych som na prvy pohlad zaradila do zlej kolonky lebo mali ine oblecenie nez by som ja zvolila, nez by malo byt v tom mojom mini svete spravne...A naucila som sa ze aj ked by som chcela aby mal kazdy na cele napisane ze je to odbornik alebo suflikant, zly alebo dobry clovek, ze tak to nefunguje a tak to je len v rozpravkach ze dobro je pekne a zlo skarede. A pekne niekedy hlupe 😀
Ja som reagovala na tie rifle, ako sa to nehodi a ma mat slusne nohavice. To mi je uz len velmi velky odklon od odbornosti 😅
Som sama konzerva a napr.na skusky len v elegantnych slusnych satach, do prace tiez tak ako sa vyzadovalo, mam rada urcity řád. Ale ak sa tak ja citom dobre ok. No naozaj to podla mna o mnohom nevypoveda, ze ci ma obchodny partner vkus a sleduje modne trendy je odrazom jeho odbornosti.
@sissmiss ja som to nremyslala...a som si ista, ze ani tie ostatne, co maju takyto nazor, ze terba sledovat modne trendy a dovalit sa s najnovsim ajfonom v sedmickovom bavoraku...toto je prezentacia hodna sedlaka.
je vsak neodskriepitelne, ze prvy dojem vela spravi.
a este vacsie stastie - inteligentneho cloveka pozname najma podla reci 🙂
@natalym ja tiez, aj za sebaprezentaciu. Ale fakt som zazila ine kapacity v nevkusnom alebo nevhodnom obleceni a trosku mi to zmenilo nazor na to ako "maju" vyzerat odbornici. Alebo proste fajn ludia. Jednoducho nemusia mat vkus, nemusia mat vzdy ciste oblecenie (mat problem zo svojho oblecenia ktore nie je ciste je jeden bod plus k neuroticizmu. Cloveku to vobec nepripada divne, ak tym neurotikom tak trosku je. Ale su ludia ktori to neriesia a nevadi im to).
@sissmiss ja pracujem v oblasti, kde sa absolutne neriesi, kto ma co oblecene (IT), verte mi, ja som posledna, ktora by na zakalde outfitu niekoho hodnotila.
pokial by som si vsak vyberala uctovnicku (priklad), vsimnem si, aky mam mobil - pretoze by som ocakavala, ze bude maximalne flexibilna. a co si budeme navravat, cez tlacidlovu nokiu mi neposle kedykolvek to, co potrebujem...ano, som mozno povrchna.
ale ja mam rada techniku a preto som trochu tymto smetom ujeta 🙂
@nyusika hovorim, ja som reagovala na tie rifle ako absolutne nevhodne a na oblecenie celkovo. Toto je asi aj take normalne ze sledujes znaky ktore o niecom vypovedaju - mobil na ktorom neprijime mail a teda nebude tak uplne pruzna reagovat. Ale ak by mala rifle a podla teba mala mat suknu...to sa mi nezda dobry znak ktory sledovat. Ale zase mozno sa to alaguema vyplatilo a podla jej vnimania jej sadlo do vzorca ze ti v rifliach sa ukazali ako babraci (naozaj to nemyslim ironicky aj ked to tak urcite vyznieva...). Ze ma take skusenosti a vyvodzuje z nich. Ja mam take ze su ludia ktori outfit nijako specialne neprezivaju a jednoducho im nebol dany vkus ani cit pre oblecenie, situaciu. Ale na odbornosti im to n
@nyusika hovorim, ja som reagovala na tie rifle ako absolutne nevhodne a na oblecenie celkovo. Toto je asi aj take normalne ze sledujes znaky ktore o niecom vypovedaju - mobil na ktorom neprijime mail a teda nebude tak uplne pruzna reagovat. Ale ak by mala rifle a podla teba mala mat suknu...to sa mi nezda dobry znak ktory sledovat. Ale zase mozno sa to alaguema vyplatilo a podla jej vnimania jej sadlo do vzorca ze ti v rifliach sa ukazali ako babraci (naozaj to nemyslim ironicky aj ked to tak urcite vyznieva...). Ze ma take skusenosti a vyvodzuje z nich. Ja mam take ze su ludia ktori outfit nijako specialne neprezivaju a jednoducho im nebol dany vkus ani cit pre oblecenie. Ale na odbornosti im to neubera
@nyusika momentálne ti žiadna účtovníčka na Slovensku neprepošle z mobilu kedykoľkovek a čokoľvek ty chceš a to úplne z jednoduchého dôvodu ... na mobile neúčtuješ netvoríš zostavy a doklady ti samé do programu neskáču hneď ako ich prinesieš.
To čo ty nazývaš flexibilitou , ja nazývam otroctvom . A nikto nechce byť otrokom toho druhého . Preto existuje pracovný čas a čas na súkromie. Ja po piatej hodine vypínam pracovný mobil a všetko ostatné sa rieši na druhý deň .

@tuppe ako živnostník byi neviedol podvojné ...stačí ti jednoduché alebo paušálne výdavky alebo evidenciu, samozrejme pri zachovaní určitých podmienok . Tam tých 200 by bolo veľa.