icon

Som zlá matka, náročné dieťa a hádky s manželom

majusska202
14. feb 2022

Ahojte, už keď toto začínam písať je mi na vracanie a do plaču, možno sa len potrebujem vyspovedať niekomu neutrálnemu. Mám dve deti syna 4 a dcéru 3. syn je extrémne náročné dieťa a ja som naňho asi brutálne zlá. prvý jeho rok som chodila ako živa mŕtvola a stále plakala, lebo on nespal absolútne nič cez deň a v noci minimum( to mu aj ostala u nás sa bežne stáva o 4 ráno). On hneď za všetko kričí, plače a zúri čo mňa v zapätí dostáva do mega vývrtky( snažím sa to ale ovládať najskôr sa 10x nadýchnem a potom pokračujem). Snažím sa mu dlho pekne vysvetliť ale on len reve kričí dube hádže sa o zem. Je veľmi tvrdohlavý, človek sa môže postaviť aj na mihalnice a nedá si ukázať správnu cestu, všetko sám a všetko on. Samozrejme nechám ho nech si vyskúša, že to je zlé a nemá pravdu ale on aj keď sa poučí, že nemal pravdu a je to tak zlé, bude si to robiť podľa svojho zlého.
Obe deti chodia di škôlky ale každé dieťa ma inde budovu. Mladšia dcéra je flegmatik, ktorý ma na všetko čas a ide si svojim tempom. Syn naopak sa zas všade pomáha. Dám vám príklad:
od septembra vždy keď zastanem autom pred škôlkou tak mu poviem stoj drž si ruksak a idem vybrať mladšiu. Každé, prisahám, každé ráno vbehne pod nejaké auto. ( je jedno či ho vyberiem druhého aj tak stihne vbehnúť ) Ideme do škôlky a dcéru chodím dávať prvú, ale on nie každé ráno začne revať, hádzať sa o zem, že on idem prvý. doslova ho tam nechám a keď sa ukľudní príde alebo keď zanesiem dcéru ho odtiaľ zoberiem. Pol roka sa mu snažíme doma vysvetliť, že jednoducho nedá sa aby išiel on prvý. rozprávame sa o tom doma všetci spolu.
tto bol len príklad, že stále riešime to iste. ideme von reve dube hádže sa o zem , že on nechce isť von, o hodinu ho nasilu beriem dnu lebo on nechce ísť dnu.
Jeho záujmova činnosť trvá 20 sekúnd a už je preč. nič dlhšie, nič ho nebaví žiadne kocky, lego, stavebnice, autá, kresliť, maľovať , strihať lepiť atd. jedine čím by sa zabavil jeho že mu dať niečo napr varechu a aby ohol trieskať do gauča, do nábytku alebo do niečoho kopať, on aj okolo nás chodí a hocikedy nas začne biť. Toto tiež riešime aby sa to neopakovalo, máva vždy trest, teda aj ten je ťažko vymyslieť keďže mu nemáme čo zobrať alebo zatrhnúť keďže on nemá žiadnu činnosť pri ktorej by bol aspoň 5 min.

Je toho viac ale ja nemám silu to písať. Tieto spomínané veci sa snažíme riešiť v klude ale to sa nedá on nás doslova provokuje a keď už príde ku kriku prípadne, že dostane po zadku mám pocit, že v nom to vyvolá reakciu, že aj keď riešime veci v klude tak on nám nazad ukazuje ako sa k nemu s manželom správame.
Stretávame sa partia rodín kde máme rovnako vekovo deti a to je neustále len žalovanie Peťko robi toto, Peťko ma bil, Peťko hádže veci, Peťo trieska niečim o niečo, Peťko toto. Za dve hodiny čo sme spolu je problém len Peťko žiadne iné dieťa. Už som si miliónkrát povedala, že s nim nikde nepôjdem ale on je tak neskutočné spoločenský že to až pekné nie je. Návšteva vždy vyzerá tak, že ja alebo mažel musíme byť tam kde Peťko alebo by mohol niečo niekomu spraviť.

Ja som už tak strašne psychicky a fyzicky vyčerpaná, že som už mala chuť si kvôli synovi zobrať život alebo odisť od manžela a detí. Každý deň si prajem aby som dostala silu to zvládnuť ale sila neprichádza a ja sa niekde strácam .

anjelicek26
14. feb 2022

Prosim ta - rozprava? Ked vsetky konflikty riesite za neho a nepocuva absolutne nic? Pocuje dobre? Komunikuje verbalne, ci neverbalne?

Zo skusenosti - vrestiace dieta, nechapajuce zakazy, prizaky, vratane vybiehania na cestu, konfliktov v kolektive - syn bol hluchy... prakticky hluchy, pocul vsetko ako pod vodou...strasne nervacil za vsetko, spätne si proste uvedomujem, ze on nicomu nerozumel...nerozumel, co chce mama, nerozumel, co chcu kamarati...frustracia na maximum vnutorna... rozpravat zacal az 3,5 rocny plynule (naucil sa odcitat s pier), operovali ho az ako 4,5 rocne...pritom hluche (zrasty po zapale usi ked bol mensi) mal skutocne len jedno ucho, druhe pocul na 40%... ze je hluchy by si nepovedala, reagoval uplne normalne, aj na zavolanie, aj na ine veci, on to prakticky inak nepoznal...

deti95060810
14. feb 2022

@anjelicek26 prosím kde syna operovali na sK?

janickacrazy
14. feb 2022

@majusska202 No a prečo nemožeš jeho zaniesť prvého do školky? Prečo by sa to nedalo? Dcéra by to zvládla, kedže je kludná, on by bol v pohode. Z auta by som dcéru vyberala ako prvú, jeho potom a pri tom by som ho držala za ruku, aby nemohol vbehnúť na cestu. Zaujímalo by ma ako sa správa v školke. Tipujem, že tam je v pohode, kedže nepíšeš, žeby ho chceli vylúčiť alebo niečo podobné. Myslím si, že proste len žiarli na sestru, preto vymýšľa, chce vašu pozornosť. Skus si pozrieť kurz Nevýchova, ideálne si ho kúpiť, určite by to veľmi pomohlo u vás. Prípadne chod s ním k psychologičke, ona ti vysvetlí ako sa k nemu chovať, čo robiť, atd. Moj prostredný syn tiež bol náročné dieťa od narodenia. Veľmi pomohla Nevýchova u nás.

cyberk
14. feb 2022

Neviem sice poradit, ale drzim ti palce a pevne nervy, nevzdavaj to!!! verim, ze lepsie casy pridu a pri takomto type dietata by asi kazda bola na pokraji sil... 🍀

anjelicek26
14. feb 2022

@deti95060810 operovali ho tu v nemecku..davali mu von polypy, otvarali sluchovody a davali rurky, mal ich cele dva roky...to dieta sa zmenilo o 180 Stupnov... nehovorim, ze je dnes genialny, bezproblemovy a nic ine neriesime, ale aspon nejaci... vsetko si vysvetlime a chape... my sme s neho boli prve roky fakt sedivy, sme si s muzom casto hovorili, ze ma stastie, ze sa uz nezmesti do hniezda zachrany 😂

Inak toto som mala dlho tazke srdce na pediatricku, co nam cely cas hovorila, ze je vsetko v poriadku... nebolo nic v poriadku... on na prehliadkach odcital s pier, presne vedel, co po nom chce, aj ju "pocul" po svojom, ked bolo ticho a len s nou komunikoval, nemal problem rozumiet...ale akonahle v miestnosti viac ludi, sumy, zavolat s ineho poschodia v dome, ani nevedel, s ktorej izby lokalizovat...

karmen118
14. feb 2022

@majusska202 a už ste skúšali ísť s ním napr. k psychologičke? Ak nie, stojí to za pokus, príp. aj to ušné vyšetrenie, či má sluch v poriadku, ako vyššie spomínali. Poradiť sa aj s pediatričkou nech vás nasmeruje na nejaké vyšetrenia, dosť možné, že váš pošle aj na neurológiu. A buď sa nájde príčina jeho správania, alebo sa to uzavrie, že je taká ťažká povaha, ale aspoň budete vedieť na čom ste...

majusska202
autor
14. feb 2022

@janickacrazy fyzicky je úplne v poriadku, počuje dobre.
Prečo nie prvý, pretože 20 až 25 minút mi tvrva kým sa s dcérou presunieme do zadnej budovy a nazad. Vstávame o 5 ráno s čím má dcéra veľký problém, keby vstame ešte skôr tak to neviem ako by sme dali preto mi to je praktické a rýchlejšie riešiť takto. Samozrejme nie je to tak vždy keď je pripadne manžel doma tak on ideme s deťmi do školy a prvého ide zaniesť jeho a potom ju.

majusska202
autor
14. feb 2022

@karmen118 riešime sme jeho zdravotné veci od nemocnice, preto hneď po pôrode si sám držal hlavu a pretacal sa na všetky strany aj z chbrta na brucho, v pol roku už stál sam a v 9 mesiacoch chodil. V roku vedel bicyklovať a plynule hovoriť všetky slová dokonca aj r, l s.
Minulý rok keď nastúpil do školy sme mali problémy ale tento rok len 2 problémy

mamutka
14. feb 2022

Myslím, že s ním treba k odborníkovi, nás starší bol od narodenia veľmi náročný. Nebudem to tu opisovať, ale až po rokoch sa zistilo ze ma aspergerov syndróm. Pomohlo mi to mnohé veci pochopiť a je mi jasné prečo niektoré veci treba milión krát vysvetliť a aj tak sú preňho vždy novinka.
Pozri, až taky strašný snáď nebude, lebo my sme pri našom pochopili, že neexistuje šanca urobiť si druhé dieťa tak skoro. Proste nedal nám vydýchnuť, nespal, nebol kľud... Vy mate druhé dieťa veľmi krátko po ňom, takže ste museli mať príležitosť aj chuť urobiť si ho. Ty si ovšem z dvoch detí po sebe, z toho jedno náročné, tak utahana, že už vidím len to ze všetky starosti spôsobuje on. Je vysoko pravdepodobné, že on vás počuje inak, ten sluch hore spomínaný, to je zásadná vec. Nás syn má totálne zdravé uši a pritom nás počuje inak, lebo asperger. Zvuky ktoré my nevnímame jeho rušia a desia, potom nepočuje co my on neho chceme a pod. Dajte ho vyšetriť, on sa môže cítiť naozaj stratený. Chce to dobrého psychológa a sledovať ci dobre počuje aj vidí. U nás aj zrak bol trochu problém, ale vy už musíte nájsť o co u vás ide. Su deti ktoré majú problémy s črevami a po niektorých jedlách sú ako nadrogovane. Nerobia to zámerne. Pre rodičov je to ovšem veľmi ťažké

anjelicek26
14. feb 2022

@majusska202 syn bol tiez silno hypermobilny, vsetko toto pozname... dnes aktivne sportuje 8h/tyzdni...ale na sutaze nechodi, lebo jeho to nezaujima, trener je s neho na prasky... k tomu psychologovi zajdite, aspon vas nasmeruje. My sme tiez chodili.

selest
14. feb 2022

Podla mna ma nejaky problem, bud dobre nerozumie, alebo nepocuje dobre aj ked si myslite ze ano, alebo je hyperaktivny a naozaj ma problem posluchnut aj ked chce.

deti95060810
14. feb 2022

@anjelicek26 napíšem ti ip...

galioska
14. feb 2022

@majusska202 mne pride ako dieta s vysokym IQ , toto si neriesila? mam dceru ktora tiez vo vsetkom kazdeho predbehla a mala triezve nazory aj bola uzavreta, svoj iny svet. je dospela a velmi rozumna...

dzejn80
14. feb 2022

@majusska202 Dokazem ta pochopit a chcem ta povzbudit. Vypocujes si tu asi rozne nazory, ale ziadna, ktora take dieta nema, si to nevie predstavit. Riesila som podobne situacie so starsim synom a viac-menej riesim dodnes, len uz veku primerane. My sa napriklad “nekamaratime” so ziadnou rodinou, pretoze ja som to proste nedala. Stale iba moje dieta sledovat, ci neublizuje, nenici, nemali sme z toho nic a este som aj bola za neschopnu matku, co si dieta nevie “vychovat”. Snazila som sa vymyslat aktivity, kde budeme nezavisli od inych ludi, dovolenky tiez tak. Samozrejme psychologov mame obehanych, zaver: povaha. Syn dnes nema takmer ziadnych kamaratov a celkom tym trpi. Nasiel sa v sporte a este uvazujeme o nejakom zvieratku. Je to tazke a ja som velakrat zrutena, hlavne psychicky. Drzim ti palce, kludne napis ss, mozme pokecat.

selest
14. feb 2022

@anjelicek26 prosim ta on reagoval aj ked bol napr otoceny chrbtom. Lebo moj muz tvrdi ze nemoze zle pocut ked chrbtom otoceny zareaguje napr na slovo cokolada. Na zavolanie malokedy reaguje. Vysetrit sluch sa uplne nepodarilo kedze nespolupracuje a vraj pocuje ale by bolo dobre vysetrit v narkoze ale toho sa bojim aby sa nezhorsil stav kedze ma dg DA
Ale tiez vrieska trieska do vsetkeho a je strasne hlucny. Nechapem ze to mu nevadi kedze na druhej strane nemozme pocuvat ani radio ani tv lebo to mu vadi velmi takze nieco urcite pocuje. Neviem sa rozhodnut ci ist do toho..

anjelicek26
14. feb 2022

@selest ano on normalne reagoval na vsetko...jemu tych 40% na jednom uchu uplne stacilo na normalne fungovanie (inak to nepoznal), on tie zvuky rozoznaval - aj ked inak ako my... ze deti neskutocne vedia deficity zrovnavat. U nas ho tiez vysetroval usny v narkoze, u nas by to v tom obdobi neslo inak...vezmi si, ake problemy take dieta bude mat casom v skole, ked nebude pocut hlasky spravne - ci pri citani, ci pri pisani..

janickacrazy
14. feb 2022

@majusska202 stále si nenapisala ako sa správa v škôlke? Tam s ním problémy nemajú? Lebo tam keby sa správal ako opisujes, tak ho už dávno vylúčia.

majusska202
autor
14. feb 2022

@janickacrazy písala som to už v nejakom komente vyššie. Minulý rok ked nastúpil do školy sme mali mega problémy vkuse na koberceku tento rok sme boli len dvakrát. Štvrtok mame individuálne rodičovské tak sme s manželom zvedavý co povedia

majusska202
autor
14. feb 2022

@janickacrazy veľmi sa s nami učiteľky v škole nebavia pretože na nás minulý rok útočili ze Petko pozerá priveľa rozprávok a hlavne bojových a potom sa tak hra v školke. Nakoniec sa zistilo ze to nemá z domu pretože Petko rozpravky nepozerá keď tak pridá s k mladšej a to sú rozovaky akoa masa a medveď, na vlásku, knihu džungli, Frozen.
V škole im púšťajú tom a jerry, ružový panter grizly a podobne.
Takže sme zistili ze v škole pozerajú nevhodné rozprávky a nie my doma a od vtedy s nami učiteľky veľmi málo komunikujú len to co musia.
Musíme sa doslova domáhať informácií a to nám poskytne len jedna druhá ta sa s nami nebaví zwto ze sme si dovolili povedať ze ona ako pedagóg pri vybere rozprávok zlyhala

janickacrazy
14. feb 2022

@majusska202 aha, no tak potom skúste toho psychológa, možno vám poradí, ako sa k nemu správať doma, lebo v škôlke vyzerá, že sa to predsa len zlepšuje, skúste veľa času tráviť s ním vonku, ak sa dá aj len vy dvaja bez dcérky, aby mal vašu vylucnu pozornosť

jvlo
14. feb 2022

má priestor na vybitie energie? Tvoj syn mi príde ako kombinácia mojich 2 detí. Dcéra pre všetko revala, neposlušná, neustále nespokojná....zistili sme, že je čiastočne hluchá, po operácii a vložení rúrok mám doma pokojné dieťa, ktoré síce ide pri niečom čo sa jej nepáči hneď do revu, ale dá si vysvetliť. Syn je typ dieťaťa, ktoré sa ma snaží dostať do zúfalstva, to koľko x sa mi utrhol pred škôlkou, vybehol z domu, ušiel z domu ako 2 ročný tak prešpekulovane, že by to jeho 5,5 ročná sestra nezvládla, hľadá každú možnosť ako na seba strhnúť pozornosť (fakt existuje pod heslom aj zlá reklama je reklama), ale čo na neho pomáha sú cielené aktivity, miluje byť stredobodom diania, rozhodovať o veciach a ja ho nechávam, pri veciach kde mi to je jedno. Pokojný je vonku, keď s nami niečo robí, keď sa s ním hrajú sestry. Akonáhle nemá pozornosť hneď niečo vyvedie, už som si zvykla, že potrebuje iný prístup. Podľa môjho názoru neexistujú zlé deti, len deti náročnejšie na pozornosť a čas...Ale verím, je to ťažké

majusska202
autor
14. feb 2022

@janickacrazy neber to zlom ale podľa mňa my už viac vonku nemôžeme byť my sme tak od cca 8 do pol 12 doobeda a potom od 3 do 6 vonku každý deň za každého počasia. Aktivity bicykel korčule bežky, poklady dráhy všetky ihriska, cez leto kúpaliska

janickacrazy
14. feb 2022

@majusska202 no tak to som ja samozrejme nemohla vedieť, sú totiž rodičia, čo majú hyperaktívne deti a chodia s nimi malo von, tak potom sú ako z divých vajec. A aspoň vonku je spokojný?

majusska202
autor
14. feb 2022

@janickacrazy väčšinou áno alebo tam môže do všetko trieskat hádzať behať jacat

lujza123
14. feb 2022

@majusska202 skus to brat tak ze to co ta teraz na ňom tak strašne vytáča bude v budúcnosti jeho veľkou výhodou.

Ak vedel veľmi skoro rozprávať, dokonca chodiť na bicykli je to znak nadpriemernej inteligencie - áno práve ten bike a udržanie rovnováhy je náročná vec pre mozog. Tak isto neochota hrať sa s hračkami, vymýšľanie, neposednost. On naozaj môže celkovo skludniet až v škole, keď mu niekto zamestná hlavu.

To ze všetko chce robiť sám, teraz je to na nervy ale skus ho v tom podporovať. Uvidíš o pár rokov ako veľmi ocenis samostatné dieťa ktoré si bude vedieť uvariť jedlo ci cestovať autobusom, zbehnúť do obchodu už vo veľmi mladom veku.

didi2102
14. feb 2022

@majusska202 no môj má veľa z toho čo tvoj,má 4r, Radim ti ísť čo najskôr na diagnostiku,my sme boli na jednej čaká ma druhá,zaaaatial Adhd ,veľa veci sa tým mení,napr že ti ráno vbehuje pod auta,to robí aj môj, jemu sa to nedá ovládnuť ,treba to zobrať za fakt že to tak nebude , chápem tvoje vyhorenie aj ja prežívam milión situácii a dcéra menšia opakuje po ňom

lujza123
14. feb 2022

@majusska202 vrieskanie, búchanie, jacanie, bitky... Malým chlapcom okolo 4 - 5 stúpa hladina testosterónu, mávajú intenzívne návaly agresie ale v podstate ešte sami nevedia ako to zvládnuť, ako uvoľniť ten tlak. Na niektorich sa to moc neprejaví ale práve tieto živšie typy s tým mávajú problém. Je to len vekom, prejde ho to

Hádzanie sa o zem, vresk, nekontrolovateľne výbuchy zlosti - toto som zažila u dcéry, ona sa bola schopná hodiť o zem ešte aj v 5 tích. Jedine co na toto pomáha je nevšímat si ho. Kde niesu diváci nieje ani divadlo. Vážne.
Nejaké vysvetľovanie, kricanie po ňom, capnutie po zadku... Akákoľvek pozornosť jeho záchvat ešte zhorší.

Ale celkom ta chápem, moja bola veľmi podobné dieťa, naozaj náročná. Teraz je v puberte a strašne zlaté decko, vážne. Neviem si ju vynachváliť.

didi2102
14. feb 2022

@lujza123 vieš niektoré deti to neprejde,sú blbé obdobia a sú blbé dní ale keď je takéto správanie súčasť kazdeho dňa akoby súčasť toho dieťaťa nieje to normálne , nieje to štandard,mám to doma viem o čom píšem

xandra7
Autor odpoveď zmazal
amanta5
14. feb 2022

Tiež ti odporúčam návštevu veľmi dobrého psychológa. Nechcem tu hádať dg, ale pár ma napadlo. Možno sa nič nepotvrdí, a tak budeš mať aspoň kľud. Ak sa niečo ukáže ako možné, treba sa naučiť s tým pracovať, inak sa to bude vekom zhoršovať....pre teba, pre syna....pre celú rodinu.
V každom prípade si myslím, že potrebujete pomoc (či s dg alebo bez). Poriešte najskôr sluch, aby ste mali istotu, že dobre počuje. Zájdite za dobrým psychológom, ktorý má bohaté skúsenosti s ADHD, ADD, AS,...apod. uvidíte, či a čo z toho bude 🙂
Neboj, bude dobre 🙂