icon

Som zlá matka, keď uvažujem o tom, že odídem?

9. máj 2025

Ahojte, mám za sebou náročné mesiace a cítim, že potrebujem niekde vypustiť paru, možno nájsť pochopenie, možno len získať iný pohľad...

Mám troch synov, najmladší má 9. Vždy som sa snažila byť „tá dobrá mama“ – stíhať domácnosť, školu, krúžky, návštevy, prázdniny... Ale posledný rok akoby zo mňa všetko vyprchalo. Manželstvo už roky nefunguje, komunikujeme len o praktických veciach, často cez mobil, hoci bývame pod jednou strechou. Nevládzem sa stále prispôsobovať, byť v pohotovosti, zatínať zuby. Nie som šťastná. A už ani moje deti nevyzerajú, že by boli.

A teraz to príde: uvažujem, že odídem. Nie nadlho. Sama. Aspoň na pár týždňov, do zahraničia, kde mám známych. Dýchať. Spať. Ticho. Chcem nájsť samu seba, ale mám pocit, že sa na mňa všetci pozerajú, akoby som bola zradca. Ako môžem „nechať“ deti? Ako môžem dovoliť, aby ich otec bol ten, kto sa o nich stará? Lenže ja už nemám z čoho nalievať. Cítim, že ak niečo nespravím, odíde zo mňa úplne všetko.

Máte niektorá skúsenosť s podobným zlomovým bodom? Urobila som už v hlave niečo neodpustiteľné?

jajka257
9. máj 2025

Nechápem prečo to voláte útek, riešite rozvod a iné. Mám kolegyňu, ktorá takto odíde raz za rok na týždeň dva sama. Bez detí, manžela. Oddýchne si, vyvetrať hlavu a je to ok. A tie reči, neviem si predstaviť, použije to proti tebe. To na čo je dobré? Možno autorka sama zistí, že chce rozvod a žiť ináč. Ale najskôr si to potrebuje v sebe upratať. Potom uvidí, čo ďalej.

euka210
9. máj 2025

Je to to iste ako keby si sla do nemocnoce na 2 mes, na psychiatrii je to bezny cas...to uz by nikto nehovoril ze je to "utek"...a pritom tu ide o to iste...o vyhorenie, depresiu...vtedy by to tiez musel manzel zvladnut sam.
Neviem, ci by to vyriesilo situaciu. Keby na tyzden-dva si sla na dovolenku niekde oddychnut, tak ok, to by aj deti pochopili.
Mame tiez 9r najmensieho a prezili by v pohode vsetci, boli by samostatnejsi, nasli by si rezim aj s otcom.

som_realistka
9. máj 2025

Normálne si vybav v práci dovolenku, priprav sa, v kľude si sadni s deťmi a mužom a povedz, že ideš na dovolenku. Či už sama, alebo s kamarátkou je jedno. Podstatné je, aby si deťom povedala, že ideš iba na dovolenku, na ako dlho a kedy sa vrátiš. Aj Ty máš nárok na oddych. Manžel to s deťmi zvládne,od hladu neumrú a špina ich nezožerie 🙂

konicekmodry
9. máj 2025

V prvom rade treba riesit ROZVOD! nie utekat od problemov!
Nechapem toto umele udrziavanie mrtvych vztahov.Skodis sebe, detom.Z toho stresu raz ochories.A mas to tu.Kazdu jednu ktora ostava v nefunkcnom vztahu to dobehne.Tiez poznam jednu, nespia spolu roky, ako partneri nefunguju, len spolu byvaju, on ju ma za gazdinku, ved na to sa hodi a akurat som sa dozvedela, ze tazko ochorela.Psychika je zaklad.A nehovorim, ake vzory davate svojim detom.Ze nefunkcny vztah netreba ukoncit.Raz sa ti podakuju.Takze nie utekat ale riesit vas vazny problem.Uvidis ako ozijes.Kazda jedna by bola vyhoreta keby roky zila v nefunkcnom vztahu.

sella38
9. máj 2025
@jajka257

Nechápem prečo to voláte útek, riešite rozvod a iné. Mám kolegyňu, ktorá takto odíde raz za rok na týždeň dva sama. Bez detí, manžela. Oddýchne si, vyvetrať hlavu a je to ok. A tie reči, neviem si predstaviť, použije to proti tebe. To na čo je dobré? Možno autorka sama zistí, že chce rozvod a žiť ináč. Ale najskôr si to potrebuje v sebe upratať. Potom uvidí, čo ďalej.

@jajka257 vieš prečo to voláme útek a riešime rozvod? Lebo autorka v prvom príspevku jasne napísala, citujem: manželstvo už roky nefunguje, komunikujú len o nutných veciach, aj to cez mobil. A aj deti sú už z ich "fungovania/nefungovania" nešťastné. Čítala si to?

svokrinjazykmonika
9. máj 2025

Podľa mňa je to hnus takto opustiť deti. Zariaď si ten život normálne a nie utekať do zahraničia.

0kristina0
9. máj 2025

Utek na par tyzdnov nic nevyriesi. Ako ti uz viacere pisali, rozved sa, teba ubija tvoje manzelstvo, nie praca, kruzky, deti.

bystrozraky
9. máj 2025

Pozri, napríklad tu v Nemecku, ak toto povieš lekárovi, tak ti napíše pobyt pri Severnom mori a preplatí to aj poisťovňa. Možno niečo podobné existuje aj na Slovensku. Ale čo som chcel povedať – asi je to prospešné, ak to robia… Občas to urobia tak, že deti prídu neskôr za ňou, a občas hneď s deťmi… Poznám pár prípadov ľudí, ktorí si to dali a boli veľmi spokojní.

vilma7
9. máj 2025

A ako tým vyriešiš dlhodobý problém? Nijako.
Takže skôr by som sa zamerala na dlhodobý viel a nie krátkodobý.

lienka.7
9. máj 2025
@smajliica

Mám 2 malé deti, mladšie má 3 mesiace. Môj manžel chodí na dovolenku bez nás s kamarátmi na týždeň 1-2 krát do roka. Keď to mladšie trochu vyrastie, budem robiť to isté. Ani mi nenapadlo, že sme kvôli tomu zlí rodičia. Nie je to útek. Je to krátka dovolenka kedy môžeme vypnúť.

@smajliica presne tak. To je sila, takze chlap si môže robiť čo chce, behať po dovolenkách, chatách, rybačkach, oslavách a ešte neviem co a žena môže tak akurát sedieť pri deckach doma, inak dieta opustí???? A súd jej ich kvôli tomu vezme, ze si dovolila ísť sama na dovolenku??? To akoze vážne toto myslíte niektoré?

marryliese
9. máj 2025

Za mňa hlúposť, o energiu ťa zjavne uberá najmä domácnosť a chlap s ktorým nie si šťastná, po pár týždňoch to neprejde, áno mozno si oddychnes ale keď sa vrátiš budeš tam kde si bola. Riešila by som to buď vážnym rozhovorom že to takto ďalej nejde alebo odchodom od partnera

jana_eyre_2
9. máj 2025
@7miriam77

Ja tiež navrhujem rozvod a striedavu starostlivosť. Budeš mať viac času na seba a začneš žiť úplne inak. Tým, že odídeš, ublížis deťom a neskôr si to budeš vyčítať

@7miriam77 ale ona ich nechce opustiť, chce ísť vypnúť preč z domu..

7miriam77
9. máj 2025
@jana_eyre_2

@7miriam77 ale ona ich nechce opustiť, chce ísť vypnúť preč z domu..

@jana_eyre_2 ja by som nedokázala len tak odísť od detí, ale tak každý človek je iný. No aj tak nechápem,čo by tým vyriešila. Píše,že vzťah s manželom nefunguje,deti za to predsa nemôžu, mala by vyriešiť vzťah s mužom a nie utekať. To nič nevyrieši

mantilka
9. máj 2025
@7miriam77

Ja tiež navrhujem rozvod a striedavu starostlivosť. Budeš mať viac času na seba a začneš žiť úplne inak. Tým, že odídeš, ublížis deťom a neskôr si to budeš vyčítať

@7miriam77 keď povie presne kde ide, na koľko a že sa vráti ...nemyslím že by to bolo tak katastrofické.
Môže byť vyhorena, vtedy jej nepomôže ani rozvod.

jana_eyre_2
9. máj 2025
@7miriam77

@jana_eyre_2 ja by som nedokázala len tak odísť od detí, ale tak každý človek je iný. No aj tak nechápem,čo by tým vyriešila. Píše,že vzťah s manželom nefunguje,deti za to predsa nemôžu, mala by vyriešiť vzťah s mužom a nie utekať. To nič nevyrieši

@7miriam77 no normálne dovolenka, na takú ma snáď každý nárok.. ja som síce bez detí ešte nikdy nebola, ale nemyslím že by som im spôsobila nejakú traumu ak by boli pár dní či týždňov len so svojím otcom.. veď je ich rodič - ak sa rozvedu ako im radis, tak tiež budú bez mamy keď budú u otca..

A niekedy ľuďom prospeje ak sú chvíľu od seba - možno si uvedomia aj svoje chyby za ten čas a prídu na riešenia.. zase z pár týždňovej dovolenky bez detí nerobme nejakého strašiaka akoby deti nechala pod mostom v krabici..

betulinka1
9. máj 2025

Nesla by som na par tyzdnov. Isla by som max na 2 tyzdne, doma detom povedala, ze idem ku znamym, musim tam s niecim pomoct, nieco vyriesit. Nehovorila by som detom, ze idem si od vas oddychnut. Este by som pockala, kym maju zaokrúhlene koncoročné znamky. Potom budu mat klud v skole.

mantilka
9. máj 2025

Keď máš príležitosť choď niekde aspoň na tri týždne, ale pekne im oznam...idem na dovolenku, idem tam a tam a vrátim sa vtedy. Je dôležité im povedať dôvod : nevládzem, ešte chvíľku a dostala by som sa do nemocnice. a uistiť ich, že im zavoláš napr. každý piatok a prídeš nazad. Povedz im, že sa nepýtaš na ich názor, ale im to oznamuješ, lebo si sa rozhodla.

amore_suomi_kawaii
9. máj 2025

Tak daj deti v lete do tábora, a počas toho týždňa si zober dovolenku a choď... Vytried myšlienky a ako tu písali ostatní rozhodni sa či skúsite manželskú poradňu alebo sa rovno rozvediete...mne vždy pomohlo ísť sama preč... Je to super reset, pekne spomienky ...

janage
9. máj 2025

Oj a keby bola na infekčnom bez možnosti návštev 2 týždne, alebo na inom oddeleni so zdravotným problémom, už by to bolo OK? Už by to nebola trauma pre deti?
Ležala som tak na infekčnom, dieťa malo mladšie tuším 5 rokov, ráno som išla k dr. a domov sa vrátila až po vyše týždni. Na vianoce. A čuduj sa svete, jediný co si myslel, že bez neho to nezvládnu som bola ja. Žiadne traumy sa nekonali.
Ak to deťom normálne podá, že je vyčerpaná a ma možnosť ísť na dovolenku tak ako oni idú na tábor či do školy v prírode, tak ide. A vráti sa. Nebudú mať žiadnu traumu.
Ak je muž problémový a bojí sa, že by im niečo nakecal alebo rodina, tak verzia idem pozrieť pracovnú ponuku, práca na turnusy.
Tie co jej nakladate, prečo sa nepýtajte, čo robí otec deti a ako to, že dohnal ženu do tohto stavu, že už nevladze?

Ma sa pozviechat? Áno, ale k tomu potrebuje kľud. To akoby ste vysilenemu maratóncovi, zacalali nadávať, že však co sadá na zem? Ako že nevládze? Treba doplniť vodu minerály a šup. No niekedy už to nejde.

janage
9. máj 2025

Niekedy je lepšie deti opustiť na týždeň, dva ako navždy. Niekedy už človek nevládze. Dostane sa na svoje hranice, ktoré ma každý inde, a už je to potom tenká čiara.

7miriam77
9. máj 2025
@jana_eyre_2

@7miriam77 no normálne dovolenka, na takú ma snáď každý nárok.. ja som síce bez detí ešte nikdy nebola, ale nemyslím že by som im spôsobila nejakú traumu ak by boli pár dní či týždňov len so svojím otcom.. veď je ich rodič - ak sa rozvedu ako im radis, tak tiež budú bez mamy keď budú u otca..

A niekedy ľuďom prospeje ak sú chvíľu od seba - možno si uvedomia aj svoje chyby za ten čas a prídu na riešenia.. zase z pár týždňovej dovolenky bez detí nerobme nejakého strašiaka akoby deti nechala pod mostom v krabici..

@jana_eyre_2 ja sa nehadam s tebou,no ja by som to nedokázala takto odísť. Ale tak každý človek je iný a na vec sa pozerá inak.

ketrin1984
9. máj 2025

Skús si to naplánovať v lete,keď budú napr.deti v tábore.Nebudeš mať výčitky,že niesi pri nich.A muž bude doma keby niečo s deťmi trebalo neplánované riešiť.

ahhola
9. máj 2025

Nemala si sa zdoverovat zo svojim planom, ale rovno odist. Dobry napad, pri takom mumakovi. 🍀

jana_eyre_2
9. máj 2025
@janage

Oj a keby bola na infekčnom bez možnosti návštev 2 týždne, alebo na inom oddeleni so zdravotným problémom, už by to bolo OK? Už by to nebola trauma pre deti?
Ležala som tak na infekčnom, dieťa malo mladšie tuším 5 rokov, ráno som išla k dr. a domov sa vrátila až po vyše týždni. Na vianoce. A čuduj sa svete, jediný co si myslel, že bez neho to nezvládnu som bola ja. Žiadne traumy sa nekonali.
Ak to deťom normálne podá, že je vyčerpaná a ma možnosť ísť na dovolenku tak ako oni idú na tábor či do školy v prírode, tak ide. A vráti sa. Nebudú mať žiadnu traumu.
Ak je muž problémový a bojí sa, že by im niečo nakecal alebo rodina, tak verzia idem pozrieť pracovnú ponuku, práca na turnusy.
Tie co jej nakladate, prečo sa nepýtajte, čo robí otec deti a ako to, že dohnal ženu do tohto stavu, že už nevladze?

Ma sa pozviechat? Áno, ale k tomu potrebuje kľud. To akoby ste vysilenemu maratóncovi, zacalali nadávať, že však co sadá na zem? Ako že nevládze? Treba doplniť vodu minerály a šup. No niekedy už to nejde.

@janage ja som bola viac ako dva týždne vlastne hospitalizovana keď som čakala najmladšie dieťa - starší mali vtedy 4 a 3roky, dokonca ma brala sanitka.. videli ma až keď sa najmladší narodil, lebo tam nemohli chodit.. ani som nevedela ako som svojim detom ublížila 😒

ivec16
9. máj 2025

paci sa mi to ako uvazujes… za mna ano… len si to treba odkomunikovat doma s manzelom… myslim zeby to mohlo prospiet tebe urcite a mozno aj vam obom… nemyslim si ze sa treba hned rozvadzat.. asi v kazdom manzelstve su krizy… a keby sa kazdy rozvadzal hned pri prvej… no vlastne mam pocit ze to uz tak vacsina robi… muz ak ta ma rad a zalezi mu na tebe to pochopi a podpori ta… skus sa s nim porozpravat otvorene

lujza123
9. máj 2025

Ked to tak cítiš určite choď. Ale s detmi sa o tom porozpravaj prečo to robíš a ako dlho budeš. Niekedy je fajn utriediť si myšlienky prečo nie

Ze ti niekto niečo bude vyčítať, no áno, spoločnosť a mám pocit ze hlavne ženy samotné lipnú na predstave SUPERMATERSTVA. Taká ta divná predstava ze žena je dobrou matkou iba vtedy ked sa úplne zničí a zoderie pre rodinu. Ziadne konicky, žiadny oddych, ziadna vlastná osobnosť, deti kojiť a utierať im ritky aspoň do 30 tky 🤷🏼‍♀️

Ale je to veľká hlúposť. Podľa mňa aj ty si seba odložila v mene služby pre rodinu až si úplne vyhorela a teraz ta to dobehlo. Len pekne chod, venuj sa sama sebe, vylieč sa a vráť sa silná. Daj si život do poriadku

liusa82
9. máj 2025

jedna moja kamoška z detstva takto odišla do irska do Dublinu ale aj tušim na pol roka cca alebo kolko to už bolo ale proste na dlhšie a dieťa bolo medzitým u otca a sem tam u starých rodičov.Utriedila si myšlienky a že by to zanechalo na dcére nejaké stopy alebo na ich vzťahu veru nevidno a tiež bola cca v takom veku ako tvoje deti.Ju klamal manžel, podvádzal s nejakou inou,takže takto odišla a plus si čo to zarobila aby mohla začať odznova a ešte aj hlavu prevetrala a nestalo sa vôbec nič čo sa zlých vzťahov týka

sidicek
9. máj 2025

Strasne to hrotis, bude leto deti do táborov, k starým rodičom a ty na dovolenku sama oddych a nie teraz utekať.

beronsche
9. máj 2025
@janage

@janage neverím, že niekomu sa to zdá byť rovnaké..
Pobyt v nemocnici - nutnosť, nie rozhodnutie matky a jej zdrhnutie, na niekoľko týždňov, z vlastnej vole..
Ešte nech deťom povie, že si ide od nich oddýchnuť.. 🤦🏼‍♀️
Autorka - choď na pár dní, možno aj týždeň na dovolenku.
Potom sa vráť a uprac si svoj život, ale tak, aby na to deti nedoplatili. Oni za tvoje a manželove sračky nemôžu..

Ozaj ako si to chcela vysvetliť deťom?
Ako máš ošetrené, čo im povie ich otec?
Aby si sa nevrátila a nezistila, že deti s ublizenymi dušičkami ťa urputne odmietajú...

anouschka5
9. máj 2025

Áno choď si odpočinúť - ja som bola na mesiac v kúpeľoch ( po operácii ) a manželovi pomohli aj rodičia -