icon

Som tehotná a nemám kde bývať

27. sep 2020

Dobrý deň som tehotná a nemám kde bývať najprv som si myslela že by som mohla byt u priatelovych rodičov ale jeho mama nejako zrazu zmenila názor a chce aby sme dali babo preč moja mama ma doma nechce nemám ani veľa veci nič ... chcem sa opýtať mohla by som ísť do toho domova pre slobodne mamičky neviem koľko sa tam platí nemáte skúsenosť ?

0kristina0
28. sep 2020

Suhlasim s @acrobaleno pre autorku najlepsie riesenie, nemas oporu u nikoho, si uz fakticky bezdomovec.

acrobaleno
28. sep 2020

@777januska777 Lenže v tomto prípade ich oni upravovať nechcú, na čo opäť majú právo. Áno, potrat je pre organizmus záťaž, lenže je to ten istý úkon ako kyretáž, ktorý sa robieva bežne a ženy s ním nemajú problém. A navyše autorka to dieťa chce o to je to ťažšie. Nevidím do hlavy autorky a ani do hlavy jej matky, no som presvedčená o tom, že každá verí svojej pravde.

leskovael
28. sep 2020

@777januska777 chyba druhá strana, dôvod prečo si to mama syna rozmyslela, dôvod prečo ešte mladí nebrigaduju a predstava ako by chceli fungovať u rodičov - teda prispievať na domácnosť s pod. Chýba toho veľa podľa mňa, naozaj by bolo super vypočuť si aj názor minimálne mladého matky,možno by celý príbeh nabral úplne iný smer

ivca88
28. sep 2020

@leskovael toto je naozaj pravda. Ak sú to pubertiaci štýlom, že synáčik sa hráva na počítači a dievčina je celé dni doma a na mobile a ani nepomôže v domácnosti, tak sa jeho mame ani nečudujem, ak taha domácnosť sama

Oni by mali veľmi rýchlo dospieť, obaja si nájsť brigádu a bojovať ako rodičia za to, aby ukázali, že dieťatko naozaj chcú.
Peniaze odovzdávať máme s tým,nech im dá strechu nad hlavou a najesť.

Čo sa týka bábätká, niekde sa nepíše, že dieťa musí mať milión veci. Deti v Afrike nemajú nič, no aj tak žijú a sú šťastné.
Kocka ani kočík nepotrebuje, stačí jej šatka na nosenie z bazaru za 30-40€ bez problémov.
Oblečenie sa dá kúpiť ako balík. Ja som pred nedávnom predávala oblečenie od 0 -6 mesiacov za 10€ a to bolo väčšinou z Nextu a lindexu. Určite nájde takéto balíky.
Pokiaľ bude kojit, tak dieťa jesť nepýta.
Kým bude spať, ona môže niečo vyrabat a predávať.
Idú Vianoce. Možno nejaké ozdoby na stromček alebo niečo také môže robiť a skúsiť predávat. Vždy sa dá niečo nájsť.
Alebo môže s bábätkom roznášať letáky.

Keď sa dieťa narodí, bude mať aj popôrodny príspevok, kde zase časť dá máme a niečo si nechá pre bábätko - môže ten kocik bazárovy kúpiť.

Ako fakt, ja chápem že každý chceme pre dieťa a aj pre seba to najlepšie, ale mamicky, uvedomte si, že naši rodičia nemali žiadne luxusné veci pre nás a aj tak nám dali život.
To len teraz každá chceme luxusné veci ako vidíme u susedy či na Instagrame... Ale to bábätko skutočne potrebuje najmä lásku.
Ja by som mu nevzala život. Bojovala by som.
Pokiaľ sú problém zo strany jeho maminy peniaze, šla by som pracovať.
Doma by som varila a upratovala. Žiadne povalovanie by sa nekonalo

avril299
28. sep 2020

uprimne, necitala som vsetky prispevky, stacilo mi precitat potial, kde obe "stare mamy" chcu zabit svoje nenarodene vnuca... je mi z toho zle... drzim autorke palce, aby bola moc silna a bojovala za svoje dieta... nebude to lahke, ale dokazes to a o par rokov budes velmi stastna a hrda, ze si to dokazala a budes mat krasne sikovne dieta, potom sa zrazu uz aj "stare mamy" spamataju a budu chciet vnuca vidiet, no dala by som im to, ze ho chceli teraz zabit, pekne vyzrat... drz sa! dokazes to ❤

simca06022011
28. sep 2020

@leskovael pisala autorka, ze jeho mama povedala, ze ich nebude zivit, nema na to. A dnes sa ma odstahovat.

simca06022011
28. sep 2020

@avril299 ako to dokaze, ked nema kde byvat? mas nejaku radu ? 🙂

leskovael
28. sep 2020

@simca06022011 čítala som to, ale ako dospelá žena ak raz poviem že pomôžem a môžu u mna deti bývať, nezmením názor zo dňa na deň, lebo jeho mama najprv povedala že u nej môžu bývať,nie?ved tam bola doteraz.. Preto píšem, že ktovie čo je za tým, lebo ak sa mladí flakajú, synacik prd urobí, nerieši žiadne financie a nijak sa nesnaží a mladá detto povaluje sa u nich doma, je na mobile pol dňa, neuprace, nenavarí a tiež si nezhana brigádu a nechá sa živiť frajerovou mamou v takom prípade sa matke vôbec nečudujem že zaujala takýto postoj. Ak je matka samozivitelka určite to má ťažké, keď jej majú pribudnúť na starosť ďalšie dve osoby okrem syna, ktoré by mala živiť, za ktorými by mala upratovať a všetko toto... To je presne to, že nevieme iný pohľad na vec a úplne ideálne niekoho dospelého, napr jeho mamy ktorá im pomoc najprv ponukla ale potom povedala že nie..
Súhlasím s vyjadrením že každý by mal prevziať zodpovednosť za svoje činy, v tomto prípade je to bohužiaľ potrat, nech ma odsudzuje kto chce. Jednoducho nemali sexovať, alebo si mali dávať pozor keď sú to deti ktoré sú závislé od rodičov..nevedia si situáciu poriešiť, maju vek aky majú, ktovie koľko spolu chodia pol rola, rok? V tomto veku.... O dva roky nebudú spolu a z mladej a dieťaťa bude sociálny prípad a v tom lepšom prípade sa bude pretlkať životom nejako "o hubu". V tom horšom prípade sa dostane do situácie kedy jej odberu dieťa keď bude väčšie lebo nebude mať žiadne podmienky na život, žiadnu strechu nad hlavou, nebude mať z čoho žiť.

A tu označím aj teba @avril299 lebo život nieje rozprávka a ja naozaj prajem dievčine aby sa jej situácia zmenila k dobrému, lebo takéto trápenie si nezaslúži nikto, ale okrem snívania o peknom konci, píšem možnosť budúcnosti ktorá je veľmi pravdepodobná. Úprimne povedz, aký scenár ju skôr čaká? Bez ohľadu nato, či za potrat si, alebo nie. Lebo asi nikto normálny to neuznáva, ja tiež nie...ale to je to isté, ako neuznavam aby decká sexovali a nemali pri tom v sebe zodpovednosť.

avril299
28. sep 2020

@simca06022011 nech kontaktuje centra, ktore tu boli spomenute a nebolo ich malo

queen_mary
28. sep 2020

Teraz, nech mi je to uplne proti moejj voli a presvedceniu, by som isla asi na potrat. Ved aky len bude mat to dieta zivot. Ja osobne by som utajeny porod nezvladla psychicky, dat uz narodene zive dieta prec, a zit v azylovom dome, dakujem pekne. Potrat mi v aktualnej chvili pride ako najrozumnejsie riesenie. Dovzdelaj sa, zamestnaj sa, a o takych 10 rokov mozes priviest na svet dieta, lgoremu potom budes moct dat vsetko, co len chces. Rodinu, zazemie,..

makova333
28. sep 2020

@avril299 ak myslis krizove centra, tak tie su preplnene a teda je to velmi docasne riesenie. A prave v situcaii ked porodi dieta bude odtial musiet odist, lebo pbyt tam je limitovany. Ak myslis alexis a spol. podaju psychologicku pomoc a nakontaktuju na krizove centra, nemaju vlastne byvanie ani nic podobne. Zas riesenie viac menej nanic. Ona sa v tejto situacii bez pomoci rodiny nezaobide. Hold je to tak, nekreslime si tu motyliky. V tomto state pre matky, ktore sa rozhodnu dieta si nechat podmienky nie su (a Anca si moze nahovarat, ze su a budju sa podmioenky, 20 rokov nespravila nic pre tieto zeny).

queen_mary
28. sep 2020

@makova333 presne, mala by napisat p. Zaborskej, ze teda co ma robit

dzejsik
28. sep 2020

Ja ti neporadím asi veľmi, skúsila by som aj širšiu a vzdialenejšiu rodinu obvolať s tým, že by si si našla brigádu a prispievala im na seba aj keď zároveň by som si hľadala aj niečo iné, aby tvoja mama nepostavila proti aj ich. Ale veľmi veľmi držím palce, lebo vidím, že to malé veľmi chceš a že bude naozaj veľmi ľúbené svojou maminkou(tebou). No a veľa vecí preň zoženieš aj tu na bazáriku lacno či na darovanie. Od roka sa dajú jasličky vybaviť na to štát prispieva, aby si mohla ísť do práce.
Ja poznám pani čo mala dcéru v 18 a jej dcéra tiež potom v 18, ale to bol opačný prípad, oni si stále navzájom pomáhajú so všetkým, dcéra aj dve vysoké nakoniec popri deťoch spravila.

simca06022011
28. sep 2020

Ono da sa najst pomoc, ale nie s byvanim.. to je zaklad. Vedia ludia pomoct financne, oblecenim, jedlom... su na to rozne nadacie. Ale tu nevieme ani ako sa k tomu ocko postavil. VEd nic nenapisala autorka uz. Cize su to cisto spekulacie. Za mna tiez by som isla na interupciu a pracovala na svojom zivote, nech nahradim vsetkych tych povrchnych ludi zo skvojho okolia. To, ze by ma mama vyhodila z domu, by som proste nepredychala. Ani neviem, ako by som sa tam vratila a nejak dozila do skoncenia skoly.

jaskolka
28. sep 2020

@sara07 tak bolo by to najlepšie riešenie, ako také, to áno, aj keď ani to nebude ľahké rozhodnutue, predsa len je to jej dieťa... . Neviem pochopit celkom taky prístup, lebo zase na jednej strane tiež by som asi neplnoletu dcéru nepochvalila, keby mi prišla tehotná, aj dáke to zaucho by padlo, ale určite by som ju nevyhadzovala a nenutila dat dieťa preč. Je to v podstate smutné, že na nezodpovedných ľudí doplatí práve to dieťa, ktoré za nič nemôže a na svet sa nepýtalo.

cervenaruza123
28. sep 2020

Jasne, odsudenia uz padli a nech ide na potrat, to vyriesi "vsetko" k spokojnosti. Rodicia budu spokojni, frajer bude spokojny, ze dievcatu ostane pravdepodobne psychicka rana (kedze dieta chce), ze na to nikdy nezabudne, ze musi podstupit zakrok, ktory ma tiez svoje rizika a negativa, to je nic. Len ona ma trpiet pre nieco, co sama nespravila, lebo pri sexe su vzdy dvaja. Hlavne, ze ostatni budu v pohode...
Najradsej mam, ako sa dnes vo velkom povazuje sex od mladeho veku za priam nutny, este aj rodicia mladych podporia, ze je to zdrave, nech len sexuju a nikto im nepovie, ze ziadna ochrana nie je zial 100%. A dospeli sa tvaria, akoby nevedeli, ze mladi, zaslepeni vasnou aj tak casto spravia chyby v ochrane, nedodrzia pravidla, lebo mladi su raz taki, divoki, casto nezodpovedni (kto v takom veku nebol a mal chladnu hlavu pri vsetkom). A potom su tu nechcene tehotenstva, znicene mlade zeny, ktore su nutene vzdat sa svojich deti, aj ked nechcu. A ti isti dospeli (casto rodicia), co im tvrdili, ze maju sexovat priam bez obmedzeni, lebo je to zdrave, do nich zrazu hucia, ze musia ist na potrat.
Autorka, na tvojom mieste by som sa poradila so znamymi, ci ti niekto nevie pomoct aspon na isty cas a aspon nejakym sposobom, obvolala by som linky pre pomoc zenam v nudzi, mozno oslovila nejake charity, klastory a aj tam ti niekedy vedia poskytnut ubytovanie v nudzi vymenou za nejaku vypomoc. Uz len to, ze ti rodicia povedali, ze ta podporia a teraz nazor zmenili, ked uz aj potrat je zial pre telo (aj pre psychiku) vacsia zataz ako uplne v zaciatkoch tehotenstva, je dost velka podpasovka od nich. Je mi velmi luto, v akej si situacii a drzim palce, nech to vyriesis aj k svojej spokojnosti.

makova333
28. sep 2020

@cervenaruza123 co je to pomoct s byvanim? Dievcina je studentka, nema pracu a ani na podporu ci hmotnu nudzu nema narok. Na ake take pokrytie nakladov (byvanie, strava, nutna drogeria) potrebujes minimalne 400€. To zatial nema a v prispevkoch nepisala, ze by hladala pracu. Frajer s jej aj jeho rodinou sa k tomu postavili tak, ze nepomozu. Ok, moze dat navrh na prispevok na uhradu vyzivy pre nevydatu matku, ale co myslis, kolko schvalia 18 rocnemu studentovi bez prace a pred maturitou? Navyse, tato davka je az od porodu. Potom jednorazovy prispevok na naklady suvisoace s tehotenstvom - jednorazovy a odvija sa od toho co tehulka nakupi sebe a dietatu - cize preukazatelne vydavky. Cize nic, co by jej pomohlo v situacii kym sa dieta narodi. Ty mas vo svojom okoli znamych, ktori by ta na neurcity cas zivili a dali ti strechu nad hlavou? Ja nie, asi budem musiet prehodnotit znamych 😀 Kazdopadne, nepozname nazor druhej strany, takze ja by som az tak neodsudzovala rodicov z oboch stran.

acrobaleno
28. sep 2020

@makova333 A autorka sa ani nevyjadruje k otázkam...

nairia
28. sep 2020

si dospela, ked si presvedcena, ze to dieta si chces nechat, tak sa pozri najprv na to, ake su tvoje moznosti zabezpecit si strechu nad hlavou, financnu stabilitu a zazemie, ktore ides svojmu dietatu ponuknut. inak ti poviem - si dospela, tak prevezmi za seba a svoje nenarodene dieta zodpovednost...
ja by som len matku neodsudzovala, bohvie, ci ju nevystrihala a aj jej nezakazovala sa s frajerom stretavat, ci jej nedohovarala a co sa dialo v minulosti, ci to je prvy pripad nechceneho tehotenstva? na strednej sme mali pripad, kedy holcina v 17tich rodila, lebo predtym ako otehotnela bola uz na jednom potrate a druhy v takom kratkom case jej lekar neodporucil.🙄

autor
28. sep 2020

Nemala som sa ako vyjadrovať k otázkam nemám teraz ľahkú situáciu a nemala som čas držať telefon nie to byt na internete... k tomu že som sa nevyjadrila ako chceme pokračovať ja osobne chcem ísť na brigádu a pracovať ešte z domu malujem baby na stužkové svadby a tak aspon nejaká koruna dala som si už dva životopise jeden do lidlu druhý do second hand obchod tak čakám... mojej svokre som povedala že jej každý mesiac prispejem 100€ plus by prispel aj priateľ keby ide na brigádu... nejsom dievča ktoré sa poflakuje dokonca mi povedala jeho mama že ešte že som teraz bola u nich že bolo uvarene aj upratané že to sa jej stalo prvý krát pomáhala som tu stále moja mama nech je prísna ale som jej vďačná že ma naučila poriadkumilovnosti a varit

cervenaruza123
28. sep 2020

@makova333 Pisala som to skor vsebecne, nie priamo na autorku, kedze netusime presne aka je situacia a netusim aki su jej rodicia. Len som uz alergicka na to, ako vsetci posielaju mlade dievcata na potrat a odsudzuju ich, ale inak podporuju pomaly akykolvek sex s hocikym, ved je to "zdrave". Potom to tak konci.
A ano, poznam rozne pribehy ludi, ktori si navzajom pomohli v tazkych situaciach a mam v okoli znamych, ktori by mi pomohli. Nie sa o mna postarali a ja by som mala vylozene nohy. Ale pomohli by mi, ci uz s hladanim riesenia, poskytnutim ubytovania na isty cas, najdenim prace a podobne. Moznosti su vzdy, len nie vzdy spadaju do predstavy bezstarostneho tabulkoveho pohodlneho zivota. Uz si musi vybrat ona, co chce, ale pytala sa na riesenia ako si dieta nechat a nie ako si ho nenechat. Ze je aj moznost potratu, to uz davno vie, ona chce vediet ake su ine moznosti.

ndrag
28. sep 2020

A co povedala svokra na tvoj navrh? Stale ta vyhadzuje z domu?

autor
28. sep 2020

@ndrag stále len škola škola škola a že on by nemal budúcnosť

makova333
28. sep 2020

A ako sa k tomu stavia buduci ocko? Aky ma plan?

autor
28. sep 2020

@makova333 on by chcel brigádovať a dokončiť si školu ale jeho mama je proti a on nevie čo robiť

acrobaleno
28. sep 2020

Tak ak mu školu platia rodičia, tak majú právo do toho zasahovať. On je už na VŠ?

autor
28. sep 2020

@acrobaleno školu mu neplatia je na strednej písala som že ma teraz maturitu

acrobaleno
28. sep 2020

A chce ísť na VŠ?

makova333
28. sep 2020

Autorka: Ak je dospely a bude chodit do skoly, ako mu zabrania rodicia, aby brigadoval? Nijako. Takze bud je uplne decko (tam by som zvazila, ci toto je typ do partnerstva) alebo je to vyhovorka na to, ze sa mu brigadovat nechce.

autor
28. sep 2020

@acrobaleno nie nechce ísť