icon

Som sklamaná z mojej psychologičky. Ako vyriešim rodinné problémy?

lenuska333
Dnes o 13:30

Mam dlhodobé roblemy s mamou.Byvala som s ňou same hádky neznasa mojho manžela huckala oca proti nam a ked sa otec opil vzdy sa s nami hádal.Zomrel mi jediný brat.Zacali hadky medzi rodicmi mama strasne žiarlila na otca bezdovodne.Hadky kedykolvek neriesila hodiny.Ja vtedy som mala 3 syna to jej nevadilo.Vzali sme si s manzelom hypo kupili dom,ja som sa zlutovala vzala som ich so sebou v domienke ze ked zmení mama prostredie zmeni sa.Opak ziarlivostne hadky aaj v mojom dome.Man ohovarala cudzim ktory mi to potom hovorili.Ohovarala ma aj vo vlastnom dome volala sestre zavrela dvere a myslela si ze neppocuje..Vratili sa naspäť domov.Otec po case tiez nevydrzal opustil ju je na ubytovni obcas jej posiela peniaze lwbo mu je zanou luto.Ja ju amm uz 2 roky zablokovanu ani syn s nou nechce rozpravat teraz ma 13 a mam este dve deti 5 a 3 rocne.Teraz je sama vsetci z rodiny chcely aby som ju vzala k sebe ze je to maja mama mám sa o ňu starať. Ja nechcem pretoze to s nou sa neda vydržať .Mam z toho aj vycitky citovo vydiera. Mam koli nej psychicke problemy busenie srdca stazenw dychanie pocit trasenia. Zacala som chodit ku psychiatricke.Na poslednom sedeni som sa jej opytala ci robim dobre ked som ju zablokovala a odstranila zo zivota ona sa nato pousmiala a povedala ze mam v prvom rade mysliet ze je to mama a ze rozhodnutie o tom co som urobila je namne. Lebo som rozmyslala ze ju odblokujem ale bojim sa.No potom co mi povedala psychiatricka som sa citila naozaj zle. Neviem co robit z jej strany som cakala pochopenie ale ani tam som sa toho nedockala faktnsom zla dcera ja uz neviem co robit urobila mineste viac zlych veci ale to je na dlho vsetko vypisovať. Som zúfalá neviem ako sa zachovat odblokujem ju a stale bude to isté ona ma vie tak rozculit a potom mi je zle doma ma nic nebaví. Dokonca ani mna manzelske povinnoti nemám náladu a z toho mi je tiez zle lebo manzel si odomna nezasluzi take spravanie stale som nahnevana smutna proste nic ma nebavi.

Strana
z2
rozculena
Dnes o 13:34

ty si povinná sa starať o seba a svoje deti a manžela,nie o matku.

anonym_e60766
Dnes o 13:36
@rozculena

ty si povinná sa starať o seba a svoje deti a manžela,nie o matku.

@rozculena vážne? Nemá povinnosť sa dcéra postarať o matku? Zvláštna teória.

januska12323
Dnes o 13:38

Počkaj ty sa s ňou roky nekontaktuješ, máš ju zablokovanú a stále ti nejako ubližuje? Ako sa k tebe dostane?

lenuska333
autor
Dnes o 13:39
@januska12323

Počkaj ty sa s ňou roky nekontaktuješ, máš ju zablokovanú a stále ti nejako ubližuje? Ako sa k tebe dostane?

@januska12323 cez tetu moje sesternica sem tam vola s cudzieho cisla

crazy_cat_lady
Dnes o 13:47

Urcite neustup, na prvom mieste si ty a tvoje deti (a manzel, ak mas), nenechaj sa vydierat od mamy, kontakt neobnovuj. Akurat by som porozmyslala nad novou psychologickou

anonym_cee73f
Dnes o 13:49

Psychológ nemá radiť, čo človek má urobiť ale viesť človeka tak, aby tie odpovede našiel sám. Zároveň, ak svojej psychologičke nedôveruješ, nevyhovuje ti alebo iným spôsobom cítiš voči nej nejaké "ale", tak je potreba porozmýšľať nad zmenou.

haley7897
Dnes o 13:53
@lenuska333

@lenuska333 prečo potrebuje tvoja mama starostlivosť? Je vo veku alebo jej to zdravotný stav nedovoľuje?
Ja verím, ze máme do značnej miery povinnosť voči rodičom postarať sa o nich ked potrebujú pomoc. Ignorujem teraz extrémne prípady samozrejme. Postarať sa však dnes da rôznymi spôsobmi. Neznamená to, ze ju nevyhnutne musíš zobrať k sebe. Da sa jej finančne prispieť, niekde existuje rozvoz stravy pre seniorov atd atd.

januska12323
Dnes o 13:57
@lenuska333

@lenuska333 ukonči kontakt aj s nimi.

lenuska333
autor
Dnes o 14:00
@haley7897

@lenuska333 prečo potrebuje tvoja mama starostlivosť? Je vo veku alebo jej to zdravotný stav nedovoľuje?
Ja verím, ze máme do značnej miery povinnosť voči rodičom postarať sa o nich ked potrebujú pomoc. Ignorujem teraz extrémne prípady samozrejme. Postarať sa však dnes da rôznymi spôsobmi. Neznamená to, ze ju nevyhnutne musíš zobrať k sebe. Da sa jej finančne prispieť, niekde existuje rozvoz stravy pre seniorov atd atd.

@haley7897 ma 55 ptec jej posiela napriek všetkému peniaze nie male sumy.Neviem co z peniazmi robi ale vzdy ked jej poslem vidim zive vysielanie na fb ci tiktoku popija tancuje kratka sukna brucho.manvonku a nevhodne tancuje ked peniaze nema vtedy vyuziva rodinu nech ma kontaktuju aby jej otec poslal peniaze lebo ona je chora akoze vyplakava im a oni jej vsetko veria.

sissik
Dnes o 14:06

ZO zakona je vyzivovacia povinnost dietata voci rodicom. Ale to neznamena, ze sa nechas urazat, ohovarat, vyuzivat. Ona je svojpravna. Ak prehajdaka peniaze a neostane jej, je to jej problem, nie tvoj. Ak by bola nesvojpravna, tak jej mas zabezpecit opateru. Nie je urcene, ze sa mas o nu starat presne ty v svojom dome. Moze to byt aj socialne zariadenie.
Ano, je to tvoja mama. Akurat sa nasprava ako dospela a emocionalne zrela osoba - podla popisu. Mozes s nou prerusit kontakt, ked to zle vplyva na teba a tvoju rodinu. Chodis k psychologicke alebo psychiatricke? V tom je rozdiel.
Psychiatriciek je menj a tazko ju asi vymenis. Ale psychologov je viac. Vymen

haley7897
Dnes o 14:07
@lenuska333

@haley7897 ma 55 ptec jej posiela napriek všetkému peniaze nie male sumy.Neviem co z peniazmi robi ale vzdy ked jej poslem vidim zive vysielanie na fb ci tiktoku popija tancuje kratka sukna brucho.manvonku a nevhodne tancuje ked peniaze nema vtedy vyuziva rodinu nech ma kontaktuju aby jej otec poslal peniaze lebo ona je chora akoze vyplakava im a oni jej vsetko veria.

@lenuska333 a co si ty spravila rodine, ze ti toto chcú nasťahovať? 🫢😆
55 a tancujuca sa zvládne postarať o seba. Tu nemáš žiadnu povinnosť. Azda len ochrániť vlastné manželstvo a rodinu. Pomoc by som poskytovala výhradne cez sprostredkovatela. Raz si si ich domov nasťahovala, nevidím dôvod dva krát skúšať model ktorý uz raz nefungoval a čakať iny výsledok. Chapem z napísaného, ze su s otcom stále manželia, bude si s nou musieť poradiť on.

anonym_36c4af
Dnes o 14:07
@lenuska333

@lenuska333 žive vysielanie na FB a tiktoku?😲

reanda
Dnes o 14:08
@lenuska333

@lenuska333 naco ju sledujes na tiktoku? zablokuj celu rodinu.. a psychologicku nepotrebujes na to, aby ti odobrila, ci robis dobre.. potrebujes len pevne nervy a sebadoveru, aby si si do toho, co vies, ze dobre robis, nenechala kecat..
hlavne HLAVNE rob uz veci kvoli sebe.. nie zas kvoli niekomu inemu, napriklad kvoli manzelovi, lebo si od teba nieco nezasluzi

lenuska333
autor
Dnes o 14:11
@haley7897

@lenuska333 a co si ty spravila rodine, ze ti toto chcú nasťahovať? 🫢😆
55 a tancujuca sa zvládne postarať o seba. Tu nemáš žiadnu povinnosť. Azda len ochrániť vlastné manželstvo a rodinu. Pomoc by som poskytovala výhradne cez sprostredkovatela. Raz si si ich domov nasťahovala, nevidím dôvod dva krát skúšať model ktorý uz raz nefungoval a čakať iny výsledok. Chapem z napísaného, ze su s otcom stále manželia, bude si s nou musieť poradiť on.

@haley7897 niesu zosobaseni otec ju opustil tiez ho psychycky znicila koli ziarlivosti on pracuje teraz je na ubytovni ale je mu jej luto tak jej posiela peniaze nevie o vsetkom co robí vsetkych nas zablokovala ale ja ju cez fejk a kamoski sledujem

anonym_8f825a
Dnes o 14:13

@lenuska333 prečo máš potrebu ju sledovať?Keď mám kvôli niekomu psychické problémy,tak ho predsa nebudem potajomky sledovať 🤷

elz1920
Dnes o 14:18

Tá psychiatrička nebude úplne ok.
Ak ti niečo škodí, tak asi sa tomu nemáš vystavovať.
Treba ju určite vymeniť, keďže ti zrejme predpisuje aj lieky.

Zrovna minulý rok som mala nervy z mojej mamy, to je zas iný prípad, jediné, čo mi pomáha, je nebyť s ňou v kontakte. Inak by ma asi porazilo.

Pýtala som sa obvodného lekára, ktorý je vcelku normálny človek nad vecou, či by mi vedel poradiť nejakého dobrého psychológa, aby som to až tak neprežívala, tiež mám rodinu, ktorá ma potrebuje. On mi na to, mám takého otca a jediné, čo pomáha, je vyhýbať sa mu.
Že môžem ísť aj k odborníkovi, ale načo, keď riešenie je jednoduché a zadarmo.

lucik194
Dnes o 14:19

sorry ale na tvojom mieste ty tiez v hlave to uz nemas kvoli nej vsetko v poriadku

za mna
- vymenit psychologicku / psychiatricku (kam chodis), okamzite
- NEPOZERAT ziadne tiktok, FB, ziadne videa.
- mamu uplne odstrihnut, ked aj zavola z cudzieho telefonu, zloz jej to
- ked niekto bude hovorit, ze nech si ju nastahujes k sebe tak im odpovedz, ze nech sa nestaraju do teba a tvojej rodiny, ked ju maju tak radi, nech si ju sami oni nastahuju k sebe. ty s nou byvat nebudes
- hodit rec s otcom, nech jej nedava tiez peniaze.

lenuska333
autor
Dnes o 14:22
@anonym_8f825a

@lenuska333 prečo máš potrebu ju sledovať?Keď mám kvôli niekomu psychické problémy,tak ho predsa nebudem potajomky sledovať 🤷

@anonym_8f825a lebo chcem mat dôkazy a len tak viem usmerniť tetu lebo.mne nikto neveri

haley7897
Dnes o 14:25
@lenuska333

@haley7897 niesu zosobaseni otec ju opustil tiez ho psychycky znicila koli ziarlivosti on pracuje teraz je na ubytovni ale je mu jej luto tak jej posiela peniaze nevie o vsetkom co robí vsetkych nas zablokovala ale ja ju cez fejk a kamoski sledujem

@lenuska333 cize nevydržal on ani jeho rodina a hodil zodpovednosť na teba. Skvelé 🤌🏼
Par krát tu zaznelo, ze by si ju nemala sledovať na soc sieťach. Osobne s tým nesúhlasím, podľa mna by bolo dobré mat aký taký prehľad v akom stave sa nachádza. Len to musíš prestat brať osobne. Tipla by som, ze cim bude staršia, tým to bude horšie. Alkohol, excesy aj útoky. Je šanca, ze v istom bode tu pomoc reálne bude potrebovať. 55 ma ešte ďaleko cestu, bohužiaľ je veľká šanca ze k horšiemu, nepredstaviteľné mat ju v takomto a horšom stave doma ďalších povedzme 20 rokov. Tvoja rodina by ty veľmi trpela. Žiaľ. Otcovi by som otvorene povedala, ze pokiaľ nieje mama v situácii ohrozenia života, nebudem s ním viesť konverzácie o nej. Aj aj potom pravdepodobne pomoc cez tretie osoby ako som spomínala. Ak mas obavu ci ma dosť peňazí na život, môžeš je napríklad 2x mesačne poslať nákup z Tesca zo základnými potravinami- doručiť domov. Tak budes vedieť, ze ma co jesť a uľavis svedomiu.

lenuska333
autor
Dnes o 14:25
@elz1920

Tá psychiatrička nebude úplne ok.
Ak ti niečo škodí, tak asi sa tomu nemáš vystavovať.
Treba ju určite vymeniť, keďže ti zrejme predpisuje aj lieky.

Zrovna minulý rok som mala nervy z mojej mamy, to je zas iný prípad, jediné, čo mi pomáha, je nebyť s ňou v kontakte. Inak by ma asi porazilo.

Pýtala som sa obvodného lekára, ktorý je vcelku normálny človek nad vecou, či by mi vedel poradiť nejakého dobrého psychológa, aby som to až tak neprežívala, tiež mám rodinu, ktorá ma potrebuje. On mi na to, mám takého otca a jediné, čo pomáha, je vyhýbať sa mu.
Že môžem ísť aj k odborníkovi, ale načo, keď riešenie je jednoduché a zadarmo.

@elz1920 chodim ku psychologicke ...a mate pravdu ked o nej nic neviem som v pohode len mam potom vycitky som veriaca tak preto ale mam aj ine problemy napr choreho manzela ma chronickú pankreatitidu starosti s detmi atd.Keby bola mama normalna velmi rada bybsom sa o nu postarala aspon by mi mohla pomôcť s detmi ale snou sa neda.Ak by nahodou ochorela som ochodna sa o ňu starať ale pokial sa chova sprosto a vladze tancovat nemám záujem sa o nu starať

elz1920
Dnes o 14:32
@lenuska333

@elz1920 chodim ku psychologicke ...a mate pravdu ked o nej nic neviem som v pohode len mam potom vycitky som veriaca tak preto ale mam aj ine problemy napr choreho manzela ma chronickú pankreatitidu starosti s detmi atd.Keby bola mama normalna velmi rada bybsom sa o nu postarala aspon by mi mohla pomôcť s detmi ale snou sa neda.Ak by nahodou ochorela som ochodna sa o ňu starať ale pokial sa chova sprosto a vladze tancovat nemám záujem sa o nu starať

@lenuska333 psychologička je v nadpise, psychiatrička v texte. Takže som to brala, že psychiatrička.

lenuska333
autor
Dnes o 14:36
@haley7897

@lenuska333 cize nevydržal on ani jeho rodina a hodil zodpovednosť na teba. Skvelé 🤌🏼
Par krát tu zaznelo, ze by si ju nemala sledovať na soc sieťach. Osobne s tým nesúhlasím, podľa mna by bolo dobré mat aký taký prehľad v akom stave sa nachádza. Len to musíš prestat brať osobne. Tipla by som, ze cim bude staršia, tým to bude horšie. Alkohol, excesy aj útoky. Je šanca, ze v istom bode tu pomoc reálne bude potrebovať. 55 ma ešte ďaleko cestu, bohužiaľ je veľká šanca ze k horšiemu, nepredstaviteľné mat ju v takomto a horšom stave doma ďalších povedzme 20 rokov. Tvoja rodina by ty veľmi trpela. Žiaľ. Otcovi by som otvorene povedala, ze pokiaľ nieje mama v situácii ohrozenia života, nebudem s ním viesť konverzácie o nej. Aj aj potom pravdepodobne pomoc cez tretie osoby ako som spomínala. Ak mas obavu ci ma dosť peňazí na život, môžeš je napríklad 2x mesačne poslať nákup z Tesca zo základnými potravinami- doručiť domov. Tak budes vedieť, ze ma co jesť a uľavis svedomiu.

@haley7897 s otcom vychadzam dobre on ma neoptazuje s tim on to chape najlepsie my sme s nou zili tak vieme ale priklad moja teta mamina sestra ta by ju ani na navstevu nechcela ale mne ide vykladať ze je to moja mama a mam sa.onu starat ze nema nikoho len mna.Kupila som jej raz nákup stretla som bratranca tak jej nakup vzal domov.No velmi spokojna nebola lebo ona chce peniaze.Otec jej kazdy mesiac posliela peniaze my zijem z jednej vyplaty ja zatial nepracujem tak ani sa mi nedá jej nejak extremne pomáhať a je mi trapne ziadat o to manžela z jeho vyplaty ked vie ze ho mama neznasa tiez mu velmi ublizila

lenuska333
autor
Dnes o 14:37
@elz1920

@lenuska333 psychologička je v nadpise, psychiatrička v texte. Takže som to brala, že psychiatrička.

@elz1920 prepáčte v texte som sa pomylila

haley7897
Dnes o 14:42
@lenuska333

@haley7897 s otcom vychadzam dobre on ma neoptazuje s tim on to chape najlepsie my sme s nou zili tak vieme ale priklad moja teta mamina sestra ta by ju ani na navstevu nechcela ale mne ide vykladať ze je to moja mama a mam sa.onu starat ze nema nikoho len mna.Kupila som jej raz nákup stretla som bratranca tak jej nakup vzal domov.No velmi spokojna nebola lebo ona chce peniaze.Otec jej kazdy mesiac posliela peniaze my zijem z jednej vyplaty ja zatial nepracujem tak ani sa mi nedá jej nejak extremne pomáhať a je mi trapne ziadat o to manžela z jeho vyplaty ked vie ze ho mama neznasa tiez mu velmi ublizila

@lenuska333 oh teta smeruje na listinu 'zablokované kontakty'. Co sa týka nákupu jedla, jasné, ze nebola spokojná, ale to je jej problém. Neboj nic, napriek rečiam by bola vzdy v termíne donášky zavesená na bráne ako veverička. Neposielala by som jej peniaze, jednak to uz robí tvoj otec a potom by to pravdepodobne išlo v značnej miere na alkohol prípadne ine 'hobby' ktoré neplánuješ financovať.
Co sa vlastne stalo s ich domom po rozvode? Žije v prenájme? Ak nie, nerozumiem prečo sa ju jej sestra snaží k vam natlačiť.

anonym_8998ef
Dnes o 14:46

Co ti brani zablokovat aj tetu a sesternice? Pijavice. 55rocna zena ma este chodit do prace, nie?

lenuska333
autor
Dnes o 14:47
@haley7897

@lenuska333 oh teta smeruje na listinu 'zablokované kontakty'. Co sa týka nákupu jedla, jasné, ze nebola spokojná, ale to je jej problém. Neboj nic, napriek rečiam by bola vzdy v termíne donášky zavesená na bráne ako veverička. Neposielala by som jej peniaze, jednak to uz robí tvoj otec a potom by to pravdepodobne išlo v značnej miere na alkohol prípadne ine 'hobby' ktoré neplánuješ financovať.
Co sa vlastne stalo s ich domom po rozvode? Žije v prenájme? Ak nie, nerozumiem prečo sa ju jej sestra snaží k vam natlačiť.

@haley7897 nie ma svoj dom byva tam,lebo mama jej vyplakava za ona je sama a chcela od nej aby ju teta vzala k sebe do prace no teta nechce lebo sa za nu hanbí koli jej spravaniu.Len ide o to mama je romka otec biely a pri romoch je tak nech je aka mama chce musíš sa o ňu starať.A naviac asi koli tomu aby on mala pokoj.Mama jej denno denne vyvolava a stazuje sa jej

lenuska333
autor
Dnes o 14:50
@anonym_8998ef

Co ti brani zablokovat aj tetu a sesternice? Pijavice. 55rocna zena ma este chodit do prace, nie?

@anonym_8998ef teraz je to uz lepsie.sesternici som povedala ze nechcem o nej rozprávať ona to toleruje teta bola neoblomna pred vcerom volala tak som jej povedala ze nebudem mamu riešiť momentalne tetuntlaci do toho aby som tahala peniaze od otca pre ňu.ale uz asi tyzden mam pokoj

lenuska333
autor
Dnes o 14:52
@lenuska333

@anonym_8998ef teraz je to uz lepsie.sesternici som povedala ze nechcem o nej rozprávať ona to toleruje teta bola neoblomna pred vcerom volala tak som jej povedala ze nebudem mamu riešiť momentalne tetuntlaci do toho aby som tahala peniaze od otca pre ňu.ale uz asi tyzden mam pokoj

@lenuska333 chcela som napísať volala pred tyzdnom nie pred vcerom pardon

haley7897
Dnes o 14:59
@lenuska333

@haley7897 nie ma svoj dom byva tam,lebo mama jej vyplakava za ona je sama a chcela od nej aby ju teta vzala k sebe do prace no teta nechce lebo sa za nu hanbí koli jej spravaniu.Len ide o to mama je romka otec biely a pri romoch je tak nech je aka mama chce musíš sa o ňu starať.A naviac asi koli tomu aby on mala pokoj.Mama jej denno denne vyvolava a stazuje sa jej

@lenuska333 ja chápem ten záväzok voči rodičovi na staré kolená, akurat, ze jej kolená su stále fajn 🙃
Teta ma pravdu v tom, ze ju neberie k nej do práce, veľmi rýchlo by ju mohla dostať do zlej situácie. Pochybujem, ze by si prácu s takýmto správaním udržala. Vysvetli tete, ze pomoc len ak naozaj bude treba a aj to cez tretie osoby - zabezpečenie donášky jedla, pomoc zohnať opateru atd. Tete by som bez hnevu v hlase povedala, ze ak začne túto tému, síce si rada, ze ju počuješ, ale budes musieť ukončiť hovor. Ak znova začne, pripomeň jej, ze ak nezmení tému a nebude rešpektovať tvoj postoj, ukoncis hovor. A tretie varovanie by uz neprišlo. Len "click ". Bez hnevu a zbytočnej negativity. Ak si v konfrontácii nervózna a mas tendenciu poddat sa a ustúpiť, napíš si co chceš povedať slovo po slove na papier. Asertivita chce prax. Hlavne pokoj. A tie potraviny keby len raz mesačne by som jej poslala. Ano bude sa sestre sťažovať, ale to je predpokladam jej top hobby, takže ani keby si ju mala doma vo vlastnej posteli a krmila kaviár zlatou lyžicou, nezavdacila by si sa jej. Kto chce, vzdy problem nájde, ked nie, vyrobí...

reanda
Dnes o 15:07
@lenuska333

@anonym_8f825a lebo chcem mat dôkazy a len tak viem usmerniť tetu lebo.mne nikto neveri

@lenuska333 ty nemas povinnost nikoho usmernovat, ani nikomu nic vysvetlovat.. proste sa prestan bavit so vsetkymi, ktori mamu nejakym sposobom riesia a do niecoho ta tlacia.. staraj sa o seba a svoj zivot.. a nie, nie je to sebeckost, ani ze si zla, aj ked oni ta o tom budu chciet presviedcat.. nedaj sa.. a vlastne, ked sa s nimi nebudes bavit, tak ta ani nebudu mat ako presviedcat

Strana
z2