icon

Som sklamaná z manžela

laicka
29. jan 2014

Ahojte, potrebujem sa vyrozpravat, resp vypisat. Ide o to ze som vydata 12 r, mame 2 deti skolaka a buduceho skolkara a teraz moj problem. Manzel vela pracuje, t.j. tri dni mimo mesta a zvysok do siedmej vecer a ja uz priznam sa nevladzem. Uz nevladzem riesit to, ze je cela domacnost na mne, ze s detmi chodim vecne k dr, ze vsetky vybavovacky su na mne. Varim kazdy druhy den, so starsim sa ucim, nosim na kruzky, s mladsim sa hrajem, blaznim ale ja uz nevladzem. Nevladzem sa uz pozerat ani na to, ze vecer o siedmej padam na hubu a moj manzel vysmiaty pride domov a ze co mi zas je...Spytala som sa ho, ci bude aj voci mne tak tolerantny ked nastupim do prace (o par mesiacov) a budem nutena ostat dlhsie....ci sa so starsim pouci, ci mladsieho vyberie zo skolky, bude chodit k dr ak ochoreju...odpoved bola Ak budes zivitelka rodiny tak ano...Manzel zaraba nadstandartne, ja cca 500 e a zacinam mat pocit ze to zneuziva. Spytala som sa ci moja praca je nieco menej ako jeho, ze ci akoze mna mozu vyhodit a on na to ze rodinu nezivim tak co...no zeny, bolo to horsie ako facka...povedzte mi prosim svoj nazor lebo ja uz neviem ci som na tej md uplne osprostela a otupela

seraa
29. jan 2014

@mima4
na pravom feminizme nie je zle nic 😉
tn nepravy vybojoval ze zeny musia pracovat tak ako muzi nemaju vyhodi a su o polovicu menej platene
plus sa musia starat o domacnost a vychovu, lebo nech sa snazime dnes ako chceme este stale zena musi rodit, kojit , je fyzicky slabsia atd

pravy feminizmus je ked zenia vie ze zena je dolezita , vazi si samu seba a ocenuje vsetky vlastnosti a moznosti co ma a vie ich vyuzit
vie ze je ina a ko muz a vie ako sa apr moze doplnit

livi
29. jan 2014

@dai ona ale písala, že to nezvláda psychicky, nie fyzicky že je to náročné..veď byť doma xy rokov je stereotyp, a navyše ak je žena na všetko sama a muž vkuse v robote..niekedy je to na hlavu ☹ a koľko rodičov si ani nemôže dovoliť pomoc, muž robí denne do večera, na krku hypotéky, pôžičky..a žena na md a obracia každý cent 😖 pokiaľ sú aspoň finančne zabezpečení, tak to je obrovské plus, oveľa jednoduchší život a lepšie možnosti..to si veľa ľudí ani neuvedomuje..

laicka
autor
29. jan 2014

@dai to znamena ked je zivitelom rodiny, je vytazeny v praci, tak to ho ospravedlnuje od potreby budovania si vztahu s detmi a manzelke? ano ja som tiez vymyslala aktivity a vylety cez vikend ale pochop ze po tolkych rokoch ma to uz ozaj nebavi. Preco nie je schopny navrhnut nieco sam? ked nic nevymyslim tak sedi doma na riti a sem tam pusti auticko po autodrahe akoze sa hra s detmi. keby sa aspon premohol ze Ukaz mi ako sa vari to a to a navaril aspon raz..ale nie jeho to nebavi, no a mna to bavit ma. Pozeram niekedy relacie, zeny chvalia muzov ako dobre varia, ze v nedelu su odbremenene od varenia lebo muz sa postavi k sporaku..ano aj moj otec varieval..raz tyzdenne. lenze moj ma na vsetko vyhovorku Neviem to

maria1989
29. jan 2014

@laicka keď je taký živiteľ rodiny, načo vôbec ideš do roboty? keď sa máš ty komplet starať o domácnosť a deti, on nech zarába. keď chce mať taký model rodiny

laicka
autor
29. jan 2014

@maria1989 pretoze ja sa s takym modelom nestotoznujem

natuska87
29. jan 2014

@livi Asi tak, prezila som podobne, manzel pracoval od vidim, do nevidim a ja na vsetko sama, tiez som sa jedovala...citila som sa vycerpana a sama...ale nejako rychlo to preslo, deti rastli, ja som si zvykala....dnes sa uz na tom smejem a az teraz si uvedomujem, ze som muzovi vdacna...som presvedcena, ze aj on mne, iste vedel,ze to neboli selanky....tazko radit...ale vedz, ze sa to upravi a, samozrejme, bolo by idealne, keby Ta cas od casu vymenil....

maca_p
29. jan 2014

@maria1989 preco by nemala ist do roboty? konci jej rodicak, tak je logicke, ze nebude doma kvasit na zadku a pojde pracovat. mm aj keby nosil vyplatu v kufri, viac ako je potrebne by som doma nezostala 😉

tiez som v tej situacii, ze mi konci rodicak, ale do prace sa urcite tesim. sama na sebe pozorujem, ze moje komunikacne schopnosti s vonkajsim svetom pocas md, rd dostali riadnu na hubu 😀

kvetkak
29. jan 2014

no baby ked to ta kčítam ja som rada že mám muža akéh omám veru by som nemenila. Každú nedelu varí, pomáhaní pri kúpaní, venuje sa deťom. aj ked niekedy by som chcela viacej 🙂 🙂 Tiež pekne zarobí, ale vzhľadom na to že máme nový dom a nové auto - /hypotéka a leasing./.. musím ísť po MD do prácveaj ked by som najradšej zostala doma. Ja si to vychutnávam... 😉 😉 Baví ma práca a ten zhon okolo, ale predsa doma je doma a preto sa laicke čudujem. že sa ženie do práce. ved sa nemusíš doma nudiť,ja napr. robím avon, dedru, som zapojená do rôznych ankiet, veru sa nenudím a medzi ľudí chodím stále. mám u nás na starosti knižnicu, obj. knižky.... dá sa aj tak. ja tiež nesedím, niekedy žena potrebuej vypadnúť ale keby som mala viacej peňazí veru som doma, zájdem ku kaderníčke, kozmetičke cvičiť.. .ale žiaľ teraz m ito financie neovolujú...

tak asi tak každý podľa seba....
inak držím palce 🙂

hradnapani
29. jan 2014

@laicka v prvom rade sa musis zmenit ty. Takze ziaden full servis a hlavne si vypros tie ponizujuce reci o tom, kto vas zivi a nezivi. To je fakt pod uroven a ked sa voci tomu razne neobranis teraz, tak sa to bude len stupnovat.

mima4
29. jan 2014

@maca_p pretoze ak neikto celu domacnost a deti chce nechat na parnterovi, lebo je "zivitel rodiny", tak by mal utiahnut financie sam aby ten druhy mohol zvladat rodinu a deti a domacnost.

@seraa to ze zeny a muzi su rovnaki, to ja netvrdim, ale aj ked nema clovek vlohy a umytie riadu, dlazky, vyzdvihnutie dietata v skolke atd... tak proste ich musi robit...tu nejde o vlohy a danosti..su proste prace, ktore sa musia urobit...
A ked niekto nema vlohy pre staroslivost o deti, ani o nic v domacnosti (jasne, da sa rozdelit praca podla toho, co komu lepsie ide, to je OK), tak si musi hladat partnera, ktory je ochotny potiahnut vsetko sam.

livi
29. jan 2014

@mima4 absolútne s tebou súhlasím..

@kvetkak áno, ak si doma, najideálnejšie je nájsť si nejaké aktivity, prípadne privýrobok, aby bol človek v kontakte s ľuďmi. ja som to na md robila tiež.
@natuska87 ja nie som vo vzťahu nespokojná, len občas mám "krízu" kedy sa potrebujem trochu vyventilovať 😉 ale neuškodilo by tým mužom trocha empatie, aby si vedeli predstaviť seba v situácii ženy, čo to obnáša

sirinka
29. jan 2014

@laicka v prvom rade by som na tvojom mieste prestala hladat chyby a neprirovnavala jedneho muza k druhemu atd... moj neupratuje, nezehli, perie iba svoje spsortove oblecenie, nevari, ale chysta ranajky a desiatu a to aj mne, ked idem do prace a zaroven im musim nachystat jedlo na veceru, inac objedna max pizzu, svoju pracu ma velmi rad, je v nej niekedy od nevidim do nepocujem, mame tri male deti, kopec kruzkov....najmensia este nechodi do skolky.
prve co potrebujes dosiahnut je to, ze tvoj muz musi respektovat a chapat, ze sa potrebujes realizovat aj inde ako v domacnosti a pri detoch. vzdy si zober nazorny priklad, pozitivny z jeho zivota, ukaz mu na tom, ake dolezite je pre neho mat svoj svet pracovny a okruh kolegov, cas len pre seba..a podobne. nevycitaj mu pracu, naopak ukaz muto v pozitivnom svetle a vysvetli, ze aj ty chces a potrebujes mat tento svoj pracovny svet, si rovnaky clovek ako on.
nevie v case nudze robit z domu?
v podstate nemas velmi na vyber, ked to nie je iba jeho vola, aky pracovny cas bude mat ale tlaci ho zamestnavatel, peniazky bohuzial dnes potrebuje kazdy, a nie je nic moc, mat doma frustrovaneho chlapa, ktoreho robota nebavi...
po druhe potrebujete teda vyriesit, co s deturencami, ked nebudete ani jeden stihat, vacsinou sa daju najst studentky, mamicky na materskej, uciteky ms a podobne, ktore ochotne pomozu, bude vas to sice stat nejake peniazky, ale obaja budete spokojny
chce to vela pozitivnych rozhovorov, kde sa budete sustredit na to, co dobre vam ma nova situacia priniest a ako ju dosiahnut, vyhybaj sa vycitkam. z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze cim viac muza chvalim, tym viac pomaha sam od seba a cim kvalitnejsi vztah je, tym lahsie sa partnerom pristupuje na kompromisy...ale netreba ocakavat zmeny rychlo...situacia vo vasej rodine sa takto vyvyijala roky, teraz treba tiez venovat trosku casu zmene...ale hlavne pozitivne a s laskou...

sirinka
29. jan 2014
dai
29. jan 2014

@laicka neviem, ja nejak neverim na tych vychvalovanych super manzelov - osobne ani jedneho takeho chlapa nepoznam, takze mne to pride ako virtualna realita - moj muz napr. varit nevie, spravi raz za cas cez vikend ranajky... mna varit bavi, ked nebavi tak ideme do restauracie - nato predsa sluzia tie zarobene peniaze, ci co vy s nimi robite, ked pises ze zaraba vela ( ak nechces do restauracie tak sa da objednat komplet menu aj domov, dokonca aj catering, ci kuchar - ja takto riesim napr. velke oslavy ktore robime doma...)
na umyvanie riadu mame umyvacku, mna osobne teda riad umyvat bavi, aj ked teda nie vzdy ( ale u nasich ci svokrovcov sa nato vzdy tesim🙂 ), starat sa o dieta? pises ze je 2dni do tyzdna doma po 19tej hodine - fakt cakas ze bude prebalovat, v noci vstavat k detom a podobne? ( my sme to skusali asi 2 meisace po narodeni nasej malej, skoncilo to neslavne - nasa mala spavala velmi zle a ja nadupana ze sme predsa rovnocenni tak som presadzovala nazor ze aj muz musi vstavat... moj muz po tych 2och mesiacoch zabudal terminy, bol totalne fyzicky vystaveny, nevedel sa v praci koncentrovat - robi psychicky dost narocnu pracu, takze mu to vlastne znemoznovalo pracovat - mala som dalej na neho tlacit? prislo mi to chore v danej situacii...)
cize neviem, ale mne domacnost ked mas dost penazi nepride ako problem - na vsetko mas bud pristroje alebo si vies najat pomoc...
co sa tyka psychickeho vycerpania tak to treba riesit u seba, urcite sa vratit do prace, ale aj sa venovat samemu sebe, nepozerat telku ale najst si konicek etc. ...
A k tomu ze vztah sa telkou nevybuduje - no to mas pravdu, zial nasa cela spolocnost je patriarchalna a chlap si podobne ako zena nesie svoj kriz a rolu... Len taka otazka - prijala by si aby muz zmenil pracu, zacal zarabat 500 euro ako ty ale by ste si delili rovnakym dielom domacnost a deti? bolo by to riesenie tvojej situacie?

lazzo
29. jan 2014

Dievčatá, pre chlapa - česť výnimkám - je jednoduché zbaviť sa všetkých starostí týkajúcich sa rodiny a výchovy deí a hodiť to na manželku, pretože je to pohodlnejšie. Ale netreba si to nechať, ideálne by bolo porozprávať sa s ním a "vybojovať" nejakú pomoc z jeho strany, v opačnom prípade by som začal štrajk - nevarím mu, neperiem... Hádam by sa spamätal...

cobhan
29. jan 2014

Ja mam jeden podobny exemplar doma, tiez ma podobne zmyslanie. Ked treba, tak sa aj o malu postara, ale tie reci okolo toho su des. Minuly vikend som mala vacsiu zakazku na zakusky, zarobila som asi 130 euro za 2 dni, lenze moj muz namiesto toho, aby bol aspon trosku rad bol nasraty, ze jeho dva volne dni v riti a ani na bicykel nemohol ist, lebo musel byt s malou, kym som piekla.
Dnes idem na interview do roboty, teda do fastfoodu..nie, ze by som tam chcela ist robit, ale on si mysli, ze musim tiez mat pravidelny prijem a moj zacinajuci biznis na to zatial nestaci...to, ze vsetky peniaze, co zarobim vo fastfoode dam babysitterke uz nevidi. Jeho mama sice vyhlasila, ze ked budem mat robotu, tak sem pride a bude s malou, ale z toho, co som pocula medzi riadkami pri poslednom telefonate viac menej dufa, ze ju nebudeme potrebovat a ani ju nezavolame. A ja si neviem predstavit robit na smeny, ked MM je kazdy den v robote od 7 rano do 7-8-9 vecer.

dai
29. jan 2014

@lazzo dobre zarabajuci chlap pojde do restauracie a necha si oprat aj ozehlit v cistiarni😉 takze pochybujem zeby mu tvoj strajk vadil ...
skor suhlasim s tymi rozhovormi a obojstrannou snahou byt doma spokojni

sirinka
29. jan 2014

@lazzo vztah je o laske ci o boji? len aby sa nezbalil a nevzdal sa rodiny uplne...

anexis
29. jan 2014

necitala som celu diskusiu
moj muz takisto pracoval od vidim do nevidim a nepohol doma prstom, to som este brala, ved nebude riady umyvat a vysavat vecer o osmej ked dojde unaveny po celom dni ...
ale ked ani cez vikend a dokonca ani pocas 2 tyzdnov volna nic...a ked som sa mu snazila dat najavo, ze daco by mohol a dokonca som mu to nakoniec aj na rovinu povedala, jeho odpoved bola...chod ty do roboty, kym som ja doma tie dva tyzdne 😖
ja som ostala v takom soku, akoby ma oliali studenou vodo
k tomu sme mali problemy aj v inych oblastiach ...jednoducho akoby si zil svoj zivot a jeho povinnostou bolo ist do prace a doniest peniaze...nic viac, nezaujem
neslo to s nim po dobrom, ani po zlom...az pokym nedostal riadnu po nose, vtedy sa spamatal...5 minut pred dvanastou
takze ja viem poradit len erapiu sokom...nic ine ziadne rozhovory tu nezaberu, ak je egoista a vyhovuje mu taky zivot, treba dat najavo ako rychlo a lahko moze o tento zivot prist

maria1989
29. jan 2014

@maca_p myslela som to tak, že keď si nevie s mužom rady...

lazzo
29. jan 2014

@sirinka Ten boj bol v úvodzovkách, nemyslel som to doslova...

anexis
29. jan 2014

ze strajk...nevarit a neprat? hahaa
aj to bolo u nas oskusane, aky problem ma jedem chlap kupit si bagetu na benzinke na veceru, pripadne mlieko a ovsene vlocky...cokolvek a ak nema co na seba, vsak si kupi...neviem ako by som nazvala chlapa, na ktoreho by toto zabralo..ale nie vsetci su rovnaki

lazzo
29. jan 2014

@dai Dobre zarábajúci chlap áno, ale nie dobre milujúci manžel a otec...

vieruna
29. jan 2014

No ja osobne napriklad vobec nepotrebujem pomocnicu v domacnosti. Ak potrebujem varovanie, tak obe babky su ochotne. S tym problem nie je. Neocakavam, ze sa zblazni, zabali robotu a bude mi utekat domov pomahat, kym ja robim bezne veci s detmi a v domacnosti. Ale ocakavam, ze ked napriklad poviem, ze teraz v zime by sa mi strasne hodila susicka pradla, tak mi nesplechne do xichtu,ze si mam na nu nasetrit 🙄 A v zapati mi kupi drahy darcek o ktory az tak nestojim 😒 Nie je lakomy, len proste ja tie myslienkove pochody nechapem

seraa
29. jan 2014

@livi
tak isto ako si ty vjednom kuse robota deti domacnost je aj on v jendom kuse robota a stavba domu
kazdy sme stale v jendom kuse to je zivot

sirinka
29. jan 2014

@seraa tak ano, clovek sa spravidla sklada z jedneho kusu 😀

zuzkaanicka
29. jan 2014

@laicka vidim, ze od rana pribudlo strasne vela prispevkov a ja nemam cas citat, tak len zareagujem na to, co si mi pisala ... ked idu deti spat, tak nech ich on uspi a Ty chod cvicit (alebo inak relaxovat). Cez vikend necakaj, kym si on sadne k telke, uz v piatok vecer mu daj plan na vikend-mozete ist na nejaky vylet-spolu, alebo si naplanuj damsku jazdu aspon na jeden den a on nech to doma zvladne ... nech si to vyskusa, lebo clapec asi nevie, co je to vyvalovat sa na materskej dovolenke 😝 ... rozhodne ziadne vysedavanie pred telkou-deti potrebuju aspon jednu poriadnu vychadzku denne, takze dalsia moznost je, ze po ranajkach zoberie on obe deti von a Ty si v klude porobis najnutenejsie a potom si v uplnom klude vylozis nohy 😉 ... ale ziadne hadky, proste vypracuj program, predloz a mozete ho predebatit, mozete ho zmenit, ze napr. namiesto do ZOO pojdete do aquaparku, ale nie, ze on bude gaucana a Ty nebudes vediet, co skor 😉

dai
29. jan 2014

@lazzo dovolim si nesuhlasit🙂 ono zial tie nadstandartne prijmy si vyberaju aj svoju dan - obycajne je to prave cas...otec moze milovat svoje deti nadovsetko a svoju zenu detto ale ked potrebuje opratu koselu a ona mu ju neoperie tak co spravi ak to sam nevie a nema nato cas? vyriesi to rychlo a efektne😉 neviem co natom vidis zle... moj muz ked som ja na sluzobke viac dni tiez nosi jedlo z restauracie pre deti, alebo vola babky... ako inak to ma riesit ked jednoducho cez tyzden pracuje do 19-20tej?

nemyslim si ze milujuci znamena automaticky servilny a ustupujuci - normalny par by mal byt schopny svoje nazory na vec prejavit a rozumne sa dohodnut... detto podla mna do dlhodobeho vztahu patria aj hadky - ale aj ich nasledne riesenia - cize je ok ze muz zakladatelky ma pohlad na vec ako ma, neznamena to podla mna ze ju nelubi, len je to jeho nazor - ak ma zakladatelka iny, treba to riesit rozhovorom a kompromisom

maria1989
29. jan 2014

mňa by zaujímalo, či niektorá zo žien, čo má takéhoto muža, položila pred svadbou otázku, ako to bude so starostlivosťou o domácnosť 😉 lebo niektoré baby jednoducho predpokladajú, že keď budú deti, manžel sa pekne zapojí... a on si to vôbec tak pred svadbou nepredstavoval 🙂

zuzkaanicka
29. jan 2014

@maria1989 ja si myslim, ze ani zena si nevie pred porodom celkom presne predstavit, co ju caka-mnohe si myslia, ze vsetko bude ako predtym, mnohe sa boja, ze to nebudu zvladat, kazda sme ina, ale postupne sa ucime fungovat a tak by sa mal ucit aj ten chlap ... len prave toto nie vsade funguje-niektore chcu vsetko zvladat same (to, ze urobili blbost na zaciatku-to pochopia az ked su ustvane), niekde je chlap zadubenec, ktory si mysli, ze ked sa chyti vysavaca, tak sa mu nieco zmensi 😝 ... ja som sa pred svadbou nepytala, ci bude manzel pomahat, a nepytam sa ani teraz 😉