icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

lena888
29. mar 2016

inak ja som sobas v kostole mala, obidvaja sme neveriaci a sama neviem, preco sme to tak urobili. Vtedy nam to bolo jedno, dokonca sme z toho mali srandu, ked sme chodili na nauku. Ani deti nemame pokrstene. Teraz by som to urobila inak, ale ani ma netrapi, ze to tak vtedy bolo, uz sa to aj tak neda zmenit. Ale bola to naozaj fraska a asi to od nas bolo velmi neuctive.

huahua
29. mar 2016

@bobulazelena lenže, oni nemajú čo riešiť... ona neverí, on neveriaci... brať sa v kostole kvôli tomu, aby ho neohovárali na dedine, je choré.

janinah
29. mar 2016

@lena888 to teda bolo..neuctivé a nezrelé a klamstvo,no stalo sa....všetko má svoju príčinu,možno ste takto hoc aj neuvážene získali mocného ochrancu,aj keď o neho nestojíte..

huahua
29. mar 2016

@janinah akého?

bobulazelena
29. mar 2016

@huahua to ano...mne to tiez pride smiesne...normalne si sadnem s rodinou a vysvetlim co chcem a co nechcem a kedze som dospely clovek a svadbu si financujeme sami ( teda aspon my sme si) tak nam do toho nema co kto rozpravat

janinah
29. mar 2016

@huahua akého ochrancu? no hádaj 🙂

majka99999
29. mar 2016

@huahua vsak Pana Boha mysli, nie?

bobulazelena
29. mar 2016

@lena888 fiha tak toto by ma nenapadlo...mat cirkevny sobas a obaja sme neveriaci 😀 pride mi to smiesne...ved pre vas to museli byt iba kecy co tam ten farar rozpraval...nie?

gora8
29. mar 2016

@beckynka07 citala som zatial len prvu stranu komentarov... To, ze si neveriaca a nechces svadbu v kostole plne chapem, je to len Tvoja vec... Ale co ma zaraza, su Tvoje vyjadrenia. Na jednej strane sa Ti nepaci, ze veriaci Ta ako neveriacu nevedia pochopit a na druhej strane ani Ty nerespektujes ich nazory, vieru a navstevovanie kostola. Napisala si, ze nechapes, ako moze niekto v 21.storoci verit v Boha a chodit do kostola...a je Ti na "grcanie z celej tejto viery a mafie 😒 to su zrosku silne vyjadrenia.. Takto hovoris aj pred svojim buducim manzelom? Aj keby si nakoniec suhlasila so sobasom v kostole pre pokoj v rodine, nebolo by to spravne, pretoze by to bolo len ubohe divadlo.

janinah
29. mar 2016

@bobulazelena len tu hrozí,že tí veriaci príbuzní z jednej i druhej strany na takú civilnú svadbu ani neprídu, s takými vecami opatrne,rozhádajú si rodinu ešte skôr ako sa zrodinajú.....

huahua
29. mar 2016

@janinah @majka99999 Tak to teda netuším... pravdupovediac, ja skutočne neverím v zlého Boha, ktorého sa treba báť, ale všetko má svoje hranice... a toto bol výsmech, zo srandy... ale máš pravdu cesty Božie sú nevyspytateľné... len som tým chcela povedať, že si nemyslím, že to bolo správne, a že si tým nejako pomohli... 😔

janinah
29. mar 2016

@gora8 a nech to povie hoc len raz pred svokrou,tak má po chlebe a asi naveky....

cmulinko
29. mar 2016

@janinah ja som svojho manzela spoznala este ako neveriaca,resp nepraktizujuca reformatka a veru nebolo mi vsetko jedno,ked som sa dozvedela,ze co za chlapca som stretla 😀 a dlho som sa z toho spamatavala 😀 ale nieco mi vravelo,ze on je ten,ktory si ma priputa a ktory mi snad ukaze to co som uz dlho resp nikdy pred tym necitila u nikoho ineho.Za normalnych okolnosti by som o veriaceho chalana v tom obdovi ani nezakopla...nebola to moja parketa,ale potom sa nieco stalo co sa len velmi tazko vysvetluje a comu sa asi medzi ludmi vravi prava laska...a uz bola ruka v rukave 😀 a od zaciatku sme museli riesit priepastne rozdieli medzi nasimi rodinami,ale my dvaja sme drzali pevne spolu,lebo sme vedeli,ze kam smerujeme a co chceme...ze chceme jeden druheho a zial 😀 resp prirodzene rodina k tomu patri a napriek tomu,ze v rodine su problemy a rodina,ktora nam vtedy diktovala sa pomalicky rozpadla na male kusky,tak my dvaja sme stale silnejsi a silnejsi.Nakoniec som nasla svoje miesto vo viere a stala sa mojou a nasou sucastou,ale nie kvoli tomu aby som na rodinu zaposobila,ale preto,aby som vedela kracat vedla svojho manzela ako jeho druha polovicka.Manzelstvo je viac ako papier.Manzelstvo je viac ako spojenie dvoch rodin ci dvoch charakterov do jedneho zvazku.Manzelstvo je laska,porozumenie,ochota,pokora ale niekedy aj starost,bolest,nenavist,lahostajnost,bezradnost a egoizmus. Kto v manzelstve neprekonal ziadne prekazky,tak ten v manzelstve este nezazil silu pravej lasky.

bobulazelena
29. mar 2016

Nechcela som tym povedat ze pre veriacich tie slova vyznam nemaju,ale pre nas neveriacich je to blbost toto absolvovat. Pride mi to proste fraska ked clovek to tak neciti a nie je s tym ztotozneny. Viera nie je vec ktoru ma clovek robit len tak naoko...to potom podla mna nema vyznam. Sama hovorim,ze ked niekto veri a pomaha mu to,tak nech tam chodi...ved je to v poriadku. Avsak smiesni mi pridu prave tito ludia ktpri si spomenu na kostol 2 krat do roka...pripadne ani poriadne slova modlitby nevedia a tvaria sa ako najvacsi krestania.
A najlepsi su ti,co su tam kazdu nedelu a este len paty vytrcia z kostola a uz robia zlobu. Toto su ti ,,veriaci" co su mi na smiech
. ja ako ateista som stokrat lepsi clovek ako polovica z nich.

mima4
29. mar 2016

@beckynka07

no robit veci pre pokoj v rodine teda nie je vyhra 😉

aj ked v mnohych rodinach je stale neprijatelna svadba mimo kostola, ale tak priatel si musi dupnut... logicky mu zdovodni nezmyselnost jeho rozhodnutia a hlavne to, ze nechces klamat a "tvarit sa" uz na zaciatku vasho manzelstva...

a inak, uz teda mate vy dvaja datum, ale napr. ja by som si vedela predstavit svadbu aj v tom iglu na hrebienku, kde je vsetko vytesane (alebo uz bolo 😉 ) z ladu...

bobulazelena
29. mar 2016

@janinah no ja by som sa veru rozhadala...ked niekto nie je ochotny akceptovat mna a nasu volbu ako buducich manzelov tak nech ide s prepacenim do riti. Dolezite je aby boli manzelia za jedno.
Aj ked mozno mna sa to lahko hodnoti,lebo som nastastie toto riesit nemusela a vravi sa ze clovek nevie pokial nezazije. 🙂

bobulazelena
29. mar 2016

Inak ,,nutit" ludi do svadby v kostole ci uz kvoli rodine alebo comukolvek inemu mi pride presne taky isty nezmysel ako za cias komunizmu zakaz svadieb v kostole.

jana_eyre
29. mar 2016

nieco podobne som zazila - ja som vyrastala v ateistickej rodine a som vlastne agnostik.. priatel vyrastal v katolickej rodine a defacto je tiez agnostik - svoju vieru ku ktorej ho rodicia viedli nikdy neriesil, v cirkev neveril.. ked sme sa bavili o svadbe, tak od neho padol nazor ze si ju predstavuje v kostole - dokonca na tom tak trocha /poviem chabo/ trval..

vydiskutovala som si to s nim, po prve - ja osobne by som neprezila vydavat sa v kostole /okrem toho, ze mi to pride pokrytecke kedze nie som krestan som aj dost malo romanticka a neznasam byt stredobodom pozornosti a v kostole by to bolo este horsie ako na urade/

po druhe som mu polopatisticky vysvetlila ake nefer to je voci naozajstnym krestanom, ktori veria vo svoju vieru a my vlastne neveriaci ludia sa im tam budeme "vtierat".. po rozhovore somnou suhlasil, jeho mama to prezila a bola vlastne asi rada, ze sa vobec berieme.. a vobec mam pocit, ze jeho mama sa vekom stava stale viac liberalnou a akceptuje veci, ktore by este pred 10 rokmi odsudzovala, za co som velmi rada..

dokonca nemala problem ani s tym, ze sme nedali pokrstit deti - muz stal zamnou v tomto nazore a mozno si aj nieco pomyslela, nakoniec to akceptuje a neriesi.. aj ked teda detom vysvetluje veci podla svojej viery, to ale neovplyvnim a akceptujem..

zvlastne je, ze takto pokrytecky dal svojho syna pokrstit aj moj brat ktory tak ako ja nie je pokrsteny - mame rovnako starych synov a ked toho svojho krstili, tak stale riesili preco toho mojho nedavam.. na to som sa ho spytala, ci mu mam dat robit aj obriezku, ved ani zidia nie sme, tak preco mu neurobit vsetky "nabozenske opatrenia sveta"..

ak nie je naozaj veriaci, ty tiez nie - je naozaj trocha slaboske sa nepostavit za svoj nazor a v kostole vyslovit slub, ze sa beriete pred bohom len preto, lebo to ocakava okolie.. ako ale riesit to, ze nechce ustupit, neviem.. da sa to len rozhovorom, alebo ustupenim na jednej strane.. a myslim, ze ak ustupis ty, budes to znasat tazsie ako keby ustupil on..

kachita
29. mar 2016

@bobulazelena v tomto mas pravdu. Mne polovica rodiny neprisla na svadbu, lebo sa im nepacilo. Ale takto sa nam pretriedili vztahy.

tomiholjubavi
29. mar 2016

moj prvy muz bol ateista..ani pocut o svadbe v kostole.. nutit som ho nechcela - aky to ma vobec zmysel? bolo mi to sice luto, lebo som vzdy chcela mat obrad pred fararom v peknom kostoliku..ale co narobis, nechcel a koniec diskusie. ja som zas za ziadnu cenu nechcela nejaky post-sovietsky obecny urad a tak sme sa brali v bojniciach na zamku. bolo to super krasne a pompezne. zlata sala, mali sme slačikove kvarteto, atmosfera na urovni....po styroch rokoch sme sa rozviedli a druhy raz som si nasla mojho draheho muzicka, vzali sme sa v kostole a bol aj vlk syty aj koza cela aj ja dvakrat vydata a lasku svojho zivota mam posvatenu z hora 😉 myslim, ze som mala stastie a fakt sa mi to vsetko pekne vyskladalo...
a ano, suhlasim s babami, ze tam kde su rozpory od zaciatku, budu sa len prehlbovat...tak to bolo aj u nas...zacalo to "banalitou" a nakoniec sme zistili, ze sa nevieme zhodnut absolutne v nicom.

bobulazelena
29. mar 2016

@jana_eyre toto bola jedna z najmudrejsich veci co som na MK citala...

bobulazelena
29. mar 2016

@kachita ano...ved predsa clovek si musi niekedy trosku tej ucty aj vydobit...ja nechcem aby v mojich 30 rokoch sa ku mne spravali ako ku dietatu. Proste som dospela zena ktora zije svojim zivotom,rada si dam poradit a zvazim argumenty ale rozhodnut sa musim sama,resp. spolu s manzelom. A takto je to vo vsetkom,nie len co sa svadby tykalo.

jana_eyre
29. mar 2016

@bobulazelena teda... dakujem .)

jajaoli
29. mar 2016

Vravi sa ze svadbou vsetko este len zacina ale zacat fraskou by som sa bala. Ty nie si ateista ale nepriatel cirkvi a takto by si sa mala predstavit rodine aby to pochopili ze ak nechces ist

lena888
29. mar 2016

@bobulazelena ano, bolo to uplne odveci a nikomu by som to neodporucala. Bolo to velmi davno a teraz to uz vidim uplne inak. Ale je to len jedna z mnohych chyb, co som urobila v zivote.

jajaoli
29. mar 2016

Vravi sa ze svadbou vsetko este len zacina ale zacat fraskou by som sa bala. Ty nie si ateista ale nepriatel cirkvi a takto by si sa mala predstavit rodine aby to pochopili ze ak nechces ist do kostola tak vyjadrujes uctu k veriacim ze tam neurobis divadielko a mali by to respektovat hlavne tie svate tetky inak ta navadzaju na hriech. Ono radsej ziadna svadba ale ak budu deti budes zasa stat pred problemami, fakt si treba zvazit ci do takeho vztahu ist.

horana
29. mar 2016

@maminkasisa Hej zazila som uz benevolenciu typu ze sedenia bud nemusia byt alebo chvalenie sa v style: vy ste museli chodit pol roka? my sme zamestnani ludia a nam to skratil na mesiac. Len neviem ci sa je cim chvalit. 🙂 Rovnako tie rozne pravidla, tuto co je kostol musia mat minimalne krst obaja manzelia, inde je to vselijak inak. Tato nejednostnost je matuca a sposobuje handlovanie a zmatenost. Nemalo by to tak byt.

whitecat666
29. mar 2016

Ja poznam vela ludi, kt su obaja neveriaci (aj pochadzaju z takych rodin) a mali svadbu v kostole kvoli priestorom. Zas by som to nebrala ako nejaku mega frasku. Ved slubuju si vernost v dobrom a v zlom a to je pointa svadby. Nie vsetci neveriaci nenavidia Boha a cirkev (skratka ju len vobec neriesia a nezaoberaju sa nou).

maminkasisa
29. mar 2016

@horana ja osobne si myslim, ze aj cirkev by sa mala trosku prisposobovat, su ludia, ktory uz spolu byvaju a idu sa brat, tak hadam im nebude knaz kazat, ako sa zije v manzelstve, on to sam ani nepozna, samozrejme ine to je, ked sa beru dvaja 18. roční a este spolu nebyvaju.... alebo ziju v zahranici, a chcu sa vziat na Slovensku, tak hadam nebudu chodit každá sobotu na nejaku navku..... ako vravim, zavisi od knaza....

bobulazelena
29. mar 2016

@whitecat666 podla mna to je mega fraska...rovnako ako krst dietata neveriacich rodicov...ako moze dat neveriaci clovek zavazok ze bude dieta vychovavat v kreatanskej viere???
Pre mna to proste fraska je...