Som predavačka a chcem už dieťa. Priateľ študuje medicínu, dieťa ešte nechce
Mám 21, partner 23.
Sme spolu už 5 rokov.
Bývame spolu vyše rok a ja si myslím, že je ideálny čas na dieťa.
Neštudujem, skončila som strednú a zamestnala sa.
Ja mám stabilnú prácu, aj keď nemám vysoko postavenú pozíciu, som predavačka.
Partner študuje a zarába si po škole, cez víkend. Študuje medicínu.
Nechce dieťa kým nedokončí školu a nezamestná sa v tomto odbore.
Pre mňa to je celá večnosť. Čakať naňho kým spraví školu, atestácie, získa stabilnú prácu, ktorú ja už mám. Školu by mohol pozastaviť, zamestnať sa kým budem na materskej a neskôr môže študovať.
Neviem ako mu dohovoriť..
Vždy ide s argumentom, že on nechce chodiť do roboty len preto, lebo musí živiť rodinu.
Tak ,ked uz pracujes, zrejme mas uz nieco usetrene, daj sa aj ty na studium VS,a potom sa budes inak pozerat na zivot.A tvoj priatel tiez ohladom na teba. Ale ber to tak, ze nechcem dehonestovat tvoje pracovne zaradenie, ale je to tak. A preco aj ty nejdes studovat , Aj moj syn macher uz sa mu dalej nechcelo, ze stredna mu staci bola ,jeho vyhovorka..Ja som nanho dupacila, ze este nie je neskoro ,aby isiel na vs , , a po 3 rokoch poslala na vs skolu, ,a nelutuje.Ved tu ide aj o vas vztah z pohladu, vasho postavenia v buducnosti ,a nebojis sa, ze ked skonci ako mudr.nezmeni postoj k tebe?.ked bude mat seberovne krasne mlade mudr, alebo aj sestricky? myslis si ze jeho rodicia by boli nadseni,ze kvoli tebe prestal studovat,Vies, co o je studovat medinu,to je tusim podla mna jedna z najtazsich vysokych skol,Kolko som poznala takych ktori neprerusili, ale naopak opakovali rocnik,
Píšeš, že ste spolu 5 rokov. Takže určite vieš, koľko už štúdiu obetoval. A ty chces, aby len tak prerušil všetko a išiel robiť, niečo úplne mimo svoj odbor, pretože ty chces dieťa? Keď budete mať dieťa, on už študovať pravdepodobne nebude. Pretože financie, čas, prebdené noci... Skúste si sadnúť, porozprávať sa a zistiť kto čo očakáva od života a tak sa zariadiť.
Priateľ má absolútne pravdu. Keď teraz preruší štúdium len preto, že ty si myslela, že už ch es dieťa a amen tma, tak ver tomu, že už sa nikdy k tomu nevráti. Chceš vedieť, prečo? Lebo živiť s dieťaťom už nebude "idem si jam chcem a robím čo chcem". Ty si očividne to predstavujes veľmi krásne, ružové bábätko bude spinkať, ty s nim, vyluxovsny dom a on sa môže učiť. No realita je úplne iná. Predstav si uplakane dieťa cez deň, vrieskajuce v noci, zúbky, teploty, koliky a co ja viem čo ešte. A k tomu on bude pred skúškami,bude mať prax v nemocnici, príde večer, ty mu dáš dieťa (lebo budes utahana co budeš ba 99,9,%)a co ďalej?začnú hádky, krik, a pripadne budeš (a aj trichu právom) obvinená, že sú si niečo vydupala, tak si rob čo chceš. Mám dve deti, viem o com hovorím. Je to krásne, ale aj neskutočne ťažké, nebudem ti klamať.
Možno to trochu zvelicujem, ale určite sa tetaz neplas do otehotnenia, a dupľom nerob to, že by si ho oklsmala a nebodaj vysadila antikoncepciu alebo dačo podobne.
Mate kopu času. Naozaj kopu.
Nic ti neutecie,kam sa tak ponahlas? Priatel studuje medicinu a stiha popritom este aj robit? Vies si predstavit,co stoji uzivit domacnost a rodinu? Dopraj mu,nech si dokonci vzdelanie,ocenis to v buducnosti. Studium nie je holubnik. Ak sa uz raz rozhodol studovat,treba dokoncit skolu. Z mojho pohladu sa k sebe nehodite. Ty bez ambicii,predavacka a on sa chce realizovat. Bolo by to v poriadku,ak by si ho podporila,ale takto,ked mu vycitas jeho skolu a tlacis s dietatom,nevidim vasu buducnost ruzovo. Nechapem kam sa ponahlas. Mas 21 rokov,to nemas viac ambicii ako rodit deti a nechat nech ta chlap zivy? Nemas zaujem sa aj ty realizovat,venovat sa konickom,spoznavat svet a zivot? Milujuci partner podporuje svoju polovicku,ty ho dost tahas ku dnu.
Ejha. Celkom slušný náklad. On vyštuduje medicínu, zarobí mnohonásobne viac ako ty, nájde inú, nechá ťa aj s deckom v podnájme. Radšej nerozmyslaj, nemáte ani vlastné bývanie.
Rozid sa s nim a najdi si ineho co uz doktor je vystudovany aj s praxou.
Teraz je cas podporit priatela aby vstudoval a ziskal pracu v odbre. Ved uz na to obetoval tolko rokov a budete mat pravdepodobne dobru buducnost. Urcite lepsiu ako ked by isiel predavat auta. Nepoviem keby si mala 31 ale v tomto veku skutocne treba uprednostnit pracu pred dietatom.
Ak vidíš vzťah ako perspektívny počkaj. Určite sa to oplatí.
Ak nie hľadaj proste inde ak chceš mať dieťa teraz.
Len kým nájdeš niekoho iného chvíľu to potrvá.
Tvoj priateľ je veľmi rozumný a má pravdu. Ja len dúfam, že mu nezničíš život nejakou "akože nehodou". Pracuj aj ty na sebe a nerozmýšľaj len o tom, kto sa bude o teba starať, keď budeš na materskej. Chceš dieťa len ty, tak sa zabezpeč, aby si ho mohla mať. A nežiadaj od druhého, aby si kvôli tvojim vrtochom kazil život. Keby som bola na mieste tvojho priateľa, ani s tebou nespávam, aby si nevymyslela nejakú blbosť a idem si radšej svojou cestou. A tebe nechám priestor na hľadanie otecka.
Velmi nevyvazeny vztah. Tvoja motivacia mat dieta v tom nizkom veku je urcite aj z dovodu, ze nemas ziadne ambicie - studium, cestovanie, kariera. Bez urazky, je to tak.
On tie ambicie ma. Podla mna sa k sebe nehodite a cim dalej to bude viac vidiet
Chciet od neho aby pozastavil studium mediciny? Najdi si seberovneho partnera, co ma rovnake priority ako ty
Je obdivuhodne, ze si priatel popri studiu mediciny dokaze este aj privyrobit. Nenic mu zivot svojimi blaznivymi napadmi, podla mna sa k sebe absolutne nehodite
@elizabet173 tak to si jej na sebavedomí teraz veľa nepridala.
Toto je jasne ako facka on s tebou nebude ked dostuduje na to mi staci jedna jeho odpoved - ak nie je vymyslena
Autorka, ty si uvedomuješ, že ak študuje medicínu, tak prácu za chvíľu nechá, pretože sa bude musieť naplno venovať škole? Ty vieš, že to znamená, že zostane bez príjmu? Ty máš nejaký plán, ako uživiť troch ľudí? Vieš ty ako je ťažké dostať sa na medicínu? Ak by som ja bola matka tvojho priateľa a vedela by som, že máš takýto postoj, seriózne by som synovi povedala, že sk chce byt lekár, pomôžem mu, bude mať kde bývať, čo jesť a ked mu v tom bude ktokoľvek brániť, z dôvodu, že on/ona chce niečo “hned, hned, hned, inak si dupnem” tak ho/ju ma poslať s prehľadom do prdele
Pozastaviť medicínu? Ty si dobre vtipná. Áno mate možnosť mat.dieta, keď budete chcieť, ale väčšinou naň budeš sama a to dnes muzi už tiež inak beru. A samozrejme nebudeš mať financie to je fakt. Veľa žien má deti už počas školy, na medicíne určite, poznám. A dávajú to.
Popravde ak máte iné predstavy o živote a plánoch tak to.treba prehodnotiť. Ci čakať, či nie... prečo čakať na atestáciu a neviem,.ale tak.on vie..
@elizabet173 má iné priority ako jej partner.
Či správne alebo nie je ťažké posúdiť.
Z dlhodobého hľadiska pre spoločnosť je dôležitejšia možnosť reprodukcie ako možnosť vzdelania.
Na tvoj predošlý komentár som odpovedalatak preto,lebo ak si napísala že sa jej partnerovi vôbec čuduješ že je s autorkou,tak sa len zvýši u nej naliehavosť poistiť si jej partnera dieťaťom.
Toto nemôže byť reálna téma 😂 Najviac ma pobavila "stabilná" práca. Autorka spamataj sa, v dnešnej dobe nemá stabilnú prácu nikto. Ak chceš silou mocou dieťa môžeš ho mať aj sama. Zariad si aby si sa oň dokázala sama postarať a nenút priateľa aby prerušil školu.
Keď ste sa spoznali mala si koľko 16? To sú tie najmenej stabilné vzťahy, veľa párov čo sa dá dokopy pred 20tjou sa okolo 30tky rozchádza, takže keby si to dieťa teraz mala je vysoká šanca že s ním aj tak ostaneš sama.
Neviem, ci toto nie je zas lrn vymysleny prispevok 🤷 ale teda dobre, predpokladajme, ze je to realne...
Ste spolu 5 rokov, teda od strednej skoly, kedy asi ani jednemu z vas nenapadlo, ze bude z teba predavacka. Nic v zlom, nehodnotim, ale je to totalny disbalanc, ked chces mat muza doktora.
K tvojej stabilnej praci... Nie, nemas stabilnu pracu, mas pracu, kde zarobis minimalku, za to sa narobis ako kon. Ako predavacka si velmi lahko nahraditelna, takze o pracu mozes prist lusknutim prsta.Pri nastupe na matersku dostanes len 60% z toho nic, co zarabas teraz 🤷 a len na pop roka, takze by mala byt cela starostlivost na nom a nemate vlastne nic.
Chciet od neho, aby prerusil studium je absolutna hlupost, drzost, sebeckost. Ja byt mamou toho chlapca, tak ta urcite navstivim a ver tomu, ze doma o tebe nebude pocuvat ziadne chvalospevy, takze len aby mu rychlo nedocvaklo, ze ty si bola pre neho len prva laska, ale buducnost to zial nema. Ak ti na nom zalezi a chces s nim nadalej ostat, zacni sa vzdelavat, prihlas sa na VS, casom pride aj svadba, aj dieta, ale ty musis najskor dospiet
Autorka-toto je jedno sebecke,kratkozrake a hlupe rozhodnutie.Absolutna nezodpovedna hlupost.Voci priatelovi,voci dietatu.Kolko budes mat matersku z platu predavacky?Kto vas bude zivit?Chudak priatel ktory drie na medicine,co je fakt tazke studium zo svojho platu ktory asi nie je tiez bohvie co?Kedy sa bude ucit?Po nociach lebo cez den vas bude musiet zabezpecit,v noci pocuvat plac babatka a ty kedze budes na vsetko sama mu budes este vyhadzovat na oci ze ti z nicim nepomoze?Si to predstavujes ako Hurvinek valku.Ty nemas ani sajnu co to obnasa mat dieta,aka je to skuska pre stabilne zabezpecene pary,nieto pre vas.SPAMATAJ SA!!!!
@katka700 toto som písať nechcela, ale ako píšeš. Je to časté, hlavne cez vš, a po...A proste rozidu, lebo iné životy, iné priority, iná spoločnosť... veľakrát sú dlho spolu zo zvyku.
Ale teda nie všetci, cela párov je spolu cely život , nech nie.aom taka pesimisticka
No to vôbec nie je ideálny čas na dieťa. Chýbajú vám peniaze a tebe rozum.
Vieš ,deti by sme mali mať s ľuďmi ,ktorých milujeme a vážime si ich .Keby si priateľa milovala ,podporovala by si ho v štúdiu a nežiadala od neho štúdium prerušiť a ísť pracovať,lebo ty chces dieťa .Myslíš ,že po takom prerušení by sa dokázal do školy späť vrátiť a pokračovať ako keby nič ? Medicína je náročná ,to nie je nejaká sociálna práca alebo bezpečnostný manažment ...Chce doštudovať a zamestnať sa v odbore ,to je rozumné .Zarábať predsa bude skôr ako si spraví atestácie ..bude zrejme najskôr niekde v nemocnici ,kde bude zbierať skúsenosti a neskôr sa rozhodne ,ktorým smerom sa chce uberať ďalej .Nie som si istá ,že z jeho brigád a tvojho platu by ste aj s dieťaťom vyžili .Rozmýšľala si ,že ti po materskej ostane len necelých 500€ rodičovský s prídavkom ? Dokážeš z toho utiahnuť stravu,bývanie ? Pochybujem .Počúvaj radšej priateľa ,alebo si na dieťa nájdi dobre zabezpečeného už teraz pracujúceho chlapa .Mať dieťa to nie sú len prechádzky s kočíkom a mojkanoe sa s bábätkom
Ste obaja velmi mladi, na deti mate cas po 30-ke. Navyse priatel studuje a na ucenie potrebuje klud, ktory mu dieta nedopraje. Ty si nerozmyslala nad studiom? Bol by to pre teba isty sposob realizacie, v tomto veku vhodnejsi ako starostlivost o dieta.
Ty si na hlavu?! Máš 21 a nutne potrebuješ mať ihneď dieťa a priateľ nech preruší štúdium medicíny? Fakt dúfam, že si len robíš srandu.
@bea6530 Moznost reprodukcie je aj o par rokov neskor. Su obaja mladi, tvoj argument je smiesny. Ci musime sa mnozit tu a teraz vo veku 21 a 23 lebo medved?
Budeme tu niekomu vycitat, ze chce najprv vzdelanie a ma dake posolstvo? Medicinu nestuduje niekto, aby mal skolu. Problem je skor, ze sa k sebe nehodia zmyslanim, nazormi, prioritami.
Okrem toho tema asi ozaj nie je realna, neviem si predstavit, z akeho dovodu by medik bol 5 rokov s predavackou s tymito naivnymi nazormi ako bonus. O com sa bavia sa vobec, to je uplne iny level. Skutocne partneri by mali byt aspon priblizne kompatibilni aj co sa tyka vzdelania, inteligencie, zmyslania atd. Sorac, je to tak. Neviem si predstavit fungovat vztah pravnika a upratovacky, ci profesorky matematiky a robotnika
@mircalla bavime sa tu o porovnaní dôležitosti pre spoločnosť. Nie o tom či je jej požiadavka na priateľa zmysluplná
Čo máš z toho že tu budeš mať plno vzdelaných ľudí keď nebudú mať pre koho poskytovať služby.
Pre človeka je v skutočnosti najdôležitejšia možnosť reprodukcie na zabezpečenie pokračovania "rodu"
Presne kôli takémuto zmýšľaniu tu máme problém z tým že sa rodí malo detí.

Autorka,
mate uplne ine zmyslanie a pohlad na zivot. Mas moznost ist studovat dialkovo a popri tom pracovat? Vyskusaj tazku vs a skus po 2-3 rokoch prerusit na 3 roky taku medicinu.
Len si to predstav a skus sa nad tym zamysliet.
Aj ja som chcela dieta v 20tke. Priatel studoval VS, ktora mu dala zabrat, vydrel si ju doslova. Bola pre neho taka narocna, ze nehrozilo popri nej pracovat na tolko, aby sme si mohli dovolit vlastne byvanie- myskim najom.
Ani by ma nenapadlo dat mu tvoj navrh. A uprimne, nedivila by som sa, keby ma za to jeho rodicia rozniesli v zuboch.
Ved on by ti skolu pravdepodobne po preruseni vobec nedokoncil. Si predstav, ze by male malo " len" problem s imunitou a teba by pre caste ocr vyhodili z prace ( samozrejme by idali iny dovod).
Z choho by ste zili? On nestastny, ty frustrovana, chuda male. A vzhladom nactvoj vek predpokladam, ze tvoji rodicia su este plne pracocne vytazeni a ziadni pohodovi 50tnici na dochodku.
Bud i napriek tvojej tuzbe realista a zhodnot vsetky realne mozne naskedky, nie len pekne vonave babatko. Pretoze, kto si mysli, ze dieta vztah vylepsi, dostane nehorazny preplesk po narodeni. A hlavne vo vasej situacii.
Pokial je tvojim jedinym cielom a stastim mat dieta a muza uz teraz rodinne zalozeneho, potrebujes ineho partnera.
Zvaz si vsetky za a proti bez ruzovych okuliarov.