Som závislá od upratovania
Ahojte zienky, matky, "hospodynky".
Su tu nejake, ktore upratovali denne a nesmeli mat ani smietku na podlahe, necitili sa dobre vo vlastnom neupratanom dome a oducili sa to a zacali viac "zit" a menej upratovat?
Ak ano, dajte rady, ako na to.
Uz sa citim ako otrok domacnosti, ale neviem si pomoct. Kazdy den vysavam, zmyvam podlahu a utieram prach, kazdu vec ukladam hned na jej miesto. Kychyna musi byt cista, nezapratana... Ak nemam upratane, citim sa zle vo vlastnom dome. Aj vy to tak mate, ci som sa uz uplne zblaznila?
Som na RD a desim sa navratu do prace, ako to potom vsetko budem stihat?
No neviem si pomoct zatial, aj ked si poviem, ze dnes nebudem robit nic, ziadne domace prace, aj tak to porusim a beham s handrou. Stale u nas vidim nejake nedostatky.
Uz fakt neviem co s tym.
@thoughtfulweirdo presne tak a preto to dohanam, ked deti spia😳
@mimi3008 Ano, aj ja 😬 ale aj tak by som nešla spať skôr, len by som robila niečo menej užitočné 😅 tak radšej upratujem a idem spať spokojná 🤣
No vzdy som mala upratane, ale teraz sa to volako zhorsilo, dakedy som vysavala 2x do tyzdna, ale to sme byvali inde, ja neviem, ci je to tym, ze sa nam tu viac prasi, alebo tym, ze mame slnecny priestor, tak to viac vidno alebo co.
Rano vstanem o hodinku skor ako maly a stihnem povysavat, utriet prach, zmyt. Potom si dame ranajky, on sa pohra, ja bud varim alebo len spracem po ranajkach a ideme von na 2 hodiny, potom prideme, naobedujeme sa a on ide spinkat na take 2 hodinky a ja zasa nieco robim, vacsinou vyvesim pracku, umyjem kupelnu alebo nieco si uz najdem. Potom mam polhodinku na posedenie pri kave, potom uz syncek vstava, pride manzel z prace a ideme este von. Potom uz len vecera, pohrame sa, kupel, spinkat. No a potom zasa upratujem kuchynu po veceri, poodkladam veci, vylozim umyvacku a tak. A potom som uz unavena z celeho dna zase a tak dookola 😂
@0silvia0 fakt? No vidis a moj muz zasa nado mnou iba kruti hlavou, ze staci raz do tyzdna vysavat a hotovo 🙂
@buberova podla mna to uz prehanam a utvrdila som sa v tom, ked mi pred tyzdnom nechala susedka z nasej ulice kluce od domu, isla na dovolenku a chcela polievat kvietky. No a nechcem povedat, ze mala bordel, veci mala pospratovane a tak, ale isla som nabrat vodu do kupelne, umyvadlo zaprasene, bateria okvapkana, nevylestena, mne to prislo az take sympaticke, ze si hlavu z toho nerobi a este nechala cudzej osobe kluce. Ja by som musela vsetko vylestit, kym by som jej napriklad nechala kluce od nasho domu, aby si nepomyslela daco o nas.
Tak som jej az tak trosku zavidela, ze aka je normalna 😂
Ja nie som zase úplne až taká všetko každý deň luxovať ale čisto musi byť.A kedže mne sa to nechce teda zároveň som lenivá viem nejde to dokopy 😀tak som si pokúpila aspoň ten robotický vysávač.Ale tiež mi vadi ako tebe ked je už len pár šmúh niekde tak zmývam alebo drhnem ako besná.Alebo z duše nenávidim ak niečo nie je zarovnané tiež to hned napravujem.Aj v chladničke musim mať všetko zarovno alebo sprcháče v sprche ak už nie sú nejaké veci rovno som nervozna takže ja ťa chápem🙂 ale ja deti nemám tak mne aspoň nemá kto rozhádzať
@martinmmartin ano, uz aj nad tym som premyslala, moj ocino mal rakovinu a pred polrokom zomrel, cize naozaj som zazivala a aj este zazivam zle obdobie...
@lenkasarka ano aj ja tak a z domu a i neodidem, kym nemam poriadene, nemohla by som odist napriklad a nechat riady po ranajkach na stole, zaprskanu varnu dosku alebo tak. Neznasam vracat sa do neuprataneho domu 😭
@elizabet173 viem a stve ma to, myslis, ze toto je uz na vyhladanie psychologa? Rozmyslala som uz nad tym, ale na druhej strane sa tam bojim ist, co ak si pomysli ze co mi to tu rozprava ta zenska, vsak to je normalka uplna 😃
@elementissa vau, tak ta roomba ma teraz ocarila, ja som sa branila robotickemu vysavacu, lebo v chodbe a obyvacke mam koberec s vysokym vlasom a hlavne kvoli nim vytahujem vysavac a ked ho uz mam v ruke, povysavam vsetko 😃 takze vravis, ze by to vedelo povysavat aj taketo koberce?
Sestra ma xiaomi vacuum a povedala, ze koberec s vysokym vlasom by asi nedokazal povysavat. Tak som nad tym ani neuvazovala a zasa tie dva koberce si nechcem vyhodit, lebo mi to zutulnuje priestor...
Akoze..ked citam, ze poniektore ako casto a co vsetko upratujete...citim sa veru ako mega humusacka... 🤣 Mam 2,5 a 1/2 rocne deti.. neviem kedy by som stihala. No ked si mam vybrat medzi luxovanim linky, alebo prechadzkou/citanim dcerke/zabavanim maleho, tak luxovanie veru nevyhrava. Ze by som denne travila tolko casu upratovanim? Max. 1x do tyzdna.
My mame tiez Roombu, beha u nas tak 2-3x tyzdenne a pomedzi to vysavam este ja s normalnym vysavacom. Ale bez normalneho vysavaca by som sa nezaobisla, ved su aj miesta, kde sa nedostane, alebo napr.pavuciny v kute hore vysavam s hadicou od vysavaca (viem, dalo by sa aj prachovkou) ale napriklad, ja nie som spokojna, ako mi povysava koberec v kuchyni, tak tam si vacsinou vysavam s klasickym vysavacom, resp. na striedacku - raz Roomba, raz ja. Ale urcite je to skvely pomocnik a aj tak usetri kopec casu
@miskamicha a si s tym spokojna, ze tolko upratujes alebo ti to uz zacina prekazat ako mne?
Ja som taka istá tiez mam pocit ze mi preplo.. Moj muz je uz zo mna zufali ked nahodou nieco je normalne pozerám na neho ci mu niečo nepadne z ust alebo ci nenatrusi neskutocne ma to vytáča.. Tiez upratujem denno-denne a robila som to aj ked som nebola na RD a chodila som do práce.. Podotýkam ak by niekto mal komentar nemala som prácu kde sedím na riti robila som od rana deviatej do večera siedmej. Upratovala a varila som bud rano alebo vecer.. Okna umývam kazdy mesiac 🙂 takze tak niesi sama
Ja som taká istá a pri 1 dietati som aj bola stále, ale pri dvoch už nie 😂
A este doplním ze nesedim doma chodim s detmi kade tade trávime poväčšine čas vonku.. Vsetky tieto moje procedúry vykonavam rano cize neuprednostnujem upratovanie pred detmi a da sa to stíhať úplne v pohode ked ma clovek rezim a vie si to zorganizovať
Aj ja som bola, podedila som to po svojej mame, ktora si tym platala prazdne miesta v zivote. Ked som si nasla partnera, s ktorym travim vela casu mimo domu, uvedomila som si, ze chcem zit takto a nie s metlou v ruke.
@simona20201309 ked sa chce sa da vsetko stihnúť aj pri troch setoch 🙂
Ja to tiež úplne chápem, najviac mi ale pomáha po troškách davkovat ,,bordel” pred spanim 🙂 napríklad ,,neupracem večer hračky, lebo deti sa ráno zobudia a zas sa budú s nimi hrat”.. ,,neupracem kuchyňu, lebo dám umývať myčku a ráno to celé doladim”.. proste si to davkujem ako logistické služby a hneď sa mi lepšie spi.. niektoré to zjavne nepochopia, jasne že deti si nebudú pamätať smietky, ale mne to nerobí dobre pre psychickú pohodu nemať doma poriadok.. niekomu nerobia dobre hádky s manželom, mne vadí nemať všetko na správnom mieste.. odkedy si predpripravujem plány na další deň dopredu, neupratujem tak často a aj som v pohode 😁
Mam taku svagrinu- dokaze 8 hodin vkuse umyvat riady, len aby boli ako na vystavu, "lebo vsetko musi byt ciste". Ako okej, ale u nej je problem, ze sa nevenuje detom. Tie dostanu tablet/mobil/telku, aby sa nehybali a nerobili bordel a ona pucuje ine. Deti maju poruchy reci, problemy v skole, ale svagrina ma domov ako z katalogu. Beriem to tak, ze kazdy sme nejaky a kazdy mame "svoju uchylku". Je to okej iba dovtedy, dokym iny clenovia rodiny nestradaju- tam je to uz na zamyslenie pripadnu odbornu pomoc. Ja razim teoriu vsetko s mierou, aj bordel v urcitej umere musi byt, aby bola domacnost v rovnovahe...🙃🙃
Ano, som presne ako TY, neznesem presne co pises
Ja tento problem nemam zatil, ale akoby som citala o svojom manzelovi… a uz to zacinam chytat aj ja, no zas az tak mi to nevadi, ze by som cely den len upratovala. Ale ked je muz doma, tak je stale nervozny ked je niekde nieco neulozene alebo nepovysavane, cize cely volny cas venuje upratovaniu. A je to dost obmedzujuce…. Neviem co s tym, najma hockam prideme (k nasim, svokrovcom) tak sa tam citi zle, lebo nie je upratane podla jeho narokov…
Asi ti neporadím, ale mama moje kamarátky má presne rovnakú diagnóza, ktorá jej totálne rozvrátila rodinu. Na zemi nemôže byť ani smietka, hostia musia mať papuče, inak už dostáva infarkty, vysávať, zmývať podlahu sa musí každý deň, všetko musí byť na mieste... ja som tiež tak trošku závislá na upratovaní, ale toto je extrém, a nedá sa v tom dome žiť. Takže ti tlieskam za to, že sa s tým snažím niečo robiť a som rada, že to nezasahuje do rodinných vzťahov 🙂 asi by som sa, byť tebou, snažila tie intervaly upratovania posúvať, že napr. upracem si jeden deň, na druhý nie, upracem si znovu, nechám to dva dni tak... alebo nerobiť takéto veľké upratovania, ale len napr. každý deň trošku povysávať, upratať nevyhnutný "bordel", ale snažiť sa to nepreháňať 🙂 držím palce!
Len taka otazka... mate deti?
@mandzula tak to aj je.Bud si tym clovek kompenzuje nudu, alebo pocit, ze musi mat vsetko pod kontrolou a perfekcionizmus.Iba on si to vie najlepsie spravit sam;)moja byvala kolegyna stres z roboty zahanala tym, ze deti poslala von a ona upratovala a upratovala
Je to urcita forma obsedantno kompulzivnej choroby.Nevie ci clovek sadnut, oddychnut, ist spat, pokym nema vsetko porobene a rano sa zobudi a dokolecka.Ak Ti to uz vadi ci tvojmu okoliu je cas ist k psychologovi.Vela zien to ma aj z domu zila tak mama a maju v sebe vnutorneho kritika, ktory mu stale hovori, ze tu je bordel, co, ak niekto pride, co by povedala mama, muz, kamaratka...
Je mi Vas uprimne luto, lebo je to tazke s tym skoncovat upratovanie a neporiadok patri k rodinnemu zivotu.Len treba najst zdravu mieru.
Ja sa nesnazim byt dokonala moja mama mala zdravy vztah k upratovaniu su omrvinky na zemi upracem,porobim, ale v beznej miere.Ziadne take, ze kazdy tyzdem umyvam okna, ci sprchujem kvety a pod...ani vylestene baterie a uplne ciste umyvadla nemam🙂mne minule rozpravala kamaratka, ze syn teeneger a muz musi po umyti ruk vylestit bateriu, a suchou handrou vytriet umyvadlo.Pre mna to je chore tyranizovat tym rodinu, ak to chce nech si to robi sama a duplom by som tak nevedela zit, ak by som mala takeho muza.
Škoda, že nebývaš bližšie, u nás by si sa vyžila do sýtosti 🙂

Autorka, mam uplne rovnake potreby ako ty a fungujem rovnako ako @elementissa , nemat roboticky vysavac s mopom tak sa asi zblaznim alebo umopujem k smrti 😂 hlavne pri malych detoch a bledych podlahach, kde mi tie omrvinky idu oci vybit. Takze podlahy mame poriesene kazdy den, vsetko priebezne hned spratavam na miesto, a nemam pocit, ze iba nonstop upratujem a napriek tomu mame upratane a cisto stale. Upratovat, vysavat, umyvat 1x za tyzden - si neviem predstavit, co by to bolo za spust..
@zdenkastanka je na RD, ale počet nevieme.

@lenkasarka ja sa ospravedlňujem dámy. Prvý deň dovolenky a mne to príde ko nedeľa. Práve som zistila , že je pondelok 🤦♀️🤦♀️