Som sklamaná z manžela
Ahojte, potrebujem sa vyrozpravat, resp vypisat. Ide o to ze som vydata 12 r, mame 2 deti skolaka a buduceho skolkara a teraz moj problem. Manzel vela pracuje, t.j. tri dni mimo mesta a zvysok do siedmej vecer a ja uz priznam sa nevladzem. Uz nevladzem riesit to, ze je cela domacnost na mne, ze s detmi chodim vecne k dr, ze vsetky vybavovacky su na mne. Varim kazdy druhy den, so starsim sa ucim, nosim na kruzky, s mladsim sa hrajem, blaznim ale ja uz nevladzem. Nevladzem sa uz pozerat ani na to, ze vecer o siedmej padam na hubu a moj manzel vysmiaty pride domov a ze co mi zas je...Spytala som sa ho, ci bude aj voci mne tak tolerantny ked nastupim do prace (o par mesiacov) a budem nutena ostat dlhsie....ci sa so starsim pouci, ci mladsieho vyberie zo skolky, bude chodit k dr ak ochoreju...odpoved bola Ak budes zivitelka rodiny tak ano...Manzel zaraba nadstandartne, ja cca 500 e a zacinam mat pocit ze to zneuziva. Spytala som sa ci moja praca je nieco menej ako jeho, ze ci akoze mna mozu vyhodit a on na to ze rodinu nezivim tak co...no zeny, bolo to horsie ako facka...povedzte mi prosim svoj nazor lebo ja uz neviem ci som na tej md uplne osprostela a otupela
@stellamaris mi niečo hovor. Pánko mi nechcel jesť jedlo z minuleho dňa, ponožky poprevracané, veci, uteráky hodené miesto zavesených. V chladničke porozbalovane obschnute veci, aj tri tat.omáčky otvorené. Je už chvála Pánuminulosťou. Akurát zažívam, keď prídem k svokre. A to chovanie sa k ženám, katastrofa. A aj sadať na wc som naučila. 🙂. Ja som pedant. Veru, keď budem mať chlapca, bude dobre pripravený do života. Pomoc a úcta k manželke prvoradá. 🙂
@stanulienkat teraz ma mozno odsudis ale ja tuzim po chvilach bez deti...aj ked ich nekonecne miluje, ozaj uz nevladzem, nie fyzicky ale psychicky
@laicka Och ako si mi pripomenula tým článkom samu seba z pred 3rokov.Manžel dobre zarábal ja som poberala materskú a stále som hundrasla,že nieje s nami,že na všetko som sama.Ano chápem ťa lebo tak isto som to pocitovala sama.Nemali sme nejak vela penazí ani vtedy ,ale mohla som si kupiť vždy niečo do domácnosti detom aj sebe.Jedneho pekného dna manžel dostal glaukomový záchvat avštko šlo pomaly dole vodou,pre jeho zdravottné problémy.Nakoniec ho prepustili z práce aja som pochopila čo je to obracať každý cent v rukách.Nastupila som do roboty,ale kedže vo svojej profesii sa nemôžem zamestnať tak som brala čo prišlo.Psychycký teror na pracovisku ma hned vrátil na zem.a o výplate radšej pomlčim.Prešiel už rok apol odkedy manžela prepustili .A neprajem nikomu zažiť to cez čo sme museli prejsť,najnovšie sa zdá ,že na nás opäť začne svietiť slnko aja by som dala neviem čo zato len aby som sa nemusela obávať zajtrajška.
@mima4 to mas pravdu,svokor vsetko bere ako samozrejmost 😉 nevie nic,ani caj uvarit...........max.vie,kde je pekar 😀
@ematko29 z druhej strany, ja ocakavam ze zly zdravotny stav a odrazi aj u mojho, pretoze maju v praci vela vela stresu, uz tam dvaja skolabovali z natlaku vedenia...jednoducho za rovnaky peniaz ako robil pred rokom robi aj teraz ale robi aj o 15 h tyzdenne viac ako pred rokom, nezaraba zle ale zle bude ak si to odnesie jeho fyzicke alebo moje psychicke zdravie...a zmena prace? nehrozi, lebo jeho to bavi
@laicka moje kolegyne funguju s detmi tak, ze ked su chore, tak na striedacku, raz ony, raz manzel, sem tam svokra.. Som toho nazoru, ze dieta je zodpovednost dvoch ludi - rodicov a pokial uz jeden z nich, napr. ten mus ma fasa pracu, biznis, kde robi od nevidim do nevidim ale donesie naaadherny plat..tak nie je problem si zaplatit vypomoc do domacnosti pre RODINU (nie pre zenu).
@sono2 to poznam tiez 😀 mokre uteraky hodene vo vani,spinave veci zakrutene do klbka,jedlo denne teple a servirovane svokrou...............dnesna realita: uteraky zavesene,spinave veci v kosi na pradlo a denne jedlo podla stavu chladnicky. 🙂 Ked svokra chce sluzit,tak iba svokrovi................inak byvaly muz chcel odo mna,aby som mu sluzila a ze mojou psou povinnostou je mu denne davat cerstve jedlo,prat a obsluhovat ho.Po rozvode som mu odporucila najst si otrokynu 😀
Už som to tu raz písala. Mali by byť nejaké výchovné tábory pre mužov. Aby sa spamätali a našli sever lebo každý druhý nevie kde je. Nevážia si čo doma majú buľovia jedni. Aj môjmu by som niekedy tak nasekala by videl. Teraz poslúcha, hádže na mňa tie jeho zelené oči. Tiež vie ako na mňa... Nieje tiež hlúpy.
@stellamaris 😀
@laicka Ahoj myslim si ze 500 euro nieje nijaky nadstandard v dnesnej dobe pri takych cenach a uz vobec pri dvoch skolopovinnych deckach. Ja mam troch manzel zaraba okolo 800 byvame na dedine tak si dopestujem zelenimu aj meso je lacnejsie a nemame nijaky nadstandard/ mame to co nevyhnutne potrebujeme. Kedze aj u nas bol ten isty problem a este mi svokra prskla ze jej synacik zaraba a zivi este aj mna tak som si nasle pracu na dohodu ale az 280km od bydliska takze chodim na turnusy a manzelik prebral ulohy po mne. ,,Vsak ja tiez dokazem zarobit ale ci ty Zvladnes vsetko tak ako ja,, Bol prekvapeny lebo aj ja ako matka som dokazala zarobit za mesiac 820eur. Treba len trochu tych mamickinych maznakov trochu vytrestat //// mne sa to povarilo a mame pokoj aj od svokry....... 🙂
som toho nazoru, ze manzelstvo je tim, tim dvoch rovnocenych ludi, ktorych cielom je robit dobre veci pre toho druheho (musi to byt vzajomne), hladat spolocnu jednotu, prijimat kompromisy... riesit spolocne problemy, ale aj spolocne sa tešiť, zdielat 🙂
Vo dvoch sa to taaahne lííp 😉 sa niekde spieva a prave v zdravom manzelstve by mal clovek citit urcitu spolupatričnost a tu timovu pracu.
@laicka necitala som vsetko,co ti baby napisali....ale neotupela si na MD....tvoj manzel si neuvedomuje tvoj prinos do domacnosti,ze keby ste si mali za vsetko,co ty doma stihnes niekoho platit,tak ziadny nadstandardny prijem to nepokryje...
odhliadnuc od toho,ze by si ta mal vazit...ved vychovas aj JEHO deti,staras sa o vas troch....to nie je samozrejmost,co vsetko zvladas....je smutne,ked to takto muzi beru ☹
...navrhovala by som ti....odist na tyzden niekam...a nechaj starostlivost o vsetko na nom....nech zisti,ake to je(aj tak za tyzden nezisti)....vymysli si nieco,prip.jednoducho povedz,ze potrebujes oddych...aj zamestnani ludia maju narok na dovolenku a nikomu nemusia vysvetlovat dovody 😉
nie si stroj....a manzel ma tak ako kazdy iny zamestnanec narok aj na dovolenku,ocr,atd....takze urcite si bude moct ten tyzden dovolenky vybrat a zastat doma tvoju ulohu....
to,ze ON je zivitel rodiny,je veeeeeeeelmi sebecke konstatovanie a na muza aj veeeeeelmi smutne,velmi....
@mima4 no ja si niekedy pripadam ako slobodna matka s dobrymi cislami na ucte 😉 uz mi je z toho vsetkeho aj smiesno, asi ozaj len zatat zuby a vydrzat kym mladsi podrastie a bude samostatny, cize tak o 8 rokov, a mamka moze karierovat...aj ked, v tom veku bohvie ci este najku karieru dokazem spravit. Teraz ked maly nastupi do skolky, zacne opat kolotoc chorob ocr ....svojmu zamestnavatelovi by som sa mala hlboko poklonit ze toto toleruje
@laicka ahoj, v každom prípade ti radím ísť do tej práce, jednak to potrebuješ ako soľ podľa toho čo píšeš, a budete mať aj druhý príjem. Podľa toho čo píšeš, muž síce zarába skvele, ale nikdy nevieš.. situácia sa môže zo dňa na deň zmeniť, a potom vás možno bude tých "tvojich" 500 eur držať nad hladinou..
aj v tomto prípada platí, že peniaze nie sú všetko. Tvoj príjem je 500€ z nejakej práce popri materskej dovolenke? Alebo chodíš do práce? Ja by som potom mala riešenie takéto: nedá sa slúžiť dvom pánom, takže ostaň doma, kým deti sú v škole , škôlke urob práce ktoré sú potrebné (keď bývaš v rodinnom dome, tak sa nájde aj na záhrade) poprípade sa môžeš venovať aj nejakému koníčku a poobede si užiješ s deťmi. Večer budeš čakať na manžela vysmiata s večerou a vyžadovat od neho manželskú povinnosť 🙂 a samozrejme s tým, že sa vzdáš práce, keď ON je taký pán. Veď je živiteľom rodiny. @kofoluska napísala veľmi dobre... vyčísliť všetky práce , koľko stoja služby 😀
@stanulienkat súhlasím, stal sa z neho egoista namyslený ani sám nevie čo sa môže stať a príde o prácu a spadne mu hrebienok. Neuvedomuje si, že život je vrtkavý
No ja som mojho tiez vselico oducila z "nedusledne vychovy jeho matky" 😀 Napriklad, ze nema skakat do reci, ze nie je nic zle na tom, ak si priznam chybu a poviem prepac, ze ked neveceriam s ostatnymi, tak si mozem nabrat, alebo ostat hladny. Udrziavanie poriadku je kapitola sama o sebe. Kym si neupratal skrinu, tak som mu ozehlene oblecenie ukladala na postel. Prekladal ho na skrinu! Potom sa kdesi cosi zbadal, pochopil a upratal si to. Ale zatial to funguje tak, ze upratane priestory su na to, aby sa na ne odkladal dalsi bordel 😠 Na to kaslat. To zvladneme. Ale najtazsie je pre mna mu vysvetlit, ze sice ano,matematicky nie je rovna sa medzi nasimi platmi a pravdepodobne asi nikdy nebude. Ale to co robim ja, keby mal platit cudziemu, tak by mu ten jeho nadstandartny prijem niekedy aj nestacil. Lenze to si nikdy nevyskusa, lebo radsej zodere svoju mamu. A sme zase na zaciatku. Z domu panko zvyknuty, ze mama za nas aj dycha, tak preco by sme to nevyuzili....Ja sa o rodinu aj domacnost rada postaram, len by som si myslela, ze si za to zasluzim trochu uznania
@laicka ano ale kde v r...i je ta zenska nezaplatena praca doma, ktory chlap na to hladi ze treba oprat, navarit, upratat, skolak-ucenie ,pomoc,vysvetlenie, skolkar vysvetlit neprijemnu vec alebo zazitok aby sa nebal ist aj dalsi den do skolky a mohla by som pokracovat,ale idem k zubarovi takze damy ja by som kazdej matke, pomocnici v domacnosti-pozor nie svokre udelila nobelovu cenu za VYTRVALOST,USPECH, ZATINANIE ZUBOV,a v neposlednom rade za ODHODLANOST VYTRVAT ......./ a plat???? 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
@laicka preco by som ta za to odsudzovala? Je to uplne normalne. Nikto kvoli tomu nemoze povedat,ze si zla matka. Tak si najdi babysitterku. Nejaku studentku dva razy tyzdenne a vybehni si na kavicku. Tie peniaze za to stoja aby si bola aj ty v psychopohode.
môj muž zas chce doma superženu 😀 šikovnú, peknú,múdru, čo by robila opatrovateľku, slúžku, chodila do roboty a zarábala, kuchárku, pekárku, najlepšie aby si vedela aj auto sama opraviť a neviem čo ešte. aby som vám objasnila našu situáciu- po md som nastúpila do práce do iného mesta, kam vozím aj naše deti do škôlky. mám k dispozícii auto, lebo inak by sa nedalo. on má služobné. môj muž je dosť šikovný, proste vie si poradiť asi v každej situácii. naučil sa byť samostatný, lebo svokra ich nechala keď mal on 15 len so svokrom a ona odišla pracovať do zahraničia, kde robí dodnes. rok nato sa rozviedli a muž žil sám ako 16-ročný! keďže si vie poradiť so všetkým, to isté vyžaduje odo mňa. niekedy nechápe, že sú proste veci, s ktorými potrebujem pomoc, vraj nech to spravím, aspoň sa naučím. na jednej strane ok, naozaj som sa naučila niektoré veci, no na druhej strane mi odmieta pomoc, len vraj pre moje dobro. minule som sa ho pýtala, aby mi ukázal, kde naliať kvapalinu do ostrekovačov v aute a odmietol-vraj to si aj sama nájdem a že som neschopná. tak ok, pohádali sme sa, ale ja som si aj sama pomohla. s domácnosťou mi takmer vôbec nepomáha, ale ok, on chodí domov večer a teraz ešte aj dokončujeme dom, takže robí aj na dome. nemôžem mu vyčítať takmer nič, pretože sa o nás naozaj stará. ale niekedy mám pocit, že som v jednom kuse - robota-deti-domácnosť a stále dookola. nechcem počúvať chvály, no fakt sa snažím robiť maximum a aj tak som tá neschopná..keď je unavený z roboty, vie sa neskutočne vytočiť proste je dosť cholerik. ako otec je dobrý, ale mám pocit, že aj keby som bola "superžena", vždy to bude preňho málo..viem, že ma má rád, ale občas by som chcela muža, ktorý by mi dal najavo, že si ma váži. hold svokra ho nič také nenaučila a doma videl u svojho otca, ako týra svoju ženu fyzicky aj psychicky. našťastie nie je akojeho otec, no niečo to na ňom zanechalo. inak je náš vzťah ok po všetkých stránkach, ale svoje deti sa budem snažiť vychovať tak, aby si vážili ženu a dali to aj najavo 😉
@laicka ahoj.
moj nazor je ze manzelstvo dlhodobo bude spokojne len vtedy ked sa budete rozpravat s muzom a dohodnete si system ktory bude funkcny... Osobne si nemyslim ze vsetky prace by mali byt pol na pol. Ja beriem ze zena moze zarabat velmi pekne a robit karieru - sama som toho dokazom... na druhej strane zeny maju podla mna vlohy pre ine veci ako zeny... Ja napr. ocakavam ze moj muz bude dzentleman, ze otvori dvere, pomoze mi do kabata, vybavi veci ktore ja nemusim ( rozne danove somariny a formality - ja mam z tychto veci husiu kozu... ani on nie je nejaky expert, ale zariadi to ) - proste v tomto som staromodna... a niekde aj ocakavam ze on bude zivitelom rodiny, ze ja si uzijem matersku🙂 proste mat na vyber byt top manazerkou a nevidiet rodinu ako je mesiac dlhy, pripadne len cez vikendy a zarabat pritom nenormalne prachy, pricom muz by zavazal a vyzdvihoval deti a robil dajme tomu za tych 500 euro, tak by som si to urcite nevybrala...
Podla mna tu neprispieva vela zien , ktore si realne uzili stres byt zivitelom rodiny s detmi - jedinym, neuzili si zivot top manazera a stresy ake v praci preziva - len tak si mozem vysvetlit ze takuto pracu porovnavaju s pracou zeny v domacnosti... 90% prac v domacnosti su podla mna jednoduche fyzicky nenarocne zalezitosti, praca s detmi mna napr. bavi, ucit sa s malou do skoly tiez ( vdaka nej sa napr. momentalne ucim hrat na flaute😉 )...
K tebe konkretne - chapem tvoju tuzbu po kontakte s ludmi, zaroven si ale myslim ze uz nevies co je to financny nedostatok... Byt tebou tak si zariadim pomoc v domacnosti ako ti baby radia - mam ju aj ja napr., detto mam opatrovatelku ktora je ochotna prist kedykolvek ked si s muzom zmyslime ist niekde mimo ( najmenej raz do tyzdna ju vyuzivame ), a potom sa venovat aj sama sebe - financna nezavislost ti to umoznuje...
Co sa tyka tv - to treba zrusit - ja planujem vikendy - proste vylety, sport etc. - aj ked teda moj muz je skor knihomil ako fanusik tv - ked uz tak si spolu vyberieme nejaky hodnotny film a pozrieme si ho spolu...
podla mna treba najst rozumny kompromis - rozpravaj sa s muzom, musi si uvedomit ze vo vztahu ste rovnocenny, ale na druhej strane si aj ty podla mna musis uvedomit ze ked on taha financie, tak ty budes asi viac tahat domacnost...

@stellamaris vies prečo tvoja svokra hromzi?
pretoze ona ma na starosti vsetko a vobec ju za to jej muz nenosi na rukach (tipujem 😉 ).